bato-adv
bato-adv
بررسی عملکرد بازار ارز در نیمه اول سال ۱۴۰۱

دلار از دینار و درهم جا ماند

دلار از دینار و درهم جا ماند

دلار علاوه بر اینکه در بازار آزاد ارز، از دینار و درهم شکست خورده، از منظر سرمایه‌گذاری، نسبت به سکه گرمی هم عقب افتاده. محدودیت‌ها و دردسر‌های خرید از بازار آزاد، موقعیت متزلزل دلار نزد سرمایه‌گذاران را تشدید می‌کند

تاریخ انتشار: ۱۱:۳۵ - ۰۴ مهر ۱۴۰۱

فرارو- دینار عراق با ثبت بازدهی بیش از ۲۱ درصدی از ابتدای سال ۱۴۰۱ تا آخرین روز تابستان، بهترین عملکرد را در بازار آزاد ارز کشور به‌نام خود ثبت کرده است. قیمت دینار عراق در این‌مدت ۳۸ تومان افزایش پیدا کرد. درهم با رشدی معادل ۲۰ تا ۲۱ درصد، جایگاه دوم را در اختیار دارد. ارزش واحد پول امارات، ظرف شش ماه از هفت هزار و ۱۵۰ تومان به هشت هزار و ۶۴۵ تومان رسید. دینار و درهم در حالی رتبه اول و دوم را بین خود تقسیم کرده‌اند که دلار آمریکا روی پله سوم قرار می‌گیرد، قیمت یورو ظرف شش ماه اول سال، تنها هشت درصد افزایش پیدا کرده و لیر ترکیه نزدیک دو درصد ارزان شده است.

 

مقایسه قیمت انواع ارز در نیمه اول سال

نوع ارز قیمت ابتدای سال قیمت ابتدای تابستان قیمت پایان تابستان
دینار عراق ۱۷۹.۵ تومان ۲۲۰ تومان ۲۱۷.۵ تومان
درهم امارات هفت هزار و ۱۵۰ تومان هشت هزار و ۷۵۵ تومان هشت هزار و ۶۴۵ تومان
دلار ۲۶ هزار و ۲۷۰ تومان ۳۲ هزار و ۱۵۰ تومان ۳۱ هزار و ۷۶۰ تومان
یورو ۲۸ هزار و ۸۵۵ تومان ۳۴ هزار و ۴۰ تومان ۳۱ هزار و ۲۰۵ تومان
لیر ترکیه هزار و ۷۷۰ تومان هزار و ۸۵۰ تومان هزار و ۷۳۰ تومان


دینار عراق؛ افزایش ۳۸ تومانی

به گزارش فرارو، قیمت دینار عراق در ششمین روز از فروردین امسال ۱۷۹.۵ تومان بود. دینار عراق را در پارت‌های هزارتایی با قیمت ۱۷ هزار و ۹۵۰ تومان می‌فروشند. بعید است فکر خرید دینار عراق در آن روز به ذهن کسی خطور کرده باشد، اما در تابستان و در بازه‌ای که تب و تاب سفر اربعین به اوج خود رسید، قیمت همان هزار دینار حتی تا ۲۲ هزار و ۴۰۰ تومان پیش رفت اگرچه نهایتا در آخرین روز تابستان، قیمت هزار دینار روی ۲۱ هزار و ۷۵۰ تومان آرام گرفت تا بازدهی شش‌ماهه دینار به ۲۱.۱۷ درصد برسد.

مقایسه بازدهی دینار عراق

بازدهی سه ماه بهار بازدهی سه ماه تابستان بازدهی شش‌ماهه

مثبت ۲۲.۵۶ درصد

منفی ۱.۱۴ درصد مثبت ۲۱.۱۷ درصد


درهم امارات؛ افزایش هزار و ۴۹۵ تومانی

قیمت درهم امارات در روز آخر شهریور امسال روی پله هشت هزار و ۶۴۵ تومان قرار داشت. این عدد هزار و ۱۱۰ تومان نسبت به ابتدای تابستان کمتر بود، اما در مقایسه با نرخ ابتدای سال هزار و ۴۹۵ تومان رشد نشان می‌دهد. در اولین روز از سال ۱۴۰۱، درهم در بازار آزاد ارز ایران با قیمت هفت هزار و ۱۵۰ تومان فروخته می‌شد. سه‌ماه بعد و در روز نخست تابستان، قیمت درهم با رشد هزار و ۶۰۵ تومان که معادل ۲۲.۴۵ درصد است، به هشت هزار و ۷۵۵ تومان رسید. در طول تابستان روند حرکت درهم معکوس شد و نهایتا در انتهای شهریور آن را روی سکوی هشت هزار و ۶۴۵ تومان دیدیم.

مقایسه بازدهی درهم امارات

بازدهی سه ماه بهار بازدهی سه ماه تابستان بازدهی شش‌ماهه
مثبت ۲۲.۴۵ درصد منفی ۱.۲۶ درصد مثبت ۲۰.۹۱ درصد

دلار از دینار و درهم جا ماندقیمت دلار در پایان فصل بهار، با رشد ۲۲.۳۸ درصدی روبرو شد اما در انتهای تابستان ۱.۲۱ درصد افت کرد

بیشتر بدانید | قیمت دلار از اول سال تا ابتدای تابستان با رشد ۲۲.۳۸ درصدی روبرو بود، اما گرمای تابستان، سرعتش را کم کرد و باعث رقم خوردن بازدهی منفی ۱.۲۱ درصدی آن در سه‌ماه دوم سال شد. اگر بازدهی دلار در طول شش‌ماه اول سال را مبنا قرار دهیم به عدد مثبت ۲۰.۹ درصد می‌رسیم. به این ترتیب دلار علاوه بر اینکه در بازار آزاد ارز، از دینار عراق و درهم امارات شکست خورده، از منظر و دیدگاه سرمایه‌گذاری، نسبت به سکه گرمی با بازدهی شش‌ماهه ۲۱.۴ درصدی عقب می‌ماند. محدودیت‌ها و دردسر‌های خرید از بازار آزاد، موقعیت متزلزل دلار نزد سرمایه‌گذاران را تشدید می‌کند


دلار آمریکا؛ افزایش پنج هزار و ۴۹۰ تومانی

قیمت دلار، در ششمین روز فروردین ۱۴۰۱ که به‌عنوان شروع فعالیت رسمی بازار آزاد ارز شناخته می‌شود، ۲۶ هزار و ۲۷۰ تومان بود. سه‌ماه بعد در پایان فصل بهار، قیمت دلار با رشد ۲۲.۳۸ درصدی به ۳۲ هزار و ۱۵۰ تومان رسید، اما دقیقا از همین جا به بعد مسیر حرکت دلار تغییر کرد. اخبار برجام تقریبا یک‌هفته در میان باعث شده قیمت دلار مسیر سینوسی را پیش بگیرد و در ۳۱ شهریور، یعنی وقتی تابستان به پایان رسید از جایگاه ۳۱ هزار و ۷۶۰ تومان به بازار نگاه کند. به این ترتیب تا بازدهی دلار در تابستان امسال به منفی ۱.۲ درصد رسید. قیمت دلار در این روز نسبت به ابتدای سال، پنج هزار و ۴۹۰ تومان پیشرفت کرده، اما در مقایسه با روز اول تابستان ۳۹۰ تومان کاهش پیدا کرده است.

مقایسه بازدهی دلار

بازدهی سه ماه بهار بازدهی سه ماه تابستان بازدهی شش‌ماهه
مثبت ۲۲.۳۸ درصد منفی ۱.۲۱ درصد مثبت ۲۰.۹ درصد


یورو؛ افزایش دو هزار و ۳۵۰ تومانی

قیمت یورو در شش فروردین امسال ۲۸ هزار و ۸۵۵ تومان بود. سه ماه بعد در پایان اولین روز تابستان، قیمت یورو، با افزایش پنج هزار و ۱۸۵ تومانی روی پله ۳۴ هزار و ۴۰ تومانی قرار گرفت. در این روز بازدهی یورو به نزدیک ۱۸ درصد می‌رسید، اما هنوز هم دینا و درهم و دلار، عملکرد بهتری از خود به نمایش گذاشته بودند. سه‌ماه بعد وضع بدتر شد، به‌شکلی که در پایان تابستان قیمت یورو با افت دو هزار و ۸۳۵ تومانی که معادل ۸.۳۳ درصد است، بیشترین ضرر را در بازه سه‌ماهه نصیب سرمایه‌گذاران خود کرد. قیمت یورو در روز ۳۱ شهریور ۱۴۰۱، ۳۱ هزار و ۲۰۵ تومان بود که البته در مقایسه با اولین روز معاملات امسال، دو هزار و ۳۵۰ تومان بیشتر است.

مقایسه بازدهی یورو

بازدهی سه ماه بهار بازدهی سه ماه تابستان بازدهی شش‌ماهه

مثبت ۱۷.۹۷ درصد

منفی ۸.۳۳ درصد مثبت ۸.۱۴ درصد


لیر ترکیه؛ کاهش ۴۰ تومانی

قیمت لیر ترکیه برخلاف ارز‌های رایج بازار، در طول شش ماه ابتدای سال، کاهش پیدا کرده است. ششم فروردین امسال اگر برای خرید لیر به صرافی مراجعه می‌کردید، قیمت آن هزار و ۷۷۰ تومان اعلام بود. توجه داشته باشید که در این بازه زمانی، عامل سفر‌های نوروزی روی قیمت لیر تاثیر‌ می‌گذاشت. سه‌ماه بعد و در ابتدای فصل تابستان، قیمت لیر به رشد خود ادامه داد و با ۴.۵۲ درصد افزایش به هزار و ۸۵۰ تومان رسید. تعطیلات تابستان فرصت مناسبی در اختیار ایرانی‌ها قرار می‌دهد تا به شهر‌های مختلف ترکیه سفر کنند، اما کاهش جهانی ارزش لیر ترکیه، افت ارزش این ارز در بازار آزاد ارز را رقم زد و نهایتا قیمت لیر در روز آخر تابستان ۱۴۰۱ به هزار و ۷۳۰ تومان برسد. این عدد نسبت به ابتدای سال ۴۰ تومان کمتر است.

مقایسه بازدهی لیر ترکیه

بازدهی سه ماه بهار بازدهی سه ماه تابستان بازدهی شش‌ماهه
مثبت ۴.۵۲ درصد منفی ۶.۴۹ درصد منفی ۲.۲۶ درصد

 

bato-adv
bato-adv
bato-adv