اینطور که در تبلیغات این سرخکنهای هواپز بدون روغن دیده میشود، این دستگاهها که خیلی هم در بازار تازهوارد نیستند، اما چند ماهی است که تب خریدشان بالا رفته، بدون روغن یک غذای کامل و خوشمزه را تحویل شما میدهند. غذایی که هم قیافه دارد و هم طعمش با لب و دهان شما بازی میکند.
تب خرید سرخکن بدون روغن آنقدر بالا رفته که همهجا ردپای آن را میبینی. در فضای مجازی، بلاگرها و اینفلوئنسرها، مرغهای درسته و گریل شده یا کیکهای رنگارنگ را از سرخکنهای بدون روغن بیرون میکشند و از خوبیهای بیمثالش تعریف میکنند. اینکه یک قطره روغن نمیخواهد، قیافه خیلی قشنگی دارد و جای زیادی نمیگیرد و از همه مهمتر خیلی ارزان است. ارزانتر از مایکروویو و سولاردوم که فضای زیادی هم در آشپزخانه اشغال میکنند و تازه بدون روغن هم خیلی کارایی ندارند.
به گزارش هفت صبح، البته بهغیر از این قیمت پایین، که از یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان تا ۲۷میلیون تومانی آن در بازار پیدا میشود، نکته دیگری که باعث شده طرفداران این سرخکن از نوع معمولی آن بیشتر شوند، استفاده کم روغن و همچنین توجه ویژه به سلامتی و کاهش وزن است.
اینطور که در تبلیغات این سرخکنهای هواپز بدون روغن دیده میشود، این دستگاهها که خیلی هم در بازار تازهوارد نیستند، اما چند ماهی است که تب خریدشان بالا رفته، بدون روغن یک غذای کامل و خوشمزه را تحویل شما میدهند. غذایی که هم قیافه دارد و هم طعمش با لب و دهان شما بازی میکند.
اما این تبلیغات چقدر واقعی است؟ اصلا این ایرفرایرها یا سرخکنهای بدون روغن چی هستند، چه مزایایی دارند، با چه قیمتهایی در بازار فروخته میشوند، ارزانترین آن چند است، پرفروشترین آن مال چه برندی است و… نکاتی است که در این مطلب به آن پرداختهایم. پس اگر شما هم این روزها تحت تاثیر جو بازار هستید اول این مطلب را بخوانید و بعد با آگاهی بیشتر سرخکن بدون روغن بخرید تا ضرر نکنید.
دستگاههای ایرفرایر یا همان سرخکن هواپز که بدون روغن غذا را تحویل شما میدهند تقریبا سر و شکلی شبیه هم دارند. مشکی و سفید و قرمز هم دارند که با وسایل آشپزخانه هماهنگ باشند و بیشتر دل خریداران را ببرند. ظاهرشان هم قشنگ است یعنی حداقل از آن مایکروفر و مایکروویو و سولاردومهای مستطیل، جای کمتری میگیرند و شیکتر هستند. ظاهرشان نیز اصلا پیچیده نیست. بیشتر این مدل سرخکنها روکش نچسب و ضدخش دارند که به دستگاه وصل است و سطح آن کاملا بسته میشود.
وقتی دستگاه روشن میشود هوای بسیار داغ بهوسیله فناوری Rapid Air وارد سطح محفظه میشود و دما متناسب با غذای در حال پخت، بیشتر میشود. دمای بسیار زیاد باعث داغ شدن بسیار زیاد غذا میشود و خیلی سریع غذا میپزد. یعنی در این فناوری هوا خیلی سریع در یک فضای بسته میچرخد. هوا تقریبا میتواند همان نوع انتقال حرارتی را که غذا با روغن دریافت میکند به آن برساند و بدون افزودن کالری زیادی به غذا با روغن خیلی کمتر غذا را به درجه پخت برساند.
تا اینجای کار یعنی در توضیحات و معرفی برندهای معروف ایرفرایر یا سرخکن هواپز بدون روغن، هوا حرف اول را میزند،، اما این ادعا چقدر صحت دارد؟ آیا این دستگاههای شیک با اسم دهانپرکنی که دارند واقعا بدون نیاز به قطرهای روغن غذا را میپزند و تحویل میدهند؟ واقعیت این است که استفاده از عنوان «بدون روغن» و هواپز کامل برای یک سرخکن به معنی نیاز نداشتن به روغن نیست. مثلا اگر برای سرخ کردن مرغ یا سیبزمینی یا گوشت و هر ماده غذایی دیگری حدود یک یا دو فنجان روغن مصرف میکردید در این دستگاهها فقط به یک قاشق غذاخوری روغن نیاز است.
چون برای خوشمزهتر شدن مرغ یا گوشت باید کمی روی سطح آن روغن مالیده شود. به همین دلیل این ادعا که این سرخکنها بدون حتی قطرهای روغن یک غذای خوشمزه و سالم و بدون کالری تحویل میدهند کمی اشتباه است.
اما نکته مهمی که در دفترچه بسیاری از این سرخکنها نوشته شده این است که این دستگاهها در فرایند پخت ۷۵ تا ۹۰درصد میزان استفاده از روغن و در نتیجه چربی غذا را کم میکنند به همین دلیل، به این دستگاهها سرخکن رژیمی هم میگویند.
بهغیر از کم کردن هزینه خرید روغن که هر ۸۱۰ گرم آن بین ۵۹ تا ۶۳ هزار تومان قیمت دارد و هر خانواده چهار نفره حداقل باید چهار قوطی روغن ۸۰۰میلیلیتری در ماه بخرند، یکی از مهمترین عواملی که مردم را ترغیب میکند سرخکن بدون روغن بخرند، پختوپز سالمتر است. غذا در این سرخکنها با روغن بسیار کمی میپزد و آماده خوردن میشود.
درست است برای داشتن یک مرغ سوخاری یا ماهی سرخشده باید کمی روغن روی آنها اسپری کنید،، اما یک مقایسه کوچک نشان میدهد روغنی که در این سرخکنها استفاده میشود خیلی کمتر است و در مقابل آن سرخکنها که غذا در روغن شناور بود، اصلا به چشم نمیآید.
آشپزی خیلی وقتگیر است و نمیتوان این واقعیت را انکار کرد، اما استفاده از سرخکنهای هواپز که سریع و آسان غذا را آماده میکنند خیلی وسوسهکننده است. وقتی حوصله آشپزی ندارید تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک تکه گوشت یا مرغ را از فریزر بیرون بیاورید، آن را مزهدار کنید و در سبد قرار دهید و بگذارید تا بپزد. به همین سادگی.
اگر در آشپزخانه مدام میپلکید و دوست دارید میوه خشک کنید یا پیاز سرخ کنید و کنار بگذارید این دستگاهها به شما کمک زیادی میکنند. این سرخکنها برای داغکردن غذای از شب مانده حتی آن پیتزاهای سرد خوشمزه نیز کارآمد هستند، چون از پختن یا سوختن بیش از حد غذا جلوگیری میکنند. نانهای بیات را نیز میتوانید با این دستگاهها داغ کنید.
یک سرخکن بدون روغن بیشتر از یک گزینه سالمتر برای سرخ کردن غذاست. با این دستگاه میتوانید تقریباً هر چیزی را بپزید، از کباب و کیک گرفته تا مرغ سرخ شده، همبرگر، اسپاگتی و حتی کاپکیک و دسرهای خوشمزه.
یکی از مزایای مهم سرخکن هواپز این است که خیلی سریع داغ میشود و هوای در گردش به غذا کمک میکند تا بهطور یکنواخت، بپزد و ترد شود. یعنی در زمان کمتری میتوانید پخت و پز کنید. فر گاز حداقل ۱۰ دقیقه زمان میخواهد تا برای پخت کیک آماده شود، در حالیکه سرخکن هوا برای اکثر دستور پختها به زمان پیش گرم شدن نیاز ندارد. بعد از روشن کردن دستگاه میتوانید غذای خود را در سبد قرار دهید، زمان را تنظیم کنید و ۱۰-۱۵ دقیقه منتظر بمانید تا غذا آماده خوردن شود.
شستن ظرفهای پختوپز از خود آشپزی سختتر و وقت گیرتر است به همین دلیل هیچکس در این دنیا از شستن ظرف بعد از آشپزی خوشش نمیآید. اما شستن و تمیز کردن دستگاه سرخکن بدون روغن خیلی سخت نیست. انگار میخواهید یک قابلمه کوچک یا قابلمهای که در آن برنج پختهاید بشویید. یک اسفنج بدون خش برای تمیز کردن داخل و خارج محفظه این سرخکن لازم است. البته بعضی از سبدهای سرخکن را حتی میتوانید در ماشین ظرفشویی بگذارید.
سرخکنهای بدون روغن در دو نوع چرخشی و ثابت با المنت و فن تولید شدهاند. این نوع سرخکنها در دو مدل دیجیتال و آنالوگ موجود هستند. اما مدلهایی که این روزها طرفدار دارد همان نوع ثابت و دیجیتال آن است که میتوان با آنها همه غذاها را پخت و دسر و کیک نیز کنار آنها گذاشت.
این سرخکنهای دیجیتال در اندازههای مختلف تکمحفظه و دوقلو ساخته شدهاند که باز هم نوع تکمحفظه آن که کوچکتر است و جای کمتری اشغال میکند و قیمت مناسبی نیز دارد، از همه سرخکنهای بدون روغن موجود در بازار محبوبتر است. ظرفیت سرخکنهای بدون روغن نیز به سه دسته تقسیم میشوند: سایز کوچک با گنجایش حدود ۱ تا ۲ لیتر، سایز متوسط با گنجایش حدود ۸/۱ تا ۵/۲ لیتر، سایز بزرگ با گنجایش حدود پنج لیتر یا بیشتر.
قیمت پایین همیشه باعث محبوبیت وسایل کاربردی میشود، اما برای سرخکنها این موضوع خیلی صدق نمیکند. چون محبوبترین سرخکن هواپز موجود در بازار ارزانترین آن نیست.
در حال حاضر پرفروشترین سرخکن بدون روغن بهنام برند فیلیپس ثبت شده است. این سرخکن ۱/۴ لیتری با توان ۱۴۰۰ وات برای یک خانواده چهار نفره کافی است و میتوانید در محفظه آن حدود ۸۰۰ گرم ماده غذایی مثل گوشت و مرغ و ماهی را بپزید.
با این سرخکن مدل HD۹۲۰۰ تا ۸۰درصد میتوانید در مصرف روغن صرفهجویی کنید. در این دستگاه از سیبزمینی، اسنک، مرغ، جوجه، همبرگر، سوسیس، گوشت، ماهی تا کیک، مافین، نان تست و سبزیجات را تا دمای ۲۰۰ درجه سانتیگراد و در زمان حداکثر ۶۰ دقیقه میتوانید بپزید. قیمت این سرخکن پرفروش بازار پنج میلیون و ۳۸۵ هزار تومان است.
سرخکن بدون روغن سوناشی مدل SAF_۸۰۰ با دیگ هشت لیتری و سبد ۵/۶ لیتری یکی دیگر از سرخکنهای محبوب بازار است که قیمت مناسبی نیز دارد. در این سرخکن به دلیل حجم زیاد بهراحتی میتوانید یک مرغ بزرگ را بریان و سرخ کنید.
قیمت این دستگاه حدود هفت میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و حداکثر توان مصرفی آن نیز ۱۷۰۰ وات است و بهدرد یک خانواده شش نفره میخورد. اما اگر دوست دارید با ارزانترین سرخکن موجود در بازار آشنا شوید، قیمت آن زیر دو میلیون تومان و از برند سیلور کرست است. ظرفیت این دستگاه چهار لیتر و حداکثر توان مصرفی آن نیز ۱۱۰۰ وات است. صفحه نمایش آنالوگ فن تنظیم تایمر تا ۶۰ دقیقه نیز دارد و قیمت دقیق آن یک میلیون و ۸۴۰ هزار تومان است.
با دو میلیون و ۵۹۸ هزار تومان نیز میتوانید یک سرخکن بدون روغن سیلور کرست با حجم هشت لیتری خریداری کنید. این مدل نیز یکی از سرخکنهای ارزانقیمت بازار است. اما اگر درباره گرانترین سرخکنهای موجود در بازار نیز کنجکاو هستید باید به سراغ برندهای نینجا و فیلیپس بروید. سرخکن بدون روغن نینجا مدل AF۴۰۰UK با قیمت ۲۷ میلیون و ۴۶۰ هزارتومان یکی از مدلهای گران بازار است. البته دوقلو بودن این سرخکن یکی از دلایل مهم گرانتر شدن قیمت آن است.
این مدل ۹ و نیم لیتر حجم در دو محفظه پخت مستقل ۷۵/۴ لیتری دارد. در این سرخکن میتوانید کباب بپزید، مرغ و سیبزمینی و ماهی سرخ کنید و همچنین غذا را دوباره گرم کنید. سرخکن بدون روغن فیلیپس مدل HD۹۸۶۳ با قیمت ۲۴ میلیون و ۶۹۰ هزار تومان از گرانهای بازار است. این سرخکن با توان مصرفی ۲۲۲۵ وات ظرفیت ۳/۷ لیتری دارد. میتوانید در این سرخکن سیبزمینی تا ظرفیت ۴/۱ کیلوگرمی یا یک مرغ کامل را سرخ کنید.
سیستم هواپز این محصول هفت برابر سریعتر از سایر سرخکنهای فیلیپس است که یکی از دلایل گرانی آن محسوب میشود. اما نکته قابل توجه این دستگاه این است که میتوانید از این محصول چه با روغن و چه بدون روغن استفاده کنید. یکی از قابلیتهای دیگر این سرخکن این است که تا ۳۰ دقیقه بعد از پخت غذا و با فشردن یک دکمه غذایتان گرم میماند و با توجه به سیستم پختوپزی که دارد غذاها را ۵/۱ برابر سریعتر از دستگاههای آون میپزد.
تب هر محصولی که در بازار بالا بگیرد نشاندهنده همه چیز تمام بودن آن نیست. هر محصولی معایب و مزایایی دارد که میتوان با بررسی نظر خریداران به نکات مشترکی رسید. مهمترین نکاتی که خریداران سرخکنهای بدون روغن هواپز عنوان کردهاند دقت در سایز و حجم و توان مصرفی محصول است. اینکه حواسشان به تعداد اعضای خانواده باشد، فیلتر دستگاه را چک کنند و… پس برای خرید یک سرخکن بدون دردسر باید به این نکات توجه کنید:
گنجایش سرخکن خیلی مهم است. چون باید گنجایش دستگاه را با توجه به میزان استفاده و تعداد اعضای خانواده انتخاب کنید. برای خانوادههای کمتر از چهار نفر، سرخکن دو لیتری مناسب است. اما اگر یک خانواده چهار نفره هستید بهتر است سراغ سرخکنهای سه تا پنج لیتری بروید که برای خانوادههای چهار تا شش نفری مناسب هستند.
زمان خرید به فیلتر دستگاه دقت کنید که قابلیت تعویض داشته باشد. فیلتر دستگاه بخار روغن و دود را جذب میکند و پس از مدتی میتوانید فیلترها را از دستگاه جدا کنید و بشویید.
تکنولوژی جریان سریع هوا و توان مصرفی دستگاه خیلی مهم است. این تکنولوژی باعث میشود موادغذایی از داخل کاملا بپزد و نرم باشد و از بیرون ترد شود. پس زمان خرید سرخکن به توان مصرفی آن نگاه کنید که حتما بالای هزار وات باشد.
خریداران زیادی به این موضوع اشاره کردهاند که سیستم قطعکن خودکار اهمیت زیادی دارد. چون این ویژگی در زمانی که حواس شما نیست، وقتی دستگاه بیشتر از حد داغ شود، بهصورت هوشمند خاموش میشود و از صدمه به دستگاه جلوگیری میکند و همچنین عمر آن را بالا میبرد.
به سبد سرخکن دقت کنید که حتما از جنس تفلون و نچسب باشد. وقتی سبد سرخکن نچسب باشد مواد غذایی کمتری به آن میچسبد، با این قابلیت کیفیت غذا بالا میرود و همچنین شستوشوی آن برای شما خیلی راحتتر است.
به قابلیتهای دستگاه توجه کنید. سرخکنی بخرید که همزمان هم کباب کند، هم سرخ کند و هم کیک و دسر و کاپ کیک بپزد. خیلی از خریداران بعد از اینکه سرخکن خریدهاند تازه متوجه شدهاند که بعضی از این سرخکنها چندکاره هستند.
به دفترچه محصول توجه کنید. بعضی از خریداران گفتهاند در این دفترچهها درباره پخت غذاها و زمان مورد نیاز برای طبخ هر غذا نوشته شده،، چون انواع سرخکنهای بدون روغن با تنظیمات و حالتهای مختلف عرضه میشوند و غذا بهطور متفاوتی در این دستگاهها طبخ میشود. یعنی یک دستورالعمل برای همه غذاها و همه دستگاهها نباید استفاده شود، پس دفترچه را دور نیندازید، چون یکبار خواندن آن اصلا ضرر ندارد.