اگر در دوازده ماه گذشته به اخبار گوش فرا دادهاید، از ماهیت تهدیدی که حملات سایبری برای همه جنبههای جامعه ایجاد میکند، به خوبی آگاه هستید. در دنیای سیاسی ناپایدار که در حال حاضر با آن روبه رو هستیم، جنگ به طور فزایندهای به صورت آنلاین رخ میدهد. چه چیزی ۲۰ سال آیندهی صنعت هوانوردی را تعریف خواهد کرد؟
چه چیزی ۲۰ سال آیندهی صنعت هوانوردی را تعریف خواهد کرد؟ کدام فناوریها، چالشها و نوآوریها آینده صنعت ما را شکل خواهد داد؟
به گزارش عصر ایران، اینجا به چند عامل تعیین کننده که طی دو دهه آینده، فرودگاه و حمل و نقل هوایی را متحول خواهد ساخت میپردازیم:
در ابتدا، بیایید با سوال درباره وسایل نقلیه هوایی بدون سرنشین (پهپادها) شروع کنیم، یا همانطور که فرهنگ لغت آنها را توصیف میکند: پرنده هدایت پذیر از راه دور. با این حال اکثر شهروندان عادی آنها را پهپاد مینامند.
آیا هواپیماهای بدون سرنشین تهدیدی واقعی برای سیستمهای کنترل و مدیریت ترافیک هستند؟ آیا فرودگاهها و خطوط هوایی (و مسافران) باید نگران دخالت آنها در اجرای عملیات فروگاهی باشند؟ آیا مقررات فعلی کافی است؟ آیا آنها میتوانند به وسیلهای برای انجام فعالیتهای تروریستی در فرودگاه تبدیل شوند؟
متاسفانه، ما پاسخ قطعی به این سوالات نداریم. هواپیماهای بدون سرنشین قطعا وارد گفتگوها شده و با جزئیات بیشتر از گذشته مورد بحث قرار خواهند گرفت. در حال حاضر سازمانهای خاص (NATS به عنوان نمونه) روشهایی در مورد نحوه بهره برداری ایمن و مسئولانه از هواپیماهای بدون سرنشین ارائه دادهاند، اما با این حال به طور گسترده بهنظر میرسد که هواپیماهای بدون سرنشین میتوانند پتانسیل زیادی برای ایجاد بیثباتی در امنیت فرودگاههای سراسر جهان داشته باشند.
هوش مصنوعی دیگر موضوع فیلمهای علمی تخیلی نیست. این یک پدیده بسیار واقعی است که تاثیر عمیق اقتصادی-اجتماعی بر کشورهای جهان دارد. صنعت فرودگاهی و حمل و نقل هوایی هیچ تفاوتی نداشته و امروز ما شاهد آن هستیم که روباتیک در حراجی نیز ورود میکند. دستیابی به موفقیتهایی مانند کیوسک رباتیک (SITA) که قبل از حرکت با هدف کاهش صفهای طولانی قسمتهای شلوغ فرودگاه را شناسایی کرده و خود را به این مناطق میرساند و روباتهای دربان Schiphol که در فرودگاه آمستردام هلند به مسافران هنگام ورود با لبخند خوشامدگویی میکند همه و همه حکایت از توسعه هوش مصنوعی و رباتیک در صنعت هوانوردی دارد. البته پیشرفت این تکنولوژی به سرمایه گذاریهای بخش خصوصی در اتوماسیون و هوش مصنوعی بستگی دارد.
اگر در طی دوازده ماه گذشته به اخبار گوش فرا دادهاید، از ماهیت تهدیدی که حملات سایبری برای همه جنبههای جامعه ایجاد میکند، به خوبی آگاه هستید. در دنیای سیاسی ناپایدار که در حال حاضر با آن روبرو هستیم، جنگ به طور فزایندهای بصورت آنلاین رخ میدهد.
چگونه اطمینان حاصل کنیم که فرودگاهها و برجهای مراقبت ما آماده دفاع از خود در برابر هکرهای احتمالی هستند؟
اعتقاد ما این است که تهدید ناشی از حملات سایبری در حال افزایش بوده و زمان آن فرا رسیده است که فرودگاه و صنعت حمل و نقل هوایی دست به کار شده و اقدامات لازم جهت حفظ امنیت را انجام دهد، چرا که تهدیدات سایبری به یک نیروی قابل توجه در جهان دیجیتال تبدیل شده است.
اگر فکر میکنید گرم شدن کره زمین یک پدیده بسیار مهم بوده که میتواند آینده نسل بشر را در طول نیم قرن آینده تحت تاثیر قرار دهد، پس موافق خواهید بود که حمل و نقل هوایی و صنعت فرودگاهی باید در صورت افزایش تقاضا و حجم مسافر، از توسعه تکنولوژی رباتیک و هوش مصنوعی بهره برده تا بتواند انتشار آلودگیهای مخرب محیط زیست را تا حدی کاهش دهد. چندین فرودگاه پیشرو در اروپا، که به وسیله مقررات سخت مدیریت میشوند، آثار زیست محیطی فرودگاهها را مسئولانه اداره کرده و تاثیر انتشار آلودگیهای اجتناب ناپذیر را نیز کاهش داده است.
به نظر میرسد زمزمه این واژگان در همه جا وجود دارد، اما منظور آنها واقعا چیست؟
در حقیقت، طرفهای ذیربط (فرودگاهها و خطوط هوایی به طور عمده) که اطلاعات مسافران را پردازش میکنند، اکنون توانایی جمع آوری اطلاعات مسافر را به صورت گسترده دارند. از این چشم انداز نترسید، البته تا زمانی که دادهها با مسئولیت و ایمن اداره شوند، به نفع مسافر، فرودگاه و شرکت هواپیمایی خواهد بود. با استفاده از این اطلاعات، اگر به طور هوشمندانه تحلیل شوند، فرودگاه یا شرکتهای هواپیمایی میتوانند مطابق با نیاز افراد خدمات ارائه دهند.
جمعآوری دادهها، تجزیه و تحلیل و شخصیسازی آن تنها یک نمونه از پتاسیل داده در صنعت فرودگاهی و حمل و نقل هوایی است. پیش بینی آب و هوا، تجزیه و تحلیل صف، حتی درک اینکه در کدام نقطه و در چه ساعتی نیاز به تاکسیهای بیشتر است، میتواند به بهبود کارآیی عملیاتی و بالا بردن کیفیت خدمات کمک کند. آینده باهوش است و آینده پیرامون ما با درسهای آموخته شده از گذشته ساخته خواهد شد. دادههای عظیم ۲۰ سال آینده را بدون شک در حمل و نقل هوایی تعریف خواهد کرد.
با وجود ترس از ممنوعیت اخیر دستگاههای الکترونیکی توسط دولت انگلیس و ایالات متحده، انتظار داریم خدمات حین پرواز در طی دو دهه آینده پیشرفت چشمگیری در فناوری داشته باشند. مسافرین اکنون انتظار دسترسی فوری به خدمات بی حد و مرز و انتخاب سرگرمی را دارند. در حال حاضر بیشتر مسافرین انتظار Wi-fi از خطوط هوایی دارند و بیشتر شرکتهای هواپیمایی نیز در حال تجهیز خود هستند.
علاوه بر این، ما قبلا هواپیمایی رویال برونئی را مشاهده کردهایم که به پخش جدیدترین برنامههای تلویزیون و موسیقی بر روی دستگاههای تلفن همراه در Airbus A ۳۲۰ تجهیز شده بود.
واقعیت افزوده نیز میتواند کیفیت خدمات هوایی را نیز ارتقا دهد. با استفاده از AR، تغییرات ظریف در احساسات مسافرین حتی بدون نیاز به بیان توسط خدمه پرواز قابل تشخیص خواهد بود، و این امکان به خدمه پرواز داده میشود که خدمات خود را متناسب با نیاز مسافرین ارائه دهند. به عنوان مثال، ارائه کمک پزشکی به مسافری که به دلیل نگرانی شخصی خود قادر به صحبت کردن نیست. همچنین با استفاده از تجهیزات VR، مسافران میتوانند ساعتها در دنیای مجازی سرگرم شوند.