ایران پس از احیای روابطاش با عربستان مناسبات سیاسی خود با مصر را به عنوان یکی از مهمترین کشورهای عربی_آفریقایی بهبود میبخشد.
سازندگی نوشت: همانطور که پیشبینی میشد رهاورد سفر سلطان به تهران تنها آزادی دیپلمات ایرانی در بلژیک نبود. برقراری روابط با مصر بخشی از سفر مهم بنطارق به تهران بود.
آنجا که رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به اظهارات سلطان عمان مبنیبر تمایل مصر برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند: ما از این موضع استقبال میکنیم و مشکلی در این زمینه نداریم. این سرآغاز رابطه با مصر پس از سالها قطعی روابط است. پس از عربستان، مصر دومین کشور تاثیرگذار و بزرگ عربی در آفریقاست که با ایران وارد رابطه خواهد شد.
پس از امضای پیمان کمپ دیوید، روابط ایران و مصر قطع شد. در ۱۴ مهر ۱۳۶۰ و در سالگرد جنگ رمضان در مصر، انور سادات، رئیسجمهور وقت این کشور در یک رژه نظامی به دست چهار اسلامگرای مصری عضو جهاد اسلامی مصر ترور شد. ایران در استقبال از ترور انور سادات، خالد اسلامبولی قاتل وی را شهید نامید و خیابان وزرای سابق در تهران را به نام او نامگذاری کرد. انور سادات، قهرمان جنگ ۱۹۷۳ و کسی بود که توانسته بود، صحرای بزرگ سینا که در اشغال اسرائیل بود را بدون جنگ و با مذاکره و قرارداد کمپ دیوید به خاک مصر بازگرداند. در زمان ریاستجمهوری سیدمحمد خاتمی، تلاشهایی در زمینه تغییر نام این خیابان صورت گرفت که ناکام ماند. خاتمی پس از ۲۰ سال قطع کامل روابط ایران با مصر در ژنو با حسنی مبارک، رئیسجمهوری وقت مصر دیدار و گفتگو کرد. هنگام تغییر نام خیابان خالد اسلامبولی، عدهای کفنپوشان به زیر نام تابلوی خیابان رفتند و با حذف نام خیابان مخالفت کردند. این امر موضوع برقراری روابط را به محاق برد. در زمان فعالیت احمدینژاد به عنوان شهردار تهران، شورای شهر وقت تهران تصمیم گرفت تا نام خیابان خالد اسلامبولی به انتفاضه تغییر یابد. ولی این تصمیم اجرایی نشد. در اردیبهشت ۱۳۸۶ محمود احمدینژاد، رئیسجمهور ایران اعلام کرد که: «آماده هستیم تا اگر همین امروز دولت مصر اعلام آمادگی کند، سفارتمان را در آن کشور دایر کنیم. اما نهتنها روابط برقرار نشد و سفارت دایر نشد بلکه در تاریخ ۳۰ مارس ۲۰۰۳ میلادی حسنیمبارک، رئیسجمهور مصر پس از اطلاع از دعوت محمود احمدینژاد در نشست سالانه سران اتحادیه عرب در شهر دوحه قطر از حضور در آن خودداری کرد.
چندی پیش پس از برقراری روابط ایران با عربستان، یخ کشورهای عربی با ایران نیز یکبهیک آب شد. پس از آن اخباری منتشر شد که ایران و مصر در رده دیپلمات و مقامات امنیتی همانند مذاکرات اولیه با عربستان در عراق مذاکراتی را آغاز کردهاند، اما نتیجهای در بر نداشته تا اینکه هیثم بنطارق، سلطان عمان راهی مصر و قرار شد پس از مصر به ایران بیاید. از همان زمان زمزمههایی مبنیبر حل مشکلات ایران و مصر توسط سلطان عمان مطرح شد. اما نام خیابان چه میشود؟ آیا نام خیابان خالد اسلامبولی نیز همانند نام خیابان نمر الباقر نمر پایین کشیده میشود. آنطور که فرارو در آن زمان گزارش داد، نام این تابلو بدون حاشیه پایین کشیده شده است. فرارو نوشت: روز شنبه (۱۹ فروردین) برداشتن تابلوی خیابان کنسولگری عربستان در مشهد بازتاب گستردهای را به همراه داشت. در این روز تابلوی خیابان «شهید آیتالله نمر» برداشته شد، آن هم بدون هیچگونه مصوبه قبلیای از سوی شورای شهر و پیش از سفر هیات عربستان سعودی به ایران. این تغییر نام معنایی بسیار فراتر از یک تصمیم شهری برای تغییر نام یک معبر دارد؛ نمودی است بر آشتی دو قدرت بزرگ خاورمیانه.
داستان تنش و صلح با کلیدواژه «نمر باقر النمر» در اندرون خود برای سیاست و جامعه ایرانی معنایی حتی فراتر از یک صلح بزرگ در عرصه سیاست خارجی دارد. معنایی به عمق چند دهه منازعه سیاسی در داخل و امید به تغییر در آینده.
حال به نظر میرسد ایران در پی برقراری و تحکیم روابط خود با اتحادیه عرب بهویژه عربستان و مصر است. روابطی که نهتنها برای ایران بلکه برای منطقه و جهان نیز منشأ خیر خواهد بود. مردم هم از این روابط بهره خواهند برد. اگر ایران بتواند موانع تحریم برای سرمایهگذاری و افایتیاف را از سر راه بردارد. پس از روابط ایران و عربستان، مصر در موضعی مثبت به این آشتیکنان واکنش نشان داد و وزارت خارجه این کشور در بیانیهای اعلام کرد که «مصر با علاقه این توافق را دنبال میکند و مشتاقانه منتظر است که توافق مذکور به کاهش تنش در منطقه کمک کند.» بعد از آن ریاستجمهوری مصر در بیانیهای دیگر اعلام کرد: «مصر از این گام مهم و رویکرد عربستان سعودی در این زمینه تقدیر میکند». در این بیانیه آمده بود: «مصر منتظر است که این تحول انعکاس مثبتی بر سیاستهای منطقهای و بینالمللی ایران داشته و فرصتی باشد برای تایید رویکرد ایران در اتخاذ سیاستی که دغدغههای مشروع کشورهای منطقه را در نظر میگیرد؛ بهنحوی که فرصتهای همکاری و تحکیم ارتباط مثبت بین کشورهای منطقه را ارتقا دهد تا مسیری برای روابط ترسیم شود که امید ملتهای منطقه به شکوفایی و پیشرفت را در نظر بگیرد.»
حال مصر خود را برای ارتقای روابط با ایران در سطح سفیر آماده میکند. امیر عبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران پیش از این در گفتگو با ایرنا گفت: دفاتر حفاظت منافع دو کشور در تهران و قاهره فعال هستند و در رأس این دفاتر از هر دو طرف فردی در سطح سفیر فعالیت میکند لذا کانال رسمی برای تماس و ارتباط بهطور مستقیم بین ما وجود دارد. البته برخی از کشورها هم تلاشهایی را به عمل میآورند که مصر و جمهوری اسلامی را تشویق کنند که روابط دو کشور ارتقا پیدا کند. ما همواره از توسعه مناسبات تهران و قاهره استقبال کردهایم. رؤسای نمایندگیهای ما دیدارهای خوبی در دفاتر حفاظت منافع در تهران و قاهره دارند. دسترسیهای خوبی به مقامات هر دو کشور وجود دارد. امیدواریم که در چارچوب نگاه دولت آیتالله رئیسی برای توسعه مناسبات با کشورهای منطقه با کشور دوست و برادر مصر هم که در سیاست خارجی برای رابطه با این کشور اولویت قائل هستیم شاهد ایجاد گشایش و برداشته شدن گامهای جدید و متقابل باشیم.
مثلث ایران، مصر و عربستان میتوانند به افزایش نقش رایزنیهای ایران کمک بسیاری کنند. حال باید منتظر ماند تا سرنوشت تابلوی خالد اسلامبولی مشخص شود، پس از آن میتوان درباره جزئیات بیشتر صحبت کرد