bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۵۷۹۵۵۷
در باب نسلی که به جای تفریح و رویا‌پردازی کنش‌ورز سیاسیِ خیابانی شده‌اند

اینک ما و حضور دهه هشتادی‌ها در اعتراضات خیابانی

اینک ما و حضور دهه هشتادی‌ها در اعتراضات خیابانی

ویکرد حذف، انکار و نادیده گرفتن طی سال‌های گذشته نه تنها جواب نداده بلکه همواره موجب انباشت بیشتر مطالبات نیز شده است؛ لذا ضروری به نظر می‌رسد که اکنون نهاد‌های مسئول در مسیر تعامل با نسلی گام بردارند که بر خلاف یک زندگی کودکانه معصومانه به عمیق‌ترین حوزه سیاست یعنی اعتراض و نافرمانی ورود پیدا کرده‌اند

تاریخ انتشار: ۱۱:۰۶ - ۱۹ مهر ۱۴۰۱

اینک ما و حضور دهه هشتادی‌ها در اعتراضات خیابانی / خوانده شدفرارو- آرمان سلیمی؛ در میانه نگاه‌های رسانه‌ای و صاحب‌نظران به اعتراضات اخیر کشور، بیش از هر موضوع دیگری حضور نوجوانانی با محدود سنی ۱۵ تا ۱۸ سال کانون توجهات را به سوی خود جلب کرده است. در واقع، این روز‌ها از نسلی سخن به میان می‌آید که نه با تئور‌یهای فلسفی و سیاسی آشنایی دارد و نه می‌تواند قواعد پیچیده جهان سیاست را درک کند. نسلی که «سبک زندگی» و «زیست جهان» متفاوتی با نسل‌های پیشین کشور دارد.

در سه هفته گذشته در فضای مجازی ویدئو‌هایی از حضور نوجوانانی در خیابان‌ها منتشر شده که در شعار‌ها و کلامشان نه خط قرمزی را به رسمیت می‌شناسند و نه درکی از فضای ذهنی بزرگ‌ترهایشان دارند. در یک کلام آن‌چنان که برخی ناظران مسائل اجتماعی گفته‌اند با نسل جدیدی مواجه هستیم که دنیا را همچون بازی‌های کامپیوتری می‌بینند و چنین می‌پندارند که پس از مرگ، جان تازه‌ای برای ادامه بازی دارند.

شاید حضور این نوجوانان در اعتراضات خیابانی که گا‌ه سن آن‌ها به زیر ۱۵ سال نیز می‌رسد، جذابیت‌های رسانه‌ای ویژه خود را داشته باشد، اما با نگاهی جامعه‌شناختی به هیچ‌عنوان نمی‌توان این پدیده را امری عادی تلقی کرد. بنابر هزاران دلیل، دیدن نوجوانان در اعتراضاتی با چاشنی خشونت و ساختارشکنی هم غیرعادیست و هم کم‌سابقه.

حال صرف توجه به دلایل چنین رخدادی نمی‌تواند پاسخ‌گوی نوع مواجهه با نسلی باشد که از آن می‌توان به عنوان «کنش‌ورز سیاسیِ خیابانی دهه هشتادی‌ها» یاد کرد. با این اوصاف، در ادامه نوشتار حاضر تلاش بر آن است که این رخداد نامانوس در بستر فرهنگ سیاسی «سیاست‌زدگی جوامع خاورمیانه‌ای» مورد خوانش و بررسی قرار بگیرد.

خاورمیانه سیاست‌زده و نوجوانان در صف اول سیاست‌ورزی در ایران

حضور افرادی که هنوز به سن قانونی نرسیده و درکی از کنش‌ورزی سیاسی در معنای مرسوم آن ندارند، در جوامع توسعه‌یافته امری نامعمول و غیرقابل پذیرش تلقی می‌شود. در آمریکا و کشور‌های اروپایی برای یک نوجوان چشم‌اندازی فارغ از تحصیل، رشد، آموزش و البته تفریح‌های ویژه تعریف نمی‌شود. شاید برای هیچ یک از مردمان جهان توسعه یافته قابل فهم نباشد که در یک اعتراض رادیکال، نوجوانان نه تنها حضور داشته باشند، بلکه عنوان‌دار «بدنه اصلی» تجمع باشند. البته این استثنایِ غیرممکن در جهان توسعه‌یافته برای مردمان سیاست‌زده خاورمیانه چندان غریب نیست. فراتر از نامانوس نبودن، این پدیده تبلور نهایی و غیرقابل انکار «خاورمیانه سیاست‌زده» است.

طی دهه‌های متمادی بسیاری از صاحب‌نظران حوزه جامعه‌شناسی سیاسی، «سیاست‌زدگی» را یکی از بزرگ‌ترین معضل‌های خاورمیانه ارزیابی کرده‌اند. از این‌که در جوامع توسعه یافته، سیاست حوزه‌ای تخصصی و محدود به نقش‌آفرینی قشر نخبگان بوده، اما در خاورمیانه در تاروپود زندگی روزمره مردمشان تنیده شده، همچون آسیبی بزرگ یاد می‌شود. فارغ از درست یا نادرست بودن این ارزیابی، توجه به این موضوع ضروری است که اساسا «سیاست‌زدگی» شناسه و شاید سرنوشت غیرقابل فرار مردمان این منطقه پورآشوب و ناآرام باشد.

به عبارت شفاف‌تر، «خاورمیانه سیاست‌زده» برآیند و زایش منطقه جغرافیایی است که در آن سیاست همه و هیچ ساکنان‌اش است. در این منطقه فرهنگ سیاسی آنتاگونیستی (مخاصمه – ستیهندگی) میان نیرو‌های سیاسی متعارض‌اش برقرار بوده و همین امر حضور یکی را به انکار دیگری گره زده است. در چنین فضایی امکان تعامل اندک و حضور سیاست در تمام سطوح زیست اجتماعی و ذهنی ساکنان، امری طبیعی به نظر می‌رسد؛ چرا که تمامی حوزه‌ها بخشی جدایی‌ناپذیر از سیاست بوده و هست.

در این میان، رسیدن گستره و اشاعه سیاست‌زدگی به میان خردسالان و نوجوانان نیز یکی از پدیده‌های غیرقابل انکاری است که در خاورمیانه امروز فراگیر شده است. یعنی افراد زیر ۱۸ ساله‌ای که از بطن تولد در یک فرهنگ عمومی «سیاست‌زده» رشد کرده‌اند. آن‌ها به جای پرداختن به رویا‌های کودکانه‌شان در لحظه‌های رخداد به یک اکتیویست (کنش‌گر) سیاسی تبدیل می‌شوند.

با این اوصاف، هر چند حضور نوجوانان در میان جنبش‌های موسوم به «بهار عربی» در سال ۲۰۱۱ معطوف به سابقه است، اما حجم و میزان نقش‌آفرینی این قشر در اعتراضات اخیر ایران، بسیار کم‌سابقه و عجیب به نظر می‌رسد. در مصر، تونس، لیبی و... در سال ۲۰۱۱ نوجوانان در کنار اقشار جوان و میان‌سال حضوری پررنگ داشتند، اما این که نقش محوری را بر عهده داشته باشند و یا اساسا تجمعات با لوگوی آن‌ها شناخته شود، هیچ‌گاه سابقه نداشته است.

با این نسل چه باید کرد؟

همان‌گونه که از نظر گذشت، گستره و نوع حضور افراد زیر ۱۸ سال حتی در خاورمیانه سیاست‌زده نیز امری بی‎سابقه و استثنا است. اکنون این موضوع به امری نگران‌کننده و سوژه‌ای مهم برای تحلیل‌های کارشناسان حوزه مسائل اجتماعی و سیاسی تبدیل شده است؛ و، اما زمانی که در مواجهه قانونی با افراد زیر ۱۸ ساله بازداشت شده در اعتراضات اخیر مقرر شده جرایم آن‌ها در دادگاه اطفال رسیدگی شود، بیشتر نمایان می‌شود که تا چه اندازه وضعیت فاجعه‌بار و اسفناک می‌باشد. در چنین وضعیتی این پرسش مهم مطرح می‌شود که در برابر این نسل دهه هشتادی که به اقرار مسئولین سیاسی و امنیتی کشور بدنه اصلی ناآرامی‌های اخیر نیز بوده‌اند، چه باید کرد؟

اولین و شاید در دسترس‌ترین رویکرد به روال سابق، نادیده‌انگاری و انکار حضور و مطالبات این نسل است. به عبارت دقیق‌تر، یک راه‌حل این است که هویت اجتماعی این نسل به رسمیت شناخته نشود و حضور عجیب و محل تامل آن‌ها در اعتراضات اخیر نیز حاصل هیجان یا یک پدیده مقطعی ارزیابی شود. بدون تردید، چنین رویکردی تکرار رویه گذشته بوده و هیچ دردی را درمان نمی‌کند. این رویه به معنای نادیده گرفتن حضور نسل آتی کشور طی یک دهه آینده است؛ نسلی که قرار است منبع اصلی نیروی انسانی به عنوان مهم‌ترین سرمایه کشور در آینده باشند.

باید توجه داشت که رویکرد حذف، انکار و نادیده گرفتن طی سال‌های گذشته نه تنها جواب نداده بلکه همواره موجب انباشت بیشتر مطالبات نیز شده است؛ لذا ضروری به نظر می‌رسد که اکنون نهاد‌های مسئول در مسیر تعامل با نسلی گام بردارند که بر خلاف یک زندگی کودکانه معصومانه به عمیق‌ترین حوزه سیاست یعنی اعتراض و نافرمانی ورود پیدا کرده‌اند. پذیرش این گزاره یک ضرورت غیرقابل انکار است که حضور نسل جدید در خیابان‌ها با هر مطالبه و سبک زندگی‌ای، محصول نظام آموزشی و جامعه‌پذیری مسلط هستند. بنابراین، در وضعیت جاری ضرورت گوش فراگرفتن به مطالبات آن‌ها و پذیرش تحولات زمانه از اهمیتی ویژه برخوردار است.

به هیچ عنوان مساله پذیرش کامل خواسته‌های این نسل نیست؛ چرا که چنین امری با توجه به ساختار سیاسی و سنت‌های اجتماعی موجود در کشور قابلیت عملی شدن نداشته و ندارد. مساله این است که با گذار از رویکردی زمان‌پریشانه، زمینه تعامل با این نوجوانان غیر معمول و متفاوت از «ما»‌هایی که زیست جهان ویژه خود را داشتیم، صورت بگیرد. در این راستا نیز هیچ راه‌حلی فارغ از بازبینی و اصلاح نگاه به جامعه و نظام آموزشی وجود نداشته و ندارد.

 

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
چرا هی جو میدید که شیرشون کنید مطمن باشید کم دل و جرات ترین نسل همینه که با جو دادنه رسانه ای هم نمیتونید کاری کنید چون میدونن باهاشون کاری ندارن چهار هفته دارن میریزن بیرون اگر بگیرنشون فردا ازادشون میکنن اگر میخواستن مثل قبل عمل کنن الان تو خونشون داشتن میلرزیدن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
من 40 سالگی را رد کردم و بسیار خوشحال که در این کشور جوان نیستم و در دوره ای جوان بودم که توانستم با دستمزد کارمندی یک آلونک 40 50 متری برای خودم بخرم و یک حداقل زندگی ای دارم .
دهه هشتادی ها آگاه هستند و هیچ آینده ای برای آنها وجود ندارند و با این گرانی و تورم و وضع اقتصادی و اجتماعی کشور میدانند که در 5 یا 10 سال آینده زندگی فقیرانه و پر مشقتی خواهند داشت و حتی روزی برسد که خرید یک پراید صفر برای آنها رویا شود . که الان هم هست . مسئولان کشور با تصمیمهای نادرست انها را از نظر ذهنی و فکری به نقطه ای رسانده اند که در فکرشان چیزی برای از دست دادن ندارند و افرادی با این نگرش حتی اگر هم دستگیر و زندانی و بشوند حبس بکشند نه تنها از نظر ذهنی بهتر نمیشوند بلکه بسیار جری تر و خشمگین تر هم میشوند و مسبب اصلی این وضعیت هم مسئولان هستند که جوانان را به این نقطه رسانده اند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
یکی از بزرگترین دلایل شرایط نسل فعلی به نوع نگاه حکومت به اموزش و پرورش مربوطه-جایی که یک نسل حداقل دوازده سال از عمرش رو در اونجا می گذرونه-مدرسه جاریست که نسل باید راه و رسم زندگی ( نه تنها کسب شغل ) و قانون پذیری و مناسبات جامعه ای که در اون زندگی می کنه رو فرا بگیره . در چند دهه گذشته سیستم به اموزش و پروش به عنوان بار بی مصرف و وبال گردن نگاه کرد ،معلم رو به هر بهانه در صدا وسیما و جامعه لگد مال و معیشت شاغلان در اون رو به پایین ترین سطح حقوق بگیران تقلیل داد.همین امر باعث شد معلمان بی انگیزه و سرخورده از هر جهت توانی برای تربیت بهینه نسل نداشته باشن و از دیگر سو دانش آموزان از معلمان تضعیف شده اجتماعی و اقتصادی که در نسل های گذشته به عنوان الگوی بودند فاصله بگیرند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
گرتا تونبرگ رو یادتون رفت٫ همه جای دنیا بچه ها وارد سیاست شدند ایران از جهان جدا نیست
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
این مسخره بازیا چیه؟
اوایل دهه 60 دهه چهلیا تو خیابون بودن
سال 78 دهه پنجاهیا
سال 88 دهه شصتیا
سال 96 دهه هفتادیا
1401 شده خب نوبتشونه دیگه چرا شلوغش می کنین
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
Netherlands (Kingdom of the)
۱۱:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
چون سبزی پلو با ماهی خیلی دوست دارن :))))
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
نسلهای دهه 80 و بعد آز آن دهد 90 هرگز سیاستهای کنونی را نخواهند پذیرفت. نسل دهه 50 و 60 نسلی مطیع، ترسو، محافظه کار و ظلم پذیر بودند در صورتی که نسل جدید جسور، نترس و حق طلب هستند لذا قطعا سیستم را به سمت خواسته های خود خواهند کشاند. یادمان نرود که همین نسل، آینده ساز و جانشینان نسل کنونی در مناسب مختلف سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی خواهند شد. قدری تفکر کنید ای مسئولان فعلی
ناشناس
United Arab Emirates
۱۱:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
برو بابا. جسارت را با یه چیز دیگه اشتباه گرفتی. در ثانی به علت کم سن و سال بودن با اینا برخورد نشده چون به گفته مقاله میشه درگیری با بچه ها و اصلا جنبه خوبی نداره. متاسفانه این نسل درکی از سیاست و وضع کشور ندارن و با این تشویق های احمقانه فقط برای خود و کشور دردسر بیشتر تولید می کند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
واقعا ترسو بودیم تو سری خور پدر و مادر و جامعه و مدرسه و مدیر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
قطعى اينترنت كسب و كارهارو به نابودى ميكشونه و باعث عصبانيت مردم ميشه و در نتيجه ميان داخل خيابون اعراض
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
میدونین دهه هشتادیا و نودیا چرا ریخته ن بیرون !؟ ... چون نمیخوان مثِ همكلاسياى مظلوم و باهوش و سرزنده و خوش تیپ و سیزده چارده ساله من تو دهه شصت رو مین برن ، دخترائم نميخوان وايسن برا پسرا اسفند دود كنن كه عمودى برن افقى برگردن ... کلی سیزده چارده ساله دفن کردم ... با دستای خودم ... داود و مجید و حسین و ناصر و آرش و پیمان و کامران و ... یکیشون نابغه ریاضی بود... اسکیت سوارای حرفه ای ... عاشقای فیلمای سینمایی ... گیتاریستا و پیانیستا و اکاردئونيستاى دوست داشتتی ... نقاشای خلاق ... هنوز بازیای کامپیوتری نیومده بود باهم تی وی گیم بازی میکردیم ... همه شهید شدن ... همه رفتن ... تنهای تنها موندم ... همه همبازیام بودن !!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
فراموش نکنید که این نوجوان ها تربیت شده ی مادران دهه های پنجاه و شصت هستند. همان دخترانی در سیستم آموزشی جمهوری اسلامی بیشترین سرکوب و تحقیر و‌ خفقان رو‌ با گوشت و پوست خودشون لمس کردن و توسری خوردن و دم برنیاوردن. حالا اون کینه و نفرت رو به فرزندانشون انتقال دادن. اصلن فهمش کار سختی نیست...
دایی
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
دهه هشتادی مثل ما دهه پنجاه و شصتی ها نیست بدون سند و مدرک بدون عقل و منطق هر چرت و پرتی رو قبول کنه
حمید
United Arab Emirates
۱۱:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
متاسفانه نویسنده در جایی که گفته این نسل درک سیاسی ندارند عملا توهین کرده به این نسلی که از صدتا سیاستمدار درک ساده وبهتری از محیط اطراف دارند،لطفا پای صحبتشان بنشینید تا ببینید چقدر از مرحله پرت هستید وچقدر جا مانده اید
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
این دهه هشتادی ها همون هایی هستند که توی مدارس به اجبار جشن تکلیف براشون می گرفتید و سرود سلام فرمانده براشون می خوندید حالا ببینید کجای کار رو اشتباه رفتید که الان شدن معترض. در ضمن نگید دهه هشتادی بگید دهه آگاهی.
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۷/۱۹
چون آینده رو براشون مبهم کردن.
با نیروی جوانی میخوان حقشون رو بگیرن. و عاقبت هم همینطور خواهد شد
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین