رییس سابق اتحادیه نان سنگک میگوید: سه سال است قیمت مصوب تغییر نکرده است. همه نانواییها با ضرر نان میفروشند. الان قیمت خمیر نان یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است. درحالی که ما ۳ سال قبل آن را حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ تومان میخریدیم. الان قیمت آب، برق و گاز گران شده است. نانوا باید مالیات و بیمه بدهد. گذشته از اینکه اجاره نانوایی ۶۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون شده است هزینه کارگر نیز که رشد کرده است.
اعتماد نوشت: زمزمههایی در مورد افزایش قیمت «نان» به گوش میرسد. طبق اظهارات مقامات دولتی قیمت نان گران نخواهد شد. اما فعالان این صنعت به دنبال افزایش قیمت نان هستند. بر همین اساس هم نظر متفاوتی دارند. به باور آنها قیمت نان به احتمال زیاد به دنبال افزایش قیمت گندم و آرد، در ماههای آتی افزایش پیدا خواهد کرد. البته پیشبینی میشود این رشد قیمتی فعلا در مورد نانهای آزادپز باشد و نرخ نانهای یارانهای تغییری نکند. اما سناریوی دیگری نیز وجود دارد که دولت بعد از سه سال قیمت نان یارانهای را هم اصلاح کند. درخواست نانوایان از دولت رشد ۱۰۰ درصدی قیمت نان برمبنای رشد قیمت کارگر در دو سال اخیر یا رشد قیمت برمبنای تورم پیشبینیشده سال جاری است.
بیش از یک هفته است که در شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی قرار است قیمت گندم بررسی شود. اما هنوز هیچ اتفاقی نیفتاده است. ولی سرپرست وزارت جهادکشاورزی وعده داده این اتفاق بهزودی بیفتد. پس از تایید قیمت در این شورا، قیمت در دولت مجددا بررسی و قیمت نهایی تصویب خواهد شد. البته در آخرین روز فروردین، علی بهادری جهرمی سخنگوی دولت از تصویب نرخ ۱۵ هزار تومانی قیمت خرید تضمینی گندم کشاورزان در هیات دولت خبر داد. خبری که بعدا توسط مقامات وزارت جهاد کشاورزی تکذیب شد. آنها همان مقطع اعلام کردند، شورای قیمتگذاری قیمت گندم را هنوز تعیین نکرده است. طبق پیشبینی وزارت جهادکشاورزی قیمت گندم بین ۱۵ هزار تا ۱۷ هزار تومان خواهد بود. درخواست گندمکاران نیز نرخ ۱۷ هزار تومان است. درصورت رشد قیمت گندم پیشبینی میشود، قیمت آرد نیز بالا برود.
به گفته رییس اتحادیه نانوایان سنگک در حال حاضر هر کیسه ۴۰ کیلویی آرد ۶۳۰ تا ۶۴۰ هزار تومان است. رقمی که پیشبینی میشود ۸۰۰ هزار تا ۸۵۰ هزار تومان شود. او البته تاکید میکند این نرخ مربوط به نانوایان آزادپز است. محمد سلیمانی به «اعتماد» میگوید: این مساله حدود یکی، دو ماه دیگر مشخص میشود. هنوز مقامات دولتی در مورد اینکه قیمت آرد نانوایان سنتی رشد میکند یا نه سخنی به میان نیاوردهاند. برهمین اساس پیشبینی میشود یا قیمت آرد گران شود یا خود فعالان صنعت بدون توجه به قیمت مصوب قیمت را افزایش دهند.
به باور نانوایان باید قیمت مصوب نان تغییر کند. نرخ فعلی به گفته آنها سه سال قبل تعیین شده بود. این نرخ امروز با توجه به نرخ تورم غیر منصفانه است. فعالان صنعت از نیمه سال گذشته درحال زیان هستند. رییس اتحادیه نان سنگک در این باره میگوید: قیمت آردی که دولت میدهد، صرفا ۱۵ تا ۲۰ درصد هزینههای نانوایان را پوشش میدهد، بقیه هزینه نانوایان از جمله هزینه دستمزد کارگر، بیمه، مالیات، آب، برق و گاز ۸۵ درصد است که سالانه درحال رشد است.
او میافزاید: دو سال گذشته قبض آب برای نانواییها حداکثر ۵۰۰ هزار تومان تمام میشد. اما امروز گزارشهایی به ما میرسد که قبض آب ۳ میلیون تومان است. کمترین قبض برق حدود یک میلیون تومان است.
سلیمانی توضیح میدهد سال ۱۴۰۰ دولت به دلیل اینکه قیمت نان را زیاد افزایش نداد به ما ۲۰ الی ۳۰ درصد کمکهزینه داد. کمکهزینه هم از طریق کارتخوان هر شب به حساب نانوایی ریخته میشد. البته ما راضی نبودیم ولی بالاجبار باید موافقت میکردیم، چون دولت حاضر به افزایش قیمت نان نبود. سال گذشته قرار شد نرخ سال ۱۴۰۰ رسما تمدید نشود. اما اگر نانوایی قیمت نان را گرانتر از قیمت مصوب عرضه میکرد، تعزیرات نانوایان را جریمه میکرد. دولت آن سال به ما قول داد تا ۸۰ درصد به ما کمک هزینه دهد؛ اما، چون سال گذشته این بودجه تامین نشد، دولت نیز کمکهزینه وعده دادهشده را پرداخت نکرد.
او میگوید: نانوایان شاکی و ما در اتحادیه نسبت به وضع موجود ناراضی هستیم. ما خواهان افزایش قیمت هستیم. بر همین اساس پیشنهاد دادهایم که قیمت نان ۱۰۰ درصد رشد کند آن هم فقط به دلیل اینکه دستمزد کارگر در دو سال اخیر ۱۰۰ درصد رشد کرده است ولی قیمت نان تغییر نکرده است. ما مجبوریم به کارگران حقوق دهیم. سلیمانی میافزاید: پیشنهاد بعدی ما این است که دولت قیمت نان را برمبنای نرخ تورم اعلامی سازمانهای رسمی افزایش دهد. او تاکید میکند، این نظر آقای بیژن نوروز مقدم رییس اتحادیه نانوایان نان سنتی نیز هست.
اگر رشد صددرصدی قیمت نان براساس درخواست نانوایان محقق شود، قیمت مصوب نان سنگک که امروز ۳ هزار تومان است؛ ۶ هزار تومان خواهد شد. نان بربری هم که نرخ مصوبش ۲.۵ است، ۵ هزار تومان خواهد شد. نان بربری هزار و ۲۰۰ تومانی نیز تبدیل به نان ۲ هزار و ۴۰۰ تومانی میشود. سایر قیمتها نیز برهمین اساس تغییر خواهد کرد. البته اگر قیمت نان برمبنای تورم رشد کند این رقم کمتر خواهد بود. البته درحال حاضر در همه مناطق تهران، نان به قیمت مصوب عرضه نمیشود. برهمین اساس هم به گفته رییس اتحادیه نان سنگک درحال حاضر در تعزیرات ۵۰ الی ۶۰ افرادی که تردد میکنند، نانوایان هستند زیرا هر نانوایی برخلاف قیمت مصوب نان عرضه کند، ۱۰ برابر جریمه میشود.
او میگوید: امروز یکی از مشکلات بزرگ ما تعزیرات است. تعزیرات ما را به خاک سیاه نشانده است. درحالی که نرخ مصوب جدید اعلام نشده است؛ تعزیرات ما را جریمه میکند. ما میگوییم اول نرخ را اعلام کنید سپس جریمه کنید. ما چطور با نرخ دو سال قبل نان به مردم بدهیم؟
او میافزاید: بنده از سوی اتحادیه به نانوایان اعلام کردهام، نان سنگک را زیر ۱۰ الی ۱۲ تومان عرضه نکنند. اگر بیش از این رقم شما جایی دیدید نان گرانتر عرضه میشود، بگویید ما برویم سراغ آن نانوایی.
اگر به نانواییهای مختلف سر زده باشید، قطعا با قیمتهای متفاوتی مواجه خواهید شد. قطعا خواهید دید که هر عدد نان بین هزار تومان تا ۴۰ هزار تومان است. این تفاوت قیمت را در بین قیمت نان سنگک و نان بربری بیشتر میتوان دید. هرچند کیفیت آنها تغییری نکرده است.
در یک نانوایی یک محله نان بربری کنجدی ۱۰ هزار تومان است، در محلهای دیگر قیمت همان نان ۵ هزار تومان و در یک محله دیگر ۱۲ هزار تومان است. اما قیمت نان سنگک خیلی بیشتر از اینهاست. کف قیمت نان سنگک در اغلب نانواییها ۱۰ هزار تومان است؛ در برخی نانواییها هنوز قیمت مصوب نان به دست مردم میرسد یعنی ۵ هزار تومان، اما سقف قیمت این نان تا ۳۰ هزار تومان هم هست. اگر نانوایی بروید هم میتوانید نان ۳۰ هزار تومانی بخرید. اگر همین نان را آنلاین بخرید باید ۴۰ هزار تومان هزینه کنید.
سلیمانی در واکنش به اینکه بسیاری از نانواییها نان سنگک را تا ۳۰ هزار تومان نیز میدهند، میگوید: نانوایان نان آزادپز میتوانند قیمت را افزایش دهند. اگر مشتری بیاید و بگوید من نان ۲۰ تومانی یا ۳۰ هزار تومانی میخواهم، نانوا نیز همان نان را عرضه میکند. ظرف سه ماه اخیر قیمت کنجد از ۴۰ هزار تومان به ۱۵۰ هزار تومان رسیده است.
اصغر پابرجا رییس سابق اتحادیه نان سنگک نیز در گفتگو با «اعتماد» میگوید: سه سال است قیمت مصوب تغییر نکرده است. همه نانواییها با ضرر نان میفروشند. الان قیمت خمیر نان یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است. درحالی که ما ۳ سال قبل آن را حدود ۱۰۰ الی ۱۵۰ تومان میخریدیم. الان قیمت آب، برق و گاز گران شده است. نانوا باید مالیات و بیمه بدهد. گذشته از اینکه اجاره نانوایی ۶۰ میلیون تا ۱۰۰ میلیون شده است هزینه کارگر نیز که رشد کرده است.
او ادامه میدهد: یک نانوایی چطور نان سنگک را ۳ هزار تومان آن هم به قیمت سال ۱۴۰۰ بدهد. هزینه آرد که دولت به ما میدهد نهایت ۱۵ الی ۲۰ درصد هزینههای ما را پوشش میدهد. ۸۰ درصد هزینههای ما مطابق با بازار آزاد حرکت میکند.
پابرجا میگوید: چرا دولت آب، برق، گاز، مالیات و بیمه را افزایش میدهد، ما نباید قیمت نان را افزایش دهیم. پیشنهاد من به عنوان یک عضو خانواده نانوایان سنگک این است که دولت آرد را به قیمت آزاد بدهد و اجازه بدهد بازار خود را پیدا کند.
او میافزاید: دولت میخواهد هزینه هیچ چیز را ندهد و نانوایان را در مقابل مردم قرار دهد. به همین دلیل هم هست که قیمت نان را تاکنون رسما گران نکرده است.