bato-adv
bato-adv

کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر با این دو رژیم غذایی

کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر با این دو رژیم غذایی

نتایج مطالعه جدید نشان می‌دهد سالمندانی که مقدار زیادی سبزیجات سبز برگ، ماهی و سایر غذا‌های سالم مصرف می‌کنند، ممکن است «سن مغزی» شان کمتر باشد.

محققان دریافتند سالمندان با یکی از دو الگوی غذایی سالم، یعنی رژیم غذایی مدیترانه‌ای و MIND، پلاک‌های مغزی کمتری داشتند؛ پلاک‌های مغزی، توده‌های پروتئین غیرطبیعی که نشانه بیماری آلزایمر است، هستند.

در واقع، افرادی که بالاترین نمرات را در پیروی از رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای یا MIND داشتند، مغزشان تا ۱۸ سال جوان‌تر از همتایان خود بود که بیشتر از رژیم غذایی برگر و سیب‌زمینی سرخ کرده پیروی کرده بودند.

به گفته محققان، این یافته‌ها ثابت نمی‌کند که اسفناج و ماهی از زوال عقل جلوگیری می‌کنند. اما آن‌ها به شواهدی اضافه می‌کنند که تغذیه سالم را با پیری کُندتر مغز مرتبط می‌کند.

«پوجا آگاروال»، محقق اصلی از دانشگاه راش شیکاگو، می‌گوید: «نتایج هیجان‌انگیز است، زیرا حتی یک تغییر ساده در رژیم غذایی نیز می‌تواند تفاوت اساسی ایجاد کند.»

بر اساس یافته‌ها، افراد مسن‌تری که مثلاً یک فنجان سبزیجات برگ‌دار در روز می‌خورند، در مقایسه با همسالان خود که از کلم‌پیچ و اسفناج دوری می‌کنند، مغزی چهار سال جوان‌تر دارند.

هر دو رژیم مدیترانه‌ای و MIND قبلاً با زوال ذهنی کُندتر و خطر کمتر ابتلا به بیماری آلزایمر مرتبط بوده‌اند. اکنون یافته‌های جدید رژیم‌های غذایی را به کاهش علائم عینی آلزایمر مرتبط می‌کند یعنی پلاک‌هایی که سال‌ها قبل از ظاهر شدن علائم زوال عقل در مغز تشکیل می‌شوند.

رژیم غذایی مدیترانه‌ای سنتی که با خطرات کمتر بیماری قلبی و سکته مرتبط است به طور کلی سرشار از ماهی، روغن زیتون، سبزیجات، لوبیا، آجیل و غلات غنی از فیبر است.

رژیم MIND هم بسیار شبیه رژیم غذایی مدیترانه‌ای است، اما بر مصرف سبزیجات سبز برگ و انواع توت‌ها بیش از سایر سبزیجات و میوه‌ها تاکید دارد.

به گفته محققان دانشگاه راش، هر دو رژیم غذایی سرشار از غذا‌های گیاهی هستند که دارای مواد مغذی و شیمیایی مختلفی هستند که می‌توانند التهاب را در بدن کاهش دهند و از سلول‌ها در برابر آسیب محافظت کنند.

هر دوی این رژیم‌ها به خاطر تاکید بر عدم مصرف گوشت قرمز، قند و غذا‌های بسیار فرآوری‌شده، قابل توجه هستند.

یافته‌های جدید بر اساس کالبد شکافی بافت مغز ۵۸۱ شرکت کننده در مطالعه طولانی مدت راش در مورد حافظه و پیری است. هنگامی که آن‌ها وارد مطالعه شدند، معمولاً در اوایل دهه ۸۰ زندگی خود، رضایت دادند که مغز خود را پس از مرگ اهدا کنند.

هر سال، شرکت کنندگان در مطالعه پرسشنامه‌های دقیق رژیم غذایی را تکمیل می‌کردند. تیم آگاروال از این اطلاعات برای دادن امتیاز رژیم غذایی مدیترانه‌ای و MIND به هر یک از ۵۸۱ شرکت کننده متوفی استفاده کرد. هرچه عادات غذایی آن‌ها بیشتر شبیه به آن رژیم‌ها بود، نمرات بالاتری دریافت کردند.

به طور کلی، محققان دریافتند، شرکت‌کنندگانی که بالاترین امتیاز را در غذا خوردن به سبک مدیترانه‌ای کسب کردند، مغز‌هایی داشتند که بر اساس تجمع پلاک، ۱۸ سال جوان‌تر از شرکت‌کنندگانی بود که کمترین امتیاز مدیترانه‌ای را داشتند. وقتی نوبت به نمرات MIND می‌رسید، تفاوت‌ها مشابه، اما تا حدودی کوچک‌تر، بود.

bato-adv
bato-adv
bato-adv