مطالعات نشان میدهد کودکانی که دچار ناتوانیهای خاصی در یادگیری مثل اختلال کمتوجهی ـ بیشفعالی هستند بهتر است از وجود اسیدهای چرب امگا ۳ کافی در رژیم غذایی خود مطمئن شوند.
اسید چرب امگا ۳ از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که تنظیم فعالیتهای بدن انسان ضروری هستند. بدن انسان توانایی تولید اسیدهای چرب اشباع نشده را ندارد و باید آن را از طریق غذاهای ویژه بدست آورد. اسیدهای چرب امگا ۳ در سلامت بخشهای مختلف بدن نقش اساسی داشته و کمبود آن سبب آسیبهای جدی به بدن میگردد.
در این مطلب قصد داریم عوارض کمبود امگا ۳ را بررسی کنیم.
آرتریت روماتوئید از جمله بیماریهای التهابی است که با کمبود اسیدهای چرب امگا ۳ علائم آن وخیمتر میشود.
سفتی صبحگاهی مفاصل و التهاب آنها همراه با درد از جمله علائم بیماران است که با مصرف اسیدهای چرب ضروری به طور مؤثری کاهش مییابد.
مبتلایان به بیماریهای التهابی هر روز باید به رژیم غذاییشان اسیدهای چرب امگا ۳ را از طریق منابع طبیعی اضافه کنند.
مطالعه دانشکده سلامت عمومی دانشگاه هاروارد که در ژورنال PLOS منتشر شد نشان میدهد ۴۰ درصد مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی با بالا بودن کلسترول LDL ارتباط دارد.
افزون بر بالا بودن میزان اسیدهای چرب ترانس و پایین بودن اسیدهای غیراشباع، کمبود امگا ۳ نیز از عوامل کاهش طول عمر به شمار میآید.
گرچه علل افزایش میزان زایمان زودرس هنوز دقیقاً معلوم نیست، اما عواملی مانند سن مادر، مصرف دخانیات، استرس، و سطوح پایین امگا ۳ در این رابطه مطرح هستند.
این نوع چربیها در رشد حقیقی جنین در دوران بارداری مفیدند و منجر به عملکرد صحیح سلول میشوند. چربیهای مطرح شده در کنار ویتامین دی و کلسیم برای یک بارداری سالم ضروری هستند.
از سه اسید چرب تشکیلدهنده خانواده امگا ۳ یعنی آلفالینولنیک اسید (ALA)، ایکوساپنتائنوئیک اسید (EPA) و دوکوزاهگزائنوئیک اسید (DHA)، اسید چرب DHA یک ترکیب ضروری برای مغز است. ۶۰ درصد مغز انسان از این اسید چرب تشکیل شده است.
اگر میزان این اسید چرب در رژیم غذایی ناکافی باشد میزان غلاف میلین ـ پوشش سلولهای عصبی و سلولهای مغزی ـ کاهش خواهد یافت.
مطالعات نشان میدهد کودکانی که دچار ناتوانیهای خاصی در یادگیری مثل اختلال کمتوجهی ـ بیشفعالی هستند بهتر است از وجود اسیدهای چرب امگا ۳ کافی در رژیم غذایی خود مطمئن شوند.
اگر مقدار زیادی ماهی چرب نخورید یا مکمل امگا ۳ دریافت نکنید، احتمال اینکه دچار ضعف در تمرکز بشوید بالا میرود.
بسیاری از افراد بعد از اینکه از میزان دریافت روزانه امگا ۳ خود مطمئن میشوند، پیشرفت قابل توجهی در سطح تمرکز خود تجربه میکنند.
محققان پی بردهاند افزایش مصرف ماهی میتواند کاهش نرخ افسردگی را در پی داشته باشد. در کشورهایی که مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ آنها پایین است نرخ افسردگی ۶۰ درصد بیشتر از کشورهایی است که مصرف امگا ۳ بالاتری دارند. امگا ۳ از ترکیبات اصلی هورمون سروتونین است که در بهبود روحیه نقش دارد.
یک تحقیق در دانشگاه آکسفورد نشان داد، افرادی که سطح بالای امگا ۳ دارند خواب با کیفیت تری را تجربه میکنند. با این حال من همیشه به افراد توصیه میکنم، مکمل امگا ۳ خود را صبحها استفاده کنند نه شب ها. چون خوردن امگا ۳ نزدیک به ساعت خواب میتواند شما را بیدار نگه دارد.
اسید چربهای امگا ۳ که در روغن ماهی وجود دارد از عوامل قدرتمند کاهش التهاب هستند، به همین دلیل امگا ۳ برای افرادی که مشکل درد مفاصل دارند بسیار با اهمیت است. دریافت امگا ۳ به اندازه کافی میتواند فرآیند از بین رفتن بافت و مفاصل را متوقف کند.
مرتب احساس خستگی داشتن میتواند دلایل بسیاری داشته باشد. اما شکی نیست که کمبود امگا ۳ یکی از این عوامل است.
بر اساس تحقیقات دانشکده پزشکی مریلند، خستگی یکی از نشانههای شایع کمبود اساسی امگا ۳ است؛ بنابراین تقویت برنامه غذایی خود با روغنهای چرب میتواند به افزایش سطح انرژی تان کمک کند.
یکی از رازهای داشتن پوستی سالم و هیدراته، چربیهای امگا ۳ هستند که به صورت طبیعی در ساختار دیواره سلولها پیدا میشود. هرچه کمبود امگا ۳ بیشتر باشد، خشکی پوست نیز شدیدتر خواهد بود. امگا ۳ همچنین به پوست کمک میکند مواد مغذی سالم را جذب کند و مواد اضافی که مضر هستند را خارج کند، در نتیجه پوستی با ظاهری سالم و درخشان خواهید داشت.
همان امگا ۳ که در سلولهای پوستتان پیدا میشود، در فولیکولهای مو نیز وجود دارد. وجود امگا ۳ در فولیکول مو آن را تبدیل به ماده مغذی بسیار مهمی برای درخشندگی مو کرده است. چربیهای امگا ۳ مو را تغذیه میکنند، ضخامت مو را حمایت میکنند و همچنین التهاب پوست کف سر را کاهش میدهند (التهاب پوست کفِ سر باعث ریزش مو میشود).
ناخنهای نرم، پوسته پوسته شده و شکننده همگی نشانههای خارجی هستند که میگویند چیزی در بدنتان درست کار نمیکند.
این مشکل میتواند کمبود امگا ۳ باشد. بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که امگا ۳ موجود در منابع حیوانی مانند روغن ماهی بسیار سادهتر از منابع گیاهی جذب بدن میشوند؛ بنابراین وارد کردن ماهیهای چرب به برنامه غذایی میتواند یکی از بهترین راهکارها باشد.
منبع: برنا