bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۱۶۵۵۷
چهره سال

«مهسا امینی»؛ نقطه سر خط!

«مهسا امینی»؛ نقطه سر خط!

لحظه مرگ مهسا علاوه بر پیامد‌های سیاسی و اجتماعی‌اش، تاثیری عمیق را بر عرصه اقتصاد نیز بر جای گذاشت. چند ماه ناآرامی در خیابان‌ها، نبض اقتصاد کشور را به شدن پر التهاب کرده بود. منازعات سیاسی بر سر سفره‌های مردم و ریزترین حوزه‌های زندگی‌شان سایه افکنده بود. در برخی از شهرها، به مدت چند روز مغازه‌های بسته شده بودند؛ چرا که کف خیابان‌های صحنه را برای کاسبی‌کردن و معامله ناامن کرده بود.

تاریخ انتشار: ۲۲:۴۱ - ۲۹ اسفند ۱۴۰۱

فرارو- در سال ۱۴۰۱ چهره سال نه یک چهره نام آشنا، بلکه یک شخص بسیاری عادی از میان میلیون‌ها ایرانی بود. او یک سیاست‌مدار، دانشمند، سلبریتی، ورزشکار و یک رخداد تاثیرگذار نبود، اما بانی یکی از بزرگ‌ترین تحولات سیاسی – اجتماعی تاریخ سیاسی ایران شد. حتی برخی بر این باور هستند که تاریخ ایران معاصر را باید به بعد و قبل از لحظه «چهره» شدن او تقسیم کرد. برخی دیگر نیز می‌گویند که بعد از لحظه رخداد چهره شدن او، همه‌چیز دگرگون شده و عصری جدید در کشور آغاز شده است.

به گزارش فرارو، سه‌شنبه (۲۲ شهریور) پلیس امنیت اخلاقی یا همان «گشت ارشاد»، طبق روال معمول، در نزدیکی ایستگاه متروی شهید حقانی تهران مشغول برخورد و به اصطلاح ارشاد افراد بدحجاب‌ها بود. حوالی ساعت ۶ عصر نیرو‌های گشت ارشاد، دختری ۲۲ ساله که همراه با برادرش بود را بازداشت و برای گذراندن «کلاس توجیهی» عازم ساختمان خیابان وزرا کردند. او کسی نبود جز مهسا امینی.

مهسا دقایقی بعد از ورود به خیابان وزرا، در حالی‌که دچار مرگ مغزی شده، به بیمارستان کسری انتقال داده می‌شود. انتشار عکس بی‌جان مهسا بر روی تخت بیمارستان و بازنشر خبر بازداشت او توسط گشت ارشاد، بلافاصله در کانون توجه گسترده رسانه‌ها و کاربران شبکه‌های اجتماعی قرار گرفت. مهسا امینی، پس از سه روز جدال با مرگ و زندگی، در جمعه ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ جان باخت. مرگ او نه تنها لحظه‌ای خبرساز برای رسانه‌ها و افکار عمومی بود بلکه همچون زلزله‌ای چند ریشتری کلیه حوزه‌های جامعه ایرانی را متاثر و حتی دگرگون ساخت.

چرا مهسا امینی؟

همان‌گونه که در ابتدای نوشتار هم گفته شد، مهسا امینی نه یک سلبریتی بود و نه فردی نام آشنا، اما پرسش این است چرا لحظه مرگ او چنان اهمیت دارد که او را بتوان «چهره سال» نامید؟ در چرایی این موضوع می‌توان به پنج فاکتور مهم اشاره کرد.

نخست و مهم‌تر از هر فاکتور دیگری جنسیت (زن بودن) و ماجرای بازداشت مهسا امینی توسط گشت ارشاد بود. طی سال‌های گذشته همواره اعتراض‌ها و انتقاداتی جدی نسبت به نوع عملکرد پلیس امنیت اخلاقی و نوع بازداشت‌های زنان بدحجاب، وجود داشت. ناظران اجتماعی نیز بار‌ها نسبت به تداوم رویکرد فعلی و پیامد‌های فاجعه‌بار آن هشدار داده بودند. مرگ مهسا به دلیل نماینده نیمی از جمعیت کشور بودن و نیز عمومی بودن مساله گشت ارشاد برای آحاد جامعه به شکل جدی مورد توجه قرار گرفت.

دوم این‌که مهسا یک فرد جوان یا اصطلاحا همان نسلی است که به عنوان «نسل زد» شناخته می‌شوند. نسلی که سبک زندگی‌ای متفاوت با دیگر نسل‌ها دارند. نسلی که با زندگی‌شان با اینترنت و فضای مجازی هم‌پوشانی و در هم گره خورده است. این پایگاه نسلی «مهسا» سطحی قابل توجه از هم‌ذات‌پنداری را در میان هم‌نسلان خود به همراه داشت. حضور جوانان و نوجوان دهه ۸۰ و نیمه دوم ۷۰ در خیابان‌ها بعد از مرگ مهسا امینی نیز برآیند اصلی این موضوع بود.

سومین فاکتور، شهرستانی و غریب بودن مهسا امینی در تهران بود. شاید اگر یک دختر تهرانی با همان وضعیت و داستان مهسا مواجه می‌شد، هیچ‌گاه این‌گونه مورد توجه قرار نمی‌گرفت. حرف‌های برادر و دایی مهسا بعد از مرگ او مبنی بر این‌که هنگام بازداشت در نزدیکی مترو حقانی گفته‌اند، در این شهر غریب هستند و میهمان، تاثیری عمیق را بر انگیخته شدن عواطف و احساسات عمومی داشت.

چهارمین فاکتور قالب توجه در تحلیل سوژه مهسا امینی «کُرد» بودن او است. این‌که این دختر ۲۲ ساله متعلق به یک اقلیت قومی – مذهبی ایرانی بود، به شکلی غیربرنامه‌ریزی شده در معطوف شدن توجهات به او تاثیرگذار بود. حضور گسترده شهروندان سقزی در آرامستان «آیچی» برای خاک‌سپاری مهسا امینی در روز ۲۶ شهریور ۱۴۰۱ نیز مزید بر علت شد که مرگ او هر چه بیشتر توجهات را به سوی خود جلب کند. نمادسازی‌ها و شعار‌هایی که از سوی حاضران در مراسم خاک‌سپاری نیز سر داده شد، در تقویت این موضوع بیش از بیش اثر گذاشت.

کاریزمای شخصی و مظلومیت نهفته در چهره این دختر ۲۲ ساله، دیگر مولفه مهمی بود که او را در کانون توجهات قرار داد. انتشار ویدئوی لحظه ورود مهسا امینی به بازداشت‌گاه و گفتگوی او با یک خانم حاضر در سالن بر پررنگ‌تر شدن هر چه بیشتر این وجه افزود. ظاهر و پوشش او در لحظه بازداشت و انتقال به وزرا و اشارات‌اش به مشکل نداشتن حجاب‌اش، سطحی قابل توجه از همدردی عمومی را به همراه داشت.

مهسا و تسخیر میدان سیاست در داخل ایران

از همان لحظه مرگ و بعدا خاک‌سپاری مهسا امینی، اولین جرقه آغاز ناآرامی‌ها در کشور کلید خورد. ابتدا در شهرستان سقز، یعنی محل تولد، سکونت مهسا و سپس شهر‌های تهران و سنندج. به تدریج دایره اعتراضات به بسیاری دیگر از شهر‌های بزرگ و کوچک کشور کشیده شد. بیش از ۱۰۰ روز به شکل کم‌وبیش، ناآرامی‌ها در کشور جریان بود. از همان لحظه ابتدایی آغاز ناآرامی‌ها، التهاب صحنه سیاسی کشور را در بر گرفت و سه خوانش غالب از وقایع صورت گرفت.

یک گروه مرگ مهسا و اعتراضات متعاقب آن را همچون لحظه‌ای برای مقابله با نهاد‌های رسمی قدرت مستقر تشخیص دادند. آن‌ها واژگانی همچون خیزش، جنبش و حتی انقلاب را برای تفسیر رخداد‌های در حال وقوع برگزیدند. این طیف بیشتر شامل خارج نشینان و شبکه‌های ایرانی خارج از کشور می‌شد که به طور روزانه و در قالب اخبار فوری، افزایش دایره اعتراضات را هدف‌گذاری کرده بودند.

در مقابل این طیف، نهاد‌های رسمی و جریان‌های نزدیک به قدرت قرار داشتند که اتفاقات بعد از مرگ مهسا امینی را توطئه دشمنان و عوامل سرویس‌های جاسوسی بیگانگان ارزیابی می‌کردند. در چارچوب این خوانش افرادی که در میانه ناآرامی‌ها به خیابان آمده بودند، بسیار قلیل، دست نشانده و برخی‌هایشان هم فریب خورده بودند. از قاموس فکری این طیف، آن‌چه در حال وقوع بود «اغتشاش» نامیده می‌شد لذا برخورد قاطع با اغتشاش‌گران را مورد تاکید قرار می‌دادند.

طیف سوم و میانی‌ای نیز وجود داشت که ناآرامی‌های چند ماهه کشور بعد از جان باختن یک دختر سقزی را نه توطئه خارجی و نه ضدیت با نهاد‌های رسمی ارزیابی می‌کردند. از نگاه این طیف ناآرامی‌های بعد از مرگ مهسا، نشانه کژکارکرد‌های سیستماتیک و عدم تطابق کنش‌های رسمی با روح زمانه بود. این طیف که بیشتر افراد آکادمیسین را شامل می‌شد، نسبت به عواقب ناآرامی‌ها هشدار می‌دادند. آن‌ها نهاد‌های رسمی را به انجام اصلاحات فوری فرا خواندند.

فراتر از این سه خوانش سیاسی، می‌توان به جرات این ادعا را مطرح کرد که قریب به پنج ماه کل میدان سیاست در کشور حول موضوع مرگ مهسا امینی و وقایع بعد از آن بود. در کلیه محافل دولتی، رسانه‌ای و خصوصی هر گونه سخن به میان آوردن از سیاست در کشور، بر محور این ماجرا بود. از مقام‌های ارشد رسمی کشور گرفته تا عموم مردم ایران ناآرامی‌های بعد از مرگ مهسا را مورد توجه قرار دادند. علی‌الخصوص انسداد سیاسی به وجود آمده در نتیجه اعتراضات چند ماهه و در آمیخته شدن صحنه معادلات به «خشونت» بیش از هر زمان دیگر میدان سیاست در کشور را متاثر ساخت.

متحول شدن صحنه اجتماع ایرانی

مساله زنان در کشور از دیرهنگام در مقام موضوعی مهم و جدی مطرح بود. با وجود هشدار جامعه‌شناسان، سال‌ها این موضوع از سوی نهاد‌های رسمی مورد نادیده‌انگاری قرار گرفته بود. همچنین، ناظران مسائل اجتماعی مساله شکاف نسلی جامعه ایران با نسل سنتی را به شکل جدی مطرح و از ضرورت بازنگری در مناسبات دولت با جامعه سخن به میان می‌آوردند. مرگ مهسا امینی، لحظه رخدادی بود که این دو مساله جدی یکباره سرریز کنند و در عریان‌ترین شکل ممکن مطرح شوند.

در نتیجه اتفاقات بعد از مرگ مهسا بود که ضرورت بازبینی در قوانین حجاب و عفاف به بحثی عمومی و جدی تبدیل شد. نهاد‌های رسمی نیز با پذیرش جدی بودن موضوع، بازنگری در قوانین حجاب را در دستور کار قرار دادند. لحظه مرگ مهسا به گرانیگاهی تبدیل شد که از درون آن قواعد اجتماعی سنتیِ حاکم بر جامعه ایرانی دچار دگرگونی شد. اگر در گذشته این ناظران حوزه‌های مختلف بودند که نسبت به ضرورت نوآوری مناسبت قدرت با جامعه با توجه به مقتضیات زمانه جدید هشدار می‌دادند، در وضعیت جدید، این ضرورت به طور ملموس پدیدار شد. این که نهاد‌های رسمی و قوانین جاری کشور باید خود را با روح زمانه تطابق دهند، نه تنها از سوی منتقدان، بلکه از سوی بسیاری از افراد و جریان‌های نزدیک به قدرت نیز مورد تاکید قرار گرفت.

در سطح شهری نیز دیوار‌های پر از شعارنگاره‌ها، نشان‌گر بحرانی بزرگ در جامعه بود. این که بخشی از جامعه از وضعیت موجود ناراضی بودند، در دیوارنگاره‌های شهر به وضوح قابل مشاهده بود. این‌که زنان به کنش‌گری جدی در صحنه سیاسی کشور تبدیل شده‌اند نیز قابل انکار نبود. این‌که نسل جدید سبک زندگی و مطالباتی متفاوت با نسل قدیمی دارند، تا حدود زیادی مورد پذیرش جامعه و نهاد‌های رسمی قرار گرفت.

در یک خوانش کلان می‌توان اظهار داشت که اگر در جریان انقلاب مشروطه جدال جامعه ایرانی بر سر «سنت» و «مدرنیته» بود، لحظه رخداد مرگ مهسا به کانونی برای جدال جامعه «شبه مدرن» ایرانی با نوعی «پست مدرنیسم» تبدیل شد. بدین معنا که با وجود سالها از گذشت مشروطه، جامعه ایرانی با وجود پذیرش برخی ابعاد مدرنیسم، همچنان در جدال با سنت‌ها باقی ماند، اما یک‌باره با تحولی مواجه شد که خواستار کثرتی فراتر از جدال سابق بود. تحولی که در بطن آن، نسلی جدید خواهان به رسمیت شناختن هویت و سبک زندگی متفاوت خود با نسل سنتی و مدرن بودند. نسلی اینترنتی که جهان را همچون باز‌های کامپیوتری می‌دیدند و مطالبات‌شان با والدین و ساختار سنتی متفاوت بود. حتی بسیاری از ناظران بر این باور هستند که در آینده نه چندان دور، از ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ یعنی تاریخ مرگ دختر ۲۲ ساله سقزی به عنوان لحظه گسست اجتماعی در جامعه ایرانی یاد خواهد شد.

درگیر شدن سیاست خارجی کشور در مرگ مهسا

مهسا امینی نه یک دیپلمات بود و نه یک چهره شناخته شده بین‌المللی، اما مرگ او تاثیراتی عمیق را بر سیاست خارجی کشور بر جای گذاشت. ناآرامی‌های چند ماهه در کشور، شاید فراتر از داخل ایران در صحنه بین‌المللی بازتاب داشت. رسانه‌های خارجی به شکلی بی‌سابقه، صحنه ناآرامی‌های داخل ایران را بازتاب دادند. بازنمایی منفی رسانه‌ها از وضعیت ایران، به زمینه‌ای برای اعمال فشار افکار عمومی غربی بر سیاست‌مداران تبدیل شد. همزمان فضا برای لابی‌های ضدایرانی و ترویج ایران‌هراسی مهیا شد.

به گواه بسیاری از ناظران سیاسی، مرگ مهسا امینی و اتفاقات بعد از آن تاثیری عمیق را بر نگاه جامعه جهانی، به ویژه کشور‌های غربی در تعامل با جمهوری اسلامی ایران بر جای گذاشت. مشهودترین نمود این موضوع در جریان تعلیق عمیق‌تر مذاکرات هسته‌ای ایران و پشت کردن کشور‌های غربی به میز گفتگو بود. مقام‌های سیاسی آمریکایی و اروپایی در ماه‌های گذشته، بار‌ها تاکید کرده‌اند که به دلیل مسائل حقوق بشری دیگر احیای برجام برای آن‌ها از اولویت خارج شده است. معنای ضمنی چنین رخدادی این بود که مهم‌ترین مساله سیاست خارجی ایران تحت تاثیر مرگ مهسا امینی قرار گرفت.

ناآرامی‌های داخلی ایران، همراه با موضوع کمک تسلیحاتی ایران به روسیه در جنگ اوکراین، به زمینه‌ای برای تشدید تنش‌ها میان تهران و غرب تبدیل شد. طی ماه‌های گذشته، در چند مرحله تحریم‌هایی جدید از سوی اروپا و آمریکا علیه ایران اعمال شده است. وضعیت فعلی مناسبات ایران با غرب را نیز می‌توان یکی از سردترین مقاطع تاریخ بعد از انقلاب ۵۷ مورد ارزیابی قرار داد.

علاوه بر کشور‌های غربی، ناآرامی‌های بعد از مرگ مهسا، تاثیر قابل توجه را بر مناسبات منطقه‌ای ایران بر جای گذاشت. در شرایطی که مذاکرات ایران و عربستان به میزبانی بغداد به نقطه سرانجام نزدیک می‌شد، یکباره از سوی ریاض با تعلیق مواجه شد. بسیاری از ناظران سیاسی بر این باور هستند که علت تصمیم عربستانی‌ها، متاثر از ناآرامی‌های جاری در کشور ایران بود.

مرگ مهسا و قرار گرفتن باتوم سیاست لای چرخ اقتصاد

لحظه مرگ مهسا علاوه بر پیامد‌های سیاسی و اجتماعی‌اش، تاثیری عمیق را بر عرصه اقتصاد نیز بر جای گذاشت. چند ماه ناآرامی در خیابان‌ها، نبض اقتصاد کشور را به شدن پر التهاب کرده بود. منازعات سیاسی بر سر سفره‌های مردم و ریزترین حوزه‌های زندگی‌شان سایه افکنده بود. در برخی از شهرها، به مدت چند روز مغازه‌های بسته شده بودند؛ چرا که کف خیابان‌های صحنه را برای کاسبی‌کردن و معامله ناامن کرده بود.

همزمان کمپین‌های تحریمی برای بایکوت محصولات برخی شرکت‌ها به جریان می‌افتاد. چنین گفته می‌شد که این شرکت‌ها در انتقال نیرو‌های امنیتی نقش داشته‌اند. برای برند «میهن» و ابر‌استارت‌آپ‌هایی همچون «اسنپ» و «دیجی کالا» با تمام متعلقات وابسته به آن فراخوان تحریم صادر می‌شد. شرایط به گونه ای پیش می‌رفت که گویی این سیاست است که با قدرت و سرعت زیاد، دست بر گردن برخی از کارگزار‌های تولیدی و خدماتی کشور گذاشته بود.

حتی بعد از آرام شدن اوضاع نیز دولت‌مردان خود اقرار می‌کردند که آشفتگی در بازار کالا‌ها و بالا رفتن نرخ ارز، متاثر از ناآرامی‌های اخیر کشور بوده است. اقتصاددانان نیز نسبت به تاثیر اعتراضات بر چرخه معیشت مردم و کلیت ساختار اقتصادی کشور هشدار می‌دادند و می‌دهند.

حوزه ورزش و فرهنگ سیاسی شده بعد از مرگ مهسا

فراتر از حوزه اقتصاد، تحولات بعد از مرگ مهسا امینی، دامن‌گیر دیگر حوزه‌ها، به ویژه ورزش و فرهنگ کشور نیز شد. سوژه شدن‌های کنش‌های غیرمعمول ورزشکاران ایرانی در میدان‌ها و عرصه‌های مختلف؛ برای نمونه خوشحالی نکردن بازیکنان لیگ بر فوتبال بعد از گلزنی، شادی نکردن تیم استقلال تهران بعد از قهرمانی در سوپر کاپ، عدم شادی تیم‌های فوتبال ساحلی و تیم ملی کشتی فرنگی بعد از قهرمانی و حتی هم‌خوانی نکردن سرود تیم ملی از سوی ورزشکاران رشته‌های مختلف، نمود‌های عیان ورود منازعات سیاسی به حوزه‌ای بود که اساسا باید عاری از سیاست‌زدگی باشد.

حتی جام جهانی فوتبال به عنوان مهم‌ترین میدان رقابت‌های فوتبال ملی برای ایرانیان نیز طعم و حس متفاوتی داشت. شاید هیچ‌گاه قابل تصور نبود که روزی تیم ملی فوتبال ایران در قالب خوانش دوگانه دولت و جامعه مورد بازخوانی قرار بگیرد! عجیب‌تر آن‌که حتی غیرقابل باور بود که روزی سرود ملی خواندن یا نخواندن بازیکنان تیم ملی در مهم‌ترین آوردگاه فوتبالی جهان به مساله تبدیل شود؛ و حتی شادی کردن بعد از شکست تیم ملی در جام جهانی، فرضیه محالی بود که در نتیجه کشاکش منازعه سیاسی بعد از مرگ مهسا به واقعیت پیوست.

میدان فرهنگ، اعم از سینما و موسیقی نیز از تبعات رخداد مرگ دختر ۲۲ ساله سقزی در امان نماندند. پای شبح منازعات سیاسی چند ماهه، حتی بیشتر از حوزه ورزش به حوزه سینما کشیده شد. دیگر بازیگران با وجهه سلبریتی بودن خود در حوزه هنری شناخته نمی‌دند، بلکه کنش‌های سیاسی‌شان بود که آن‌ها را به صدر اخبار می‌آورد. داستان ممنوع الخروجی برخی از بازیگران نیز دو چندان، آتش این معرکه را بر افروخته بود. جشنواره فیلم فجر امسال نیز متاثر از وقایع بعد از مرگ مهسا بود. این جشنواره بر خلاف سال‌های گذشته، دیگر آن رنگ‌وبوی ویژه را برای ایرانیان نداشت. بخشی بزرگ از بازیگران این جشنواره را بایکوت کرده بودند. عملا صحنه سینمای کشور به دو جریان تبدیل شد.

ابعاد ماجرا حتی به کنسرت‌های موسیقی نیز کشیده شده است. در روز‌های و ماه‌های بعد از ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ برگزاری کنسرت‌ها عملا تعطیل شدند. هیچ چیز عادی نبود؛ نه جامعه کنسرت می‌خواست و نه خواننده‌ها خواهان برگزاری کنسرت. کار به جایی کشیده شد که حتی وزیر فرهنگ و ارشاد، رسما برای برگزاری کنسرت‌ها دعوت به عمل می‌آورد.

مرگ مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله سقزی، به لحظه رخدادی تبدیل شد که همه چیز و هیچ چیز کشور در نیمه دوم سال جاری خارج از تحولات بعد از آن قابل خوانش نیست. حضور سیاست در همه جا محسوس بود. پای سیاست به ترافیک‌ها، عبورومرور‌ها و حتی بوق‌زدن‌هایمان درهنگام رانندگی نیز کشیده شد. مدرسه رفتن‌های بچه‌ها نیز سیاسی شد. خلص کلام این که مهسا نه یک نابغه بود و نه یک سیاست‌مدار. او نه اختراعی داشت و نه پتانسیل‌های یک شخصیت معروف، اما او حالا آوازه‌ای دارد به اندازه مانایی در تاریخ کشور.

ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۲
دهه هشتاد و نود هیچ فرقی با دهه پنجاه و شصت ندارن خواهرزاده های من دهه هشتاد و نود هستند همیشه هم تو گوشی و اینترنت هستند و ارزش ها را به شکل زیباتری و آگاهانه تری نسبت به ما و مامانشون دوست دارن جوری که ما گاهی با حرفای اونا متوجه میشیم گذر زمان باعث شده عقایدمون رو فراموش کنیم و تیکه های اونا باعث میشه تلنگر بخوریم پس بیخود به نسل جدید وصله نچسبانید که اونا فرق دارند باورها لباس نیستند که قدیمی بشن اونا با فطرت انسانها مطابقند و هیچوقت کهنه نمیشن عین مهربانی که هیچوقت قدیمی نمیشه فرارو جان بهتره بنویسی نابودی عقاید ایرانیا سالها خواسته اصلاح طلبها بود و نتوانستند نابودش کنند تا اینکه با مرگ این دختره فرصت رو بهترین زمان دیدند تا تیشه آخرشون رو بزنند همه نیروها و ثروتشون رو جمع کردند و هنوزم دارند با مطالبی که شما نیروهای داخلیش براش هرروز پخش می کنید رو ذهن ایرانیا کار می کنند تا عقاید مردم رو نابود کنند و انشاء الله که نتونید و با نابودی اصلاح طلبها جشن سال بعدی رو بگیریم نه نابودی باورها
گنجینه
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۲
تنها برکت مرگ مهسا نشون دادن خود واقعی بعضی از سلبریتی های فرصت طلبی بود که این روزها دوباره به یاد برپایی کنسرت ها و برنامه هایشان افتادند چون اتفاقات بر وفق مرادشان پیش نرفت و خب زندگی هم خرج دارد...
رویا
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۲
مرگ مهسا یه حادثه بود .روزانه کلی آدم تصادف میکنه .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
لطفا این مطالبی که در این بهار طبیعت و بهار قرآن باعث تفرقه میشه رو حذف کنید

حتما عوامل دشمن و نفوذی ها این مطالب رو نوشتن

ای کاش به جا این مقاله که سرشار از نفاقه آرمان رو معرفی می‌کردید،شهیدی که مظلومانه به دست دشمنان اسلام و ایران جان داد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۰۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۲
آرمان ومهسا هر دو فرزندان ایرانند
خود تو نیز باعث نفاقی
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
چهره سال نبود. ادعا ممنوع
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۲ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۹
اثر مرگ مهسا را در ریزش مخاطب صداو سیما میتوان دید.
مخصوصا در این ایام عید که از همه چهره های موجه و دوست داشتنی خالی است و از روی ناچاری دست به دامن مجریان دست دوم و دست چندم خود شده است.
واقعا جالبه خوب این چهره ها رو که هر روز و هر شب می بینم پس چه جذابیتی برای ما دارند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۶ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۹
بعضی خون‌ها پیامدهای عجيبی دارد و این خون مهسا واقعا در ایران اثرگذار بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
اثر گذار نبود عده ای منافق شیطان صفت در ان دمیدند ولی فتنه خاموش شد....
ناشناس
United Arab Emirates
۲۳:۵۷ - ۱۴۰۱/۱۲/۲۹
یاد روزهای و ماهای اول انقلاب افتادم
عید 1358 مردم چی میگفتن و ارمانها چه بود
قرار بود چه شود اما چه شد
محسن
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
یکی از کاملترین مقاله ای بود که تا الان در مورد مرگ مهسا خوندم از شما ممنونم.
فقط یک نکته رو در نظر داشته باشید سال ۷۰ دانش آموز دبیرستان بودم همین ضدیت با فشار فرهنگی حکومت در بچه ها بود منتها امکان بروز ظهور نداشت.
تمام این پتانسیل اعتراضی چند نسل٫ در روز مرگ مهسا بروز پیدا کرد٫ لحظه ای که همه فکر می کردیم یکی از ما بیگناه (و بی دلیل) به کام مرگ رفت.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
دنبال این هستید که از این قضیه برای خودتان چیزی ببافید؟ آکادمیسین؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
نقطه سر خط راای همیشه شهدای قهرمان ما هستتد
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
سنایی :

ز راهِ رحمت و رأفت چو جانِ پاکِ معصومان ،
مرا از زحمتِ تن‌ها بکن پیش از اجل تنها .
زبانِ مختصر عقلان ببند اندر جهان بر من ،
که تا چون خود نخوانندم حریص و مفسد و رعنا .
مگردان عمرِ من چون گُل که در طفلی شود کُشته ،
مگردان حرصِ من چون مُل که در پیری شود بُرنا .
بحرص ار شربتی خوردم مگیر از من که بد کردم ،
بیابان بود و تابستان و آب ِ سرد و استسقا !!!!!!
فاخر
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
چهره سال مردم ایرانند نه این خانم
دانیال
Iran (Islamic Republic of)
۰۱:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
خودکشی سازمانی و سیستمی و از پیش طراحی شده
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۲:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
تحلیلی بسیار بجا و منطقی بود
شاهرخ
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
تحلیل ناقصی بود به برنامه ریزی جبهه عظیم رسانه ای غرب و سرویس های اطلاعاتی آنها و دلارهای کلانی که پخش شد هیچ اشاره‌ای نشده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
مهسا فقط بهانه است اصل نظام نشانه است. این شعار اصلاح طلبان و براندازان و تجزیه طلبان بود و بوده. مثل سال ۸۸ که ادعای تقلب بهانه بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۳:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
هوس كرديد بيكار بشيد چرا بانون بقيه .منافق اغتشاشگر
یک شهروند
Iran (Islamic Republic of)
۰۴:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
دوست عزیز سلام
با توجه صحبت های صحیح و دقیق شما، متاسفانه اون کسانی که باید، گوش شنوا ندارند. و هر روز با این موضوع لجوجانه برخورد می‌کنند.
محمد
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
فقط این را بگویم که گناه بی حجابی به حساب مهسا امینی هم در آن دنیا نوشته می شود
سلیمی
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
مظلومیت مهسا امینی واقعا از همه عوامل تاثیر گذارتر بود. وضعیت کشور دیگر به هیچ وجه نمی تواند به قبل از واقعه مهسا امینی برگردد. هنوز هم شاید شروع تاثیرات این واقعه باشد و در آینده تغییرات بیشتری رخ خواهد داد که ملهم از این واقعه است.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۳:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
راجع به کدام مظلومیت صحبت میکنید؟؟؟
یک نفر به مرگ طبیعی فوت کرده، این چه ربطی به مظلومیتش داره
ولی واقعا این درسته که ادمهای منطقی از این ماجرا درس گرفتند که دیگه به راحتی فریب دروغ پردازیهای رسانه ها و حتی خانواده متوفی رو نخورند!!!
بلندگو((
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
فرارو عید شما مبارک..
ممنون که کنار اخبار سخنان این و اون این عکس و این مقاله رو گذاشته اید .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
توهم چرا .. مرگ مهسا بهانه ی بود برای مفسدین غرب گدا این جماعت احمق خودبز رگ بین ومتوهم فکر می کردند می توانند به کثیفشان برسند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
گره مشکلات فقط توسط خود مردم باز میشود
صادقی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
متاسفانه مرگ مهسا امینی شروع یک فتنه انهم درکشوریست که کشور امام حسینه .امیدوارم خدااز خطاهاش بگذره بهرحال علت اینهمه حاشیه سماجت در رعایت نکردن حجابیست که سفارش حضرت زهرا س است .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
وقتی پول های سیاه در روز تعطیل اول سال میخواد مقابل سخنان مهم امروز، جنازه سوژه ای را احیا کند و جالبتر گزینشی عمل کردن در نشر نظراتی که تلاش دارد بگوید آسمان همین رنگ است خخخخ
حالا کار ندارم کی و کجا و چجوری به این تیتر رسیده اما ان شالله با دفن منافق و نفاق، فرصت فکر کردن به اذهان مخاطبانش برگردد
ناشناس
Germany
۱۳:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
فرارو الحق که نمک به حروم هستی.
شما رسانه ها تا میبینید بحران داره فروکش میکنه یه هیزم میندازید توش که مبادا خاموش بشه. چه آزادی بیانی هم دارید، ولی همش مینالید که تو این مملکت آزادی نیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
به خاطر این انسان ....
روزی ده ها هزار میلیارد به مملکت خسارت رسبد
تو دام بازی ها قرار نگیریم
مملکت خود را دوست بداریم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
چیه فک کردی با مقاله میتونی اتش مرگش رو روشن کنی؟
یک مشت وطن فروش منافق که تمام ارزوهای خبیثتون رو به گور خواهید برد....ننگ بر شما
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۷ - ۱۴۰۲/۰۱/۰۱
واقعاً که ساندیس خور حکومت انگلیس و پهلوی هستی. از یک ..... یک قهرمان ملی ساختید ، واقعا که. امیدوارم روزی واقعیت های پشت پرده مشخص شود تا روسیاهی شما را همه دنیا ببینند. هر چند که منتشر نمی کنید
bato-adv
bato-adv
bato-adv