مکرون و نتانیاهو همچنین نگرانی شدید خود را نسبت به آنچه که فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه خواندند، ابراز کردند.
منابع خبری بامداد جمعه گزارش دادند «امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ الیزه درباره ایران گفتگو کرد.
به گزارش ایرنا از خبرگزاری فرانسه، مکرون در دیدار با نتانیاهو در اظهاراتی ضد ایرانی مدعی شد که ادامه توسعه برنامه هستهای ایران عواقب جدی برای این کشور خواهد داشت.
رئیس جمهور فرانسه همچنین آنچه را که شتاب دادن ایران به برنامه هستهای خود توصیف کرده، محکوم کرد.
این اظهارات درحالی بیان میشود که که آژانس بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) بارها صلح آمیز بودن فعالیتهای هستهای ایران را تایید کرده است.
برجام در سال ۲۰۱۵ توسط ایالات متحده و ایران در کنار چین، فرانسه، آلمان، روسیه و بریتانیا در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما که بایدن معاون رئیس جمهور بود، تصویب شد.
ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریمهای ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریمهای ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.
اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریمهای یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هستهای با اعطای فرصتهای ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.
ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده میدادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران میکنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعدههایشان عمل نکردهاند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هستهای برجام صورت گرفت.
مکرون و نتانیاهو همچنین نگرانی شدید خود را نسبت به آنچه که فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه خواندند، ابراز کردند.
رئیس جمهور فرانسه در این دیدار با ادعای حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین، گفت که ایران در معرض تحریمها و انزوای فزاینده است.
وی در ادامه بر اهمیت پرهیز از هرگونه اقدامی که میتواند منجر به تشدید خشونت بین صهیونیستها و فلسطینیها رشود، تاکید کرد.
غرب به رهبری آمریکا از ماهها پیش همزمان با تشدید تنشها در جنگ اوکراین، ادعاهایی ضد ایرانی را مطرح کرده که تهران آن را قاطعانه رد میکند.
آمریکا ابتدا ادعای ارسال پهپادهای ایرانی را مطرح کرد و پس از آن، ادعای انتقال احتمالی موشکهای زمین به زمین از سوی ایران به روسیه برای استفاده در این جنگ را مطرح کرده است.
جمهوری اسلامی ایران میگوید: محدودیتهای مربوط به تسلیحات ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ در تاریخ ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ رسما خاتمه یافته و از آن زمان، انتقال تسلیحات به، یا از ایران، دیگر مشمول قطعنامه ۲۲۳۱ نمیشود.
تهران معتقد است: استناد به بند ۴ (الف) ضمیمه ب قطعنامه ۲۲۳۱ فاقد مبنای قانونی و حقوقی است؛ زیرا فعالیتهای مشمول بند مذکور تنها در صورتی نیاز به تأیید قبلی شورا دارد که دولت صادرکننده آن اقلام مربوطه را بدون توجه به درج آنها در سند S/۲۰۱۵/۵۴۶ تعیین کند که "می تواند به توسعه سیستمهای حمل سلاح هستهای کمک کند". با این حال، ایران بهطور رسمی و صریح اعلام کرده است که «هیچگاه اقلامی را که بهنظر میرسد میتواند به توسعه سیستمهای حمل سلاح هستهای کمک کند، نه تولید کرده و نه عرضه نکرده، و همچنین قصد تولید و عرضه آنها را ندارد».
بر این اساس، ایران هیچ موردی را که مشمول بند ۴ (الف) ضمیمه ب قطعنامه ۲۲۳۱ باشد، به روسیه منتقل نکرده است و هرگونه ادعای خلاف آن بیاساس بوده و رد میشود.
امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل در نشست دورهای شورای امنیت سازمان ملل درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام گفت: ما قبلاً گفتگوهای دوجانبه با اوکراین برای رفع سوء تفاهمات موجود در این زمینه برگزار کرده ایم. علاوه بر این، تعدادی از پهپادهایی که قبل از جنگ اوکراین توسط ایران به روسیه منتقل شدهاند - که ذیل ویژگی فنی مندرج در بند ۴ (الف) ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ قرار نمیگیرند، برای استفاده در جنگ اوکراین نبوده است.
وی تصریح کرد: بنابراین، کمپین اطلاعات نادرست و اتهامات بی اساس علیه ایران باید پایان یابد. این تلاشها هیچ هدفی جز منحرف کردن توجه از انتقال مقادیر انبوه تسلیحات پیشرفته توسط کشورهای غربی به اوکراین به منظور طولانی کردن درگیری ندارد.
از سوی دیگر دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد که نتانیاهو پنجشنبه شب با مکرون درباره اقدامات ممکن برای بازدارندگی ایران در خاورمیانه گفتگو کرده است.
بر اساس بیانیهای که دفتر نتانیاهو منتشر کرد، دو طرف به تفصیل درباره آنچه که راههای مقابله با تهدید هستهای ایران خوانده شده، گفتگو کردند.
این بیانیه میافزاید که نتانیاهو بر لزوم افزایش تلاشها برای بازدارندگی ایران و نیروهای متحدش در خاورمیانه تاکید کرده است.
وی خواستار اعمال تحریمهای شدید علیه ایران و قرار دادن سپاه پاسداران ایران در فهرست تروریسم اتحادیه اروپا شد.
دو طرف همچنین در مورد وضعیت منطقه، لزوم حفظ ثبات به ویژه در لبنان و همچنین موضوع گسترش صلح بین (رژیم) اسرائیل و کشورهای عربی گفتگو کردند.
پس از دیدار با مکرون، نتانیاهو قصد دارد با بازرگانان و تجار و جامعه یهودی فرانسه دیدار کند.
این اظهارات نتانیاهو در حالی مطرح میشود که مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده توافق هستهای روز دوشنبه هشدار داد که افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به فهرست موسوم به سازمانهای تروریستی خارجی این اتحادیه، دورنمای مذاکرات درباره ازسرگیری اجرای برجام را نابود میکند.
نشریه فایننشال تایمز انگلیس روز دوشنبه در گزارشی پیرامون تحرکات اتحادیه اروپا علیه سپاه به نقل از جوسپ بورل نوشت: «برجام نمرده، اما کاملاً متوقف شده است. میتوانید اینطور تصور کنید اگر فرایند قرار دادن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی انجام شود به طور قطع اوضاع دشوارتر خواهد شد.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا افزود: «اگر رژیم ایران تا این حد بد است باید سعی کنیم آن را از داشتن بمب هستهای بازداریم و من راهی بهتر از اجرای برجام برای انجام این کار نمیدانم.»
بر اساس گزارش این نشریه، دیپلماتهای اروپایی به بهانه ادعای بیاساس مشارکت نظامی ایران در جنگ اوکراین، درحال بررسی گزینههای قانونی برای شناسایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران به عنوان یک سازمان تروریستی هستند. در این گزارش ادعا شده که افزودن نام سپاه به فهرست سازمانهای موسوم به تروریستی اتحادیه اروپا «از حمایت فرانسه و آلمان برخوردار است که عضو توافق هستهای ایران هستند.».
اما روزنامه تایمز چاپ لندن ساعتی پیش گزارش داد که دولت لندن برنامههای خود را برای افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای موسوم به تروریستی خارجی متوقف کرده است.
بر اساس گزارش تایمز، این تحول پس از آن صورت گرفت که وزارت خارجه انگلیس از بسته شدن کانالهای ارتباطی با ایران در نتیجه این اقدام ابراز نگرانی کرد. این نشریه انگلیسی افزود: مقامات همچنین نگرانیهایی را در مورد اینکه چگونه میتوان سپاه را به عنوان یک گروه تروریستی شناسایی کرد، ابراز کردهاند، زیرا سپاه یک سازمان دولتی است.
تایمز به نقل از یک منبع دولتی نوشت: «مقامات وزارت خارجه نگرانیهای جدی در مورد شناسایی سپاه بعنوان نهاد تروریستی دارند، زیرا آنها میخواهند دسترسی خود را حفظ کنند. البته وزارت کشور و به طور گستردهتر دولت از این حرکت حمایت میکنند و سپاه تا الان باید بعنوان نهاد تروریستی شناسایی میشد، اما کل این روند متوقف شده است.»
این نشریه انگلیسی افزود: وزارت کشور امیدوار است که شناسایی سپاه بعنوان سازمان تروریستی در نهایت پیشرفت کند، اما انتظار میرود این روند هفتهها یا ماهها به تعویق بیفتد.
تایمز در ادامه نوشت: وزارت امور خارجه انگلیس از اظهار نظر در این زمینه خودداری کرد. یک نماینده دولت بریتانیا گفت: «در حالی که دولت فهرست سازمانهای تروریستی را تحت بررسی قرار میدهد، ما در مورد اینکه آیا سازمان خاصی برای ممنوعیت در نظر گرفته شده است یا خیر، اظهار نظر نمیکنیم.»
جمهوری اسلامی ایران پیشتر نسبت به تحرکات ضد ایرانی اروپا به ویژه علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی هشدار داده بود. مقامات کشورمان با بیان اینکه سپاه یک نهاد نظامی رسمی کشور بشمار میرود، هشدار دادهاند که هرگونه اقدام علیه آن غیرقانونی و نقض صریح منشور سازمان ملل است.