شواهد نشان میدهد «هاوینگ» بعدی بیت کوین (BTC) احتمالاً در آوریل ۲۰۲۴ رخ میدهد و میتواند تأثیر چشمگیری بر قیمت این ارز دیجیتال داشته باشد. اما پرسش اصلی سرمایهگذاران این است که هاوینگ بیت کوین چیست و چرا اتفاق میافتد.
هاوینگ بیت کوین، رویدادی است که در آن پاداش استخراج بلاکهای جدید نصف میشود؛ به این معنی که استخراجکنندگان، ۵۰ درصد بیتکوین کمتری برای تایید تراکنشها دریافت میکنند.
به گزارش تجارتنیوز، پدیده هاوینگ بیت کوین، قرار است هر ۲۱۰ هزار بلاک یعنی تقریبا هر چهار سال یک بار اتفاق بیفتد تا زمانی که حداکثر عرضه ۲۱ میلیون بیت کوین توسط شبکه تولید شود.
هاوینگ بیت کوین از سری رویدادهای مهم برای معاملهگران تلقی میشود، زیرا تعداد بیت کوینهای جدید تولیدشده توسط شبکه را کاهش میدهد. این امر عرضه کوینهای جدید را محدود میکند، بنابراین در صورت قوی ماندن تقاضا، قیمتها میتوانند افزایش یابند.
در حالی که این اتفاق در ماههای قبل و بعد از هاوینگهای قبلی رخ داده و باعث افزایش سریع قیمت بیت کوین شده است، شرایط پیرامون هر هاوینگ متفاوت است و تقاضا برای بیت کوین میتواند به شدت در نوسان باشد.
انتظار میرود هاوینگ بعدی بیت کوین در آوریل ۲۰۲۴ رخ دهد؛ زمانی که تعداد بلاکها به ۷۴۰ هزار واحد رسیده است. این رویداد، شاهد کاهش پاداش بلاک از ۶.۲۵ به ۳.۱۲۵ بیت کوین خواهد بود. تاریخ دقیق هاوینگ هنوز مشخص نیست، زیرا زمان تولید بلاکهای جدید متفاوت است و شبکه به طور متوسط هر ۱۰ دقیقه یک بلاک تولید میکند.
بیت کوین آخرین بار در ۱۱ می ۲۰۲۰ یک رویداد هاوینگ را تجربه کرد؛ جایی که پاداش استخراج، ۵۰ درصد کاهش یافت و از ۱۲.۵ بیت کوین جدید در هر بلاک به ۶.۲۵ بیت کوین کاهش یافت.
کاهش عرضه، یک سناریوی صعودی را برای این دارایی ایجاد کرد به نوعی که در آن زمان قیمت این کوین از ۶ هزار و ۸۷۷ دلار در ۱۱ آوریل (یک ماه قبل از هاوینگ) به ۸ هزار و ۸۲۱ دلار در زمان خود رویداد، افزایش یافت. برخلاف نوسانات قابل توجه قیمت، بیت کوین در طول سال بعد نیز به افزایش خود ادامه داد و در ۱۱ می ۲۰۲۱ به ۴۹ هزار و ۵۰۰ دلار رسید.
الگوی مشابهی در مورد هاوینگهای قبلی در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۶ نیز وجود دارد؛ جایی که قویترین دوره صعودی پس از هاوینگ رخ داد و سپس، برخلاف کاهش قابل توجه ارزش در حدود ۱۲ تا ۱۷ ماه بعد، قیمت بسیار بالاتر از آخرین هاوینگ بیت کوین باقی ماند.
نکته جالب توجه این است که میتوان زمان رخداد هاوینگ بعدی بیت کوین را مشاهده کرد؛ آدرس اینترنتی buybitcoinworldwide.com/halving این امکان را فراهم آورده است.
هنوز مشخص نیست که هاوینگ بعدی چگونه بر قیمت بیت کوین تأثیر میگذارد. بسیاری از مفسران بر این باورند که قیمت از الگوی مشابهی با سه هاوینگ قبلی پیروی خواهد کرد و پس از رخ دادن آن منجر به افزایش قیمت بیت کوین میشود؛ زیرا عرضه کوینهای جدید محدود شده است.
با این حال، هر گونه افزایش قیمت به نحوه شکلگیری تقاضا برای بیت کوین در طول دوره هاوینگ بستگی دارد. برخی کارشناسان معتقدند در هاوینگ بعدی، تقاضا به هیچ وجه افزایش نمییابد یا حتی ثابت باقی میماند، زیرا بازار از آخرین هاوینگ در سال ۲۰۲۰ به میزان قابل توجهی رشد کرده است.
هاوینگ بیت کوین در بلاکچین زیربنایی شبکه تعبیه شده است که نرخ ایجاد بیت کوینهای جدید را تعیین میکند. این زیربنا از رایانههای موجود در شبکه میخواهد تا برای تأیید تراکنشها از طریق فرآیندی به نام ماینینگ رقابت کنند و وقتی بتوانند ثابت کنند تراکنشهایی که انتخاب کردهاند معتبر هستند، به آنها تعدادی بیت کوین جدید پاداش میدهد.
مطالعه بیشتر: نهنگها قیمت بیت کوین را افزایش میدهند؟ / چشم سرمایهگذاران ارز دیجیتال به تحولات جولای
تراکنشها در گروههایی به نام بلاک تأیید میشوند و شبکه به گونهای کدگذاری میشود که پاداش دریافتی توسط ماینرها را در هر ۲۱۰ هزار بلوک به نصف کاهش دهد.
وقتی پاداش بلاک نصف میشود، برخی از کاربران ممکن است گمان کنند که فعالیت استخراج آنها به دلیل هزینههایی مانند برق و سختافزار، دیگر سودی نخواهد داشت.
اگر قیمت بیت کوین برای جبران نصفشدن پاداشها بالا نرود، ممکن است برخی از کاربران به طور کلی حتی استخراج را متوقف کنند و این مسئله میزان قدرت پردازش در شبکه را کاهش میدهد.
هر اتفاقی که بیفتد، سرعت استخراج بلوکها نباید تحت تأثیر قرار گیرد، زیرا بلاکچین هوشمند بیت کوین به طور خودکار، دشواری تأیید تراکنشها را برای حفظ نرخ ثابت، تنظیم میکند.
هنگامی که حداکثر عرضه ۲۱ میلیون واحدی بیت کوین استخراج شد، کاربران دیگر بیت کوینهای جدیدی را برای تأیید بلاکها دریافت نخواهند کرد. با این حال، آنها همچنان به دریافت کارمزد تراکنش از کسانی که پروسه پرداخت را انجام میدهند، بهعنوان انگیزهای برای تأیید تراکنشها نگاه میکنند. تخمین زده میشود که آخرین بیت کوین جدید در سال ۲۱۴۰ استخراج شود.
بیت کوین به دلیل طراحی نرم افزار آن که توسط یک فرد یا یک گروه مرموز با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ساخته شده است، پدیده هاوینگ را تجربه میکند.
در حالی که ساتوشی به صراحت دلایل هاوینگها را توضیح نداده است، بسیاری گمان میکنند که این سیستم برای توزیع سریع کوینها در آغاز شکلگیری این رمز ارز طراحی شده است تا افراد را برای پیوستن به شبکه و استخراج بلاکهای جدید تشویق کند.
بر اساس این نظریه، پاداشهای بلوک به گونهای برنامه ریزی شده بود که در فواصل زمانی منظم به نصف کاهش یابند، زیرا ارزش هر کوین پاداش داده شده احتمالا با گسترش شبکه افزایش مییابد.
تئوری دیگر این است که هاوینگها برای اعمال اقدامات کاهشدهنده تورم در این کوین انجام شده است؛ بنابراین تعداد کوینهای جدید، پاداشی از پیش تعیین شده در هر بلوک دارند. برخلاف سیستم پولی فیات که در آن چاپ بیش از حد پول توسط بانکهای مرکزی میتواند منجر به کاهش مداوم ارزش پول شود، عرضه کل ثابت بیت کوین موجود و نرخ از پیش تعیینشده چاپ کوینهای جدید، آن را در برابر این خطر محافظت میکنند.
با وجود تمام نکات مثبت این رمز ارز بزرگ، یکی از انتقادات به طراحی آن، از جمله پدیده هاوینگ و عرضه محدود ۲۱ میلیون کوین این است که کاربران را تشویق میکند به جای هزینهکردن، پسانداز کنند، به این امید که ارزش کوینها در طول زمان افزایش یابند.
این موضوع ممکن است در گذشته به چرخههای رونق و رکود دامن زده باشد، به طوری که کاربران کوینها را فقط برای پول نقد در سطوح بالاتر احتکار میکنند.
برخی نیز به دلایل مشابه، بیت کوین را با یک طرح هرمی (Ponzi) مقایسه و استدلال میکنند که طراحی سیستم به طور نامتناسبی به کاربرانی که زودتر وارد شدهاند، پاداش بالاتری داده است.