bato-adv
bato-adv
سه ابهام مهم در مورد طرح پرداخت کارمزد دستگاه پوز

چرا نمی‌توانیم با کارمزد کارتخوان کنار بیاییم؟

چرا نمی‌توانیم با کارمزد کارتخوان کنار بیاییم؟

فرقی نمی‌کند تراکنش روی کارتخوان انجام شود یا روی کامپیوتر، موبایل یا تبلت شخص مشتری. حق نداریم از خودمان بپرسیم چرا وقتی دستگاه پرداخت به خودمان تعلق دارد با وقتی که دستگاه POS توسط فروشنده خریداری شده و کاغذش هزینه‌زا بوده، همچنان کارمزد تراکنش بانکی، برابر است؟

تاریخ انتشار: ۱۴:۲۴ - ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۲

فرارو- کارمزد خدمات بانکی ۱۴۰۲، هفته گذشته ابلاغ شد و به‌موجب آن بانک‌ها تقریبا فقط برای جواب دادن سلام مشتری پول دریافت نمی‌کنند. افتتاح حساب و صدور دسته‌چک، صدور کارت یا تعویض آن، نقل‌وانتقال پول به روش‌های مختلف همگی مشمول کارمزد می‌شوند و حتی برای اینکه بفهمید چقدر از پول‌های خودتان که نزد بانک امانت است باقی مانده، باید ۱۴۴ تومان پول بدهید. بیشتر مواردی که به‌عنوان کارمزد خدمات بانکی شناخته می‌شوند، پیش از این نیز وجود داشتند، اما امسال رقمشان افزایش پیدا کرده است.

به‌گزارش فرارو، کارمزد کارتخوان یا کارمزد خرید، اما جدید است و به‌موجب آن بابت هر مرتبه کارت کشیدن روی دستگاه POS یا نقل و انتقال پول از طریق درگاه‌های پرداخت اینترنتی، بانک در لحظه مقداری پول به‌عنوان کارمزد کسر خواهد کرد.

بخشنامه کارمزد خدمات بانکی ۱۴۰۲، خیلی صریح و بی پرده پرداخت کارمزد خرید را برعهده پذیرنده گذاشته است؛ یعنی فروشنده‌ای که یک دستگاه کارتخوان یا درگاه اینترنتی از بانک گرفته و به مشتریانش ارائه می‌دهد تا پول کالا و خدمات را به حسابش واریز کنند. چند ابهام درباره کارمزد خدمات بانکی وجود دارد.

۱- مشاغلی از پرداخت کارمزد کارتخوان معاف می‌شوند

بخشنامه خدمات بانکی ۱۴۰۲، برای اولین بار مشاغل را به پرداخت کارمزد خرید موظف می‌کند. توجیه منطقی هم برای این تصمیم دارند و می‌گویند فروشنده‌ای که از دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی استفاده می‌کند در حال استفاده از خدمات است، چون عوض نگهداری مقدار زیادی پول نقد یا حمل‌ونقل آن‌ها که پرریسک است، روش‌های الکترونیکی را به‌کار می‌گیرند می‌گیرد، اما بعضی کسب‌و‌کار‌ها همین اول کار از پرداخت کارمزد دستگاه کارتخوان معاف شده‌اند؛ سوپرمارکت‌ها، نانوایی‌ها و جایگاه‌های سوخت. لابد، چون بیشتر از بقیه با مردم سروکار دارند، اما همین مسئله اولین ابهام را ایجاد می‌کند.

کارمزد خرید از دستگاه‌های کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی توسط یک میوه‌فروش، چه تفاوتی با سوپرمارکت دارد؟ اگر کسی یک مغازه لوازم تحریری را اداره می‌کند که مشتریانش بچه مدرسه‌ای‌ها و محصولاتش مداد و پاک‌کن و دفتر با قیمت کم هستند چی؟ اگر همین شخص در مغازه خود دستگاه کپی داشته باشد و بابت هر برگ کپی A4 هزار تومان از مشتری دریافت می‌کند، چرا نباید خودش را مانند سوپرمارکت‌ها مستحق معافیت بداند؟ مالک دکه روزنامه‌فروشی یا دستفروشی که با فروش جوراب در واگن‌های مترو روزگار می‌گذراند چی؟ اصولا سوپرمارکت‌ها برای قرار گرفتن در این فهرست چه تمایزی با سایر صنوف داشته‌اند؟

کارمزد خدمات بانکی و معافیت‌های مربوط به آن، در ادامه قرار است رییس اتحادیه‌های صنفی را وادار کند سراغ انجام مذاکره و لابی‌گری بروند؟ نهاد تصمیم گیرنده درباره کسب‌وکار‌های معاف از پرداخت کارمزد کارتخوان چه کسی خواهد بود و براساس چه دستورالعملی به این تشخیص خواهد رسید؟

پیشنهاد فرارو: جلوی سوءاستفاده از دستگاه کارتخوان سوپرمارکت و نانوایی را بگیرید

بیشتر بدانید | کارمزد خرید حتی در همین حالت فعلی ناچیز به‌نظر می‌رسد. ۱۲۰ تومان برای هر تراکنش زیر ۶۰۰ هزار تومان. به‌این ترتیب اگر فروشگاه زنجیره‌ای با هزار مشتری در روز را فرض کنیم که به تراکنش همه‌شان حداقل میزان کارمزد تعلق می‌گیرد، پذیرنده در پایان روز تنها ۱۲۰ هزار تومان کارمزد کارتخوان می‌پردازد در حالی که با فرض متوسط تراکنش ۱۰۰ هزار تومان، همان روز ۱۰۰ میلیون درآمد داشته

چرا نمی‌توانیم با کارمزد کارتخوان کنار بیاییم؟حداقل ضروری است معافیت‌ها عوض نوع کسب‌وکار، براساس میزان رقم تراکنش اعمال شود

۲- احتمال خاموشی کارتخوان‌ها از ترس کارمزد بانکی

کارمزد تراکنش بانکی در کنار مالیات از جمله دلایلی است که باعث می‌شد در ۱۰ سال گذشته بعضی کسب‌وکار‌ها کارتخوان خود را خاموش کرده و مشتریان را وادار به پرداخت نقدی یا کارت به‌کارت کردن وجه خرید کنند. گروهی از پزشکان و دسته‌ای از جایگاه‌های سوخت نیز چنین وضعیتی داشتند.

کارمزد تراکنش بانکی در دوره جدید نیز بسیاری از کسب‌وکار‌ها را می‌ترساند و حداقل تا مدتی باید انتظار خاموش شدن عمدی دستگاه‌های کارتخوان را داشت. همچنین محتمل است بعضی فروشگاه‌ها، کارتخوان خود را خاموش کنند و از سوپرمارکت همسایه بخواهند یکی از دستگاه‌های کارتخوان خود را در اختیارشان بگذارد تا از معافیت در نظر گرفته شده برای کارمزد او استفاده کنند. چه‌کسی وظیفه نظارت و کنترل چنین اید‌ه‌های رندانه‌ای را برعهده خواهد گرفت؟ فروشگاه‌هایی که از مشتری بخواهند سراغ پرداخت نقدی یا کارت به‌کارت برود چطوری شناسایی یا مجازات می‌شوند؟

پیشنهاد فرارو: راهکار‌هایی برای برخورد با مشاغلی که مشتری را وادار به پرداخت کارت به‌کارت می‌کنند در نظر گرفته شود

۳- لزوم کارشناسی و تعیین رقم کارمزد تراکنش

پرداخت تراکنش بانکی بابت خرید از POS یا درگاه اینترنتی اگرچه در ذات خود قابل توجیه به‌نظر می‌رسد، اما برای کسب‌وکار‌هایی که تا الان رایگان از آن بهره می‌برده‌اند و در مواقعی نیز به‌خاطر رقابت بانک‌ها یا شرکت‌های پرداخت الکترونیک از تسهیلات مختلف استفاده می‌کرده‌اند، سهل و ممتنع خواهد بود.

دریافت تراکنش خرید از فروشنده‌ای که تا الان دستگاه POS امانی دریافت می‌کرده، کاغذش را شرکت‌های پرداخت برایش هدیه می‌آورده‌اند و به صرف استفاده از کارتخوان فلان بانک، وام می‌گرفته، ساده نیست. حداقل مدتی زمان می‌برد تا صاحبان کسب‌وکار و مشاغل مختلف به رویه جدید عادت کنند، اما در همین حالت هم با ابهامات دیگری روبرو می‌شویم.

کارمزد تراکنش بانکی بابت خرید از POS یا درگاه اینترنتی به‌شکل کلی در نظر گرفته شده است. برای هر تراکنش زیر ۶۰۰ هزار تومان، رقم ۱۲۰ تومان. فرقی نمی‌کند تراکنش روی کارتخوان انجام شود یا روی کامپیوتر، موبایل یا تبلت شخص مشتری. حق نداریم از خودمان بپرسیم چرا وقتی دستگاه به خودمان تعلق دارد با وقتی که دستگاه POS توسط فروشنده خریداری شده، همچنان باید کارمزد تراکنش بانکی، برابر پرداخت شود؟ چرا مشاغلی که درگاه اینترنتی دارند و با استفاده از درگاه پرداخت، در مصرف کاغذ صرفه‌جویی می‌کنند نباید مشمول معافیت یا حداقل تخیف در کارمزد دستگاه پوز شوند؟

پیشنهاد فرارو: محاسبه نرخ کارمزد‌ها نیاز به بازنگری و اصلاح دارد. حداقل ضروری است معافیت‌ها عوض نوع کسب‌وکار، براساس میزان رقم تراکنش اعمال شود

بیشتر بدانید | خاموش کردن کارتخوان شاید باعث چندر غاز صرفه‌جویی شود، اما ریسک برگشت به پول نقد را نباید دست‌کم گرفت. خطراتی مثل سرقت، سختی جابه‌جایی اسکناس و... را نمی‌توان ساده پنداشت. کارت به‌کارت کردن علاوه بر ایجاد تصویر نادرست میان مشتریان، شما و کسب‌وکارتان را در دیدرس اداره مالیات قرار می‌دهد. کنار آمدن به موضوع پرداخت کارمزد پوز، احتمالا گزینه‌ای منطقی خواهد بود، به‌خصوص اگر بانک‌ها و شرکت‌های پرداخت الکترونیک همچنان تسهیلاتی مانند پرداخت وام براساس میزان تراکنش‌ها را لحاظ کنند

یارو
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۴
با احترام ب نظر سایر دوستان
اولا ک
توی همین 2سال اخیر همه چی چند برابر شده، پس افزایش 20% واقعا خیلی ناچیزه
دوما
توی این دوره زمونه چ کسی محض رضای خدا و رایگان کار میکنه؟ بانک این مارو کنه
وقتی سود سپرده بانکی 18% و سود وام هم 18% شده واز طرف دیگه بانک‌ها فقط اجازه دارند ک حدود 75% منابع خودشون رو وام بدن و مابسی رو باید نقد نگهداری کنند، پس عملا سود دریافتی اونها حدود 22/5% میشه
چهارم
توی این روزها با هزار تومن کسی آب دهن کف دستت نمیندازه، پس واسه 140 تومن این همه ناراحتی نداره
گرچه جمع این ارقام میتونه کمک مناسبی ب سهامداران بانک (بورس بازها) بکنه، ولی رقمی ک من وشما پرداخت میکنیم واقعا ناچیزه
پنجم
در تمام دنیا، درآمد اصلی بانک‌ها از طریق کارمزدها بدست میاد و ما هم باید از تجربه جهانی استفاده کنیم و ب مرور ب این سمت بریم
و حتی ب سپرده گذار بانک‌ها ن تنها سود ندهیم،. بلکه از اونها کارمزد بگیریم ک پولشون رو براشون نگهداری کردیم، در عوض سود وام کم بشه تا سرمایه گذاری و اشتغال افزارش پیدا کنه
ودست آخر
گول رسانه‌ها رونخورید
اینها برای سیاه کردن صفحه هر چیزی میگن، حتی اگه خودشون هم بهش اعتقاد نداشته باشن
سعید
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۴
بانکها بجز سود بردن از مردم چه سودی به مردم می رسانند تمام قوانین بانکی به سود خودشان است
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۴
چند روز پیش رفت بودم ی حساب بانکی دیگه باز کنم تا با دو تا حساب بتونم بهتر امور مالی مدیریت کنم و از ۱ کارت برای همه چی استفاده نکنم کارمند بانک بهم گفت این کار نکن داشتن ۲ تا حساب بانکی باعث حساسیت میشه و برات دردسر درست میشه بعدا باید کلی مالیات پرداخت کنی فرقی ام نمیکنه چقدر تراکنش مالی داشته باشی همین که دو تا هست خودش کلی مالیات داره
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۴
من از بانک رسالت کارتخوان گرفتم درسته امتیاز وام داره ولی هیچ سودی به پول روی حساب نمیده بعد سه ماه یه بار هزینه زیادی به بهانه هزینه پیامک و... کم میکنه الان دستگاه پوز یه دستگاه درآمدزاس کارتخوانم باید مثل اون باشه تازه بانک باید به ما کارمزد بده نه ما به بانک
شهباز
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
چه کسی باید به دیگری پاداش استفاده از بانکداری دیجیتال بدهد؟ بانک ها به مردم یا مردم به آنها؟
ریسک سرقت پول از بانک ها،
افزایش کار میدانی پلیس و حراست از بانک‌ها
هزینه های چاپ اسکناس نو و معدوم کردن اسکناس فرسوده
هزینه ایجاد و نگهداری شعب جدید بانک‌ها
حقوق شمار زیاد تر کارمندان بانک و ساعات بیشتر اضافه کاری آنها
هزینه های جابجایی پول نقد برای بانک ها و خطرات جانبی آن
بنده هم بودم وقتی با مردمی اینچنین طرف باشم شاید بیشتر و تا جایی که جا دارد، اهرم اجحاف را فشار بدهم
انتشار یافته: ۱۳
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
تعداد را زیاد می کنن دیگه کسی در صف معطل نمیشه !
امین میرزائی
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
چن روز پیش رفته بودم موبایل فروشی ... خواستم کارت بکشم گفت پوز نداریم ... باهم رفتیم دمِ درِ مغازه با خودپرداز کارت به کارت کردیم ... یه عکس گرفت از رسیده ... کارمزد و مالیاتِ اضافه ام ندادیم !!!!!!!!!!!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
یک روزی می گفتند استفاده از کارت و پرداخت الکترونیک صرفه جویی زیادی در هزینه چاپ و انتقال اسکناس داره. اگر الان قراره کارمزد خرید گرفته بشه اون پول ناشی از صرفه جویی را هم به مردم پرداخت کنید.
حسن
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
اصلا وقتی بین بانک عملا به سپرده های کوتاه مدت سود نمیده و باز هم در عمل برای وام نزدیک به ۳۰ درصد سود میگیره، چرا من باید کارمزد پرداخت کنم؟
بماند که تفاوت بین سود پرداختی بانک و تورم خیلی بیشتر از اینهاست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
هیچ کاسبی جرات خاموش کردن کارتخوان را ندارد چون تمام مشتریانش را از دست می دهد. شهروندان امروزی دیگر به دوران اسکناس بر نخواهند گشت. اگر شدنی بود بخاطر مالیات خیلی زودتر از اینها کارتخوان را جمع کرده بودند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
اصولا کسی از کارتخوان استفاده می‌کند که در بانک حساب دارد، و همه می‌دانیم که حساب بانکی داشتن به تفع بانک است و بانک هم بخشی از دولت.
پس حتی بدون کارت کشیدن هم دولت از پولهای درون حساب منتفع می‌شود. چرا باید خر روز مالیاتی جدید اختراع کند؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۸:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
با سلام در مقابل ایا بانکها نبایستی بابت باقی ماندن پول در حساب ،سود بپردازند؟؟چرا پرداخت سود بانکها ماه شمار است اما دریافت پول تراکنش لحظه ای است؟؟؟
حسین
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۳
استفاده از پول نقد باعث میشه تا نظام بانکداری هزینه چاپ پول را بپردازد و التماس برای استفاده از کارت خوان زیاد شود
bato-adv
bato-adv
bato-adv