زورگویی نوعی رفتار نامناسب اجتماعی است که معمولا از جانب افرادی که در موضع قدرت قرار دارند، نسبت به افراد ضعیفتر انجام میشود. برای مقابله با این رفتار ناپسند بهتر است با راهکارهای مناسب آن آشنا شوید.
فرارو- همه ما موافقیم که قلدری عملی بسیار ناخوشایند و غیر ضروری است که هرگز نباید اتفاق بیفتد؛ اما در زمانهایی که شاهد رخدادی مانند قلدری یک فرد نسبت به فرد دیگری هستیم، ممکن است از دخالت در بحث بپرهیزیم و یا تمایلی به کمک نداشته باشیم که میتواند به دلیل ترس از بدتر شدن شرایط و یا حتی بروز مشکلی برای خودمان باشد. اگر مقالات ادموند برک، سیاستمدار و نظریهپرداز فلسفه سیاسی را خوانده باشید، متوجه خواهید شد که همه انسانها وظیفه دارند به مقابله با زورگویی بپردازند.
به گزارش فرارو، انتقادهای ادموند برک به عقلانیت سیاسی و مخالفتش با رادیکالیسم انقلاب فرانسه که در کتاب سال ۱۷۹۰ او با نام «تأملاتی درباره انقلاب فرانسه» بازتاب یافته، بسیار شناخته شده است. ارزش انتقادهای برک از انقلاب در سراسر قرن بیستم پایدار بوده است. از نظر او نگرشهای انقلابی گرچه جهانی بهتر را پیشنهاد میدهند، در عین حال به توسعه نظامهای اندیشه خشونتگرا و سلطهجو منجر میشوند. او همچنین از دلایل انقلابیون در آمریکا حمایت میکرد؛ اما با استقلال آنان مخالف بود. از برک معمولا به عنوان پایهگذار محافظهکاری مدرن یاد میشود.
فکر میکنید چرا مقابله با زور گویی سخت است؟ احتمالا تصور میکنید:
• اگر شرایط بدتر شود چه؟
• اگر آن فرد زورگو بعدها برای من مشکل بسازد، چه؟
• اگر طرف با این زورگویی مشکلی نداشته باشد، چه؟
همه اینها ممکن هستند؛ اما نباید مانع شما در مقابله با زورگویی و یا کمک به فردی دیگر شوند.
افرادی که قلدری میکنند، معمولا در بزرگسالی و در جایگاه قدرت سایر افراد را آزار میدهند. آنان با سوء استفاده از قدرت و مقامشان زیر دستان را با زورگویی تحت فشار قرار میدهند و افرادی را که جایگاهی ندارند و یا دستشان از قدرت کوتاه است، محکوم به پذیرش میکنند.
چنین رفتارهایی تنها محدود به افراد زورگو در محل و شرایط خاص نیست. برای نمونه برخی از آشنایان و اطرافیان شما با این بهانه که فکر میکنند به شما بر نمیخورد یا تحملتان زیاد است، فراتر از مرز ادب با شما شوخی میکنند یا آن طور که باید رفتارهایشان را در برخورد نمیسنجند.
اگر فردی را میشناسید که مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، شاید بهتر است چندین راهکار را برای حل مشکلشان ارائه بدهید:
• باتوجه به اعتماد به نفس شما ممکن است بتوانید مداخله کنید، برای مثال بگویید: «فکر نمیکنم این یک روش مورد قبول برای صحبت کردن با دیگران باشد.»
• شما نیز ممکن است بخواهید با قلدری پاسخ زورگوها را بدهید. این شیوه رفتاری در بزرگسالان کارآمد است؛ اما هیچ دلیل مستندی وجود ندارد که تصور شود این رفتار مقابله به مثل در افراد جوان تاثیرگذار باشد.
• میتوانید بعدا با فرد قربانی که مورد آزار و اذیت قرار گرفته است، صحبت کنید و ببینید آیا همه چیز خوب پیش میرود و میتوانید به آنها کمک کنید. برای مثال با آنها همراه شوید و بروید اتفاقی را که رخ داده است، برای فرد دیگری به عنوان یک شاهد تعریف کنید. معمولا فقط صحبت کردن و متقاعدسازی آنها برای صحبت با فردی دیگر راجع به آن موضوع میتواند جهت برداشتن گامی مثبت کافی باشد.
باید به آنها کمک کنید تا اوضاع را بهخوبی بررسی کنند. بعضی وقتها لازم نیست که برای مقابله با افراد زورگو از کمک دیگران بهره ببرند؛ زیرا در مواقعی زورگویی و قلدری در چشم دیگران بیاهمیت و حتی خندهدار به نظر میرسد. در این مواقع بهتر است آنها را تشویق کنید تا به میدان بحث بروند.
اما در مواردی که آزار جدیتر است، مواجهه با زورگویی اقدامات جدی خود را میطلبد. در چنین شرایطی به آنها اعتماد به نفس کافی را بدهید تا غرور و خجالت را کنار بگذارند و از دیگران کمک بگیرند. بعضی از موارد قلدری توام با آسیبهای فیزیکی و خطرناک است. در این صورت باید هماهنگیهای لازم با مراجع ذیربط انجام و مسئله به شکل قانونی پیگیری شود.
به نوجوانان بیاموزید تا اصلا از مطرح کردن مشکل خود با دیگران و کمک گرفتن از آنها خجالت نکشند و شرمسار نباشند. در ابتدا باید سعی کنند تا موضوع را خودشان حل کنند و اگر نشد، از فردی قابل اطمینان کمک بگیرند و با قدرت بیشتری به مقابله افراد زورگو بروند.
برای دریافت کمک از سایر مراجع باید به اندازه کافی شواهد و مستندات ارائه بدهید. مصادیق زورگویی را به طور شفاف مشخص کنید و اگر شاهدی برای گفتهها نداشتید، سعی کنید در مواقع بعدی که با فرد زورگو مواجه میشوید، افرادی را به عنوان شاهد در کنار خود داشته باشید.
افراد زورگو همواره دنبال افراد ضعیف و آسیبپذیر میگردند تا با قلدری بتوانند از آنها سوء استفاده کنند. برای نمونه آنها تمایل دارند به سراغ افرادی بروند که درباره ظاهر خودشان اعتماد به نفس کافی ندارند و بعد از آن به نقاط ضعفشان حمله میکنند یا در مواردی ممکن است به سراغ افراد شاخص بروند تا از این طریق برای خود اعتبار و اعتماد به نفس کسب کنند.
افراد زورگو به دنبال قربانیهایی هستند که آنها را با آزردن و آسیبرسانی به مقصودشان میرساند. در صورتی که آزارهای افراد زورگو روی شما تاثیری نداشته باشد، آنها از رسیدن به هدف خود باز میمانند.
برخی مواقع لازم است در برابر افراد زورگو بایستید و با آنها مقابله کنید. منظور از مقابله دعوای فیزیکی نیست، در عوض میتوانید با کلامتان در برابر چنین افرادی از خود مقاومت نشان بدهید. این گروه از افراد معمولا انتظار برخوردهای سرسخت را ندارند.
بهترین راه گفتگوست، با آنها به گفتگو بپردازید و نشان بدهید رفتاری که با دیگران دارند، زورگویی است. با چنین صحبتهایی سعی کنید آنها را متوجه رفتار زشتشان کنید تا در جایگاهی قرار بگیرند که مجبور به دفاع از حرکات و رفتارهای خود شوند. بیشتر افراد قلدر در مواجهه با این برخورد شوکه میشوند و عقبنشینی میکنند. تنها کافی است اطمینان حاصل کنید که شیوه صحبت کردنتان صحیح است.
همیشه خود را برای مواجهه با افراد زورگو آماده کنید. در مقابله با آنها حرفهایتان را واضح و روشن بیان کنید. در صورتی که از قبل بدانید چه باید بگویید، کارتان راحتتر خواهد شد و در طول گفتگو دچار اضطراب نمیشوید.
به آنها حمله نکنید. سعی کنید مطمئن و آرام به گفتگو بپردازید. در صورتی که نتوانید مقتدر و مطمئن حرف بزنید، آنها دوباره قدرتمند میشوند. از احساسی شدن و تحت تأثیر قرار گرفتن بیجا نیز اجتناب کنید، کلیگویی نکنید. واضح و روشن صحبت کنید و دقیق بیان کنید چه چیزی شما را آزار داده است.