وضعیت بازارهای آمریکا حاکی از آن است که شاخص دلار در پی اتفاقات اخیر در خصوص سیاستهای بانک مرکزی و پیامدهای آن، به کانال ۱۰۳ واحدی سقوط کرد. در این میان طلا که با روند شاخص دلار رابطه معکوس دارد، به دنبال از دست دادن محبوبیت شاخص ارز آمریکا، با رشد ۲ درصدی مواجه شد و روز گذشته با صعود به قیمت ۱۸۲۱ دلار، بالاترین قیمت معاملاتی خود را در ۵ ماه اخیر به ثبت رساند.
طلا روند معاملاتی روز چهارشنبه را با رشد ۲ درصدی نسبت به روزهای اخیر آغاز کرد. بر این اساس هر اونس طلا از سطح ۱۷۸۰ دلاری تا سطح ۱۸۲۱ افزایش پیدا کرد و این امر سبب شد تا فلز زرد به بالاترین سطح خود در ۵ ماه اخیر برسد. این امر تا حد زیادی متاثر از روند کاهشی شاخص دلار رخ داد.
به گزارش دنیایاقتصاد، روند نزولی شاخص دلار در روزهای اخیر تحتتاثیر آمارهای نه چندان دلگرمکننده بخش واقعی اقتصاد آمریکا به وقوع پیوسته است. شاخص ارز آمریکایی پس از نشست کمیته بازار باز فدرال رزرو در هفته گذشته مبنی بر کاهش سرعت نرخ بهره در ماههای آتی، افت شاخص مدیران خرید در ماه دسامبر و همچنین هراس این شاخص از ارقام ناامیدکننده تولید ناخالص داخلی که در روزهای آتی منتشر خواهد شد، متغیر اثرگذار در سقوط شاخص دلاربه کانال ۱۰۳ واحدی بودهاند و الاکلنگ طلا و شاخص دلار را بار دیگر به نفع بازار طلا به حرکت در آمد.
عامل دیگری که سبب افت بیش از پیش شاخص دلار در روزهای اخیر شده است، نتایج تصمیم تازه بانک مرکزی ژاپن مبنی بر ثبات نرخ بهره و افزایش ۲۵/ ۰ واحد درصدی بازدهی اوراق ۱۰ ساله دولتی در این منطقه بوده ست.
وضعیت بازارهای آمریکا حاکی از آن است که شاخص دلار در پی اتفاقات اخیر در خصوص سیاستهای بانک مرکزی و پیامدهای آن، به کانال ۱۰۳ واحدی سقوط کرد. در این میان طلا که با روند شاخص دلار رابطه معکوس دارد، به دنبال از دست دادن محبوبیت شاخص ارز آمریکا، با رشد ۲ درصدی مواجه شد و روز گذشته با صعود به قیمت ۱۸۲۱ دلار، بالاترین قیمت معاملاتی خود را در ۵ ماه اخیر به ثبت رساند.
علاوه بر بازار طلا، رمزارزها نیز از جمله بیتکوین و اتریوم دو ارز دیجیتال مهم جهانی نیز با رشد اندکی روبهرو شدهاند. بر این اساس بیتکوین در حوالی سقف ۱۶هزار دلار در حال نوسان است و اتریوم نیز از ۱۱۶۰ دلار به ۱۲۲۴ دلار در روز گذشته رسید. پس از بررسی نوسانات بازارهای جهانی، متغیرهای تاثیرگذار بر مسیر نزولی شاخص دلار نیز مورد بررسی قرار گرفت.
میتوان مهمترین عامل اثرگذار بر شاخص دلار در هفته جاری کاهش سرعت افزایش نرخ بهره ازسوی کمیته بازار باز فدرال رزرو دانست. با این حال این عامل تنها نیست و آمارهای نه چندان مطلوب بخش واقعی اقتصاد آمریکا و تصمیمات جدید بانک مرکزی ژاپن مبنی بر افزایش ۲۵/ ۰ واحد درصدی بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله، از جمله مهمترین عوامل کاهش شاخص دلار به حساب میآید.
بر این اساس شاخص مدیران خرید ایالات متحده روز ۱۶ دسامبر ضعیفتر از پیشبینیها ظاهر شد و انتظارات در مورد وضعیت اقتصاد آمریکا را تحتتاثیر قرار داد. این موضوع باعث شده تا یک روز مانده به انتشار آمار تولید ناخالص داخلی ایالات متحده، دلار جهانی با نگرانی از ارقام ناامیدکننده رشد اقتصادی سهماهه سوم سال در این منطقه به مسیر نزولی خود ادامه دهد.
سیاستهای انقباضی اخیر فدرال رزرو، که با هدف کنترل تورم صورت گرفت، نگرانیها بابت ورود اقتصاد اول جهان به رکود را تقویت کرده است. این موضوع موجب شده حساسیت ارزش دلار و وضعیت بازارها نسبت به شاخصهای منعکسکننده بخشهای واقعی اقتصاد آمریکا افزایش یابد.
علاوه بر عوامل یاد شده، عملکرد بانک مرکزی ژاپن در نشست خود با سیاستگذاران و مقامات پولی این کشور نیز مورد بررسی قرار گرفت. این نهاد بهرغم افزایشی شدن نرخ تورم این کشور همچنان نرخ بهره سیاستی را بدون تغییر در سطح منفی ۱/ ۰درصد حفظ کرد.
گرچه بانک مرکزی ژاپن مبارزه با رکود را به مبارزه با تورم اولویت داد و نرخ بهره را بدون تغییر حفظ کرد، اما با افزایش بازدهی اوراق قرضه دولتی با سررسید ۱۰ ساله، بخشی از توجه سرمایهگذاران را به این دارایی جلب کرد. این اقدام موجب شد دلار شاهد تضعیف ارزش خود باشد. با روند صعودی بازدهی اوراق قرضه، ین نیز واکنش مثبت خود را با رشد ۶/ ۴ درصدی در مقابل دلار روبهرو شد.
این امرسبب شد تا ین به بالاترین سطح خود در ۴ ماه اخیر برسد. پیشبینی میشود بانکهای مرکزی بزرگ جهان با گذر زمان و با الگوبرداری از فدرال رزرو نرخ بهره سیاستی خود را افزایش دهند یا اقداماتی مشابه بانک مرکزی ژاپن را در پیش بگیرند. این مساله به تضعیف بیش از پیش دلار میانجامد.