مصرف هویج، خواص و فواید بسیار زیادی برای سلامتی و بهخصوص در سلامتی چشمها دارد که میتوانید آن را بهصورت خام یا پخته شده استفاده کنید.
به گزارش ایلنا، با خوردن هویج میتوانید مقدار مواد مغذی توصیه شده روزانه از میوهها و سبزیجات را بدست آورید. هویج حاوی مواد مغذی مفید است؛ اما برخی از روشهای آشپزی، مانند جوشیدن طولانی منجر به از دست رفتن مواد مغذی میشود.
بخارپز کردن هویج، از فرآیند از دست رفتن مواد مغذی جلوگیری میکند و به شما این امکان را میدهد که از بافت هویج پخته شده بدون از دست رفتن ارزش غذایی سبزیجات لذت ببرید.
مواد مغذی پایه
۱ فنجان هویج خرد شده خام حاوی ۵۲ کالری، ۳۱ گرم چربی است در حالی که ۱ فنجان هویج آبپز شده در آب بدون هیچ نمک اضافه ۵۵ کالری، ۲۸ گرم چربی دارد. خوردن ۱ فنجان هویج خام یا پخته شده به شما کمتر از ۳ درصد کالری میدهد، در صورتی که رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری را دنبال کنید.
هویج خام همچنین ۱.۲ گرم پروتئین، ۱۲.۳ گرم کربوهیدرات و ۳.۶ گرم فیبر رژیمی دارد. هویج پخته حاوی همین مقدار پروتئین، کمی بیشتر کربوهیدرات و ۴.۷ گرم فیبر هستند.
یکی از مزایای خوردن هویج بخارپز، ویتامین A است. هویجها حاوی مقادیر نسبتا زیادی از بتاکاروتن هستند، رنگدانهای که رنگ نارنجی را به هویج میدهند. بدن بتاکاروتن را به ویتامین A فعال بیولوژیکی تبدیل میکند و از ویتامین برای حفظ سلامت سیستم ایمنی بدن، پوست، مو و چشمها استفاده میکند.
مطابق با موسسه لینوس پاولینگ، هر فنجان هویج بخارپز شده حاوی بیش از ۲۱،۰۰۰ ویتامین A بیش از ۳۰۰۰ یا ۲،۳۳۳ مقدار روزانه برای مردان و زنان مورد نیاز است.
هویج بخارپز شده نیز به خاطر محتوای پتاسیم برای سلامتی مفید است. پتاسیم یکی از سه ماده معدنی است که نقش اصلی در ایمپالسهای عصبی دارد و خوردن پتاسیم کافی باعث تسهیل ارتباطات عصبی میشود.
این ماده معدنی نقش مهمی در عملکرد ماهیچه دارد و به جلوگیری از ضعف ماهیچه و درد شکم به خاطر کمبود پتاسیم رخ میدهد، کمک میکند. براساس گزارش موسسه لینوس پاولینگ، مردان و زنان باید ۴،۷۰۰ میلی گرم پتاسیم را روزانه مصرف کنند. ۱ فنجان هویج بخارپز حاوی ۴۱۰ میلی گرم پتاسیم است؛ تقریبا ۹ درصد از مصرف توصیه شده روزانه است.
ویتامین K هویج بخارپز
خوردن هویج بخارپز شده باعث افزایش مصرف ویتامین K میشود و به سلامتی کمک میکند. این ماده مغذی به عنوان مولکول علامت دهی در بدن عمل میکند، که با پلاکت ها، سلولهای خونی کوچک مسئول لخته شدن خون ارتباط دارد.
وقتی دچار جراحت شدید، ویتامین K در سیستم، سیگنال مولکولی میفرستد که باعث ایجاد لخته خونی برای جلوگیری از خونریزی شدید میشود. فقدان ویتامین K، از تشکیل لخته خونی مناسب جلوگیری میکند و باعث افزایش خطر کبودی خود به خودی یا کاهش چشمگیر خون پس از آسیب میشود. طبق گفته مرکز پزشکی مریلند، ۱ فنجان هویج بخارپز حاوی حدود ۱۷ میلی گرم ویتامین K و ۱۴ درصد مقدار توصیه شده روزانه برای مردان یا ۱۹ درصد از مصرف توصیه شده برای زنان است.
مقدار مواد معدنی در هویج خام متفاوت است. کلسیم از ۴۲ میلی گرم در ۱ فنجان هویج خام تا ۴۷ میلی گرم بعد از جوشیدن، افزایش مییابد. آهن، منیزیم و فسفر نیز هنگامی که هویج را بخارپز کنید، کمی افزایش پیدا میکند.
چنانچه در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم مقدار پتاسیم در هویج بخارپز شده تا ۳۶۷ میلی گرم، در مقایسه با هویج خام که ۴۱۰ میلی گرم در هر فنجان کاهش مییابد. هر دو نوع هویج حدود ۹۰ میلی گرم سدیم دارد که ۶ درصد از مصرف توصیه شده روزانه است.
تشابهات موجود در محتوای مواد مغذی بین هویج آبپز و خام باعث میشود که همیشه هویج خود را بجوشانید و از مزایای غذایی خوردن آنها غفلت نکنید. اگر هضم هویج خام دشوار باشد، هویج آبپز ممکن است در سیستم رودهای آسانتر باشد.
از هویج آبپز شده به عنوان غذای جانبی یا پوره کردن آنها با سبزیجات دیگر برای یک نوشیدنی گیاهی استفاده کنید. از افزودن نمک به آب اجتناب کنید، زیرا هویج آبپز شده در آب نمک، دارای ۴۷۱ میلی گرم سدیم و یا ۳۸۱ میلی گرم نمک در آب ساده است.
اگر چه آنها چندین مزیت بهداشتی دارند، خام خوردن، خوردن هویج بخارپز شده به طور منظم میتواند خسته کننده باشد. برخی از گیاهان را برای طعم دهی بهتر بدون اضافه کردن نمک یا روغن به آب اضافه کنید. جعفری خرد شده را به هویج بخارپز شده اضافه کنید در حالی که نعناع خرد شده رایحه خوبی ایجاد میکند.
همچنین از هویج بخارپز شده برای افزایش ارزش غذایی اسموتیها استفاده کنید. هویج بخارپز شده به دلیل بافت نرم برای مخلوط کردن آسانتر از هویج خام است، با ترکیب هویج آبپز با شیر نارگیل کم چرب، آناناس و کره بادام، کیک یا اسموتی درست کنید.
این باوری رایج است که وقتی سبزیجات را میپزید، حرارت باعث از بین رفتن مواد مغذی میشود، اما این اصل ممکن است برای همه سبزیجات درست نباشد. بله، برخی از سبزیجات مثل کلم بروکلی و فلفل دلمه ای، چغندر زمانی که خام خورده میشوند سالمتر هستند.
به دلیل وجود ویتامین C این سبزیجات است که ماده مغذی حساسی هستند و هنگام پخت از بین میرود. اما در مورد هویج، این ممکن است درست نباشد؛ در حقیقت، اعتقاد بر این است که هویج پخته شده میتواند سالمتر و مغذیتر باشد.
چنانچه در مطالب قبلی بخش سلامت نمناک هم گفته شد مطالعهای که در ژورنال شیمی و مواد غذایی منتشر شد نشان میدهد که جوشاندن و بخارپز کردن در حال حاضر باعث حفظ آنتی اکسیدان کاروتنوئید یافت شده در هویج و کدو میشود. به بیان ساده، بتاکاروتن هویج به راحتی در دسترس است تا وقتی پخته میشوند توسط بدن جذب شوند.
بتاکاروتن، کاروتنوئید مهمی است که به میوهها و سبزیجات رنگ قرمز، زرد و نارنجی میدهد. بدن این بتاکاروتن را به ویتامین A تبدیل میکند؛ یک ماده مغذی ضروری که نقش مهمی در حفظ بینایی سالم، رشد استخوان و تقویت سیستم ایمنی ایفا میکند.
این ویتامین قابل حل در چربی است که وقتی غذاهایی که حاوی آنها هستند میپزد از دست نمیرود. وقتی استفاده نشود، بدن تمایل دارد آن را در کبد و بافت چربی ذخیره کند و به همین دلیل به این ویتامین در مقادیر زیاد و یا به صورت روزانه نیاز ندارید. کدو تنبل که غنی در بتاکاروتن هستند، همان اصل را دنبال میکنند و ممکن است در زمان پخت مواد مغذی بیشتری داشته باشند تا اینکه خام خورده شوند.
همین امر برای گوجه فرنگی که غنی در لیکوپن هستند صدق میکند، نوع دیگری از کاروتنوئید که رنگ را به میوه میدهد (بله، گوجه فرنگی یک میوه است و نه سبزیجات). گوجه پخته شده تمایل دارد فعالیت لیکوپن را افزایش دهد.
سبزیجات دیگری نیز وجود دارند که ممکن است وقتی پخته شوند مفیدتر باشند. با این حال، توصیه میشود که سبزیجات را با حداقل درجه حرارت بخارپز کرده و برای حفظ ویتامین C و دیگر آنزیم زنده که ممکن است، گرما آن را از بین ببرد حفظ کنند.
دانشمندان ادعا میکنند که خرد نکردن سبزیجات مانع از دست رفتن مواد مغذی با ارزش، در آب میشود و همچنین جوشاندن هویج خرد نکرده نیز باعث میشود که طعم بهتری داشته باشند. هویج برای سلامتی به دلیل ویتامین و فیبر آنها مفید و حاوی مقادیر زیادی کاروتنوئید هستند که به ویتامین A در بدن تبدیل میشوند همچنین منبع عالی ترکیبات مقابله با سرطان هستند. آنها دریافتند هویجی که از قبل خرد شده، بخارپز شود ۲۵ درصد بیشتر از آنهایی که ابتدا خرد شده بودند فالکارینول دارند.
برش سطح بالاتر هویج که با آب تماس دارد منجر به از دست دادن مواد مغذی در مقایسه با جوش دادن کل آنها میشود. گرما دیوارهای سلول را در سبزیجات نرم میکند و باعث میشود ویتامینها و فالکارینول از بین بروند.
این یک ایده خوب است که به جای پوست کندن سیب زمینی آنها را تمیز بشویید، زیرا تمام ویتامین ث زیر پوست است، اما با سبزیجاتی که حاوی مواد غذایی یکنواخت تری هستند، نباید این مهم باشد.
مرحله ۱
هویج را خوب بشویید سر و انتهای آن را بگیرید در صورت تمایل آن را پوست کنده و تکهتکه کنید.
مرحله ۲ برای پختن هویج خام
هویج را در ظرفی در مایکروویو قرار دهید ۳ قاشق غذاخوری آب برای هر هویج اضافه کنید ظرف را با پوشش پلاستیکی بپوشانید شکافی در پوشش پلاستیکی ایجاد کنید تا بخار خارج شود.
مرحله ۳ برای پختن هویج در مایکروویو
برای پنج دقیقه، مایکروویو را روشن کنید، بشقاب را از مایکرویو بیرون آورده پوشش پلاستیکی را بلند کنید و هویج را تکان دهید.
مرحله ۴ برای پختن هویج در مایکروویو
ظرف را به مایکروویو برگردانید و پنج دقیقه دیگر بپزید، یا تا زمانی که هویج نرم میشود.
مرحله ۵ پخت هویج در مایکروویو
هویج را از مایکروویو بیرون آورده و مایع باقیمانده را تخلیه کنید، با نمک و فلفل و در صورت تمایل کره و یا روغن زیتون هویج را مزه دار کنید.