bato-adv
bato-adv

حشیش: اثرات، عوارض و راه‌های درمان اعتیاد به آن

حشیش: اثرات، عوارض و راه‌های درمان اعتیاد به آن

وقتی که حشیش کشیده می‌شود، از راه ریه وارد خون می‌شود و به همه قسمت‌های بدن می‌رود. مواد شیمیایی متعدد در حشیش به گیرنده‌ها در نواحی از مغز که با لذت، حافظه، تفکر، تمرکز و آگاهی از زمان مرتبط هستند می‌چسبند.

فرارو- شایع‌ترین ماده غیر قانونی در سراسر جهان از گیاهی به نام شاهدانه هندی که شبیه گزنه است به دست می‌آید. بخش‌های مختلف این گیاه حاوی مواد فعال بوده و بسته به محلی که مورد استفاده قرار می‌گیرد قدرت‌های مختلفی دارند. صمغ چسبنده‌ای که از گیاه شاهدانه بدست می‌آید را به صورت قالبی در می‌آورند که به رنگ سبز خاکستری و یا قهوه‌ای مایل به سبز است و به آن حشیش می‌گویند.
 
به گزارش فرارو، از برگ‌های خشک شده نیز ماری جوانا حاصل می‌شود که ضعیف‌تر است. روغن حشیش قوی‌ترین فرم این ماده است. از جمله نام‌های رایج این ماده ماری جوآنا، گراس، علف، بنگ، جرس، Joint، سیگاری و حشیش است.

علائم و نشانه‌های اعتیاد به حشیش

اثر گزاری حشیش در بدن در ۲ مرحله اتفاق می‌افتد. با مصرف یک سیگاری حشیش حدود ۴ تا ۱۰ میلی گرم THC وارد بدن فرد مصرف کننده می‌شود. پس از ۳۰ دقیقه نئشگی ناشی از مصرف حشیش به اوج میرسد و حدود ۴ ساعت آثار مصرف حشیش در فرد پایدار می‌ماند.
مرحله اول: در همان دقایق آغازین بعد از مصرف آثار نئشگی در فرد دیده می‌شود. با مصرف حشیش علائمی در فرد نمایان می‌شود که در ادامه به شرح چند مورد از علائم و نشانه‌های اعتیاد به حشیش در همان دقایق ابتدایی می‌پردازیم:
  1. قرمزی چشم‌های فرد مصرف کننده به دلیل تاثیر این ماده مخدر بر عروق خونی ملتحمه چشم
  2.  خیره شدن بی دلیل به یک نقطه یا یک شئ
  3. خنده‌های بی دلیل و بی مورد
  4.  افزایش ضربان قلب
  5. شوک‌های عصبی
  6.  افزایش اشتها غیر معمول در فرد
  7.  خشکی دهان
  8.  احساس کند شدن گذر زمان در هنگام مصرف حشیش
مرحله دوم: نشانه‌های اعتیاد به حشیش در این مرحله بدین صورت است که حدودا بعد از گذشت یک ساعت از مصرف، شروع می‌شود. در این مرحله فعالیت مغزی فرد بیشتر می‌شود و به دلیل تشدید همه حواس از جمله بینایی، لامسه و بویایی، رنگ‌ها را بهتر و بو‌ها را شدید‌تر احساس میکنند.
در این حالت تمام اتفاقاتی که در اطراف فرد می‌افتد، آهسته‌تر بوده و تسلط بیشتری برای آنالیز آن‌ها دارد. در این مرحله که فرد به نئشگی کامل رسیده است نشانه‌های اعتیاد به حشیش بدین صورت است:
  1.  احساس آرامش بیشتر
  2. افزایش تمایلات جنسی
  3. کند شدن اتفاقات اطراف فرد
  4. خود را شرایط اطراف خود بهتر سازگار می‌کنند
  5. قدرت خودآگاهی و تحلیل بالاتری دارند.
توجه داشته باشید که تنها با مشاهده موارد فوق نمی‌توان به اعتیاد فرد به صورت قطعی پی برد. برای تشخیص اعتیاد باید با یک فرد متخصص مشورت کنید. مشاوران مرکز هنر زندگی آماده پاسخگویی به سوالات شما در مورد تشخیص و نشانه‌ها اعتیاد به حشیش و راهکار‌های مناسب برای ترک اعتیاد به مصرف حشیش هستند.

عوارض مصرف حشیش

حشیش اثر خواب آوری خفیفی نیز دارد. اما این اثر به شدت به وضعیت خلقی و توقع مصرف کننده مربوط می‌شود. یک مصرف کننده تازه کار بعد از یک بار مصرف و یک مصرف کننده سابقه دار تا روزانه ۲۰ بار مصرف به علائم دلخواه می‌رسند. این علائم عبارتند از: سرخوشی، احساس اعتماد به نفس، احساس عمومی خوب بودن.
البته چنانچه فرد به هنگام مصرف افسرده و یا مضطرب باشد علائم ناخوشایند تشدید می‌شود. در مقایر بالا خطر بروز حملات اضطرابی هول و بدبینی و توهم نیز وجود دارد. با توجه به کاهشی که در میزان مهار در فرد ایجاد می‌شود خطر آسیب رساندن به خود بالا می‌رود. افرادی که از این ماده استفاده می‌کنند به دلیل عدم تعادل ناشی از آن نباید رانندگی کنند.
در صورت مصرف حشیش فقط برای ۶ هفته آثار سو ناشی از مصرف حشیش تا ۲ سال گریبان گیر شما خواهد بود. در اثر مصرف حشیش عملکرد شناختی و ادراکی فرد دچار اختلال می‌شود. بعد از مصرف حشیش حس نئشگی ناشی از حالت روحی شما قبل از مصرف به شما دست می‌دهد. پس از مصرف شما به مدت ۲ تا ۳ روز حالت کندی فکر و قوه ادراکی کمتری دارید.یکی از شایع‌ترین عوارض اعتیاد به حشیش برای یک دوره طولانی مدت، فرد بعد از مصرف ماده مخدر احساس توانایی و موفقیت در انجام بسیاری از کار‌ها را دارد. اما دوام این احساس توانایی تنها چند ساعت طول می‌کشد و پس از آن توانایی فرد حتی از حد نرمال خود نیز کمتر خواهد شد.
در ابتدا بسیاری از افراد حشیش را برای افزایش بازدهی و عملکردشان در انجام کار‌ها مصرف می‌کنند، ولی با گذشت زمان با مصرف حشیش می‌توانند به حالت عادی و نرمال خود بازگردند. بسیارند کسانی که برای رسیدن به توانایی و حالتی که در دفعات اول مصرف حشیش به آن‌ها دست داد به مصرف مداوم آن اعتیاد پیدا کرده اند و در طولانی مدت دیگر نمی‌توانند به آن توانایی دست پیدا کنند.مصرف حشیش عوارض و پیامد‌های زیادی دارد. عوارض حشیش را میتوان به ۲ دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم کرد، که در ادامه به شرح عوارض اعتیاد به حشیش می‌پردازیم:

عوارض کوتاه مدت مصرف:

۱ - اختلالات حافظه و یادگیری
۲ - اختلال در حواس بینایی، شنوایی و لامسه
۳ - اختلال درک زمان و مکان
۴ - اختلال در قدرت تجزیه و تحلیل مغز
۵ - اختلال تعادل و مهارت‌های حرکتی:به علت اختلال در مهارت‌های حرکتی، افراد مصرف کننده تا ۱۲ ساعت پس از مصرف نباید رانندگی کنند.
اختلال خواب و فعالیت جنسی که از چند روز تا چند هفته پس از مصرف از بین می‌رود.

عوارض بلند مدت مصرف:

۱ - آتروفی (تحلیل) بافت مغزی
۲ - استعداد تشنج
۳ - آسیب ژنتیکی که فرزندان فرد را مبتلا به ناهنجاری‌های مادرزادی می‌کنند.
۴ - اختلال فعالیت ایمنی بدن
۵ - تغییر غلظت هورمون‌های جنسی مردانه و زنانه (بی نظمی قاعدگی)
۶ - اختلالات اضطرابی- توهم- هذیان و دیوانگی
[در افراد با زمینه قبلی احتمال رخداد آن‌ها بیشتر است].
۷ - استعداد ابتلا به سرطان ریه که به علت وجود هیدروکربن‌های سرطان زا در دود سیگار می‌باشد.
۸ - فقدان انگیزه در فرد برای استمرار کار‌های روزمره به طوری که فرد مصرف کننده فاقد نیرو، بی حال و ظاهراً تنبل است.
در افرادی که حشیش مصرف می‌کنند، استعداد اعتیاد به سایر مواد روان گردان بیشتر است.

بیماری های روانی مرتبط با مصرف حشیش

مطالعه می‌گوید شواهد کافی وجود دارد که نشان می‌دهند حشیش، یا کانابیس، سطح دوپامین مغز را کاهش می‌دهد. دوپامین یک پیام‌رسان عصبی است که نقشی مهم در فراگیری، حرکت، انگیزش، احساسات و سیستم پاداش مغز بازی می‌کند.پایین بودن سطح دوپامین با تغییرات خُلقی، خستگی مفرط، افسردگی و فقدان انگیزش مرتبط شده است. کمبود دوپامین در بسیاری از اختلالات نورولوژیک شامل بیماری پارکینسون، و اختلال کمبود تمرکز (توجه) بیش‌فعالی (ADHD) وجود دارد. همچنین مصرف آن باعث بروز توهم، بیخوابی، اضطراب، حملات اضطرابی پانیک و در دراز مدت آتروفی مغز و ایجاد بی انگیزگی عمومی می‌شود. حشیش در کسانی که دچار بیماری دو قطبی و اسکیزوفرنیا هستند باعث تشدید علایم و عود بیماری می‌گردد.
پروفسور اُلیور هاوز / Oliver Howes از شورای پژوهش پزشکی (MRC) مرکز علوم بالینی امپریال کالج لندن و تیم وی یافته‌های خود را در نشریة نیچر / Nature منتشر کرده‌اند. بر مبنای نظرسنجی ملی مصرف مواد مخدر و بهداشت سال ۲۰۱۴، در حدود ۲۲.۲ میلیون نفر کاربر حشیش در ایالات متحد آمریکا وجود دارد، که این رقم حشیش را به عنوان رایج‌ترین مادة مخدر غیر قانونی در این کشور معرفی می‌کند.
مصرف درازمدت حشیش با تعدادی از بیماری‌های روانی نظیر شیزوفرنی (اسکیزوفرنی)، اضطراب و افسردگی مرتبط دانسته شده، اما ساز و کار پشت این ارتباط ناروشن باقی مانده است. با توجه به روند رو به رشد قانونی شدن مصرف حشیش برای کاربرد‌های پزشکی و تفننی، محققان مایلند در مورد چگونگی اثرگذاری حشیش بر مغز به دانش بیشتری برسند.

آیا حشیش اعتیاد آور است؟

برخی از خصوصیات مواد مخدر را دارد- کسی که به طور مرتب مصرف می‌کند برای بدست آوردن همان اثر باید بیشتر و بیشتر مصرف کند و می‌تواند علائم ترک را تجربه کند. ۳ از ۴ مصرف کننده گان بلند مدت میل شدید به مصرف پیدا می‌کنند، نیمی تحریک پذیر می‌شوند و ۷ نفر از ۱۰ نفر به دنبال استفاده از دخانیات می‌روند و سعی میکنند از حشیش دوری کنند. بسیاری از آن‌ها متوجه می‌شوند که اکثر زندگی خود را به دنبال گشتن، خرید و استفاده از آن می‌گذرانند. احتمالا ترک حشیش به سختی ترک کردن تنباکو است.

درمان و ترک اعتیاد به مصرف حشیش

برای درمان حشیش علاوه بر روش‌های درمانی سنتی، می‌توان از روش رفتار درمانی استفاده کرد. اعتیاد به حشیش یک بیماری ذهنی است تا جسمی و فرد می‌تواند با استفاده روش رفتار درمانی به راحتی بر روی ذهن خود غلبه کند.میزان وابستگی افراد به حشیش و اعتیاد زایی آن بسیار کمتر از مواد مخدر دیگر می‌باشد. در صورت عدم درمان به موقع معمولا افراد گرایش به مواد مخدر مانند تریاک را دارند.

فرآیند ترک اعتیاد به حشیش

مرحله اول (بروز علائم جسمانی و فیزیکی)
مدت زمان لازم برای سم زدایی بعد از اقدام به ترک اعتیاد به حشیش ۶ تا ۱۰ هفته است تا سموم آن به طور کامل از بدن خارج شود. در ۱۲ روز اول ترک حشیش احتمال بازگشت به مصرف بالاست. اغلب دلیل مصرف دوباره مواد مخدر، تحمل نکردن علائم ترک مصرف است، اما این علائم زود گذر است و فقط برای چند روز ادامه دارد. 
مرحله دوم (هویت کاذب | بروز علائم روانی)
بعد از گذشت این ۱۲ روز اثرات روانی ناشی از ترک اعتیاد به حشیش نمایان می‌شود. اثرات روانی شامل احساسات منفی شخص نسبت به خودش مانند ناتوانایی در انجام کارها، خشم و اندوه و ... می‌باشد. در این مرحله یک هویت کاذب در شخص نهادینه می‌شود که از هویت اصلیش فاصله زیادی دارد و تا حدود سه هفته ادامه پیدا خواهد کرد.
مرحله سوم (دوران بلوغ | بروز علائم روانی-اجتماعی)
همان طوری که گفتیم از علائم ترک حشیش این است که فرد دچار یک هویت کاذب می‌شود. این هویت کاذب تا حد زیادی بعد از گذشت سه هفته این علائم ناپدید می‌شود و فرد دوران جدیدی را تجربه می‌کند. در این مرحله شخص باید سعی در پیدا کردن هویت اصلی خود داشته باشد.
برچسب ها: حشیش سلامت
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین