چین تعریف خود را برای گزارش مرگومیر ناشی از کووید محدود کرد و تنها موارد ناشی از ذاتالریه یا نارسایی تنفسی ناشی از کووید را شمارش کرد و این امر باعث ایجاد نگرانی در بین کارشناسان بهداشت جهانی شد. از زمانی که پکن محدودیتهای خود را کاهش داده، سازمان بهداشت جهانی هیچ دادهای از چین درباره بستریهای جدید کووید دریافت نکرده است.
برخی گزارش های خبری حاکی از این است که فقط در یک روز ۳۷میلیون نفر در چین به کرونا مبتلا شدند و تخمین زده میشود که در این کشور حدود ۲۴۸میلیون نفر (حدود ۱۸درصد از جمعیت) به کرونا مبتلا شده باشند. همچنین «ژی جیانگ»، یک استان بزرگ صنعتی نزدیک شانگهای، روزانه با یک میلیون ابتلا به کووید دست به گریبان است. یک مقام استانی دیروز یکشنبه گفت، انتظار میرود که این آمار طی روزهای پیش رو دوبرابر شود. «برنارد اور» و «رکسان لیو» در گزارش ۲۴دسامبر در رویترز نوشتند، با وجود افزایش سریع موارد ابتلا به کووید اما «مرکز کنترل و پیشگیری» (CDC) چین و مقامهای استانی و دولت مرکزی هیچ گزارشی از مرگومیر در سرزمین اصلی طی چند روز اخیر منتشر نکردهاند.
به گزارش دنیای اقتصاد، شهروندان و کارشناسان خواستار اطلاعات دقیقتری شدهاند؛ چراکه ابتلا افزایش یافته است. گزارشگران رویترز همچنین خاطرنشان کردند که پکن در دوران کووید استراتژی «کووید صفر» را بهشدت اجرا میکرد و همین امر باعث شده بود که اقتصاد دومین اقتصاد بزرگ دنیا با کاهش مواجه شود. ارقام سراسری چین ناقص است؛ زیرا «کمیسیون ملی بهداشت» گزارش ابتلاهای بدون علامت را متوقف و ردیابی موارد مبتلاشده را دشوارتر کرد. روز یکشنبه، این کمیسیون گزارش ارقام روزانه را که CDC چین منتشر کرد، متوقف کرد. «ژی جیانگ» یکی از معدود مناطقی است که افزایش اخیر ابتلاها از جمله موارد بدون علامت را تخمین زده است. دولت ژی جیانگ در بیانیهای اعلام کرد: «تخمین زده میشود که اوج ابتلا زودتر به ژی جیانگ رسیده باشد و در حدود سال نو وارد دورهای با سطح بالا شود که طی آن تعداد مبتلایان جدید روزانه تا ۲میلیون نفر برسد.»
گفته می شود ژی جیانگ، با جمعیت ۴/ ۶۵میلیون نفر، از میان ۱۳۵۸۳ابتلای تحت درمان در بیمارستانهای استان، یک بیمار با علائم شدید ناشی از کووید داشته است؛ درحالیکه ۲۴۲ ابتلا در شرایط شدید و بحرانی ناشی از بیماریهای زمینهای بوده است. چین تعریف خود را برای گزارش مرگومیر ناشی از کووید محدود کرد و تنها موارد ناشی از ذاتالریه یا نارسایی تنفسی ناشی از کووید را شمارش کرد و این امر باعث ایجاد نگرانی در بین کارشناسان بهداشت جهانی شد. از زمانی که پکن محدودیتهای خود را کاهش داده، سازمان بهداشت جهانی هیچ دادهای از چین درباره بستریهای جدید کووید دریافت نکرده است. این سازمان میگوید که شکاف دادهها ممکن است بهدلیل تلاش مقامات برای شمارش موارد در پرجمعیتترین کشور جهان باشد.
در یادداشت تحقیقاتی «کپیتال اکونومیکس» آمده است: «چین وارد خطرناکترین هفتههای همهگیری میشود. مقامات اکنون تقریبا هیچ تلاشی برای کاهش سرعت شیوع ابتلاها انجام نمیدهند و با شروع مهاجرت قبل از سال نو، هر بخشی از کشور که در حال حاضر در موج بزرگ کووید نیست، به زودی وارد آن خواهد شد.» شهرهای «چینگدائو» و «دونگوان» هرکدام اخیرا دهها هزار مورد ابتلای روزانه به کووید را تخمین زدهاند که بسیار بیشتر از تلفات روزانه ملی بدون علامت است. به گفته رسانههای دولتی، سیستم مراقبتهای بهداشتی کشور تحت فشار زیادی قرار گرفته است؛ بهطوریکه به گفته رسانههای دولتی، از کارکنان خواسته میشود درحالیکه بیمار هستند کار کنند و حتی کارکنان پزشکی بازنشسته در جوامع روستایی برای کمک به تلاشهای مردمی مجددا استخدام شدهاند.
یک مقام رسمی ژی جیانگ در یک کنفرانس خبری گفت که در هفته گذشته روزانه ۴۰۸۴۰۰بازدید از کلینیکهای تب ژجیانگ - ۱۴برابر سطح طبیعی- انجام شده است. شهر شرقی سوژو اواخر روز شنبه اعلام کرد که خط اورژانس این شهر در روز پنجشنبه رکورد ۷۲۳۳تماس دریافت کرده است. نیچر نیز نوشت: «صحنههای تلخ این روزهای چین نشان میدهد که همهگیری کرونا هنوز تمام نشده است.
یکی از بهترین راههای مقابله با این همهگیری هم تمرکز بر تقویت سیستمهای بهداشت عمومی است.» بر اساس پیشبینی نیچر، کرونا در سال۲۰۲۳ نیز دست از سر دنیا برنمیدارد. «آمبر وانگ» هم در گزارشی نوشت، دو شهر چین از جمله اولین شهرهای این کشور هستند که تخمینی از ابتلای روزانه کووید را منتشر کردهاند؛ زیرا مقامات بهداشتی در انتظار افزایش ابتلاها در سال نو باشند. به گفته «بو تائو»، رئیس کمیسیون بهداشت شهر، در چینگدائو در استان شرقی شاندونگ، روزانه حدود ۴۹۰۰۰۰ تا ۵۳۰۰۰۰ نفر مبتلا میشوند. او روز جمعه گفته بود که این اعداد بر اساس دادههای نظارتی است و انتظار میرود در روزهای شنبه و یکشنبه ۱۰درصد افزایش یابد. کمیسیون بهداشت این شهر روز جمعه اعلام کرد در دونگوان، در استان جنوبی گوانگدونگ، بر اساس مدلسازی رایانهای و ارزیابیهای کارشناسان، روزانه بین ۲۵۰ تا ۳۰۰هزار نفر به این بیماری مبتلا میشوند. در این بیانیه آمده است که نرخ رشد در حال افزایش است و «بسیاری از موسسات پزشکی و کادر پزشکی با چالشهای شدید بیسابقه و فشار عظیمی مواجه هستند.»