وایکینگها سکههای اسلامی را به عنوان اشیائی ارزشمند و زیبا میشناختند؛ به همین خاطر بود که اشیائی تزیینی مانند سنجاق سینه را با تقلید از طرح سکههای اسلامی ساخته بودند.
اخیرا یک جستجوگر آماتور با استفاده از دستگاه فلزیاب یک نوع سکه نقرهای متعلق به دوران وایکینگها را در منطقۀ نورفولک انگلستان کشف کرده که بر روی آن نشان «لا اله الا الله» قابل تشخیص است.
آدریان مارسدِن، متخصص سکه میگوید آنطور که به نظر میرسد این سکه توسط شخصی ساخته شده که از خط عربی اطلاعی نداشته، چون خطوط روی سکه فقط تا حدی خوانا است. احتمالاً سازندهی سکه اطلاع درستی از خط عربی نداشته است.
نوشتههای روی سکه بر اساس فرمول استاندارد اسلامی «لا إله إلا الله وحده لا شریک له» بوده است، اما، چون سازندگان اروپایی سکهها توان خواندن خط عربی را نداشتند، فقط تقلیدی از نوشتههای عربی را روی سکه پیاده میکردند.
بر اساس گزارشهای تاریخی، ارتباط بین دنیای مسلمانان و وایکینگها از دیرباز برقرار بوده و بسیاری از سکههای عربی در گورهای اسکاندیناوی پیدا شده است.
دکتر مارسدِن از خدمات محیط زیست تاریخی نورفولک میگوید: «وایکینگها زیاد سفر میکردند. اگر به چیزهایی که در زیستگاههای وایکینگها کشف شده نگاه کنید، درمییابید که بسیار گسترده و وسیع هستند. درهمهای نقرۀ عربی از طریق سیستمهای رودخانهای در روسیه و اوکراین از سرزمینهای اسلامی میآمدند، وارد اسکاندیناوی میشدند و از آنجا با وایکینگها به انگلستان راه پیدا میکردند؛ بنابراین عجیب نیست که آنها خواسته باشند خودشان کپیهایی از این سکهها بسازند.»
البته این یافته در واقع به عنوان سکه استفاده نمیشده بلکه یک سنجاق سینهی تزیینی سکهمانند بوده است، به این معنا که طرح آن از یک سکهی واقعی گرفته شده بود تا شبیه به چیزی ارزشمند و زیبا جلوه کند.
این یافتهی قرن نهم یا دهم، ۲۵.۱ میلیمتر قطر دارد و احتمالاً روی قالب زده شده، به این معنا که طراحی آن معکوس بوده و به همین دلیل احتمال اشتباه در متنِ روی سکه افزایش یافته است.
اما دکتر مارسدن میگوید درست است که نوشتههای روی سکه فقط تا حدی خواناست، اما نامفهوم نیست. معلوم است که نوشتۀ روی آن قرار بوده چه چیزی باشد.
این یافته به صورت رسمی به عنوان «گنجینه» اعلام شده و موزه قلعه نورویچ امیدوار است بتواند آن را برای عموم به نمایش بگذارد.
منبع:فرادید