عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست نام برد، (اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶) و گفت: امگا ۶ واکنش التهابی را در بدن افزایش میدهد، تناسب صحیح امگا ۳ نسبت به امگا۶ در بدن، به کاهش التهاب کمک میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت:سیستم ایمنی بدن بسیار پیچیده است و هر کدام از مواد غذایی به نحوی نقش خود را ایفا میکنند.
به گزارش باشگاه خبرنگاران، در برنامه ضربان شبکه سلامت سیما مجری برنامه میزبان دکتر گلاله اصغری متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود و در خصوص تغذیه و تقویت سیستم ایمنی بدن به گفتگو پرداختند.
گلاله اصغری در پاسخ به این سوال که چه ویتامینها یا مواد غذایی در افزایش سیستم ایمنی بدن تاثیرگذار هستند، گفت: سیستم ایمنی بدن بسیار پیچیده است و مواد غذایی هر کدام به نحوی نقش خود را ایفا میکنند. میوهها به عنوان منبع غنی از ویتامینها هستند.
او از ویتامین C و E، به عنوان آنتی اکسیدان نام برد و گفت: هر قدر میزان آنتی اکسیدان در بدن بالاتر باشد، سیستم ایمنی بدن قویتر عمل میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اسیدهای چرب ضروری که بدن قادر به ساخت آنها نیست نام برد، (اسید چرب امگا ۳ و امگا ۶) و گفت: امگا ۶ واکنش التهابی را در بدن افزایش میدهد، تناسب صحیح امگا ۳ نسبت به امگا۶ در بدن، به کاهش التهاب کمک میکند.
اصغری با بیان این که فلور میکروب روده با تولید یک سری فاکتورها به افزایش سیستم ایمنی بدن کمک میکند، تاکید کرد: اگر این فلور طبیعی، به دلیل مصرف مواد غذایی نادرست، به سمت باکتریهای مضر و پاتوژن تغییر ماهیت دهد، قطعاً باعث اختلال در سیستم ایمنی بدن خواهد شد.
وی گفت: چاقی و اضافه وزن، با افزایش فاکتورهای التهابی و ایجاد آبشار التهابی در بدن، فرد را مستعد ابتلاء به عفونت میکند؛ بنابراین کاهش وزن در بروز و کاهش بیماریهای حاد عفونی تأثیرگذار است.
کارشناس برنامه در پاسخ به این سوال که بشقاب غذایی روزانه هر فرد باید شامل کدام دسته گروههای غذایی باشد، گفت:لازم است ۵۰ درصد بشقاب از سبزی و میوه، ۲۵ درصد نشاسته و غلات سبوس دار و ۲۵ درصد هم با منابع پروتئینی کامل گردد.
وی ادامه داد: اغلب ویتامینها و مواد مغذی از طریق غذا تامین میشوند و آن دسته از موادی که نیاز به مصرف مکمل دارد، محدود است.
اصغری مواد غذایی با رنگدانههای نارنجی و زرد پررنگ (بتاکاروتن) را حاوی ویتامین A دانست و گفت: هویج، کدو حلوایی، فلفل دلمه رنگی، حاوی ویتامین A هستند و پیشنهاد میشود در برنامه روزانه غذایی قرار بگیرد.
وی گفت: میزان نیاز به ویتامین A، در گروههای جنسی و سنی متفاوت است، همچنین دریافت ویتامین A، از منابع غذایی، هیچ گونه مسمومیت ایجاد نمیکند، مسمومیت تنها با استفاده بیش از مجاز مکملها در بدن ایجاد میشود.
وی افزود: ویتامین C در میوهها و سبزیجاتی مانند: مرکبات، سبزی، فلفل دلمهای و...، به وفور یافت میشود، ویتامین سی محلول در آب است، اما زیاده روی در مصرف مکمل ویتامین C، در ایجاد سنگهای کلیه موثر است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: مسمومیت با ویتامینها زمانی مطرح میشود که فرد به مکملها روی آورد، که در خصوص ویتامین D، عوارض جدی به دنبال دارد.
وی گفت: منابع غذایی محدودی ویتامین D دارند، زرده تخم مرغ و دستهای از ماهیها حاوی این ویتامین هستند. منبع اصلی ویتامین D را نور خورشید است، نیاز روزانه هر فرد ۱۰۰۰ واحد ویتامین دی است. میزان استاندارد این ویتامین، بین ۳۰ تا ۷۰ نانو گرم به ازای هر میلی متر است و در صورتی که این غلظت به بالای ۱۰۰ میلی گرم به ازای هر میلی لیتر در خون برسد مسمومیت ایجاد میکند.
کارشناس برنامه ماهی و روغن ماهی را منبع جانوری اسیدهای چرب امگا-۳ دانست و همچنین از روغن کلزا و گردو و به عنوان منبع گیاهی غنی از امگا ۳ نام برد و گفت: اسید چرب امگا۶، در روغن ذرت و روغن آفتابگردان وجود دارد که زمینه التهاب در بدن را افزایش میدهد، بر هم خوردن تعادل بین امگا۳ و امگا۶، باعث ایجاد التهاب در بدن میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: پروبیوتیکها منابع غذایی فرا ویژهای هستند که با اثری که بر فلور طبیعی روده دارند، تولید آنها را افزایش میدهند و باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش و همچنین افزایش مقاومت به انسولین، جلوگیری از افزایش چربیهای خون، جلوگیری از سندروم متابولیک و چاقی میشوند. پروبیوتیکها در جلوگیری از عفونتهای تنفسی هم نقش دارند، هر چه تعداد باکتریهای مفید و مثبت افزایش یابد، اثرات مثبت آنها نیز افزایش خواهد یافت، حبوبات و لبنیات با چربیهای تخمیر پذیر، زمینه مساعدی را برای افزایش باکتریهای روده و در نتیجه تولید پروبیوتیکها فراهم میکنند.
اصغری تاکید کرد: سیر و پیاز با داشتن مادهای به نام آلیسین مقاومت بدن را در قبال ویروسها و قارچها افزایش میدهند و توصیه کرد به شکلهای مختلفی از این دو ماده در غذای روزانه استفاده کنید.