سیب زمینی یک منبع غذایی اصلی برای بسیاری از مردم در سراسر جهان است و همچنین پس از برنج و گندم از نظر مصرف انسانی، یکی از مهمترین محصولات غذایی در سطح جهان به شمار میرود. پروفسور استرومویک میگوید: «گونههای سیبزمینی وحشی میتوانند چیزهای زیادی در مورد اینکه چه ویژگیهای ژنتیکی برای سازگاری با تغییرات آب و هوا و آب و هوای شدید، افزایش کیفیت تغذیهای و بهبود امنیت غذایی حیاتی هستند، به ما بیاموزند.»
دانشمندان یک ابر پانژنوم سیب زمینی برای شناسایی ویژگیهای سیب زمینیهای انعطاف پذیرتر و مغذیتر ایجاد کرده اند. این پایگاه داده ژنتیکی گسترده میتواند به توسعه سیب زمینیهای مقاوم در برابر بیماری و سازگار با آب و هوا کمک کند و به امنیت غذایی جهانی کمک کند.
به گزارش خبرآنلاین، محققان توالیهای ژنومی تقریباً ۳۰۰ نوع سیب زمینی و گونههای وحشی مانند آنها را جمع آوری کرده اند تا محصولاتی تولید کنند که مغذی تر، مقاومتر در برابر بیماریها و مقاوم در برابر شرایط آب و هوایی باشد.
از آنجایی که گرمایش جهانی به طور فزایندهای ثبات منابع غذایی در سراسر جهان را تهدید میکند، محققان دانشگاه مک گیل در حال بررسی روشهایی برای افزایش انعطاف پذیری و ارزش غذایی سیب زمینی هستند. این تیم به رهبری پروفسور مارتینا استرومویک، یک ابر پانژنوم سیب زمینی را برای شناسایی ویژگیهای ژنتیکی که میتواند راه را برای نسل بعدی ابرسیب زمینیها هموار کند، توسعه داده است.
پروفسور استرومویک که با محققانی در سراسر کانادا، ایالات متحده و پرو همکاری داشت، میگوید: «پانژنوم فوقالعاده ما در تنوع ژنتیکی سیبزمینی مشخص میکند که چه نوع ویژگیهای ژنتیکی میتواند به طور بالقوه به بهتر کردن محصولات امروزی کمک کند که در نهایت بتوان این ویژگیها را توسعه داد.» او میافزاید: «۶۰ گونه سیب زمینی، گستردهترین مجموعه دادههای توالی ژنوم برای سیبزمینی و خویشاوندان آن تا به امروز است».
ژنوم مجموعه کاملی از دستورالعملهای ژنتیکی یک موجود زنده است که به عنوان توالی DNA شناخته میشود، در حالی که هدف پانژنوم گرفتن تنوع ژنتیکی کامل در یک گونه است، و یک ابر پانژنوم همچنین شامل چندین گونه ژنتیکی است.
سیب زمینی یک منبع غذایی اصلی برای بسیاری از مردم در سراسر جهان است و همچنین پس از برنج و گندم از نظر مصرف انسانی، یکی از مهمترین محصولات غذایی در سطح جهان به شمار میرود. پروفسور استرومویک میگوید: «گونههای سیبزمینی وحشی میتوانند چیزهای زیادی در مورد اینکه چه ویژگیهای ژنتیکی برای سازگاری با تغییرات آب و هوا و آب و هوای شدید، افزایش کیفیت تغذیهای و بهبود امنیت غذایی حیاتی هستند، به ما بیاموزند.»
برای ساخت پانژنوم سیب زمینی، محققان از ابررایانهها برای خرد کردن دادههای بانکهای اطلاعات عمومی، از جمله بانکهای ژن در کانادا، ایالات متحده و پرو استفاده کردند. به گفته محققان، پانژنوم را میتوان برای پاسخ به بسیاری از سؤالات در مورد تکامل این محصول مهم که تقریباً ۱۰۰۰۰ سال پیش توسط مردم بومی در کوههای جنوب پرو اهلی شد، مورد استفاده قرار داد. همچنین میتوان از آن برای کمک به شناسایی ژنهای خاص برای ایجاد یک ابر سیب زمینی با استفاده از اصلاح سنتی یا فناوری ویرایش ژن استفاده کرد.
پروفسور استرومویک میگوید: «دانشمندان امیدوارند چیزی بسازند که بتواند در برابر انواع مختلف بیماریها دفاع کند و بهتر در برابر آب و هوای شدید مانند باران زیاد، یخبندان یا خشکسالی مقاومت کند.»
منبع: scitechdaily