خورش آلو مازندارنی یکی از غذاهای خوشمزه و مجلسی متعلق به خطه شمال کشور و استان مازندران است که آلو بخارا، زرشک و رب انار از مواد اصلی تشکیل دهنده این غذا هستند.
فراروـاستانهای شمالی کشور به دلیل دارا بودن اقلیم خوب و زمینهای حاصلخیز خاستگاه انواع خوراکها و غذاهای محلی و سنتی هستند. پایه اصلی غذاهای شمالی محصولات طبیعی است که در همین زمینهای سرسبز و حاصلخیز پرورش مییابند. خورش آلو مازندرانی یا خورش آلو زرشک یکی از انواع غذاهای سنتی شمالی است که در شهرهای مختلف شمال به روشهای گوناگون طبخ میشود و هر کدام طعم و مزه مخصوص به خودش را دارد. پایه اصلی این خورش خوشرنگ و لذیذ آلو بخارا است که خواص فراوانی دارد و طعم بینظیری به این خورش میدهد.
این خورش خوشمزه در مازندارن برای مراسم رسمی مانند عروسی و یا به عنوان غذاهای نذری طبخ میشود و یک غذای مجلسی است. در ادامه این مطلب طرز تهیه خورش آلوی مازندرانی همراه با نکات مهم و فوت و فنهای مربوط به تهیه این خورش خوشمزه و محلی تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
ران مرغ: ۳ عدد
پیاز: ۲ عدد
سیر: ۵ حبه
آلو خورشتی: ۱ لیوان
زرشک: نصف لیوان
شکر: ۱ قاشق غذاخوری
رب انار ملس: ۲ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ: نصف پیمانه
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به میزان لازم
روغن: به میزان لازم
رب انار نوعی رب گرفته شده از دانههای انار است که به دو صورت ترش و ملس در بازار موجود است. رب انار معمولا رنگ تیرهای دارد؛ ولی نباید بیش از حد سیاه باشد که نشانه سوختگی رب هنگام پخت است. رب انار مرغوب نباید بیش از حد سفت باشد؛ همچنین نباید بوی ترشیدگی بدهد. برای طبخ این خورش سعی کنید رب انار را از فروشگاههای معتبر و یا از کسانی که به صورت خانگی و تمیز رب انار را درست میکنند، تهیه کنید.
همیشه سعی کنید از زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید؛ چون هرقدر زعفران را با آب بیشتری دم کنید، کمرنگتر میشود و مجبور میشوید برای به دست آوردن رنگ دلخواهتان از زعفران بیشتری استفاده کنید؛ بنابراین نحوه دم کردن زعفران بسیار مهم است. برای دم کردن زعفران ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس بدهد.
زعفران را در ظرف دردار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه بدهید در دمای محیط یخ زدایی شود. پس از هر بار استفاده دوباره زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده میکنید، تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است. زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار بدهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
آلو با داشتن خواص آنتی اکسیدانی سرشار از ویتامینهای گروه A، B، C و همچنین دارای کلسیم، منیزیم، فسفر، آهن و گوگرد است. آلو خورشتی معمولا به رنگهای زرد، سیاه و قهوهای روشن و در اندازههای ریز یا درشت در بازار موجود است. آلو خورشتی تازه و مرغوب نباید بوی ترشیدگی بدهد و باید ظاهری شفاف داشته باشد. همیشه هنگام استفاده از آلو در خورش نیم ساعت قبل آن را توی یک کاسه با آب ولرم خیس کنید. این کار باعث میشود اگر آلو دارای شن ریزه یا آشغال باشد، با خیس خوردن کاملا تمیز شود. بعد از نیم ساعت آلو را توی یک صافی بریزید و روی آن آب بگیرید؛ سپس به غذا اضافه کنید.
اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را به صورت خام خورد و یا در سالادها از آن استفاده کرد.
پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین برای پخت و پز معمولاً مورد استفاده قرار نمیگیرند.
۱ـ برای شروع کار ابتدا تکههای مرغ را با نمک، فلفل سیاه و زردچوبه حسابی ماساژ بدهید؛ سپس مرغها را با مقداری روغن داخل ماهی تابه سرخ کنید.
۲ـ پیازها را پوست و سپس خرد کنید و داخل همان روغنی که مرغ را سرخ کرده بودید، بریزید تا سرخ شود. وقتی پیاز طلایی شد، کمی زردچوبه به آن اضافه کنید؛ سپس سیر رنده شده را بریزید و یک دقیقه بعد تکههای مرغ سرخ شده را به ماهی تابه اضافه کنید.
۳ـ حالا آلوی خورشتی و زرشک را که از قبل خیس داده و آبکش کردهاید، به مرغ اضافه کنید. رب انار و زعفران دم کرده را هم بریزید و کمی دیگر فلفل و نمک اضافه کنید. شکر را داخل یک لیوان آب جوش حل کنید و به مواد بالا اضافه کنید. درب ماهی تابه را ببندید و حرارت اجاق گاز را کم کنید. حدود یک ساعت تا یک ساعت و نیم زمان بدهید تا خورش شما جا بیفتد و مرغها کاملا بپزند. وقتی خورش به غلظت رسید و لعابی شد، اجاق گاز را خاموش کنید. خورش آلوی مازندرانی خوشمزه شما در این مرحله آماده سرو است، نوش جان.