برای اینکه بتوانید میکروبهای موجود در اسفنج را از بین ببرید لازم است ۱۰ درصد سفید کننده را با ۹۰ درصد آب مخلوط کنید و اسفنج را چند ساعت و یا یک شب در این محلول قرار داده و سپس خارج نموده و آبکشی کنید.
اسفنج و اسکاچ ظرفشویی به دلیل شستن ظرفها بسیار آلوده هستند و حتما باید ضد عفونی شود، البته برای شستشوی اسکاچ و اسفنج ظرفشویی باید از روشهای مناسب استفاده کرد.
اسفنج آشپزخانه اغلب برای شستن ظرفها، تمیز کردن سطوح کابینت و… بکار میروند و بر خلاف تصور بسیاری از افراد یکی از آلودهترین وسایل آشپزخانه است و در هر چهار سانتی متر مربع اسفنج حدود ۱۳۴ هزار باکتری وجود دارد. رطوبت و باقیمانده موادغذایی محیطی مطلوب برای رشد میکروبها در اسفنج به وجود میآورد و باکتریهای موثر در ابتلا به مسمومیت غذایی مانندای کولی، سالمونلا، کمپیلوباکتر و پاتوژنهای در حفرههای ریز اسفنج ظرف شویی زندگی و رشد میکند و سبب انتشار و انتقال آلودگی به ظروف و مواد غذایی میشوند؛ بنابراین اگر همه نقاط آشپزخانه را تمیز میکنید، اما میپندارید که اسکاچ و اسفنج ظرفشویی به علت تماس دائمیشان با آب و مواد شوینده، جزو تمیزترین قسمتهای خانهاند، سخت در اشتباهید پس بهتر است همیشه اسکاچ و اسفنجهای ظرفشویی را به طریقی که در این بخش آوردهایم، تمیز و ضد عفونی کنید.
برای اینکه بتوانید میکروبهای موجود در اسفنج را از بین ببرید لازم است ۱۰ درصد سفید کننده را با ۹۰ درصد آب مخلوط کنید و اسفنج را چند ساعت و یا یک شب در این محلول قرار داده و سپس خارج نموده و آبکشی کنید. بهتر است اسفنجی را که با این روش شستهاید را در مقابل نور آفتاب قرار دهید تا خشک شود و میکروبهای آن از بین برود. استفاده از این روش بین ۳۷ تا ۸۷ درصد از باکتریها را از بین میبرد.
پس از شستشو اسفنج با آب داغ آن را درون یک کاسه پر از آب قرار دهید و به مدت دو سه دقیقه درون مایکروویو بگذارید. در این مدت مواظب باشید آب کاسه تبخیر نشود و اسفنج آتش نگیرد. پس از اتمام زمان یاد شده، ابتدا بگذارید اسفنج خنک شود و سپس آن را از کاسه بیرون آورید. ۹۸ درصد از باکتریها و میکروبهای درون اسفنج با این روش از بین میروند.
دقت کنید این روش برای اسفنجها و یا اسکاچهایی که در تهیه آنها از ذرات فلز استفاده شده مناسب نمیباشد.
برای از بین بردن میکروبهای اسفنج ابتدا ظرفی را از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید تا آب جوش آید سپس اسفنج را ۱۰ دقیقه درون آب در حال جوش بگذارید تا میکروبهای آن از بین برود. برای اسفنجهایی که در تهیه آنها ذرات فلزی به کار رفته است از این روش استفاده نکنید.
برای از بین رفتن میکروبها و باکتریهای اسفنج یا اسکاچ، آنها را همراه با ظروف، درون ماشین ظرفشویی قرار دهید تا آب جوش درون ماشین ظرفشویی همراه با پودر شوینده آن، اسفنجها را ضد عفونی نماید.
برای اینکه آلودگیهای داخل اسفنج از بین برود، یک شب اسفنج یا اسکاچ را در سرکه قرار دهید.
یکی دیگر از روشهایی که تا حدودی میکروبهای درون اسفنج را میزداید این است که بعد از اتمام شست و شوی ظروف، اسفنج یا اسکاچتان را با آب گرم و مایع ظرفشویی بشویید و سپس آن را با فشار زیاد آب، آبکشی کنید طوری که آب از بافت آن خارج شود و سپس آن را در جریان هوا قرار داده تا خشک شود.
آبلیمو روش خوبی برای پاکسازی اسفنجهای آشپزخانه است و یک عامل ضد باکتری طبیعی به شمار میرود که به ضدعفونی کردن سطوح و اجسام کمک میکند. برای ضد عفونی کردن اسفنج آشپزخانه با آبلیمو آب داغ را در ظرفی بریزید و سپس آب چند لیمو را به آن اضافه کنید و سپس، اسفنج را برای ۲۰ دقیقه در این ترکیب قرار دهید و در آخر، اسفنج را با آب سرد و صابون مایع بشویید.
روغن درخت چای خواص ضد میکروبی دارد و به کنترل رشد باکتریها و از بردن بوی بد کمک میکند و استفاده از آن روش خوبی برای از بین بردن ریزجانداران روی سطوح مختلف به شمار میرود. برای ضد عفونی کردن اسکاچ با روغن اساسی درخت چای در یک فنجان آب جوش ۱۵ تا ۲۰ قطره روغن اساسی درخت چای بریزید و ترکیب کنید و اسفنج را برای ۲۰ دقیقه درون آن بگذارید. سپس اسفنج را بیرون آورده و فشار دهید تا مواد زائد آن خارج شود و سپس با صابون آن را شسته و آبکشی کنید و در هوای آزاد قرار دهید تا خشک شود.
اسکاچ کهنه را دور بیاندازید.
هر چند وقت یک بار (دو هفته یکبار)، در صورت کهنه شدن و یا فرسوده شدن اسفنج و اسکاچ، آنها را دور بیاندازید و اسفنج نو جایگزین آن کنید.
بهتر است اسفنج و اسکاچ که با آن ظروف را میشویید از دیگر اسفنجهایی که سطوح آشپزخانه، سینک یا تخته مرغ و ماهی با آن تمیز میشود، تفکیک شود. اما اگر اسفنج با خون و زواید گوشت و مرغ و ماهی تماس پیدا کرد، باید با دقت بیشتری شسته و ضد عفونی گردد.
پس از استفاده از اسفنج و اسکاچ و ابر، آن را درون سینک ظرفشویی رها نکنید، زیرا با هر بار باز کردن شیر آب و خیس شدن اسفنج رشد میکروبها در بافت اسفنج بیشتر میشود، زیرا برای تکثیر میکروبها، رطوبت بهترین شرایط را فراهم میآورد.
برای جلوگیری از رشد باکتریها و میکروبها در اسکاچ و یا اسفنج، آنها را حداقل هر ۳ یا ۴ روز یک بار با استفاده از یکی از روشهای ذکرشده ضدعفونی کنید. هنگام بکارگیری این روشها به علت آسیب نرسیدن به پوست دست، حتما از دستکش استفاده کنید.
منبع: نمناک