کتوژنیک، نوعی رژیم غذاییست که برمبنای آن ۹۰ درصد از منابع تامین انرژی برای بدن از طریق چربیها و مابقی توسط پروتئین و کربوهیدرات حاصل میشود.
دکتر حسین ایمانی، متخصص تغذیه و رژیمدرمانی، رژیمهای موسوم به کتوژنیک را جهت درمان چاقی و کاهش وزن مناسب نمیداند و معتقد است اینگونه رژیمها به طور عمده برای درمان برخی بیماریها همچون صرع و سرطان سینه موثر است.
به گزارش خبرآنلاین، او با اشاره به این که رژیمهای کتوژنیک طی سالهای گذشته به عنوان یکی از راهکارهای موثر بر کاهش وزن مطرح بودهاند افزود: کتوژنیک، نوعی رژیم غذاییست که برمبنای آن ۹۰ درصد از منابع تامین انرژی برای بدن از طریق چربیها و مابقی توسط پروتئین و کربوهیدرات حاصل میشود و در نتیجهی تبدیل چربیها به منبع اصلی تامین انرژی بدن، اجسام کتونی تولید میشوند که بر اساس نتایج تحقیقات علمی بر کنترل و کاهش حملات صرع و نیز درمان برخی بیماریهای دستگاه عصبی موثر بودهاند.
به گفتهی او از این رژیمها در درمان برخی سرطانها نیز همچون سرطان سینه جهت کاهش سرعت رشد غدهی سرطانی استفاده میشود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر این که مصرف بیش از اندازهی چربی در این رژیمهای غذایی منجر به بالا رفتن میزان کلسترول خون میشود اظهار کرد: ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی - عروقی و نیز فشار خون به دنبال استفاده از این گونه رژیمها افزایش مییابد و پیروی طولانیمدت از آنها نهتنها بر کاهش بیش از اندازهی وزن بدن موثر نیست که سلامت فرد را نیز تهدید میکند.
ایمانی در بخشی دیگر از سخنان خود خاطرنشان کرد: گرچه استفاده از این رژیمهای غذایی به عنوان خط اول درمان جهت کاهش وزن توصیه نمیشود، اما با نظارت مشاوران تغذیه میتوانند در بازهی زمانی ۲ الی ۳ هفتهای با ایجاد شوک در ساختار متابولیک بدن منجر به تسریع روند کاهش وزن شوند.
او همچنین اثرات بلندمدت رژیمهای کتوژنیک را مذموم دانسته و بیان کرد: امکان بازگشت مجدد وزنِ کاهش یافته در رژیمهای غذایی پرفشار همچون کتوژنیک به علت کاهش وزن فراتر از حدود استاندارد در بازههای کوتاه زمانی و نیز عدم تغییر صحیح سبک زندگی فرد بسیار محتملتر است و نتایج آن در مقایسه با دیگر رژیمهای غذایی در بلندمدت آمار متفاوتی را از خود نشان نمیدهد.