کارشناس مسائل منطقهای گفت: به نظر میرسد امیدها برای برقراری رابطه تا بهار آینده بین ایران و عربستان بسیار بالا است و احتمالا سفارتخانههای ایران و عربستان تا اردیبهشت ماه آینده باز گشایی میشوند و هیاتهای دیپلماتیک به پایتختهای دو کشور اعزام میشوند.
یک کارشناس مسائل منطقهای درباره توافق ایران و عربستان میگوید: بازخورد و پیامدهای این توافق نامه برای امنیت منطقه بسیار مثبت خواهد بود و در آینده نیز نوعی همکاری سیاسی و امنیتی بین ایران و عربستان برقرار خواهد شد. امروز توپ در زمین سعودیها است. سعودیها باید عملا ثابت کنند که خواهان صلح پایدار و عدم تنش با ایران هستند و این مساله میتواند به بحران یمن و سوریه و همچنین مشکلات لبنان اثر داشته باشد و باعث خواهد شد که نوعی همگرایی در منطقه ایجاد شود.
به گزارش شفقنا، حسن هانی زاده در پاسخ به این سوال که با توجه به توافق ایران و عربستان چه چشم اندازی در مورد روابط ایران با اعراب حاشیه خلیج فارس وجود دارد؟ اظهار داشت: توافق نامه ایران و عربستان در پکن توافق نامهای راهبردی است که بازخورد بسیار مهم و مثبتی در منطقه خواهد داشت. به نظر میرسد هم ایران و هم عربستان سعودی پس از تنش بالا بعد از مذاکراتی طولانی و پنج دور مذاکره از فروردین ماه گذشته بین هیاتهای ایرانی و سوری در عراق وارد فاز سیاسی شد. متاسفانه حوادث پاییز گذشته ایران در این بحران منجر به نوقف مذاکرات شد.
در سفر آقای شی جین پینگ رییس جمهور چین به عربستان علی رغم برخی موضع گیریهای غیر دوستانهای که نسبت به حاکمیت ایران در جزایر تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی وجود داشت، پیشنهاد وساطت چین بین ایران و عربستان با مقامات سعودی مطرح شد. دلیل پذیرش این پیشنهاد توسط عربستان سعودی این است که عربستان بعد از ۷ سال جنگ یمن و هزینه کرد ۳۵۰ میلیارد دلار در این جنگ متحمل خسارات سنگینی در حوزه انسانی و لجستیک و نظامی شد.
وی افزود: در مذاکرات فی ما بین طرفین در بغداد قرار بر این بود که جنگ یمن به پایان برسد. یکی از خواستههای ایران پایان دادن به جنگ یمن بود. سعودیها به صورت یک جانبه پذیرفته و آتش بس را اعلام کردند. در مذاکرات پکن تمام مسائل امنیتی و سیاسی و دیپلماتیک مورد بحث قرار گرفت و توافق نامهای جامع امضا شد. قرار بر این بود که آقای علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی برای پیگیری مذاکرات با سعودیها به یکی از کشورهای عرب حوزه خلیج فارس که احتمالا پادشاهی عمان است سفر کند. این سفر به منظور گفتگو بر سر جزئیات این توافق نامه است.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد امیدها برای برقراری رابطه تا بهار آینده بین ایران و عربستان بسیار بالا است و احتمالا سفارتخانههای ایران و عربستان تا اردیبهشت ماه آینده باز گشایی میشوند و هیاتهای دیپلماتیک به پایتختهای دو کشور اعزام میشوند.
این میتواند امنیتی پایدار برای منطقه ایجاد کند و همه کشورهای منطقه به سمت توسعه عمرانی و پیشرفت اقتصادی حرکت کنند به ویژه اینکه رژیم صهیونیستی به شدت نسبت به این توافق نامه حساسیت نشان میدهد. بعد از اینکه عربستان سعودی از پذیرش هیات اسرائیلی برای دیدار از عربستان خودداری کرد، گام اولی که سعودیها برای نزدیک شدن به ایران برداشته اند نمایش داده شد. این گامی عملی است.
هانی زاده با بیان اینکه اسرائیل به شدت دچار انزوا شده است گفت: طرح «صلح ابراهیم» که قرار شد تمام کشورها به سمت اسرائیل حرکت کنند و نوعی رابطه تعریف شده بوجود بیاید دچار شکست شد و اسرائیل در منطقه منزوی میشود این به نفع کشورهای اسلامی و عربی است لذا بازخورد و پیامدهای این توافق نامه برای امنیت منطقه بسیار مثبت خواهد بود و در آینده نیز نوعی همکاری سیاسی و امنیتی بین ایران و عربستان برقرار خواهد شد.
امروز توپ در زمین سعودیها است. سعودیها باید عملا ثابت کنند که خواهان صلح پایدار و عدم تنش با ایران هستند و این مساله میتواند به بحران یمن و سوریه و همچنین مشکلات لبنان اثر داشته باشد و باعث خواهد شد که نوعی همگرایی در منطقه ایجاد شود.
وی در مورد اینکه پایدار ماندن این توافق به چه مولفههایی بستگی دارد؟ اظهار داشت: این مساله به حسن نیت طرفین و بخصوص عربستان وابسته است. سعودیها رسانههای قدرتمندی دارند و بر علیه ایران جریان سازی میکنند یکی از این رسانههای تخریبی (ایران اینترنشنال) است. تعطیلی این شبکه و عدم کمک مالی سعودیها به این شبکه در راستای حسن نیت عربستان است. جنگ یمن باید متوقف شود.
سعودیها نباید در بحران سوریه دخالت داشته باشند. اینها مولفههایی هستند که باید گام به گام عملیاتی شوند. سعودیها رفتار شفافی با ایران نداشتند و بعد از توافقنامه باید رفتار واضحی با ایران داشته باشند و از انجام و ادامه رفتار هیا تخریبی و جریان سازی بر علیه ایران خودداری کنند امروز توپ در زمین سعودیها است و گام بعدی را آنها باید بردارند.