bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۳۹۰۴۱
آیا گروه‌های سیاسی لبنان بعد از ۷‌ماه بلاتکلیفی می‌توانند برای انتخاب رییس‌جمهور جدید به توافق برسند؟

تحرک جدید سیاسی در بیروت

تحرک جدید سیاسی در بیروت

در حال حاضر به دلیل بی‌میلی رییس‌جمهور پیشین به پذیرش برنامه و کابینه دولت نجیب میقاتی، این دولت همچنان دولت پیشبرد امور است و مادامی که رییس‌جمهور جدید انتخاب نشود و نخست‌وزیر را به پارلمان معرفی نکند، اختیارات کابینه در حد دولت پیشبرد امور محدود باقی خواهد ماند. دوره ریاست رییس‌کل جنجالی بانک مرکزی هم کمتر از دو‌ماه دیگر به پایان می‌رسد و برای اینکه جایگاه ریاست بانک مرکزی خالی نماند، باید رییس‌جمهور جدید انتخاب شده‌باشد تا بتواند رییس کل جدید را معرفی کند.

تاریخ انتشار: ۰۹:۰۶ - ۱۶ خرداد ۱۴۰۲

نمایندگان سه حزب مسیحی در پارلمان لبنان، جهاد ازعور، وزیر پیشین دارایی و مدیر منطقه‌ای صندوق بین‌المللی پول در خاورمیانه و آسیای میانه را به عنوان نامزد جدید برای ریاست‌جمهوری لبنان معرفی کرده‌اند. ۷ ماه پس از پایان دوره میشل عون، رییس‌جمهور پیشین، معرفی این نام جدید باعث ایجاد امید‌هایی برای پایان بن‌بست سیاسی برای انتخاب رییس‌جمهور در لبنان شده است. میشل معوض، نماینده پارلمان و نامزد قبلی اپوزیسیون برای پست ریاست‌جمهوری، ازجمله نخستین افرادی بود که از نامزدی جهاد ازعور حمایت کرد و اعلام کرد که به نفع او از نامزدی انصراف می‌دهد. مجموعا ۳۲ نماینده از میان ۱۲۰ نماینده پارلمان لبنان از نامزدی جهاد ازعور حمایت کرده‌اند. نبیه بری، رییس پارلمان و رهبر جنبش امل اعلام کرده است که چهارشنبه هفته آینده (۲۴ خرداد) دوازدهمین جلسه پارلمان برای انتخاب رییس‌جمهور آینده لبنان تشکیل می‌شود.

به گزارش اعتماد، از آبان‌ماه سال گذشته که دوره ریاست‌جمهوری میشل عون، رییس‌جمهور پیشین لبنان پایان یافت، تاکنون یازده جلسه پارلمان برای انتخاب رییس‌جمهور تشکیل شده است که همگی آن‌ها با شکست مواجه شده است. این نخستین‌بار نیست دولت لبنان به دلیل اختلاف‌های سیاسی میان گروه‌های رقیب بدون رییس‌جمهور یا نخست‌وزیر باقی می‌ماند. پیش از آنکه میشل‌عون به عنوان رییس‌جمهور لبنان انتخاب شود، بین سال‌های ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ جایگاه ریاست‌جمهوری لبنان بیش از دو سال خالی مانده‌بود و در دوره قبل از آن هم پیش از انتخاب میشل سلیمان به این مقام، این جایگاه ۶ ماه خالی مانده‌بود. در حال حاضر به دلیل بی‌میلی رییس‌جمهور پیشین به پذیرش برنامه و کابینه دولت نجیب میقاتی، این دولت همچنان دولت پیشبرد امور است و مادامی که رییس‌جمهور جدید انتخاب نشود و نخست‌وزیر را به پارلمان معرفی نکند، اختیارات کابینه در حد دولت پیشبرد امور محدود باقی خواهد ماند. دوره ریاست رییس‌کل جنجالی بانک مرکزی هم کمتر از دو‌ماه دیگر به پایان می‌رسد و برای اینکه جایگاه ریاست بانک مرکزی خالی نماند، باید رییس‌جمهور جدید انتخاب شده‌باشد تا بتواند رییس کل جدید را معرفی کند.

در بیانیه‌ای که مارک ضو، نماینده پارلمان لبنان به نمایندگی از ۳۲ نماینده حامی جهاد ازعور در جمع خبرنگاران قرائت کرد، تاکید شده‌بود: «اعزور توانایی گرفتن ۶۵ رای در جلسه بعدی انتخاب رییس‌جمهور رادارد.» در برابر پایگاه خبری شبکه تلویزیونی ال‌بی‌سی لبنان در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشته است که گروه‌های مخالف ازعور، اعتقادی به توانایی او برای رسیدن به مقام ریاست‌جمهوری ندارند. به نوشته ال‌بی‌سی، هر‌چند نمایندگان حزب‌الله لبنان در جلسه هفته آینده پارلمان برای انتخاب رییس‌جمهور شرکت خواهند کرد و آن را بایکوت نمی‌کنند، اما معتقدند که بار دیگر وضعیت جلسات پیشین، یعنی رقابت ناموفق نامزد ریاست‌جمهوری با آرای باطله و عدم توفیق در انتخاب رییس‌جمهور ادامه خواهد یافت. نبیه بری، رهبر جنبش امل و رییس پارلمان، پیش از این به نمایندگان ضرب‌الاجل داده‌بود و تاکید کرده‌بود که باید تا ۱۵ ژوئن (پنجشنبه آینده) رییس‌جمهور آینده لبنان انتخاب شود. هفته پیش نیز، دولت امریکا تهدید کرده‌بود که علیه «مقام‌های لبنان که جلوی انتخاب رییس‌جمهور جدید مانع‌تراشی کنند» تحریم‌های جدیدی وضع خواهد کرد.

گردش سرنوشت‌ساز باسیل

اعلام نامزدی جهاد ازعور و حمایت جنبش میهنی آزاد از نامزدی او یک تحول اساسی در ترکیب نیرو‌های سیاسی در لبنان محسوب می‌شود. جنبش میهنی آزاد، به رهبری جبران باسیل، وزیر خارجه پیشین و داماد رییس‌جمهور پیشین لبنان، تا پیش از این از متحدان حزب‌الله و جنبش امل محسوب می‌شد، اما هرگز حاضر نشد رسما از نامزد مورد حمایت متحدانش، یعنی سلیمان فرنجیه، رهبر حزب المرده برای ریاست‌جمهوری حمایت کند. جنبش میهنی آزاد، با ۱۶ نماینده، حزب اول پارلمان لبنان محسوب می‌شود. تا پیش از این تصور می‌شد که جبران باسیل، رهبر این جریان که از مسیحیان مارونی است به جز به نامزدی خودش برای ریاست‌جمهوری به نامزد دیگری راضی نشود. آبان ماه سال گذشته، در آستانه پایان دوره ریاست‌جمهوری میشل عون، پدر زن باسیل و رهبر معنوی حزب او، روایت غالب در بیروت این بود که رییس‌جمهور معرفی نخست‌وزیر را به تاخیر انداخته و کشور را در بلاتکلیفی قرار داده است تا پارلمان مجبور به انتخاب دامادش به ریاست‌جمهوری شود.

اما بعد از گذشت ۷ ماه از پایان دوره ریاست‌جمهوری میشل عون، به نظر می‌رسد که توازن قوا در لبنان در حال تغییر است و جبران باسیل در مذاکره با دو حزب دیگر مسیحی یعنی حزب نیرو‌های لبنانی به رهبری سمیر جعجع و حزب کتائب به رهبری سامی جمیل که هر دو از دشمنان قسم‌خورده حزب‌الله محسوب می‌شوند، برای معرفی جهاد ازعور قانع شده است. پاتریارک بشاره الراعی، رهبر دینی مسیحیان مارونی لبنان از اینکه گروه‌های مسیحی پارلمان توانسته‌اند برای انتخاب یک نامزد با هم به توافق برسند، استقبال کرده است.

مخالفان از‌عور

علاوه بر حزب‌الله و جنبش امل که نامزد خود را سلیمان فرنجیه اعلام کرده‌اند، عده‌ای دیگر از نمایندگان مستقل هم با جهاد ازعور مخالفت کرده‌اند. حسن فضل‌الله، یکی از نمایندگان حزب‌الله لبنان در پارلمان لبنان نامزدی جهاد ازعور را «اتلاف وقت» توصیف کرده است و او را «نامزد تقابلی» نامیده است. وی گفته است: «نامزد چالشی و تقابلی، هر اسمی که داشته‌باشد، هرگز به بعبدا [کاخ ریاست‌جمهوری لبنان]نخواهد رسید.» به نوشته ال‌بی‌سی، تعدادی از نمایندگان مستقل و مخالف هر دو نامزد کنونی (فرنجیه و ازعور) تصمیم گرفته‌اند تا در جلسه بعدی انتخاب رییس‌جمهور نام نامزد سومی را روی برگه‌های رای خود بنویسند تا از تقلب و احتساب این آرا به نفع یکی از دو نامزد اصلی جلوگیری کنند.

ولید جنبلاط، رهبر حزب سوسیالیست ترقی‌خواه و بلوک جماعت دموکراتیک در پارلمان لبنان که معمولا همراه با گروه‌های اپوزیسیون و مخالفان مقاومت همراهی می‌کند، هنوز تصمیم قطعی خود را برای حمایت از ازعور اعلام نکرده و قرار است این بلوک پارلمانی روز‌های پنجشنبه و جمعه این هفته برای اعلام قطعی نظرش تشکیل جلسه دهد. هر‌چند تعدادی از نمایندگان جنبش ۱۷ اکتبر (نمایندگان معترضان سال ۲۰۱۹) از نامزدی ازعور حمایت کرده‌اند، اما به نوشته العربیه در افکار عمومی جهاد ازعور به عنوان بخشی از نظام حاکم شناخته می‌شود و برخی با اشاره به دوران وزارتش در دولت فواد سینیوره، نخست‌وزیر پیشین لبنان، او را «آدمِ سینیوره» می‌دانند. العربیه می‌نویسد تعداد زیادی از مخالفان وضع موجود معتقدند که چنین فردی که خودش ریشه در نظام فاسد حاکم دارد نمی‌تواند نامزد مناسبی برای اصلاح امور باشد. العربیه می‌نویسد که این عده همچنان بر نامزدی جوزف عون، فرمانده ارتش لبنان اصرار دارند. از جوزف عون به عنوان نامزد مورد حمایت عربستان برای ریاست‌جمهوری لبنان یاد می‌شود، هر چند که او تاکنون رسما از طرف هیچ دسته و گروهی به عنوان نامزد معرفی نشده است و خودش هم برای رسیدن به این مقام اظهار آمادگی نکرده است.

جهاد ازعور کیست؟

جهاد ازعور، سیاستمدار مسیحی لبنانی در حال حاضر مدیر خاورمیانه و آسیای میانه در صندوق بین‌المللی پول است. او بین سال‌های ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ در دولت فواد سینیوره وزیر دارایی لبنان بود. غسان حاصبانی، وزیر بهداشت پیشین و نماینده حزب نیرو‌های لبنانی پارلمان لبنان به بلومبرگ می‌گوید: «ازعور از دیدگاه چندین حزب پارلمان لبنان یک گزینه قابل قبول محسوب می‌شود. … ما فقط دو گزینه داریم یا یک شخصیت جاافتاده از درون نظام و متحد حزب‌الله یا فردی حرفه‌ای در ابعاد بین‌المللی.» معرفی ازعور، به عنوان سیاستمدار لبنانی که سابقه مدیریت در صندوق بین‌المللی پول دارد، از این جهت اهمیت دارد که دولت لبنان به‌شدت نیازمند کمک‌های بین‌المللی برای خروج از بحران اقتصادی است که از سال ۲۰۱۹ گریبانگیر این کشور شده است.

تورم در لبنان تا ۲۷۰ درصد رسیده است و نرخ برابری لیره لبنان در مقابل دلار که روزگاری نه چندان دور ۱۵۰۰ لیره در برابر یک دلار بود اکنون به ۹۱۰۰۰ لیره در مقابل هر دلار رسیده است. دولت نجیب میقاتی توانسته است که با صندوق بین‌المللی پول برای دریافت کمک مالی ۳ میلیارد دلاری انجام دهد، اما به دلیل ناتوانی دولت از اجرای اصلاحات مدنظر صندوق، تاکنون این کمک مالی پرداخت نشده است.

bato-adv
bato-adv
پرطرفدارترین عناوین