با توجه به اظهارات جدید رییس مرکز ملی فضای مجازی و احتمال ادامه روند مسدودی اینستاگرام و واتساپ، آیا سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به مقوله تعدیل تعرفههای ارتباطی ورود میکند؟
به گزارش ایلنا، صبح امروز گفتگویی با ابوالحسن فیروزآبادی، رییس مرکز ملی فضای مجازی با محوریت موضوع «نامه ایران به شرکت مالک اینستاگرام و واتساپ» منتشر شد که برگرفته از مهلت ۱۰ روزه مقامات ایرانی برای شرکت «متا» بود تا برای ادامه فعالیت پلتفرمهایی نظیر اینستاگرام در ایران، نماینده رسمیشان را معرفی کنند.
در این مصاحبه سوالی از فیروزآبادی پرسیده شد که اگر به نامه جواب ندهند چه خواهد شد؟، که در پاسخ ضمن اشاره به این موضوع که فعلا تصمیمی نگرفتهایم، اما این را هم گفته است «اگر جواب ندهند در حقیقت مقدمهای برای مجوز قانونی انسداد اینستاگرام است.».
اما فارغ از محتوای این گفتگوی خبری و محوریت آن، موضوع نگرانکننده وضعیت صنعت ارتباطات است؛ حدود یک هفته از نامه رایتل به وزارت ارتباطات و برآورد خساراتی که گریبان این اپراتور را از مسدودسازی دسترسیها در فضای مجازی گرفته میگذرد و ادامه روند برخورد با پلتفرمهای پرترافیک بینالمللی، میتواند دامنه نگرانیها را با ضرر و زیان اپراتورهای بزرگ دیگر کشور، بیفزاید.
با وجود اینکه فیروزآبادی در این مصاحبه به صراحت عنوان کرده که قطعا این ضرر و زیان اپراتورها در تصمیمگیریها مؤثر است؛ در ادامه نیز گفته است که اگر خسارتی در میان نبود، ما مقابل این پیامرسان که برخلاف قوانین کشور ما فعالیت میکند، احتیاط نمیکردیم.
اما این بخش کوچک ماجراست؛ زمانیکه نمودار سهم بازار اپراتور رایتل براساس آخرین گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در حدود ۳.۸۲ درصد است، شاید میزان خسارتهای وارده به آن نیز عدد قابل توجهی در مقایسه با سهم بازارهای ۵۳.۵ درصدی همراه اول و ۴۲.۶ درصدی ایرانسل نباشد.
آمار مذکور نشان میدهد سهم بازار غالب ارتباطات سیار ایران در اختیار دو اپراتور اول و دوم ارتباطی است و به دنبال آن بیشترین میزان حضور و استفاده از شبکههای اجتماعی نیز در اختیار مشترکان این اپراتورهاست.
به عنوان مثال تصور کنید زمانیکه دسترسی ۵۳.۸ میلیون مشترک همراه اول به پلتفرمی نظیر اینستاگرام محدود شود در مقایسه با ۴.۴ میلیون مشترک رایتل، تنها از منظر دسترسی اپراتور اول باید با ۱۳ برابر خسارت بیشتر مواجه شود.
با توجه به ماهیت خصوصی اپراتورهای غالب کشور، افت کیفیت سرویسدهی در آینده پیشرو را نمیتوان بعید دانست؛ مخصوصا با وجود ثبات تعرفههای اینترنتی در پنج شش سال اخیر که صدای اپراتورها را هم درآورد و هر بار دست به دامن سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی شدند که اقدامی در جهت تعدیل تعرفهها داشته باشد به نتیجهای نرسیدند.
بنابراین در چنین شرایطی و افت بالاجبار ترافیک شبکه آنها، نه تنها باید به دنبال اقدام ضربتی برای جبران هزینههای آنها بود بلکه برای عدم توقف طرحهای توسعهای آنها در مناطق دورافتاده کشور و بسط ارتباطات، باید طرحهای تشویقی و سوبسیدهایی را نیز در نظر گرفت.
فیروزآبادی هم که نسبت به این مسئله آگاه است «ضرر و زیان استارتاپها را هم در پی خسارت به اپراتورهای تلفن همراه بیان میکند» و از تهیه بستهای برای جبران افت درآمدها خبر میدهد که در این بسته معافیتهای مالیاتی و همچنین وامهایی در نظر گرفته شده و بخشی از آن ابلاغ شده است.
اما با توجه به اینکه دولت ممکن است در پرداخت حقوق و دستمزدها هم با کسری مواجه شود چه برسد به اینکه سمت امتیازاتی این چنینی برود، فیروزآبادی عنوان کرده است «حالا برای این مشکل هم راهحلی گذاشته میشود.»
وی توپ را به زمین سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی انداخته و گفته که این سازمان موظف است اقتصاد این حوزه را تنظیم کند و این کار را انجام خواهد داد.
در واقع ماجرا رسید به نقطه اول؛ جایی که خود اپراتورها پیش از این با توجه به وضعیت تورمی طی سالیان اخیر و تحریمهای سختی که بر کشور حاکم است، مراجعه کرده و درخواستهایشان را برای اصلاح و تعدیل تعرفههای ارتباطی ارائه کرده بودند.
تعرفههایی که اکنون جزو ارزانترینها در دنیاست، طی چندین سال متوالی تغییری نکرده و از قضا با نرخ کاهشی نیز مواجه بوده است؛ در هیچ صنعتی طی سالیان اخیر با کاهش نرخ تعرفهها مواجه نبودهایم الا صنعت ارتباطات سیار!
با این اوصاف و وضعیتی که تصور میشود همچنان بر پلتفرمهای پر ترافیک بینالمللی نظیر واتساپ و اینستاگرام حاکم باشد، باید منتظر پاسخ سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به این وضعیت و روال حاکم بر وضعیت تعرفههای ارتباطی اپراتورها بود و الا در آینده نزدیک باید منتظر نامههای گلایهآمیز اپراتورهای ارتباطی بزرگ کشور به وزارت ارتباطات و بیاناتی در راستای اعلام هشدار ورشکستگی و ضرر و زیانهای کلان بود.
گفتنی است، بنا بر اظهارات رسمی مسئولان حوزه فضای مجازی بستن اینستاگرام فعلا به خاطر شرایط امنیتی بوده، ولی ادامه آن نیاز به مجوز قانونی دارد. مجوز قانونی یا باید طبق روال در کار گروه تعیین مصادیق مجرمانه صادر شود یا یک قاضی یا یک مرجع عالی ماننده شورای عالی فضای مجازی یا شورای عالی امنیت ملی درخواست آن را بدهد که تا الان چنین مجوزی در هیچ جا به تصویب نرسیده است.