bato-adv
کد خبر: ۶۳۵۰۷۲
سه اپیزود از مواجهه تهران با امارت اسلامی

چرا مشکل ایران با طالبان فراتر از حق‌آبه هیرمند است؟

چرا مشکل ایران با طالبان فراتر از حق‌آبه هیرمند است؟
طالبان همچنان همان ماهیت پیشامدرن و سازش‌ناپذیر خود در عرصه حکمرانی و تعاملات خارجی را حفظ کرده است؛ لذا انتظار تعامل منطقی از سوی طالبان با ایران در موضوع حق‌آبه هیرمند، بیش از آن‌که واقع‌بینانه باشد، بیشتر در دایره همان خوش‌بینی‌های خارجی از واقعیت قرار می‌گیرد
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۳ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۲

فرارو- «حق‌‎آبه ایران از هیرمند»، این روز‌ها کانون توجهات رسانه‌ای و تمرکز دستگاه دیپلماسی کشور را به خود معطوف کرده است. اختلاف بر سر حق‌آبه رودخانه‌ای است که از رشته کوه‌های هندوکش افغانستان آغاز و به تالاب هامون در سیاست و بلوچستان ایران ختم می‌شود.

به‌ گزارش فرارو، پس از دهه‌ها تنش بر سر حق‌آبه در ۲۲ اسفند ۱۳۵۱ میان دولت‌های وقت کابل و تهران توافق شد، حق‌آبه ایران از مجموع شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب هیرمند، ۸۲۰ میلیون مترمکعب باشد، اما حالا حاکمان امارت اسلامی افغانستان پس از بازگشت بر مسند قدرت در کابل، نه تنها قصد ندارند حق‌آبه ایران را بدهند بلکه با لحنی آکنده از توهین و تهدید به درخواست مقام‌های سیاسی ایرانی پاسخ می‌دهند.

هیچ یک از مقام‌های ارشد طالبان، تا کنون واکنشی رسمی به منازعه جدید کابل و تهران بر سر حق‌آبه هیرمند نشان نداده‌اند، اما انتشار ویدئو‌ها و اظهارات آمیخته با تمسخر از سوی برخی اعضا و حتی رهبران این گروه جهادی، موجی از خشم و نگرانی را در افکار عمومی ایرانی به همراه داشته است. این‌که اعضای طالبان نه تنها هشدار‌های ایران را جدی نمی‌گیرد، بلکه واکنش‌هایی با محتوای تهدیدآمیز، مساله تنش تهران و کابل بر سر حق‌آبه هیرمند را دو چندان پیچیده کرده است. حالا با مساله‌ای فراتر از یک موضوع محیط زیستی مواجه هستیم؛ مساله‌ای تحت عنوان «امارت اسلامی طالبان.» امارتی که شاید از همان ابتدای کنترل طالب‌ها بر کابل تهدیدات‌اش نادیده انگاشته شد و حالا نیز تعامل با آن خود یک صورت مساله جدی است.

اپیزود اول؛ از خشنودی بازگشت طالبان تا مواجهه با واقعیات امارات اسلامی

آن‌گاه که فیلم‌های ورود نیرو‌های طالبان به کابل در ۱۵ آگوست ۲۰۲۱ (۲۴ مرداد ۱۴۰۰) فضای مجازی و رسانه‌ها را پر کرده بود، برخی‌ها از تغییر ماهیت این گروه تندرو سخن می‌گفتند. آن‌ها با قاطعیت چنین می‌گفتند: «این طالبان دیگر آن طالبان سابق نیست؛ آن‌ها از گذشته درس گرفته و می‌توان با امارت اسلامی جدید تعامل سازنده داشت.»

برای بسیاری نیز غیر قابل باور بود که صداوسیما با آب‌وتاب از بازگشت طالبان به کابل گزارش می‌داد و رویکردی حمایتی از این گروه در پیش گرفته بود. شاید برخی از ناظران و مسئولان وزارت خارجه چنان از شکست آمریکا در افغانستان خشنود بودند که فراموش کرده بودند، طالبان کیست و آمال امارات اسلامی‌شان چیست؟ شاید فراموش شده بود که آب ما با طالبان در خوش‌بینانه‌ترین حالت هم در یک جوی نمی‌رود!

اغلب ناظران سیاسی ایرانی در افغانستان پس از خروج آمریکا، دولت ائتلافی (مشارکتی) با حضور تمامی اقوام و اقلیت‌ها را مناسب‌ترین سناریوی ممکن در آینده افغانستان معرفی کردند. حسن کاظمی قمی، سفیر ایران در کابل نیز بار‌ها بر حمایت از استقرار دولتی با حضور گروه‌های سیاسی مختلف از اقوام مختلف تاکید کرد، اما مشخص بود که طالبان برنامه‌ای ۱۸۰ درجه مخالف با تهران دارد. بر کسی پوشیده نبود که نظام سیاسی ایدئال طالب‌ها، بازتشکیل امارت اسلامی بود. نظامی که حداقل‌های دموکراسی نیز همچون یک رویا می‌ماند.

طالبان به شکل آشکار از همان ابتدا به حکومت ائتلافی و تقسیم کیک قدرت «نه» گفت. در دوسال گذشته نیز حمایت از پشتون‌ها و ظلم به فارس‌زبان‌ها هزاره در افغانستان جاری و ساری بوده است. برخورد‌های گاه و بی‌گاه مرزی طالبان با نیرو‌های مرزبانی ایران نیز در چند نوبت رخ داد. در مواردی نیز اعزام عناصر مجرب و آشنا با فنون نظامی به داخل ایران از سوی طالبان مشاهده شد، اما ظاهرا هیچ‌یک از این موارد کافی نبود که به عمق مساله‌ساز بودن طالبان در آینده پی برده شود.

در نهایت این کارشکنی طالبان در تخصیص حق‌آبه ایران و اقدامات این گروه در انحراف مسیر آب و ایجاد بند‌های متعدد بود که زنگ‌های هشدار را علنی به صدا در آورد. جایی که ما اعتراض کردیم و هشدار و اخطار دادیم، اما اعضای امارت اسلامی با توهین و تهدید پاسخ دادند. بی احترامی دیپلمات طالبان به حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران که چند روز پیش به دعوت وزارت خارجه از نمایشگاه کتاب بازدید کرد، یکی از این نمونه‌ها بود.

مشکل با طالبان کجاست؟

حسین امیرعبدالهیان در توییتی نوشت: «در ماه‌های اخیر مکررا از ملامتقی، سرپرست وزارت خارجه افغانستان خواستم طبق عهدنامه هیرمند، به تعهدات خودشان عمل کنند و امکان بازدید هیات‌های فنی و سنجش میزان آب را فراهم کنند، که نکردند. سیستان از خشکسالی رنج می‌برد. ملاک بود و نبود آب بازدید فنی و عینی است و نه صدور بیانیه سیاسی.»

قاضی عبید، دیپلمات طالبان نیز در پاسخ به وزیر امورخارجه نوشت: «نام را اینطور بنویس: محترم الحاج مولوی امیرخان متقی وزیر امورخارجه.»

یا می‌توان به توییت تهدید آمیز عبدالحمید خراسانی، فرمانده تاجیک‌تبار طالبان اشاره داشت که با اشاره به «خمار بودن برای جنگ» تلویحا ایران را تهدید به اقدام نظامی کرده است.

مشکل با طالبان کجاست؟

اپیزود دوم؛ چرا طالبان بر طبل ستیز و عدم تعامل می‌کوبد؟

در میانه تنش‌های تهران با طالبان در ماجرای حق‌آبه، برای بسیاری این پرسش مطرح است که چرا این گروه در قبال درخواست ایران، رویکرد تهدید، تمسخر و حتی پیشنهاد دریافت تیل (سوخت و بنزین) در برابر آب را مطرح می‌کنند؟ در بررسی این امر می‌توان از دو بُعد صورت مساله را مورد بررسی قرار داد. یکی تحلیل ماهیت امارات اسلامی و گروه طالبان است و دیگری، فرضیات موجود در تحلیل واکنش‌های اخیر طالبان.

طالبان در سپتامبر ۱۹۹۴ به‌عنوان یک جنبش و گروه شبه نظامی از دانش‌آموزان (طالب) از مدارس اسلامی در پاکستان ظهور کردند، که به سرعت از حمایت نظامی پاکستان برخوردار شدند. بسیاری از آن‌ها از مبارزان سابق ضد شوروی معروف به مجاهد بودند. این گروه با توجه به بافتار به‌شدت سنتی، مذهبی و سنت‌های قبیله‌ای محافظه‌کارانه افغانستان، پیوند و همخوانی عمیقی با کلیت جامعه این کشور داشت. این گروه در بازه زمانی چهار ساله (۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶) شورش علیه دولت برهان الدین ربانی رئیس جمهور این کشور پس از شوروی کلید زدند. در ۱۹۹۶ نهایتا دولت ربانی را از کابل بیرون کردند، در آنجا امارت اسلامی تأسیس کردند.

با وجود تمام خوش‌بینی‌های اولیه و برخلاف ادعا‌های اولیه مبنی بر انتقاد از ضعیف و فاسد بودن دولت ربانی، به سرعت ناکارآمدی امارت اسلامی نمایان شد. اجرای خشن تفسیرشان از قوانین شریعت اسلامی که منجر به رفتار وحشیانه با بسیاری از افغان‌ها، به‌ویژه زنان شد به سرعت مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت. بدنه رادیکال طالبان به سرعت افغانستان را به مامن امن القاعده بدل کردند و شعار گسترش مرز‌های امارت اسلامی را سر دادند.

دولت طالبان با ۲۰ وزارتخانه و سه نهاد تصمیم‌گیری شورای مرکزی قندهار، شورای کابل و شورای نظامی، حکومتی یکپارچه و دیکتاتوری را بر کشور گستراند. مجموعه اقدامات داخلی و رویکرد‌های جهادی رهبران‌اش به سرعت افغانستان را با مجموعه‌ای بحران‌ها و چالش‌های گسترده مواجه کرد. این کشور در داخل با اجرای احکام سخت‌گیرانه مذهبی و با طرح ادعا‌های جهادی برای گسترش قلمروی امارت اسلامی، خیلی زود به عنوان تهدیدی برای همسایگان مطرح شد. با وجود سقوط امارت اسلامی در سال ۲۰۰۱ در نتیجه حمله آمریکا، این گروه فعالیت‌های خود را در مقام یک گروه جهادی علیه اشغال‌گران خارجی ادامه داد.

حالا مساله این است که طالبان بعد از بازگشت به قدرت در افغانستان (۲۰۲۱) تفاوت چندانی با نسخه قبل از ۲۰۰۱ خود ندارد. همچنان بخشی بزرگ از رهبران آن معتقد به جهاد بوده و ایران را دشمن امارت خود تعریف می‌کنند. حتی برخی از اعضای این گروه باور دارند در صورت افزایش قدرت باید علیه ایران جهاد در پیش گرفت. یعنی طالبان همچنان همان ماهیت پیشامدرن و سازش‌ناپذیر خود در عرصه حکمرانی و تعاملات خارجی را حفظ کرده است؛ لذا انتظار تعامل منطقی از سوی طالبان با ایران در موضوع حق‌آبه هیرمند، بیش از آن‌که واقع‌بینانه باشد، بیشتر در دایره همان خوش‌بینی‌های خارجی از واقعیت قرار می‌گیرد.

در بُعد دوم در چرایی واکنش‌های آمیخته با توهین، تمسخر و تهدید طالبان فرضیاتی همچون هدایت شدن از خارج و جنگ طلبی خود خواسته طالبان قابل طرح هستند. برای این فرضیات استدلال‌های نیز می‌توان مطرح کرد. برخی نیز بر این باور هستند که نوع واکنش طالبان به ایران در موضوع حق‌آبه هیرمند، از سوی دولت‌های خارجی (به طور خاص آمریکا) هدایت می‌شود. اما شاید فرضیه واقع‌بینانه همچنان این باشد که کنش‌های اخیر طالبان، برآیند و تایید کننده ماهیت واقعی این گروه است. یعنی جهان‌بینی و افق سیاسی طالبان در همین حدود است. بر خلاف آن‌چه که در ابتدای به قدرت رسیدن طالبان در کابل، برخی‌ها تصور می‌کردند امارت اسلامی همچنان درکی از قواعد بین‌المللی و رعایت حسن همجواری ندارد. حکومتی پیشامدرن با آرمان‌های جهادی رادیکال، نه اکنون و نه در آینده نمی‌تواند همسایه‌ای مناسب برای ایران باشد. حتی در آینده نه چندان دور می‌تواند تنش‌های تهران با کابل تحت اداره طالبان ابعاد و دامنه گسترده‌تری نیز به خود بگیرد.

اپیزود سوم؛ با طالبان چه باید کرد؟

حتی در صورت حل پرونده حق‌آبه هیرمند، بر کسی پوشیده نیست که همچنان طالبان و تداوم حکمرانی این گروه بر امارت اسلامی، در مقام مساله‌ای جدی برای ایران باقی خواهد ماند. مساله‌ای که از درون خود این سوال کلیدی را به همراه دارد: «راه‌حل چیست؟ با طالبان چه باید کرد؟»

در پاسخ به این پرسش طی چند روز گذشته راه‌حل‌های متفاوتی ارائه شده است. برخی‌ها معتقدند که ایران حالا که طالبان زبان منطق و دیپلماسی را درک نمی‌کند، باید به ابزار زور و قوه قهریه متکی شود. حتی سفر هیات بلندپایه نظامی ایران به ریاست سرتیپ بهرام حسینی مطلق معاون ستاد کل نیرو‌های مسلح ایران به کابل نیز تفسیر‌های مبنی بر هشدار ایران را به همراه داشته است. باید توجه داشت که جنگ از میان تمامی گزینه‌های می‌تواند آخرین انتخاب ایران باشد. تردیدی وجود ندارد که ایران از توان نظامی کافی برای در هم کوبیدن نیرو‌های طالبان برخوردار است، اما تبعات بالای بروز یک جنگ در مرز‌های شرقی کشور می‌تواند بسیار سنگین باشد.

بر خلاف سناریوی نخست، برخی دیگر بر این باور هستند که ایران باید از ابزار‌های غیرنظامی خود برای تنبیه طالبان بهره بگیرد. برای نمونه محمد سرگزی نماینده زابل در مجلس با بیان اینکه امروز بیش از ۷ میلیون تبعه افغانستانی در ایران زندگی می‌کنند، بازگرداندن این جمعیت را پیشنهاد می‌دهد. این سناریو نیز با وجود عملی و موثر بودن، بر خلاف عرف و اخلاق سیاسی ایرانی بوده و است. این‌که جمعیتی بزرگ از افغان‌ها از ایران اخراج شوند، با وجود قانونی بودن، در بُعد عملی شدن نیز با موانع بسیاری همراه است.

برخی دیگر پیشنهاد می‌دهند که ایران حمایت از گروه‌های شیعی داخل افغانستان را افزایش دهد تا آن‌ها بتوانند قیام‌های علیه کابل ترتیب بدهند. این سناریو در سال‌های آتی می‌تواند معقول‌ترین گزینه در عرصه مواجهه تهران با طالبان باشد.

سناریو دیگری که طی سال‌های اخیر در مواجهه با موضوع حق‌آبه هیرمند مطرح شده بر مبنای لزوم تامین آب سیستان با تکیه به ظرفیت‌های داخلی بدون باج‌دهی است. اساس سناریو حاضر این است که ایران به هیچ عنوان نباید در برابر درخواست طالبان برای طلب دریافت پول یا نفت در مقابل تحویل آب تسلیم شود، اما همزمان باید بهره‌گیری از ظرفیت‌های داخلی را مدنظر داشته باشد.

در این زمینه پیشنهاد می‌شود که برای جبران ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب ارسالی از هامون که طالبان مانع آن می‌شود، باید دسترسی به منابع آبی پایدار را در دستور کار قرار داد. انتقال آب تصفیه شیرین شده از دریای عمان به زاهدان، انتقال آب از طریق چاه‌نیمه‌های هیرمند به زاهدان، استحصال و تصفیه فاضلاب شهری زاهدان برای آبیاری فضای سبز شهری و نیز پهنه آبرفتی گزک-حرمک از جمله راهکار‌های مهم در این زمینه هستند.

bato-adv
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
افقانستان از پشتونها هزاره‌ها و تاجیکها تشکیل شده‌اند که اصلاً با هم دشمنی دارند. با یک برنامه دقیق حمایتی دست امارات اسلامی طالبان که پشتون هستند را از بقیه جدا و آنها را به سوی خود مختاری و استقلال هدايت کنیم.
پیمان
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
باسلام
زاده خاکم
وطنم زمین خداست
جهان سرای من است و هر آنچه در آن است از آن من است.
هر کس در هر کجای جهان میتواند آزادانه زندگی کند ، چه ایرانی چه افغانی ، ما ایرانیها مدیون این قشر زحمتکش و حلال خور هستیم ، دستانشان را میبوسم بنده ۴۳ سال ساکن شهرری هستم با دوستان افغانی مدرسه رفتیم ، بازی کردیم ، کار کردیم واقعا با ایمان ، مهربان ، قابل اطمینان هستند بخصوص هزاره های شیعه و نازنین چون بیشتر با این قشر آشنا هستم البته تمام اقوام عالی هستند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
دو روز دیگه که این گروه به موشک های دوربرد و سلاح های کشنده مجهز شد شرایط دیدنی هست.
محمد موسی نظری
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
اولین کشوری که سفارتخانه افغانستان را درتهران به طالبان تحویل داد دولت جمهوری اسلامی ایران بود.
پس بی خود ننالید ملت عزیز ایران زمین.
نظری
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
میگه خود کرده را نه درد است و نه درمان!
متاسفانه خود دولت ایران از هر نگاه گردن طالبان را کلفت کرد و حالا هم باید تاوان پس بدهد.
مجله خواندنی ها
انتشار یافته: ۳۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
حد اقل مهاجران غیر قانونی را اخراج کنند. شهر پر شده از زباله گرد افغانی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
اب نخواستیم 7 میلیون افغانی را اخراج کنید که دارند از اب و برق و نان و بهداشت و هزار چیز دیگر استفاده میکنند که همه سوبسید دولتی دارد وزیر کشور چرا سکوت کرده
بلبل
Thailand
۱۰:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
مطابق ضرب المثل خودتان که هیچ گربه ای برای رضای خدا موش نمی گیرد ، ایران هم از مهاجران افغان به اشد کمال و بدون احساس کدام مسوولیت سواستفاده میکند ، بدون حقوق درمانی و اجتماعی ، بدون حقوق انسانی ، اسلامی اش که بماند
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
وقت ان رسیده از احمد مسعود حمایت کنیم و کمک کنیم این ادمخوران حجری را برای همیشه نابود کند
ناشناس
Germany
۱۵:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
اين ادم خوران برادران مسلمان هستند كه سفارت هم دارند!
ناشناس
United States of America
۱۷:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
این خراسانی که خماره جنگه مگر سوار چرخ هواپیما نشده بود چطور زنده مانده
امين ميرزائى
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
خدا رحمت كنه مسعودو ... باسواد بود و متجدد و روشنفکر ... اهلِ کتاب بود و رمان و شعر ... پسرش میخواست کیهانشناس بشه ... پاشو به سیاست وا کردن حسرته موند به دلش ... خدا رحمت کنه ممدفهیم دشتی رو ... روزنامه نگار آزاده و متفکر ... خدا امرلله صالحو حفظ كنه ... يه نخبه اطلاعات ... مهمترين كارِ صالح مبارزه با فساد بود ... به همراهِ محمد حنيف اتمر ... اینا یه دستشون کتاب بود یه دستشون اسلحه ... اینارو ول کردین چسبیدین به طالبا ... کل علمِ طالبا خوندن دعای ِ استنجائه !!!!!!!!!
علي
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
از ابتداي تشكيل گروه طالب پيدا بود كه اين گروه جنايتكار ( مانند داعش) دشمن بشريت است لذا به رسميت شناختن انها و ارتباط ديپلماتيك با انها براي اينده ايران و ايراني خطرناك است. انها دشمنان قسم خورده ما هستند و چنانچه روزي قدرتمند شوند نيات پليد خود را عملي ميكنند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
مشکل از ذات طالبانه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
دربیرون از ذات طالبانه از داخل مشکل از شریعتمداریها و تفکرات کیهانیان است که به همراه سیمای میلی پایکوبی می کردند و از به هر طریقی در تطهیر این گروه ستیزه جو بودند ***
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۱۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
مشکل خود طالبان است با ندارد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۲۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
وقتی به طول بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر و به عرص متوسط ۲ تا ۳ کیلومتر در مسیر رودخانه هیرمند کشاورزی و برداشت آب انجام بشه معلومه حق مردم سیستان و بلوچستان و محیط زیست و دریاچه هامون کجا میره!!
روزنامه جمهوری اسلامی
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
چقدر روزنامه جمهوری اسلامی بدلین بود. گفت اینها شیعه کش هستند. اینها آدم کش هستند. متاسفانه آقایان در راسش شریعتمداری و روزنامه کیهان ملعون گفتند این دیگه طالبان قدیم نیست. تحویل بگیرید.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
خیلی افتضاح توضیح دادید. کاری که افغانستان با هیرمند کرده تو دنیا سابقه نداره. سد کمالخان سرریز ش به جای اینکه در مسیر طبیعی رودخانه باشد به سمت شوره زاری در افغاستان است و اگر طوفان نوح هم بیاد یک قطره آب به سمت ایران نماید. این یک جنایت انسانی است و موقعی که این سد با این طراحی ساخته می شد باید ایران داد و بی داد می کرد.
Ali
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
چند تا سد اومدن جلوش ساختن معلومه آب به ایران نمیرسه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۱
اگه قراره ایرانیها زندگی کنن یه راه بیشتر نداره اخراج هرچی افغانی از ایرانه ... اگه مردن برن با طالبان بجنگن ... با چه مجوزی اومدن ایران ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
دوست عزیز اون دسته از اتباع محترم که موقع انقلاب اومدن ایران از طالبان متنفرن
ناشناس
Canada
۰۱:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
روزنامه جمهوری اسلامی پیشنهاد داده سفارت افغانستان در تهران به عنوان اهرم سیاسی از طالبان پس گرفته شود. مسئولان جمهوری اسلامی ایران باید با تصحیح خطای محاسباتی گذشته خود که در تعامل با طالبان داشتند، با توطئه جدید این گروه هوشیارانه برخورد کنند. طالبان می‌خواهند مسئولان ایرانی در زمین آنها بازی کنند تا توطئه درگیر شدن در مرزهای شرقی محقق شود. دولت جمهوری اسلامی با در اختیار داشتن اهرم‌های سیاسی می‌تواند طالبان را وادار به عقب نشینی و حتی تسلیم شدن در برابر خواسته‌های منطقی ایران کند. تصحیح اشتباه تحویل دادن سفارت افغانستان در تهران به طالبان یک نمونه از این اهرم‌های سیاسی است. شما اگر سیاست تطهیر طالبان را در تمام زمینه‌ها کنار بگذارید، می‌توانید بدون درگیری نظامی، این گروه خودسر را وادار به تمکین کنید.
ساسان
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
شیعه های بدبخت افغانستان که بدون هیچگونه پشتوانه رها شدن و رفتند و مورد ظلم و ستم طالبان قرار گرفته اند، ای کاش این شیعیان بیچاره فلسطینی بودن، شاید قضیه فرق می کرد.
علیرضا
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
حدود بیش از 7 میلیون افغانی در کمال آرامش و آسایش و امنیت در ایران زندگی می کنند. دولت ایران و تمامی مسئولان بی عرضه حکومتی که در این کار دخیل هستند باید تمامی افاغنه را از ایران بیرون کنند تا درس عبرتی برای طالبان متحجر باشد.
این 7 میلیون افغانی که در ایران هستند اگر روزانه هر نفرشان 20 لیتر آب مصرف کنند روزانه 140 میلیون لیتر آب مصرف می کنند و این آب متعلق به ایرانیان است نه جمعیت فراری افغانی که هیچ خاصیتی به جز بدبختی و بیکاری برای ایرانیان به ارمغان نیاورده اند.
مسئولان ما باید چاره ای اساسی کنند که اوضاع در آینده با این همه افغانی بسیار بغرنج تر و فلاکت بارتر خواهد شد.
به امید تصمیمات عقلانی و خردمندانه مسئولان این مملکت، که دور از ذهن ما ایرانیان است!!!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
اگر تو کشورهای غربی به این شکل صحبت کنی به نژاد پرستی محکوم میشوی .طرز بیان شما درست نیست علی رضا
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
چه طرز فکرتون شبیه طالبانه ! کاملا سنتی و عوامانه .همه ما انسانیم و یادتون نره هم زبانیم.باید بهشون فرصت تحصیل و شغل داده بشه وظیفه حکومته .چون حکومت ناتوانه دلیل بر دشمنی با این بنده خداها نمیشه .مگه نمیگن جمعیت زیاد بشه ایران میتونه تا 150 میلیون جواب بده .خب چی شد؟ تو همین 7 میلیون که اشتباهم هست و 1 میلیون هم نمیشن موندین ؟
ایرانی
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
حدود 14میلیون افغانی در ایران وشاید هم بیشتر زندگی می کنند وباعث گرانی اجاره مسکن هم شده اند و بیشتر مشاغل میوه فروشی را غصب کرده اند و......
هیچکس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
مشکل ایران با طالبان اینه که حرف همدیگر رو نمی فهمند و هیچ وقت هم نخواهند فهمید . و در نهایت بعد از چند سال ، جنگ و درگیری اجتناب ناپذیر است. و در آن شرایط ، این جنگ کاملا به ضرر ایران خواهد بود.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
تا کی مدارا؟ جلوی آب رامیگیرند، در ایران آدم کشی میکنند یک نمونه حادثه حرم مطهر و شاهچراغ، خانه هاراو مشاغل را گرفته و سوغات مواد مخدر را برای مردم ایران دارند این همه جمعیت مهاجر که هر کدام بیشتر از 6 فرزند دارند مثل توده سرطانی همه جای ایران راگرفته اند کدام کشور اجازه میدهد این حجم از مهاجر وارد کشورش شود؟ بیشتر از ده ملیون افغانی داریم که روز به روز زیا تر می‌شوند معلوم نیست چه دستهای پشت پرده هست که اجازه ورود اینها را به ایران می‌دهد
فاطمه
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
باید تمام افغانها از کشور گمشن برن
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
این کامنت چرا باید منتشر بشه کاملا نژادپرستانه است . چه جهان بینی و دید سطحی و عوامانه ای ! ضمنا هیچ گربه ای محض رضای خدا موش شکار نمی کنه . اینا نباشن تو و بچه ات میری سپاه فاطمیون و جنگ نیابتی می کنی ؟
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
افغانستان باید بین چهار کشور همسایه تقسیم شود
عیر ازاین تا دنیا باشد مردم مظلوم ان تحت ظلم و مشقت و فقر خواهند بود
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۲
شیش تا خانواده افغان میان یه خونه صد متری اجاره میکنن هرکدوم پنج شیش تا بچه دارن ،چطوری جا میشن نمیدونم بخدا از سر وصداشون دیوانه شدیم به صاحب خونه میگی ،میگه اجاره بیشتر میدن
bato-adv
bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین