از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ دولت قیمت نهادهها را حدود ۶۰۰ درصد افزایش داد و قیمت ذرت از یک هزار و ۹۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۳۰۰ و سویای ۳ هزار و ۲۰۰ تومانی به ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است.
به گزارش ایلنا، ناصر نبیپور رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران و نائب رئیس اتحادیه مرغداران "میهن"، با اشاره به اینکه در سال گذشته مرغداران تخمگذار ضربات شدیدی را تحمل کردند، گفت: وضعیت مرغداران (مرغهای تخمگذار) در سال گذشته بسیار وخیم بود، به ویژه پس از آزادسازی نهادهها، وعدههایی که مسئولان دادند و حتی قیمتگذاری دستوری نیز عملی نشد.
وی افزود: اخیرا دولت تمام اختیارات اجرایی مربوط به امور مربوطه را در اختیار اتحادیه میهن قرار داده است، اما مازاد تولید در کشور و صدور پروانههای بسیار زیاد تاسیس مرغداری موجب شده با مشکل مازاد تولید به دلیل جوجهریزی زیاد مواجه باشیم.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران از مازاد ۲۰۰ تنی روزانه تخم مرغ درکشور خبر داد و گفت: نتیجه این اتفاق ارزان شدن تخم مرغ در بازار است، تا جایی که هم اکنون هر کیلوگرم تخم مرغ تحویل در درب مرغداری ۳۱ هزار تومان و در میادین تره بار ۴۷.۵۰۰ به فروش میرسد.
وی با اشاره به چالش تامین نهادهها برای مرغداران گفت: تهیه مواد اولیه و قیمت تمام شده دستوری دو آسیب جدی در این صنعت هستند. از اردیبهشت سال ۱۴۰۱ دولت قیمت نهادهها را حدود ۶۰۰ درصد افزایش داد و قیمت ذرت از یک هزار و ۹۰۰ تومان به ۱۱ هزار و ۳۰۰ و سویای ۳ هزار و ۲۰۰ تومانی به ۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان رسیده است. همچنین نهادههای خریداری شده با ارز دولتی نیز وارد نشده است. یعنی مرغداران خرید خود را انجام دادهاند، اما واردکنندگان به دلیل عدم تخصیص ارز، آن را به مرغداران تحویل نمیدهند بنابراین مرغداران مجبور به تهیه نهادههای دامی از بازار آزاد هستند. این درحالی است که قیمت فروش تخممرغ حتی به قیمت مصوب ۴۳ هزار تومانی دستوری سال گذشته نیز نرسید، بنابراین به مجبور به عرضه آن با قیمت ۳۹ هزار و ۵۰۰ تومان شدیم. این درحالی است که وعدههای دولت مبنی بر جبران ضرر مرغداران تخمگذار و اصلاح قیمتها که "مخبر" معاون اول رئیسجمهوری نیز قول داده بودند، عملی نشد
نبیپور با بیان اینکه درحال حاضر تولیدکنندگان به جای دولت به مصرف کنندگان یارانه میدهند، گفت: دلیل این امر هم این است که به دلیل تاکید دولت بر تولید بیشتر، مازاد تولید داریم و قیمت تخممرغ برای مصرفکننده تغییری نمیکند و نکته تاسف بار اینجاست که با توجه به اینکه دوره تولید مرغ تخمگذار ۹۰ هفته است، اما به دلیل بازار بسیار بد تخم مرغ، مجبور به ارسال مرغهای جوان و ۲۵ هفتهای به کشتارگاه جهت وارد نشدن خسارت بیشتر هستیم.
رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخمگذار استان تهران درادامه در خصوص راهکار پایدار خروج از وضع موجود گفت: دولت باید دست از قیمتگذاری دستوری بردارد و قیمت تخممرغ در بازار را آزاد سازد تا عرضه و تقاضا آن را تعیین کند. همچنین نیاز است از صدور پروانه تاسیس واحدهای جدید دست بردارد، زیرا ارز از کشور خارج شده و با مازاد تولید مواجه میشویم و مجبور به صادرات به کشورهای همسایه با قیمتهای بسیار ارزانتر هستیم، به معنای دیگر کشورهای همسایه تخممرغ ارزان قیمت ایران را دریافت میکنند.
وی گفت: درتمام دنیا تشکلها برای صنوف تصمیم میگیرند، نه دولت؛ از طرف دیگر تولید و پرورش آنها براساس نیاز و از پیش تعیین شده است و به همین دلیل با مشکل مازاد تولید و کمبود تولید مواجه نمیشوند.