جوشکاری ورق فولادی به ویژه ورقهایی که ضخامت کمی دارند، بدون رعایت نکات خاص خود، مشکل است. ورق گالوانیزه با داشتن روکشی از فلز روی، حساسیتهای خاص خود را دارد چرا که امکان از بین رفتن فلز روی در این نوع ورقها، وجود دارد. با توجه به قیمت روز ورق گالوانیزه، جوشکاری و درست انجام دادن آن اهمیت دارد. بنابراین، برای بسیاری از کاربران این سوال به وجود میآید که آیا میتوان ورق گالوانیزه را جوش داد؟ چه نکاتی را حین جوش ورق گالوانیزه باید رعایت کرد؟ نحوه جوشکاری ورق گالوانیزه چگونه است و سوالاتی از این قبیل. در این مقاله، شما را با مهمترین نکات برای جوشکاری ورق گالوانیزه آشنا خواهیم کرد.
اگرچه ورق گالوانیزه یکی از ورقهای فولادی است اما پایین بودن دمای ذوب و همچنین دمای تبخیر ورق گالوانیزه موجب بروز مشکلاتی برای جوشکاری این ورق میشود. در حین جوشکاری ورق های گالوانیزه، پوشش روی در نزدیکی محل جوشکاری تبخیر شده و مشکلاتی چون خوردگی را به وجود خواهد آورد. بنابراین، باید نکاتی فنی را حین جوشکاری گالوانیزه در نظر داشت که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. البته برای جوشکاری ورق گالوانیزه نازک، خطر سوراخ شدن آن نیز وجود دارد.
پوشش روی بر روی فلز گالوانیزه، جوشکاری را با مشکلاتی مختلف روبرو میکند که یکی از آنها جلوگیری از نفوذ مذاب جوش است. در این شرایط، عیب فقدان ذوب رخ میدهد. همچنین، فلز روی تبخیر شده و بخارات آن مضر هستند. مشکل دیگر نیز احتمال ایجاد حفرات و تخلخل در یک جوش است.
پیش از جوشکاری، فلز روی در ناحیه جوشکاری باید حذف شود و پس از جوشکاری مجددا، روی فلز و محل جوشکاری گالوانیزه ایجاد شود. اگر بین پاکسازی پوشش ورق و جوشکاری آن فاصله زیادی وجود داشته باشد، امکان خوردگی فلز زیر پوشش وجود خواهد داشت.
براش جوشکاری ورق گالوانیزه روشهایی وجود دارد که کاربر باید با توجه به نیاز خود یکی از آنها را انتخاب نماید. کیفیت ورق گالوانیزه نیز بر روی نوع جوشکاری آن تاثیر میگذارد. بنابراین انتخاب درست پیش از خرید الزامی است. قیمت ورق عرشه فولادی به عنوان نوعی ورق گالوانیزه پیش از خرید باید استعلام شود.
روشهای جوشکاری ورق گالوانیزه در ادامه معرفی میشوند:
یکی از روش های جوشکاری ورق های گالوانیزه، روش جوشکاری قوس فلز – گاز یا GMAW است که نوعی جوشکاری با گاز محافظ و الکترود مصرفی به شمار میرود. در این جوشکاری میتوان از گاز کربن دی اکسید به عنوان گاز محافظ استفاده کرد بنابراین به عنوان جوشکاری co2 نیز شناخته میشود. در این روش، به دلیل استفاده از کربن دی اکسید به عنوان گاز محافظ، پاشش مذاب کمتر بوده و کیفیت جوش نیز بالاترخواهد بود.
در جوش ورق گالوانیزه با co2 یکی از نگرانیهای بزرگ پاشش، تخلخل و ترک است. بنابراین میتوان از مخلوط گازهای مختلف محافظ co2 را مورد استفاده قرار داد. همچنین میتوان از فلز سیلیکون – برنز، به عنوان فلزپرکننده استفاده کرد. استفادع هاز مواد افزودنی کمتر در این نوع جوشکاری ورق گتالوانیزه، میزان تخلخل و حساسیت به ترک کاهش مییابد.
جوشکاری قوس با الکترود پوشش دار که به جوشکاری برق نیز معروف است، یکی از روشهای پرکاربرد در صنعت به شمار میرود که در آن، انتخاب الکترود برای رسیدن به یک جوش باکیفیت الزامی است.
در استفاده از روش جوشکاری برق یا SMAW برای جوشکاری ورق گالوانیزه، نفوذ عمق جوش کاهش مییابد. برای رسیدن به عمق جوش نرمال میتوان الکترود را به جلو و عقب در راستای اتصال، حرکت داد.
از جوشکاری مقاومتی برای جوشکاری ورق گالوانیزه با ضخامت کمتر از 5 میلیمتر استفاده میشود. در صورتی که ضخامت پوشش زیر 43 میکرون باشد، روش جوشکاری مقاومتی بهترین روش برای جوشکاری است. این روش به عنوان یکی از روشهای به صرفه برای جوشکاری ورق گالوانیزه شناخته میشود.
الکترود جوش ورق گالوانیزه، در واقع نوعی سیم فلزی رسانا است که اطراف آن را پوششی قرار گرفته است. این پوششها که میتوانند جنسهای قلیایی، رتیلی، سلولزی و رتیلی با پودر آهن داشته باشند باید متناسب با فلز پایه مورد جوشکاری انتخاب شوند. بنابراین حین جوش ورق گالوانیزه باید از الکترودی استفاده کرد که بیشترین شباهت را به ساختار ورق دارد. از جمله مهمترین الکترودهایی که برای جوش ورق گالوانیزه مورد استفاده قرار میگیرند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مهمترین نکات در جوشکاری ورق گالوانیزه را میدانید؟ پیش از جوشکاری ورق گالوانیزه نازک و ضخیم، توصیه میشود نکات مربوط به این نوع جوشکاری را مطالعه فرمایید. در این بخش، به 5 نکته مهم برای داشتن جوشکاری با بهترین کیفیت اشاره خواهیم کرد:
توصیه میشود پوشش روی پیش از جوشکاری و با روشهایی استاندارد از جمله سنگ زنی، تخریب شده و سطح ورق تمیز شود.
بهتر است، در محل جوشکاری از جریان آب بیش از چهار لیتر در دقیقه استفاده نمود. جریان آب باعث همدما شدن تجهیزات و مواد شده و کیفیت جوشکاری را بهبود میدهد.
امکان دارد پس از پایان جوشکاری ورق گالوانیزه، برای از بین بردن آثار پاشش مذاب روی ورق، به سنگزنی نیاز باشد.
پس از آنکه جوشکاری ورق گالوانیزه به اتمام رسید، باید ناحیه جوشکاری را با رنگهایی پوشاند که فلز روی دارند. در صورتی که پوشش گالوانیزه آسیب جدی دیده باشد، باید مجددا تحت گالوانیزه کردن قرار گیرد. در صورتی که این آسیب جدی نبوده و در کیفیت محصول تغییری ایجاد نکند میتوان از آن بدون ترمیم استفاده کرد. لازم است بدانید که کیفیت جوشکاری تا حدودی در گرو کیفیت گالوانیزاسیون ورقها است. بنابراین خرید ورق گالوانیزه باکیفیت پیش از جوشکاری اهمیت دارد.
همانطور که گفته شد، کیفیت ورق گالوانیزه پیش از جوشکاری، بر کیفیت این فرایند اثر میگذارد. مجموعه آیرومارت، انواع ورق گالوانیزه برندهای مختلف را در سایزهای مختلف به شما عرضه میکند. شما میتوانید ضمن استعلام قیمت ورق st52 و سایر ورقها و مقاطع فولادی از آیرومارت، سفارش خود را تنها با یک کلیک در وبسایت آیرومارت به نشانی iromart.com به ثبت برسانید. همچنین میتوانید برای دریافت مشاورههای پیش از خرید، از طریق شماره تلفن 02145306 با کارشناسان این مجموعه در تماس باشید.
جوشکاری ورق گالوانیزه یکی از انواع خدماتی است که از سوی آیرومارت به مشتریان عرضه میشود. شما میتوانید خرید و جوشکاری ورق گالوانیزه خود را به آیرومارت بسپارید.