جهت داشتن یک جامعه تاب آور، باید در جهت ارتقاء ذهن آگاهی افراد آن جامعه تلاش کنیم، زیرا تاثیرات ذهن آگاهی رابطهای مستقیم با تاب آوری اجتماعی دارد.
تاب آوری فرایندی پویا است که انسانها زمان مواجه شدن با شرایط ناگوار، به صورت رفتار انطباقی مثبت، از خود بروز میدهند. تاب آوری که به عنوان یک فرآیند توانایی یا پیامد سازگاری موفقیت آمیز با محیط، با وجود شرایط خطرزا و تهدید کننده در نظر گرفته میشود، فرد را توانا میکند با کسب مهارت پشت سرگذاشتن مشکلات با چالشهای زندگی و شرایط تنش زای آن سازگار شود.
بسیاری از افراد در طول زندگی خود حداقل یک بار با یک رویداد آسیب زا روبه رو میشوند. مانند غم از دست دادن عزیزان، مشکلات موجود در جامعه، تجاوز فیزیکی یا جنسی، تصادف یا یک بلای طبیعی مواجه میشوند.
افراد برای مقابله با عوامل تنش زا، نیازمند آموزش ذهن آگاهی و تاب آوری اجتماعی میباشند. ذهن آگاهی نیاز انسان امروزی میباشد. داشتن ذهن آگاه، نه تنها مانع از تأثیر شرایط بیرونی بر ما است، بلکه باعث اثر گذاشتن ما بر شرایط بیرونی میشود.
تاثیر ذهن آگاهی در ارتقاء تاب آوری یک جامعه امری بسیار مهم میباشد. زیرا ذهن آگاهی، توانایی اساسی انسان برای حضور کامل در لحظه میباشد. آگاه بودن از هر آنچه که در حال رخ دادن است. همچنین فورا تحت تأثیر شرایط بیرون قرار نگیرد و در مقابل هیجانات واکنش لحظهای نشان ندهد.
جامعه تاب آور با شاخصهای سلامت روان، همبستگی مثبت دارد. هر چه سطح تاب آوری یک جامعه بالاتر باشد، سطح رضایت از زندگی و احساس عاطفه مثبت افراد آن جامعه بالاتر میباشد.
آموزش ذهن آگاهی از روشهای موثر برای شناخت و ارتقاء انعطاف پذیری افراد یک جامعه تاب آور در عرصههای مختلف میباشد. زیرا افراد یک جامعه تاب آور، به جای ناامیدی در مواجه شدن با مشکلات یا استفاده از راهبردهای ناسالم و غلط با مسائل زندگی، از مهارتهای مقابلهای سالم برای مواجه شدن با چنین مشکلاتی استفاده میکنند.
آموزش مهارت جهت کنترل احساسات، داشتن مهارت جهت حل مسائل، کنترل هیجانات و حمایت اجتماعی از نشانههای تاب آوری میباشد.
آموزش ذهن آگاهی و تاب آوری اجتماعی یک جامعه تاب آور، نیازمند گروههایی جهت بازیابی از موقعیتهای دشوار آن جامعه میباشد. این گروهها شامل ارتباط افراد با همدیگر میباشد. این ارتباط به جهت همکاری افراد یک اجتماع برای حل مشکلاتی که افراد یک جامعه درگیر آن هستند، بسیار موثر است.
در نتیجه تاثیر ذهن آگاهی در ارتقاء تاب آوری یک جامعه تاب آور، تأثیر مستقیم دارد. پس هر چقدر به تقویت و ارتقاء آگاهی ذهنی یک جامعه کمک کنیم، در واقع در جهت رشد تاب آوری یک جامعه تلاش کرده ایم. از مهمترین جنبههای تاب آوری اجتماعی میتوان به دور هم جمع شدن پس از بلایا، حمایتهای اجتماعی از همدیگر، آگاه کردن یکدیگر از خطراتی که جامعه ممکن است با آن مواجه شود و ایجاد حس اجتماعی، اشاره کرد.
منبع: سلامت نیوز