bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۲۸۲۳۷

خواص میوه کاکتوس + نحوه مصرف و عوارض

خواص میوه کاکتوس + نحوه مصرف و عوارض
تاریخ انتشار: ۱۳:۰۱ - ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۲

میوه کاکتوس یا گلابی خاردار یک خوراکی لذیذ و خوش‌مزه است که به‌خاطر طعم خوب و فواید بسیاری که برای سلامتی دارد، در تهیه انواع آب‌میوه، مربا و غذاهای اصلی به‌عنوان طعم‌دهنده استفاده می‌شود. در این مقاله قصد داریم درباره خواص کاکتوس، مضرات این میوه لذیذ و نحوه مصرف آن آشنا شویم. همراه ما باشید.

معرفی میوه کاکتوس

رایج‌ترین میوه کاکتوس از گیاه انجیر هندی یا «Opuntia ficus-indica» بومی آمریکای مرکزی و مناطق خشک‌ و بیابانی آمریکای شمالی برداشت می‌شود و در بازار به اسم میوه کاکتوس یا گلابی خاردار به فروش می‌رسد: گیاهی با برگ‌های پهن، مسطح و سبزرنگ که روی آنها انجیرهای کوچک خاردار رشد می‌کند. اگر پوستش را بگیرید، گوشت داخلی آن خوردنی است و در غذاهای مکزیکی به‌وفور کاربرد دارد.

میوه کوچک و بیضی‌شکل کاکتوس بافت ژله‌ای ترش دارد و در رنگ‌های سبز، صورتی، قرمز، بنفش، زرد و نارنجی در بازار یافت می‌شود. اینکه گوشت لذیذ این میوه را به‌صورت خام مصرف می‌کنید، می‌پزید و در غذاهای مختلف می‌ریزید یا با آن مربا و آب‌میوه درست می‌کنید، به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد.

ارزش غذایی میوه کاکتوس

مشخصات تغذیه‌ای میوه کاکتوس بسته به نوع آن کمی متفاوت است اما در کل، این میوه منبعی سرشار از فیبر و بسیاری از ویتامی‌ها و مواد معدنی است.  در ادامه محتویات یک فنجان گلابی خاردار خام معادل ۱۴۹ گرم را مشاهده می‌کنید:

  • کالری: ۶۱؛
  • پروتئین: ۱ گرم؛
  • چربی: ۱ گرم؛
  • کربوهیدرات: ۱۴ گرم؛
  • فیبر: ۵ گرم؛
  • منیزیم: ۳۰ درصد از ارزش روزانه  (DV)؛
  • ویتامین سی: ۲۳ درصد  DV؛
  • پتاسیم: ۷ درصد  DV؛
  • کلسیم: ۶ درصد  DV.

یک فنجان میوه کاکتوس حاوی حدود ۵ گرم فیبر محلول و نامحلول است و حدود ۱۹ درصد نیاز روزانه بدن به این ماده مغذی را تأمین می‌کند. از طرفی محتوای منیزیم، پتاسیم و کلسیم این میوه اثر مثبتی بر تنظیم فشار خون دارد و ویتامین سی موجود در آن نقش مهمی در سلامت سیستم ایمنی بدن ایفا می‌کند. ترکیبات گیاهی مفید این میوه از جمله اسیدهای فنولیک، فلاونوئیدها و رنگدانه‌ها به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کنند و جلوی آسیب‌های ناشی از استرس اکسیداتیو را می‌گیرند.

فواید سلامتی میوه کاکتوس

خواص میوه کاکتوس + نحوه مصرف و عوارض

میوه کاکتوس سرشار از مواد مغذی موردنیاز برای سلامتی بدن از جمله اسیدهای آمینه، اسیدهای چرب و آنتی اکسیدان‌های مفید مانند بتاآلانین، پلی‌فنول‌ها و فلاونوئیدهاست. در ادامه خلاصه‌وار با برخی از مهم‌ترین فواید سلامتی این میوه لذیذ آشنا می‌شویم.

۱.  کمک به سلامت قلب و عروق

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع دوم به‌خاطر بالابودن سطح تری گلیسیرید و کسترول بد خون، در معرض خطر بیماری‌های قلبی عروقی قرار دارند. مصرف میوه کاکتوس با تزریق آنتی‌اکسیدان‌های مفید به بدن، به‌قدر چشم‌گیری سطح تری گلیسیرید و کلسترول مضر خون را پایین آورده و خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می‌دهد.

۲.  تقویت سیستم گوارش

کاکتوس به‌خاطر محتوای بتاآلانین و پتاسیم بالا می‌تواند عملکرد سیستم گوارش و فرایند هضم را تقویت کند. بتاآلانین‌ها به‌عنوان آمینواسیدهای غیرضروری اثر ضدالتهابی در ناحیه دستگاه گوارش دارند و پتاسیم باعث جذب بهتر غذا می‌شود.

۳.  مدیریت و تنظیم قندخون

یکی دیگر از مزایای احتمالی میوه کاکتوس، کمک به مدیریت قندخون و پیشگیری از عوارض دیابت است. مطالعات نشان می‌دهند این میوه می‌تواند سطح قند خون ناشتا و سطح انسولین پس از صرف غذا را در بزرگ‌سالان سالم و افراد مبتلا به دیابت نوع دوم کاهش دهد.

۴.  کمک به کاهش وزن

یک عدد میوه کاکتوس متوسط حدود ۳ گرم فیبر و مقدار ناچیزی کالری دارد. این محتوای فیبر به چربی رژیم غذایی وصل می‌شود و اجازه جذب آنها را نمی‌دهد؛ در واقع دفعشان را راحت‌تر می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد حتی مصرف مکمل‌های فیبر کاکتوس نقش مؤثری در کاهش وزن افراد ایفا می‌کنند.

۵.  درخشش پوست و مو

برخی از ترکیبات و مواد مغذی این میوه شامل ویتامین سی و رنگ‌دانه‌های بتاآلانین، اثرات ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی دارند و از پوست در برابر آسیب‌های ناشی از استرس اکسیداتیو، التهاب و پیری ناشی از نور آفتاب محافظت می‌کنند. از طرفی اسیدهای چرب اشباع‌نشده به‌طرز چشمگیری در سلامت پوست و مو نقش دارند.

۶.  بهبود سلامت کبد

میوه کاکتوس از گذشته برای درمان مشکلات کبد تجویز و مصرف می‌شد. امروز یافته‌های تحقیقاتی فایده این میوه برای سلامت کبد را اثبات می‌کند. ترکیبات آنتی‌اکسیدانی کاکتوس جلوی التهاباتی که به کبد آسیب می‌رسانند را می‌گیرد و با کاهش استرس اکسیداتیو، احتمال ابتلا به کبد چرب را کم می‌کند.

نحوه مصرف میوه کاکتوس

خواص میوه کاکتوس + نحوه مصرف و عوارض

از سوپرمارکت‌ها، میوه‌فروشی‌های محلی یا آنلاین مثل اسنپ میوه کاکتوس را می‌توان تهیه کرد. بعضی‌ها اول قسمت‌های بالا و پایین که سطح زبرتری دارند را می‌برند و بعد پوست میوه را جدا می‌کنند. در نهایت گوشت میوه کاکتوس آماده برش‌خوردن و مصرف‌شدن است.

استفاده از کاکتوس در دستورپخت

میوه کاکتوس جدا از اینکه به‌تنهایی قابل‌مصرف و فوق‌العاده خوش‌مزه است، به انواع سوپ، سیب‌زمینی، تخم‌مرغ و سالاد طعم دل‌پذیر و مطبوعی می‌بخشد. به‌خصوص اگر آن را کباب کرده و کنار غذا سرو کنید. از سوی دیگر این میوه یک طعم‌دهنده عالی برای انواع آب‌میوه و نوشیدنی و مرباست. می‌توانید آن را با شکر، آب‌لیمو یا شربت دل‌خواه خود مخلوط کنید یا با استفاده از مخلوط‌کن، یک اسموتی لذیذ تابستانی بسازید.

عوارض مصرف میوه کاکتوس

مصرف به‌اندازه میوه کاکتوس هیچ خطر و عارضه‌ای برای سلامتی انسان ندارد اما کافی است کمی بیشتر از قدری که باید، مصرف کنید تا درگیر عوارض جانبی افزایش بیش از حد فیبر بدن شوید. مشکلاتی مانند اسهال، سوءهاضمه، نفخ، حالت تهوع و در موارد نادر انسداد روده! دانه‌های سیاه میوه می‌توانند در عملکرد روده اختلال ایجاد کرده و باعث یبوست شوند.

کلام آخر

گیاه کاکتوس در نگاه اول زمخت و خطرناک به نظر می‌رسد، اما وقتی این پوسته خاردار را کنار می‌زنید، با یک میوه ضد التهاب، ضد باکتری و سم‌زدا مواجه هستید که انواع بیماری‌های قلبی، سرطان، دیابت، مسائل گوارشی، هپاتیت و پیری پوست را یک‌تنه در نطفه خفه می‌کند. با وجود این همه فواید سلامتی، پیشنهاد می‌کنیم دفعه بعد که برنامه خرید یا سفارش میوه داشتید، این میوه کمترشناخته‌شده را در سبد خود بگنجانید.

منبع: webmd و healthline

برچسب ها: میوه کاکتوس