فریز کردن خوراکیها نکات زیادی دارد، بسیاری از آنها امکان فریز ندارند، چون کیفیتشان حفظ نمیشود و در بقیه موارد هم رعایت نکات زیادی ضروری است.
برای مهمانی شیرینی خریدید و مقدار کمی از آن مصرف شده؛ از سوپ دیشب شما کمی باقی مانده و فردا هم منزل نیستید. برای بیشتر افراد، تنها راه حل در چنین مواقعی نگهداری آنها داخل فریزر است.
آیا همه مواد غذایی را میتوان داخل فریزر گذاشت؟ با فریز کردن مواد غذایی نه تنها عمر آنها افزایش پیدا میکند و از دور ریختن مواد جلوگیری میشود بلکه در وقت خود برای آشپزی هم صرفهجویی میکنید. واقعیت این است که تقریبا هر ماده غذایی را میتوانید فریز کنید، ولی کیفیت بعضی مواد غذایی در فریزر از بین میرود. اما چه اتفاقی باعث افت کیفیت مواد غذایی در فریزر میشود؟
آب در حالت انجماد منبسط و در سطح سلولی منجر به ترکیدن دیوارههای سلولی و در نتیجه تغییر در بافت مواد غذایی میشود؛ به همین دلیل است که مواد غذایی یخزده گاهی ممکن است خیس و له شده به نظر برسند.
علاوه بر این، اگر مواد غذایی را قبل از فریز کردن بهخوبی در پوشش مخصوص نپوشانید و روی آنها باز بماند، دچار پدیدهای به اسم «سوختگی فریزری» میشوند. سوختگی فریزری وقتی اتفاق میافتد که مواد غذایی در فریزر در معرض اکسیژن قرار میگیرند و این پدیده باعث تغییر رنگ و ظاهر و طعم مواد غذایی میشود. آب موجود در مواد غذایی در این سوختگی کاملا از بین میرود و مواد غذایی خشک میشود. مشکل دیگری که ممکن است برای مواد غذایی در فریزر پیش بیاید، جذب بو است. بوهای مختلفی در فریزر میپیچد و بعضی غذاها خیلی زود بوی سایر مواد را به خود میگیرد. به همین دلیل یکی از راهکارهایی که توصیه میشود قرار دادن جوش شیرین در فضای فریزر است تا بوی اضافه محیط را بگیرد.
۱) کاهو ۲) سسها و عصارههای سبزی و گوشت ۳) پودینگ ۴) سوپهای خامهای ۵) ماهیهایی که چرب نیستند ۶) برنج یا پاستای پخته ۷) سفیده تخممرغ پخته ۸) مایونز و سسهای بر پایه مایونز ۹) محصولات لبنی ۱۰) غذاهای سرخ شده ۱۱) نوشیدنیهای گازدار ۱۲) محصولات تازه پرآب ۱۳) گوشت یخزدایی شده/چون فریز کردن گوشت برای یک بار ایرادی ندارد، اما وقتی یک بار یخزدایی میشود و دوباره آن را داخل فریزر میگذارید، خراب میشود و بافت طبیعی خود را از دست میدهد. ۱۴) گیاهان و سبزیهای معطر نرم ۱۵) سیبزمینی ۱۶) ژله ۱۷) ادویه کاری
۱) قرار دادن غذاهای داغ داخل فریزر، دمای فریزر را بالا میبرد و ممکن است باعث یخزدایی از سایر مواد غذایی شود. ۲) تقسیم کردن مواد غذایی به قسمتهای کوچکتر، فریز کردن آنها را سریعتر میکند. ۳) اگر مواد غذایی را درست بستهبندی نکنید و در ظرفهای در دار نگذارید، دچار سوختگی فریزری میشوند. یعنی آب درون مواد غذایی کاملا خشک میشود و بافت مواد غذایی حالتی شبیه سوختگی پیدا میکند. ۴) اگر خانواده کوچکی دارید غذاها را در بستههای کوچکتر تقسیمبندی کنید. اگر آنها را در بستههای بزرگ تقسیمبندی کنید مجبور میشوید حجم زیادی از مواد غذایی را یخزدایی کنید و دوباره داخل فریزر بگذارید. این کار برای بسیاری از مواد غذایی و کیفیت آنها مشکل ایجاد میکند. باید مواد غذایی را فقط یک بار فریز کنید. ۵) اگر به درستی روی بستهبندیهای مواد غذایی توضیح ننویسید، ممکن است فراموش کنید که داخل بستهها چه گذاشتهاید. میتوانید برای مواد خام از ماژیک آبی و برای مواد پخته از ماژیک قرمز استفاده کنید. همیشه تاریخی که مواد را فریز میکنید روی بستهبندیها بنویسید. ۶) اجازه ندهید فریزر یخ بزند. فریزری که بخش زیادی از آن برفک دارد و یخ زده، ناکارآمد است. اگر فریزر شما برفک میزند مرتب باید برفک آن را آب کنید.
منبع: دیجی کالامگ