bato-adv
bato-adv
سهم مسکن از هزینه‌های خانوار ایرانی به تفکیک استان‌ها

مسکن چقدر از درآمد اجاره‌نشینان را می‌بلعد؟

مسکن چقدر از درآمد اجاره‌نشینان را می‌بلعد؟

آخرین آمار‌های رسمی نشان می‌دهند ساکنان استان تهران تقریبا ۴۸ درصد درآمدشان را به‌پای مسکن گذاشتند و این هزینه در کهگیلویه‌وبویر‌احمد کمتر از ۱۹ درصد بوده است

تاریخ انتشار: ۰۶:۰۶ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۲

فرارو- سهم مسکن از هزینه‌های هر خانوار تهرانی توسط مدیرکل راه و شهرسازی این استان ۷۰ درصد اعلام شده است. خلیل محبت‌خواه در حالی از این هزینه سرسام‌آور برای پایتخت‌نشین‌ها صحبت کرده که از سال ۹۸ آمار رسمی جدیدی توسط وزارت راه‌وشهر‌سازی درباره سهم مسکن از هزینه‌های خانوار‌های ایرانی منتشر نشده و آخرین داده‌های مرکز آمار در این موضوع به سال ۱۴۰۰ برمی‌گردد.

سهم مسکن از هزینه‌های خانوار ایرانی به تفکیک استان‌ها

به گزارش فرارو، سهم مسکن از هزینه‌های خانوار ایرانی طبق آخرین آمار‌های رسمی به‌طور متوسط چیزی حدود ۳۶ درصد برآورد شده است. گفتیم متوسط، چون ممکن است در یکسری استان‌ها این هزینه کمتر یا بیشتر باشد. مثلا گزارشی که برمبنای سال ۱۴۰۰ توسط مرکز آمار ایران منتشر شده، نشان می‌دهد ساکنان استان تهران تقریبا ۴۸ درصد درآمدشان را پای مسکن گذاشتند و از این نظر نسبت به مردم سایر استان‌ها بیشتر فشار را تحمل می‌کنند.

رتبه دوم به استان کرج و رتبه سوم به استان همدان تعلق دارد. کرجی‌ها ۳۹.۴ درصد و همدانی‌ها ۳۷.۹ درصد از درآمدشان را برای مسکن گذاشتند و آن طرف ساکن‌های استان کهگیلویه‌و‌بویر‌احمد هزینه کمتری دربخش مسکن داشتند.

آمار‌های رسمی نشان می‌دهد هزینه‌های مردم استان کهگیلویه‌وبویر‌احمد در بخش مسکن ۱۸.۶ درصد بوده و بعد از آن هزینه‌های مسکن در استان‌های خراسان جنوبی و چهارمحال‌وبختیاری کمتر بوده که به‌ترتیب ۲۰.۷ و ۲۱.۷ درصد محاسبه شده است.

فراموش نکنید که این ارقام یکجور میانگین هستند و خیلی از مسائل می‌توانند در پایین آوردن سهم مسکن از هزینه‌های خانوار ایرانی تاثیر داشته باشند. چون اساسا منظور مرکز آمار از هزینه‌های مسکن، به‌جز پول مورد نیاز برای خرید خانه یا اجاره‌خانه، شامل چیز‌هایی مثل شارژ ماهانه و ... است که باعث سرشکن‌شدن سهم مسکن می‌شود.

سهم مسکن در سبد هزینه‌های خانوار ایرانی از نگاه وزارت راه‌وشهر‌سازی

هزینه مسکن در سبد خانوار‌ها به‌جز مرکز آمار، توسط وزارت راه و شهر‌سازی هم محاسبه و اعلام می‌شود. البته آخرین آماری که از سوی این وزارتخانه وجود دارد به سال ۹۸ برمی‌گردد و داده جدیدی درباره سال‌های ۹۸ تا الان در دسترس نیست. همان آمار سال ۹۸ وزارت راه و شهرسازی از سهم ۳۶ درصدی مسکن در سبد هزینه‌های خانوار ایرانی در آن سال حکایت دارد.

در بخشی از این گزارش بازه ۲۰ ساله‌ای (سال ۷۵ تا ۹۵) ملاک قرار شده و سهم مسکن در سبد خانوار‌های شهری و روستایی به‌شکل جداگانه حساب شده است. براین اساس در بازه ۲۰ ساله ۷۵ تا ۹۵ متوسط هزینه‌ای که خانوار‌های روستایی برای مسکن داشتند، ۲۶.۴ درصد است و این رقم در همین بازه زمانی برای خانوار‌های شهری ایران، ۳۴.۱ درصد بوده است. در سال‌های ۸۰ و ۸۵ متوسط هزینه مسکن در سبد خانوار‌های روستایی به‌ترتیب ۱۷.۲ درصد و ۱۵.۲ درصد بوده است. در سال ۹۰ این هزینه به ۱۸.۳ درصد می‌رسد و در سال ۹۵ به‌طور متوسط ۱۸.۷ درصد برآورد شده است.

برای خانوار‌های شهری چطور؟ سال ۸۰ خانوار‌های شهری در ایران ۳۱.۹ درصد از درآمدشان را برای مسکن کنار گذاشتند. سال ۸۵ این هزینه به ۲۹.۵ درصد می‌رسد. سال ۹۰ خانوار‌های شهری در ایران ۳۳.۴ درصد از کل درآمدشان بابت مسکن خرج شده و در سال ۹۵ این هزینه ۳۴.۱ درصد بوده است. البته در این سال‌ها سهم مسکن از هزینه‌های خانوار ایرانی ثابت نبوده است و مثلا در سال ۸۱ باوجود افزایش قیمت مسکن، سهم مسکن از درآمد خانوار‌های ایرانی که در شهر‌ها سکونت داشتند، نسبت به سال ۸۰ کمتر کاهش یافته است.

تورم اجاره‌خانه دقیقا چقدر است؟

تورم نقطه‌به‌نقطه اجاره‌خانه در فروردین امسال به ۳۸.۹ درصد رسیده است. یعنی چی؟ یعنی فروردین امسال مستاجر‌ها در کل کشور به‌طور متوسط ۳۸.۹ درصد بیشتر از فروردین پارسال اجاره‌خانه دادند. این را مرکز آمار ایران به‌شکل رسمی در گزارش فروردین خودش منتشر کرده است و اگر صاحب‌خانه‌ای بخواهد منصف باشد و به آمار‌های رسمی اتکا کند، می‌تواند همین ۳۸.۹ درصد را برای افزایش اجاره‌بها در سال جاری اعمال کند.

ناگفته نماند که نرخ اجاره‌خانه را نهایتا صاحبخانه تعیین می‌کند و به‌خاطر همین حرف‌ها ماجرای افزایش ۲۵ درصدی اجاره‌بها در تهران که از سوی دولت به‌عنوان سقف قانونی اعلام شده، توسط برخی از صاحبخانه‌ها جدی گرفته نمی‌شود. البته ممکن است یکسری از صاحبخانه‌ها امسال روی خود نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه دست بگذارند و عدد ۵۵.۵ درصد را ملاک افزایش اجاره‌بها در سال جاری بگذارند. حالت بدبینانه هم وجود دارد. ممکن است صاحبخانه، چیز‌هایی مثل دلار و سکه و طلا را ملاک قرار بدهد و روی رقم‌های بزرگتری نظر داشته باشد.

برچسب ها: اجاره خانه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
مشکل مستاجران جدی گرفته نمی شود
چون هم صاحبان پست و مقام و هم منتقدان و هم رسانه ها مستاجر نیستند تا فهم و درک مشکل کنند.
فقط کافی مثل آدم و مثل همه جای دنیا مدت اجاره به جای مدت مسخره یک سال ، حداقل سه یا پنج سال باشد . تا مستاجران مجبور نشوند هنوز مستقر نشده ، دنبال جای جدید باشند و صاحبان هم زهر تورم خود را در جان مستاجران فرو کنند .
شایان ذکر است که من مستاجر نیستم . اما حیوان هم نیستم تا نفهمم و نشانه ها را نبینم و درک نکنم و فقط به شکم خود مشغول شود .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
باسلام خدمت دوستان واقعا جای تأسف داره که کسی توی این مملکت به فکر مستاجر آن بیچاره نیست تقریباً میشه گفت از سه برابر هم عبور کرده چرا کسی کاری نمیکنه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
واقعیت این است که بخشی از کرایه بصورت رهن پرداخت می شود که اگر این رقم به معادل ریالی تبدیل شود شاید سال 1402 میزان کرایه از درامد خانوار بیشتر هم بشود. تاثیر این وضع در سالهای بعد آشکار می شود. افزایش مبلغ رهن در حالیکه پس اندازی ممکن نبوده و لاجرم جابجایی مستاجران به مناطق ارزانتر و در نهایت حاشیه شهرها.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۴ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
نصف بیشتر درآمد تقدیم صاحب ملک در تهران میشه تا زندگیشو بچرخونه حرفم که میزنی میگن مصالح گرونه!!مگه قیمت مصالح تو شهرستانا کمتره که کرایه وقیمت خونه اونجا کمتر از تهرانه؟؟؟!!!مافیا وطمع تو تهران پوست مستاجر رو‌ میکنن وچون خودشون ملاک هستن کسی کاری نمیکنه مستاجر تاوان پس میده اینه قدرت مافیا
محمدرضا سعیدفر
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
سلام
شما از دید مستاجر ها گفتی یک کلام هم از دید صاحب خانه ها بگو پول اجاره هزینه سرویس نگهداری استهلاک خانه هم نمی شود یک مرتبه دیگر بشین حساب وکتاب کن
انتشار یافته: ۹
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۶:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
مسکن چقدر از درآمد اجاره‌ نشینان را می‌بلعد؟
در حدود 70 تا 80 درصد
علی
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
سلام به نظرتون کارمند دولت که الان ۱۲ تومن با اضافه کار حقوق میگیره ۴۸ درصدشو بابت اجاره پرداخت میکنه.من الان تو جوادیه بخوام برم حدود ۱۰ تا ۱۲ تومن به خونه های ۵۰ تا ۶۰ متر باید پرداخت کنم.معیار شما برای ۴۸ درصد چیست؟
خداوردی
Iran (Islamic Republic of)
۰۷:۴۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
مسکن کل درآمد را می بلعد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۸
یعنی فشل تر از شما هم در دنیا وجود داره؟ با این همه تکنولوژی و رد و بدل شدن اطلاعات در ثانیه شما هنوز آمار اینکه این ملت چقدر از درامدشون بابت مسکن یا اجاره پرداخت می کنند ندارید
bato-adv
bato-adv
bato-adv