کارشناس تغذیه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: نان غذای اصلی بخش عمدهای از مردم جهان بوده که مصرف سرانه نان در کشور ما بسیار بالا است؛ بنابراین بهبود کیفیت تغذیهای نان در ارتقاء سلامت جامعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
کارشناس تغذیه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: نان غذای اصلی بخش عمدهای از مردم جهان بوده که مصرف سرانه نان در کشور ما بسیار بالا است؛ بنابراین بهبود کیفیت تغذیهای نان در ارتقاء سلامت جامعه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
به گزارش ایسنا، فرهاد تابان سیرت افزود: اکثر نانهای تولید شده در کشور ما از کیفیت تغذیهای مطلوبی برخوردار نیستند چرا که اغلب با آردهایی تولید میشود که بخش عمده سبوس و جوانه آن جدا شده است و فرایند تخمیر کافی نیز در آنها صورت نمیگیرد.
وی اذعان داشت: این در حالی است که در دستورالعملهای تغذیهای توصیه میکنند دست کم نیمی از غلات مصرفی رژیم غذایی روزانه افراد از غلات کامل باشد؛ یعنی پوسته و جوانهها حذف نشده باشد.
تابان سیرت گفت: نان کامل به دلیل وجود پوسته و جوانه منبع غنی فیبر، ویتامین e، ویتامینهای گروه b، مواد معدنی و ترکیبات آنتی اکسیدانی است. نان کامل در ایجاد سیری و کاهش اشتها، کاهش کلسترول، کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی و سکتههای قلبی و پیشگیری و درمان سرطانها موثر است.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین تولید نان کامل گام موثری در بهبود کیفیت تغذیهای افراد جامعه و ارتقاء سلامت محسوب میشود، اما در تولید نان کامل مشکلات و چالشهای گوناگونی وجود دارد که مانع از تولید آن در سطح وسیع شده است، از جمله این مشکلات میتوان به وجود اسید فیتیک در سبوس، طعم نامطلوب، رنگ تیره، حجم کم و بافت سفت نان کامل، کندی فرایند تولید نان، نیاز به نیروی کار ماهر، هزینه بالای تولید، ماندگاری کمتری نانهای کامل و نبود آگاهی جامعه از خواص نان کامل اشاره کرد.
کارشناس تغذیه معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: کاهش قند و چربی خون، پیشگیری از سوء تغذیه، پیشگیری از سرطان گوارش به ویژه روده بزرگ، جلوگیری از جذب اسیدهای صفراوی، جلوگیری از یبوست، پیشگیری و کنترل بیماریهایی همچون دیابت، پوکی استخوان، کم خوابی و چاقی را میتوان از مزایای مصرف نان کامل دانست.
تابان سیرت یادآور شد: توصیه میشود از خریدن نانهایی که در نانوایی به آنها سبوس به صورت دستی اضافه میشود، خودداری کنید. منظور از مصرف نان سبوس دار نانی است که با آرد سبوس دار تهیه شده باشد. یعنی آردی که بخشی از سبوس آن در کارخانه گرفته شده و به عنوان آرد کامل (سبوس دار) در تهیه نان سنگک، نان جو و برخی نانهای محلی مورد استفاده قرار میگیرد.
وی تاکید کرد: برخی از شرکتها اقدام به تهیه بسته بندیهایی تحت عنوان سبوس گندم، سبوس برنج و موارد مشابه میکنند، اما لازم است به یاد داشته باشید هر ماده غذایی که تهیه میکنیم باید پروانه بهداشتی ساخت از سازمان غذا و دارو را داشته باشد.
بنابر اعلام مفدا، تابان سیرت ابراز داشت: افراد دارای درجات مختلف نارسایی کلیه باید در مصرف سبوس احتیاط کنند، در هنگام داشتن اسهال طولانی مدت، توصیه میشود تا زمان بهبودی از غلات ساده استفاده شود و افراد دارای بیماریهای گوارشی نیز باید به تحت نظر پزشک و کارشناس تغذیه باشند.