وقتی به تاثیر آلودگی هوا بر بدن فکر میکنید اولین چیزی که احتمالا به ذهنتان خطور میکند بیماری ریه است. با این وجود، شواهد به سرعت در حال رشد نشان میدهند که هوای آلوده میتواند باعث آسیب رساندن به سراسر بدن شود و قادر است انواع مشکلات را در سراسر بدن ایجاد کند.
فرارو- سازمان بهداشت جهانی تخمین میزند که سالانه نزدیک به هفت میلیون نفر بر اثر طیف وسیعی از شرایط ناشی از هوای ضعیف جان خود را از دست میدهند. هفته گذشته نتیجه یک مطالعه جهانی منتشر شده در مجله لنست که دادهها دو دهه و ۱۰۰ کشور را مورد بررسی قرار داد ارتباط بین افزایش آلودگی هوا و افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی را نشان داده بود.
به گزارش فرارو به نقل از سان، استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیکها پیشتر منجر به کاهش اثربخشی داروها و ظهور "ابر میکروب های" مقاوم شده است و افراد را در برابر عفونتهایی آسیب پذیر سازد که میتواند درمان جدی و چالش برانگیزی داشته باشد.
تصور این است که ذرات ریز موجود در آلودگی هوا به نام PM۲.۵ میتوانند حامل باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک باشند که انسانها آن را تنفس میکنند. این ذرات بسیار ریز باعث ایجاد آسیب "تقریبا در هر یک از اندامهای بدن" میشوند.
پروفسور "فرانک کلی" رئیس بخش سلامت جامعه و سیاستگذاری در امپریال کالج لندن میگوید: "هنگامی که این ذرات بسیار ریز به ریهها میرسند به جریان خون نفوذ میکنند و به سایر قسمتهای بدن منتقل میشوند و باعث ایجاد مشکل خواهند شد".
شایعترین دلیل مرگ افراد بر اثر آلودگی هوا بیماری قلبی است. بنیاد قلب بریتانیا تخمین میزند که سالانه ۱۱۰۰۰ مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و گردش خون در بریتانیا رخ میدهند.
پروفسور "دیوید نیوبی" متخصص قلب در دانشگاه ادینبرو میگوید: "این ذرات ریز در جریان خون حرکت کرده و از شل شدن و انقباض رگهای خونی جلوگیری میکنند که خطر لخته شدن خون، سکته مغزی و حملات قلبی را افزایش میدهد".
نتیجه مطالعهای که توسط کالج پزشکی پن استیت آمریکا انجام شد نشان داد که آلودگی هوا خطر آریتمی قلبی (ریتم غیرطبیعی قلب) را حتی در نوجوانان سالم افزایش میدهد. پروفسور نیوبی میگوید که افراد جوانتر به ویژه کودکان بیشتر در معرض خطر قرار دارند.
او میافزاید: "آنان نه تنها به اگزوز خودرو نزدیکتر هستند بلکه دوز نسبی آلودگی هوایی که به دلیل جثه شان با آن مواجه میشوند بیشتر است. بنابراین، کودکان بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر قرار میگیرند".
براساس نتیجه مطالعهای که در نشریه لنست منتشر شده گمان میرود که ذرات بسیار ریز ناشی از آلودگی هوا مسئول تقریبا ۱۵۰۰۰ مورد جدید دیابت نوع ۲ در بریتانیا در هر سال باشند.
پروفسور "دیوید استرین" متخصص سلامت قلب و عروق در دانشگاه اکستر میگوید آلودگی هوا میتواند با تحریک التهاب مخرب در بدن باعث دیابت شود.
او میافزاید: "دستگاه ایمنی بدن شما تلاش میکند ذرات ریز را که در جریان خون پیدا میکند مانند یک حشره پاک نماید. مشکل این است که ذرات آلودگی هوا مانند باکتریها و ویروسها تجزیه نمیشوند. در عوض، آلودگی هوای التهابی در رگهای خونی باقی مانده و باعث باریکتر شدن آن میشود. این بدان معناست که خون نمیتواند انسولین را به درستی به بدن منتقل کند بنابراین، بدن انسولین بیش تری تولید میکند که منجر به دیابت میشود".
یکی از نگران کنندهترین تاثیرات هوای آلوده آن است که میتواند بر کودکان متولد نشده تاثیر بگذارد. مطالعهای که توسط دانشگاه کوئینز لندن انجام شد آلایندهای را در جفت یافت؛ اندامی که مسئول رساندن مواد مغذی به جنین است.
اندرو شنان" پروفسور مامایی در کینگز کالج لندن میگوید ذرات آلاینده بسیار ریز "جفت را بیمار میکنند" که میتواند منجر به تغذیه ناکافی و کوچکتر شدن نوزاد شود. آلودگی هوا پیشتر با افزایش سقط جنین، زایمان زودرس و کاهش وزن هنگام تولد مرتبط شناخته شده بود.
او میافزاید: "اگرچه ممکن است کودک کوچکتر باشد، اما ظاهرا خوب است. با این وجود، ما میدانیم که بین رشد و سایر عوامل مانند هوش و سلامت در مراحل بعدی زندگی رابطهای تنگاتنگ وجود دارد".
محققان دانشگاه کالیفرنیا سن دیگو دریافتند که آلودگی هوا به طور قابل توجهی خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش میدهد. کارشناسان هنوز چگونگی و سازوکار آسیب رسانی این ذرات به مغز را کشف نکرده اند. دکتر "گیل لیوینگستون" روانپزشک دانشگاه کالج لندن میگوید: "یکی از نظریههای پشت وجود چنین ارتباطی آن است که ذرات ریز باعث تجمع پروتئینهای غیر طبیعی در مغز میشوند. این رسوبات میتوانند سلولها را از بین ببرند و عملکرد صحیح مغز را سخت کنند و خطر زوال عقل و سایر مسائل شناختی را افزایش دهند".
مطالعهای صورت گرفته در فرانسه که نتایج آن در ژورنال آلزایمر و زوال عقل متتشر شد نشان داد که کاهش قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا منجر به ۱۵ درصد کمتر موارد زوال عقل در میان جمعیت مورد ازمایش قرار گرفته میشود.
قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در سالیان ابتدایی زندگی میتواند بر رشد طبیعی ریه تاثیر بگذارد. پروفسور "استفن هولگیت" متخصص بیماریهای تنفسی در دانشگاه ساوت همپتون میگوید: "کودکانی که در معرض سطوح بالای ذرات بسیار ریز آلاینده قرار میگیرند ریههای ضعیف تری خواهند داشت و این وضعیت آنان را مستعد ابتلا به عفونتهایی مانند ذات الریه، بیماریهایی مانند آسم و در مراحل بعدی زندگی بیماری انسدادی مزمن ریه میکند".
از هر ده مورد سرطان ریه در بریتانیا یک مورد با هوای آلوده مرتبط است. "الا کیسی دبرا" اولین فردی در بریتانیا بود که آلودگی هوا به عنوان علت مرگ اش ذکر شد. این کودک ۹ ساله در سال ۲۰۱۳ میلای بر اثر نوعی آسم که بر اثر قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا به وجود آمد و تشدید شد فوت کرد. روزاموند مادرش گفته بود:"گویا به تدریج بر اثر هوایی که تنفس میکرد مسموم و خفه شد".
پروفسور چارلز سوانتون" از تحقیقات سرطان انگلستان میگوید: " خطر ابتلا به سرطان ریه در اثر آلودگی هوا ممکن است کمتر از خطر سیگار کشیدن باشد، اما در سراسر جهان افراد بیش تری در معرض آلودگی هوا هستند که کاملا خارج از کنترل آنان است".
اقداماتی وجود دارند که میتوانید برای محافظت از خود در برابر آلودگی داخل و خارج انجام دهید:
سطوح آلودگی را از طریق وب سایتهای معتبر پیگیری کنید و در صورت بالا بودن سطح پنجرههای خود را ببندید.
تمام داروهای خود را طبق دستور مصرف کنید.
هنگام ورزش مسیر و مناطقی را انتخاب کنید که در ترافیک آزاد و سبکتر باشند.
در دورترین سمت پیاده رو راه بروید تا در صورت امکان از ترافیک دور باشید. مطمئن شوید که فرزندان شما نیز همین کار را انجام میدهند.
اگر از طریق پیاده روی یا دوچرخه سواری به محل کار میروید کمی زودتر حرکت کنید تا از ساعات شلوغی دور بمانید.
هنگام رانندگی شیشههای خودرو را بسته نگه دارید.
در داخل خانه سیگار نکشید.
خانه خود را گرم نگهداشته و تهویه مطبوع مناسب در اختیار داشته باشید.
از محصولات ضد حساسیت یا بدون مواد شیمیایی استفاده کنید.