bato-adv

دلیل زیاد خواب دیدن از لحاظ روانشناسی چیست و چطور آن را متوقف کنیم؟

دلیل زیاد خواب دیدن از لحاظ روانشناسی چیست و چطور آن را متوقف کنیم؟
اکثر مردم به دفعات یکسانی رویا می‌بینند. با این حال ممکن است شما ازجمله افرادی باشید که همیشه ادعا می‌کردید اصلا خواب نمی‌بینید، اما به یک‌باره شاهد تغییر این روال هستید و هر شب با یک خواب بیدار می‌شوید.

در این مطلب می‌خواهیم بدانیم دلیل زیاد خواب دیدن چیست؟

اینکه چرا خواب می‌بینیم هنوز مشخص نیست، اما خواب دیدن ممکن است به پردازش و ذخیره خاطرات مهم مغز کمک کند. رویا‌های واضح و مکرر ممکن است مربوط به استرس، داروها، اختلالات خواب یا اوایل بارداری باشد.
در حالی که ما خواب را زمانی برای شارژ مجدد بدن می‌دانیم، مغز در واقع در طول خواب کاملا فعال است. رویا‌های ما می‌توانند آرامش بخش یا ترسناک، مرموز یا مفید، و واقع بینانه یا تخیلی باشند.

گاهی اوقات از خواب بیدار می‌شویم و نمی‌دانیم که خواب دیده‌ایم، در حالی که گاهی اوقات می‌توانیم رویا‌های خود را از نزدیک به خاطر بیاوریم، زیرا بسیار قوی بوده‌اند. این‌ها به رویا‌های واضح معروف هستند.

خواب شما به پنج مرحله تقسیم می‌شود. چهار مرحله اول، که NREM نامیده می‌شوند، عموما بدون رویا هستند. مرحله پنجم REM (مرحله حرکت سریع چشم) است، که اکثر خواب‌ها در آن رخ می‌دهد. اکثر افرادی که می‌گویند رویا و خواب ساده‌ای نداشته‌اند، رویای خود را به یاد نمی‌آورند.

در مطالعات آزمایشگاهی که افراد بلافاصله بعد از خواب REM بیدار می‌شدند، تقریبا همیشه رویاهایشان را به وضوح به یاد می‌آوردند. در آن روی سکه، اگر احساس می‌کنید که تمام شب را خواب می‌بینید، ممکن است علت خواب دیدن زیاد شما بیدار شدنتان در طول یا بلافاصله پس از مرحله REM خواب باشد.
با وجود تمامی پیشرفت‌های حاصله در درک خواب، کماکان رویا‌ها چیزی شبیه به یک راز هستند. تنها چیز قطعی که راجع به آن وجود دارد، این است که به غیر از بعضی از موارد آسیب شدید مغزی، همه ما خواب می‌بینیم.

در شب، شما چندین بار بین سیکل‌های non-REM و REM (حرکت سریع چشمی) این طرف و آن طرف می‌شوید که خواب دیدن معمولا در انتهای این سیکل‌ها اتفاق می‌افتد. خواب‌هایی که یادتان می‌ماند (خواب شفاف) معمولا آن‌هایی هستند که درست پس از دیدن آن‌ها یا هنگام دیدنشان بیدار شده‌اید؛ شاید علت خواب دیدن زیاد شما همین باشد که بلافاصله بعد از خواب دیدن بیدار می‌شوید. کسانی که می‌گویند ما خواب نمی‌بینیم معمولا خواب سنگینی دارند و فقط آن را به یاد نمی‌آورند.

موارد دیگری که ممکن است منجر به خواب دیدن زیاد شود شامل استرس، مکان خواب نامناسب، محرومیت از خواب، مصرف الکل و دارو‌های خاص است. بعضی از اختلالات خواب، مثل آپنه خواب نیز می‌توانند علت خواب دیدن زیاد باشند؛ چون آپنه خواب باعث بیدار شدن‌های متعدد در طول خواب می‌شود.

به طور کل دلیل خواب دیدن زیاد چیست؟

استرس
اختلالات خواب
دارو‌هایی نظیر دارو‌های ضدافسردگی، مسدودکننده‌های بتا، دارو‌های فشار خون، دارو‌های بیماری پارکینسون و دارو‌های ترک سیگار
سایر اختلالات سلامتی مانند افسردگی و اسکیزوفرنی، بیماری قلبی و سرطان
تغییرات هورمونی اوایل بارداری

درمان خواب دیدن زیاد چیست؟

توصیه‌ها برای درمان خواب دیدن زیاد ابتدا مراجعه به پزشک برای تشخیص علت احتمالی است. اگر عوارضی مثل آپنه خواب و استرس وجود نداشت، در قدم بعدی محیط خواب خود را بررسی کنید.

ممکن است به دلیل محیط خواب شما باشد یا شریک خوابتان که از خواب بیدار شده است. رختخواب خود را بررسی کنید تا اطمینان حاصل کنید که برای نوع خواب شما راحت و مناسب باشد. همچنین، هر گونه ملحفه‌ای که قدیمی یا فرسوده شده است را جایگزین کنید. به عنوان مثال، بالش باید هر ۱۸ ماه جایگزین شود. اگر تشک شما قدیمی و ناراحت کننده باشد، می‌توانید از کسی کمک بگیرید تا آن را تعمیر کند. اگر در اتاق خوابتان مشکل سر و صدا دارید (مثلا اگر خروپف کسی که کنار شما می‌خوابد شما را از خواب بیدار می‌کند) یا در خارج از اتاق خوابتان سر و صدا و شلوغی وجود دارد، سعی کنید گوش‌گیر یا یک دستگاه نویز کنسلر داشته باشید.
همچنین برای درمان خواب دیدن زیاد از الکل، کافئین و تنباکو، حداقل چند ساعت قبل از خواب دوری کنید؛ چون این مواد قابلیت به هم زدن الگو‌های خواب را دارند.

خوب غذا خوردن، حفظ وزن متعادل، خواب کافی، برنامه خواب منظم، نوشیدن آب کافی و مراقبت از سلامت روان می‌تواند کمک کننده باشد. مقابله با استرس و اضطراب به‌وسیله مراقبه، تکنیک‌های آرام سازی و تنفس و ورزش می‌توانند باعث شوند کمتر خواب ببینید یا در اصل خواب واضحی نبینید.

منبع: روزیاتو

bato-adv
مجله خواندنی ها
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین