پس از اعلام خبر تلف شدن پیروز با وجود همه تلاشها برای حفظ این توله یوز و شفاف سازی همه اقدامات و فعالیتهای انجام شده از طریق پورتال سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان راوی اول، گزارشها و اظهارات متناقض در مورد شرایط و روند درمان این حیوان انتشار یافت که موجب تشویش اذهان عمومی شده است.
در اطلاعیه سازمان حفاظت محیط زیست آمده است: پیروز اولین زادآوری توله یوز در طرح تکثیر در اسارت یوز ایرانی بوده است که با همت و تلاش متخصصان و کارشناسان ایرانی انجام شد و از زمان تولد این توله یوز از همه ظرفیتهای ملی و بینالمللی برای رشد و درمان او استفاده شد.
به گزارش ایرنا، در ادامه این اطلاعیه تصریح شده است: پس از اعلام خبر تلف شدن پیروز با وجود همه تلاشها برای حفظ این توله یوز و شفاف سازی همه اقدامات و فعالیتهای انجام شده از طریق پورتال سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان راوی اول، گزارشها و اظهارات متناقض در مورد شرایط و روند درمان این حیوان انتشار یافت که موجب تشویش اذهان عمومی شده است؛ به عنوان مثال قبل از ارائه گزارش پاتولوژی گفته شد که تزریق داروی اشتباه موجب از کار افتادن کلیه پیروز شده است! یا اینکه اخیرا یک عکس در شبکههای اجتماعی منتشر و گفته شده مربوط به تاکسیدرمی پیروز است؛ حال آنکه در دنیا بعد از تلف شدن حیات وحش چه به صورت طبیعی یا در اثر حادثه از علم تاکسیدرمی برای استفاده در موزههای تنوع زیستی استفاده میشود.
سازمان حفاظت محیط زیست، اظهار نظرهای غیرکارشناسی از این دست را که در ارتباط با مقوله تخصصی و علمی بیان میشوند، غیرسازنده و موجب نگرانی جامعه عنوان کرده و این حق را برای خود محفوظ میداند که هرگونه اتهام ناروا و شبهه افکنی را از طریق مراجع صالح پیگیری کند.
این اطلاعیه میافزاید: از سوی دیگر، علمی بودن این طرح و دستاوردهای این اقدام بزرگ در حاشیه قرار گرفت و بیشتر به جنبه چهره سازی از توله یوز نر پردیسان پرداخته شد. با این وجود، همه اسناد مربوط به پیروز از زمان تولد (سزارین صحرایی) تا تلف شدن در بیمارستان دامپزشکی برای مطالعه تیم علمی این طرح و کاهش خطای ریسکهای آتی در موارد مشابه موجود است. در همین راستا، بلافاصله پس از تلف شدن توله یوز، نمونه برداری موفقی از او انجام و برای حفظ ذخیره ژنی به مرکز ملی ذخایر ژنتیکی کشور منتقل شد.
سازمان حفاظت محیط زیست ضمن احترام به حساسیت افکار عمومی از همه کارشناسان، صاحب نظران و متخصصانی که در این ارتباط دیدگاه یا ابهامی دارند، دعوت کرده است که نظرات خود را با معاونت محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی در میان بگذارند تا از بروز هرگونه شبهه یا فرافکنی در جامعه جلوگیری شود.
در این اطلاعیه تاکید شده است: سازمان حفاظت محیط زیست هیچگاه خود را بی نیاز از نظرات و پیشنهادات کارشناسان و متخصصان ندانسته است و از آنجا که طرح تکثیر یوز در اسارت همچنان ادامه دارد، برای موفقیت بیشتر در اجرای این طرح از رهنمودهای علمی و کارشناسی استقبال میکند.
۱۰ اردیبهشت امسال خبری منتشر شد که دوستداران محیط زیست را بسیار خوشحال کرد؛ اینکه سه توله یوز از ایران یوزپلنگ ایرانی که در توران در اسارت بود به روش سزارین صحرایی متولد شد. پدر این تولهها، فیروز نام دارد که با هدف تکثیر در اسارت، از طبیعت زنده گیری شده بود و در نهایت سه توله یوز از فیروز و ایران به دنیا آمد، اما مادر تولهها را تحویل نگرفت، از این رو مسوولان سازمان محیط زیست مجبور شدند که تولهها را دشتی بزرگ کنند، اما بنا به دلایلی اولین توله یوز در ۱۴ اردیبهشت یعنی سه روز پس از به دنیا آمدن تلف شد، دیری نپایید که دومین توله هم در ۲۸ اردیبهشت ماه تلف شد؛ بنابراین تمام امیدها به توله سوم که پیروز نام گرفت بسته شد؛ پیروز هم ۱۰ ماه زندگی کرد، اما این حیوان هم روز گذشته به علت نارسایی کلیوی زنده نماند و تلف شد.