عدم سازگاری خون نباید باعث شود از ازدواج منصرف شوید، تنها باید از پزشک خود اصول احتیاطی را بپرسید و رعایت کنید.
برخلاف تفکرات عمومی تشابه گروه خونی هیچ ارتباطی به ازدواج ندارد دو فرد با یک گروه خونی میتوانند به راحتی با یکدیگر زندگی کنند و صاحب فرزندان سالمی شوند.
آزمایشات قبل از ازدواج هیچ ربطی به گروه خونی ندارد و گروه خونی افراد مانعی برای ازدواج آنها ایجاد نمیکند. تطابق گروه خونی برای ازدواج مسئله بسیار مهمی است و برای جلوگیری از مشکلات برنامه ریزی نشده باید پیش از ازدواج از مطابقت گروه خونی هایتان مطمئن شوید. کسانی که قصد تشکیل خانواده و البته بچه دار شدن را دارند، باید تست سازگاری گروه خونی بدهند.
اگر مشکلی وجود داشت، پزشک جنبههای احتیاطی را به شما گوشزد خواهد کرد. برای اطلاع بیشتر درباره اهمیت گروه خونی در ازدواج این بخش را دنبال کنید.
پیش از ازدواج لازم است زوجین برای پیشگیری از مشکلات بچه دار شدن اهمیت سازگاری یا ناسازگاری گروه خونی هایشان را بدانند.
ازدواج با دختر یا پسری که گروه خونی متفاوتی دارد، خطری برای شما ایجاد نمیکند خطر واقعی زمانی است که نوع خون دو نفر کاملا متفاوت البته از لحاظی که خواهیم گفت باشد.
به طور کلی دو نوع خون وجود دارد، رزوس Rh مثبت و رزوس Rh منفی. عامل تعیین کننده رزوس، مثبت یا منفی بودن آن است. به یاد داشته باشید گروه خونی فرزند لزوما با پدر و مادر یکی نیست.
اگر گروه خونی زن و مرد یکسان باشد، هیچ مشکلی پیش نمیآید، چون نوع خون هردو یکی است. به عنوان مثال اگر گروه خونی هردو A+ باشد به این معنا است که خون هردو از نوع +Rh است، که بهترین پیوند برای ازدواج میباشد.
اگر گروه خونی پدر و مادر یکسان باشد، فرزند شانس بیشتری برای داشتن همان گروه خونی دارد. زن و مردی که گروه خونی مشابه دارند، کم خطرترین پدر و مادرها هستند!
اگر گروه خونی زن و مرد متفاوت باشد، فرزند گروه خونی یکی از پدر یا مادر را به ارث میبرد، اما کسی که گروه خونی پدرش را به ارث میبرد نسبت به کسی که از مادرش به ارث میبرد، بدن سالم تری دارد.
البته اگر نوع خون زن و مرد متفاوت باشد، مثلا یکی A+ و دیگری B-، گروه خونی و عامل Rh آنها با هم سازگاری ندارد و باید برای دانستن اصول احتیاطی و پیشگیری از عوارض به پزشک مراجعه کنند؛ اما اگر این کار را نکنند مادر در خطر خواهد بود، زیرا گروه خونی مادر با جنین سازگاری نخواهد داشت و هنگامی که خون جنین وارد سیستم بدن مادر شود او را به خطر میاندازد.
پس از ورود خون متفاوت نوزاد به بدن مادر، بدن مادر علیه عامل Rh بچه شروع به پادتن سازی میکند و با جنین مانند یک متجاوز و عامل مهاجم رفتار میکند.
با عمل پادتن سازی بدن مادر ضعیف میشود؛ همچنین پادتنها گلبولهای قرمز جنین را از بین میبرند و باعث ایجاد بیماری کم خونی در جنین میشوند و چنانچه بخش سلامت نمناک اشاره کرده است حتی ممکن است کمبود گلبول قرمز در بدن جنین، موجب آسیبهای مغزی و یا مرگ شود.
در بچههای دوم و به بعد این علائم به علت افزایش آنتی بادی بیشتر بروز میکند به همین علت در حاملگی اول به مادر آمپول ضد RH تزریق میشود تا در حاملگیهای بعدی جبران شود.
زدن آمپول روگام ۷۲ ساعت بعد از زایمان شیوهی موثری برای سد نمودن و تصفیه سریع سلولهای RH مثبت ازجریان خون است. این نوع ناسازگاری نیز مانع از ازدواج نمیشود. اکنون که اطلاعاتی درباره اهمیت سازگاری گروه خونی برای ازدواج دارید، بد نیست کمی هم از خطرات گروه خونی ناسازگار را بدانید.
همیشه میگویند بارداری اول به دشواری بارداریهای بعدی نیست. عدم سازگاری گروه خونی و عامل Rh موجب بیماریهای همولیتیکی و اریتروبلاستوز جنینی مانند کم خونی و زردی میشود. این بیماریها بسیار شدید و جدی هستند و حتی میتوانند موجب نارسایی قلبی و در نهایت مرگ جنین شوند. پس کسانی که نوع خونشان متفاوت است، هرگز نباید با هم ازدواج کنند.
اریتروبلاستوز کودکی که از نظر گروه خونی مشکلی ندارد، تنها با تزریق و تعویض خون قابل درمان است. پزشکها با این کار سطح بیلی روبین بدن را تنظیم میکنند. اگر سطح بیلی روبین بالا باشد، به بازال گانگلیا منتقل میشود و کودک را دچار کرنیکتروس خواهد کرد. کرنیکتروس باعث آسیبهای مغزی و کند ذهنی میشود و بلع کودک را دچار مشکل میکند.
خون به چهار دسته تقسیم میشود:
AB، O، B، A. رزوس یا همان Rh منفی شامل A-، B-، O- و AB- است و رزوس یا همان Rh مثبت A+، B+، O+ و AB+.
اگر گروه خونی شما A است در خونتان پادتن زای A در گلبولهای قرمز و B در پلاسما دارید.
افرادی با گروه خونی AB هردو پادتن زای A و B را در گلبولهای قرمز خود دارند و فاکتور رزوس ندارند. این به این معنی است که وقتی دو نفر با گروه خونی AB با یکدیگر ازدواج میکنند، خطر ابتلا به بیماریهای مربوط به خون در آنها وجود ندارد. نکته مثبت دیگری که گروه خونی AB دارد این است که این افراد میتوانند از همه گروهها خون بگیرند.
افرادی که گروه خونی O- دارند بسیار خوش شانس اند، زیرا عامل رزوس ندارند، اما افرادی با گروه خونی O+ عامل رزوس دارند. به زبان ساده، شما باید با کسی ازدواج کنید که بتواند به شما خون بدهد.
در ادامه این بحث بهترین پیوند خونی افراد را برای شما توضیح میدهیم:
مرد دارای گروه خونی A+: گروه خونیهای A+ و AB+
زن دارای گروه خونی A+: گروه خونیهای -A+، A-، O+، O
مرد دارای گروه خونی O+: گروه خونیهای +A+، B+، AB+، O
زن دارای گروه خونی O+:گروه خونیهای -O+، O
مرد دارای گروه خونی B+: گروه خونیهای +B+، AB
زن دارای گروه خونی B+: گروه خونیهای -B+، B-، O+، O
مرد دارای گروه خونی AB+:گروه خونی AB+
زن دارای گروه خونی AB+: همه گروههای خونی
برای یک مرد با گروه خونی منفی:گروههای A+، A-، AB+ و AB- مناسب هستند و برای یک زن A- یا O-.
مرد با گروه خونی O-: با همه گروههای خونی سازگاری دارد، اما برای زنان تنها گروه O- مناسب است.
مرد با گروه خونی B-: با تمام گروهها به جز A+ و A- سازگاری دارد، اما برای یک زن تنها B- و O- مناسب اند.
مرد با گروه خونی AB-: تنها با AB+ و AB- سازگاری دارد و زنان دارای این گروه AB-، A-، B- یا O-.
در آزمایشگاه برای تشخیص سازگاری خون را با سه نمونه از گروه A، B و پادتن ترکیب میکنند، تا بفهمند پادتن زایی در خون وجود دارد یا خیر و عامل Rh با یکدیگر تطابق دارند یا خیر.
مواردی که انجام آزمایش ژنتیک به زوجها توصیه میشود
زوجهایی که باهم نسبت فامیلی دارند.
زوجهایی که یکی از آنها مبتلا به اختلالات ژنتیکی باشند.
اگر یکی از افراد خانواده و فامیل درجه یک زوجها مبتلا به اختلالات ژنتیکی باشد.
خانمهایی که سن آنها کمتر از ۱۸ سال یا بیشتر از ۳۳ است.
زوجینی که فعالیت شان در مراکز حساس و پرخطر است و با مواد شیمیایی و یا هستهای سر و کار دارند.
عدم سازگاری خون نباید باعث شود از ازدواج منصرف شوید، تنها باید از پزشک خود اصول احتیاطی را بپرسید و رعایت کنید.
تحقیقات نشان میدهد مواد غذایی که مصرف میکنید روی گروه خونی فرزندتان نیز تاثیر میگذارد.
یکسان بودن گروه خونی در ازدواج افراد نمیتواند مشکل ساز باشدآنچه مشکل ساز میشود ارتباط خونی درازدواج فامیلی است که موجب مشکلات ژنتیکی میشود.
اگر RHH گروه خونی خانم منفی و RH گروه خونی آقا مثبت باشد، جهت جلوگیری از بروز مشکل برای نوزاد در بارداری آمپول روگام تزریق میشود.
افراد مبتلا به تالاسمی مینورنباید با هم ازدواج کنند. این نوع تالاسمی به تنهایی برای افراد مشکلی ایجاد نمیکند و فرد فقط ناقل یک صفت است، اما فرد مبتلا به تالاسمی مینوراگر با یک فرد مینور ازدواج کند، احتمالا فرزندشان مبتلا به تالاسمی ما ژور خواهد شد.
منبع: برنا