فلوشیپ طب مادر و جنین دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به ضروریترین آزمایشها پیش از اقدام به بارداری اشاره کرد و گفت: حتی اگر آنتی بیوتیک یا داروهای ضد آکنه و پوستی مصرف میکنید حتما پیش از بارداری این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
به گزارش ایسنا، دکتر آزاده شعبانی به برخی از اقدامات ضروری پیش از بارداری اشاره کرد و افزود: مراجعه به پزشک متخصص زنان و زایمان اولین اقدام برای بررسیهای لازم پیش از بارداری است.
وی با اشاره به اینکه بررسی قد و وزن و اصطلاحا شاخص توده بدنی از سادهترین و شاید مهمترین مواردی است که باید پیش از بارداری ارزیابی شود، اظهار کرد: اگر فردی دچار لاغری مفرط یا چاقی بیش از حد باشد باید قبل از بارداری زیر نظر پزشک متخصص اصلاح شود.
وی معاینه وضعیت پستان را از دیگر موارد ضروری پیش از اقدام به بارداری عنوان کرد و گفت: معاینه پستانها برای اطمینان از سلامت آن، معاینات لگنی، تست پاپاسمیر، بررسی سلامت عمومی از نظر سطح کم خونی یا بیماریهایی مثل تیروئید و دیابت ضرورت دارد.
مراجعه به دندانپزشک پیش از اقدام به بارداری برای اطمینان از سلامت از دندانها از دیگر مواردی بود که این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به آن اشاره کرد و افزود: درمان دندانهای پوسیده ممکن است در دوران بارداری برای مادر و یا جنین چالش برانگیز باشد بنابراین؛ توصیه میشود درمانهای مربوط به دهان و دندان و بررسی وضیت لثهها پیش از بارداری بررسی و در صورت نیاز درمان شود.
شعبانی در پاسخ به این سوال که آیا لازم است برای افرادیکه از نظر سلامت عمومی مشکلی ندارند داروی خاصی هم مصرف شود یا خیر؟ عنوان کرد: قرص اسیدفولیک یا یدوفولیک در افراد سالمی که از نظر جسمی مشکلی ندارند پیش از اقدام به بارداری توصیه میشود.
این فلوشیپ طب مادر و جنین در ادامه مشورت با پزشک برای انجام آزمایشهای پیش ازبارداری در بارداریهای سن بالا (بالای ۳۵ سال و خصوصا بیش از ۴۰ سال) و افرادیکه اولین بارداری را در سن بالا تجربه میکنند و همچنین زنانی که کمتر از ۱۸ سال سن دارند و قصد بارداری دارند را ضروری عنوان کرد.
وی توصیه کرد: زنانی که سابقه سقطهای مکرر، زایمان زودرس و یا فشار خون و دیابت بارداری دارند نیز بهتر است قبل از اقدام برای بارداری از نظر وضعیت سلامت توسط پزشک متخصص بررسی شوند.
شعبانی مشاوههای ژنتیک برای زوجینی که نسبت فامیلی و خصوصا نسبت نزدیک دارند و یا افرادی که سابقه بیماریهای ذهنی و جسمی در خانواده دارند را ضروری عنوان کرد و گفت: زوجینی که هر دو مبتلا به تالاسمی مینور هستند باید انجام مشاورههای پیش از بارداری زیر نظر پزشک را جدی بگیرند.
وی پرهیز از حساسیت بیمورد به زمان تخمگگذاری و استفاده از این کیتها در زنانی که تخمکگذاری و دورههای قاعدگی منظم دارند را خواستار شد و افزود: برایکسانی که قاعدگی نامنظم دارند هم بررسی وضعیت هورمونی و تخمدانها پیش از بارداری لازم است.
او با بیان اینکه داروهای خاصی وجود دارند که پیش از اقدام به بارداری باید از مصرف آن پرهیز شود، توصیه کرد: تمام افرادیکه مبتلا به بیماریهای زمینهای هستند و قصد بارداری دارند پیش از اقدام حتما با پزشک برای مصرف و یا عدم مصرف دارو مشورت کنند. حتی اگر آنتی بیوتیک یا داروهای ضد آکنه و پوستی مصرف میکنید حتما پیش از بارداری این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
وی درباره مصرف خودسرانه داروهای گیاهی نیز هشدار داد: استفاده از هر داروی گیاهی با مشورت متخصص طب ایرانی و پزشک زنان مجوز مصرف دارد.
بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، شعبانی قطع مصرف سیگار، الکل و هر نوع ماده مخدر را چندین ماه پیش از اقدام به بارداری توسط هر دو زوج ضروری عنوان کرد.