آیا خرگوشها نسبت به نگهبانانی که با آنها مهربان هستند رفتار متفاوتی دارند؟ / آیا کارمندان برای مدیرانی که به آنها اهمیت میدهند سختتر کار میکنند؟
آیا خرگوشها نسبت به نگهبانانی که با آنها مهربان هستند رفتار متفاوتی دارند؟ / آیا کارمندان برای مدیرانی که به آنها اهمیت میدهند سختتر کار میکنند؟
به گزارش عصر ایران، اجازه دهید بحث را با چند سوال سریع و پاسخهای چند گزینهای شروع کنیم:
- آیا دانش آموزان برای معلمانی که فکر میکنند به آنها اهمیت میدهند بیشتر فعالیت میکنند؟
- آیا کارمندان برای مدیرانی که به آنها اهمیت میدهند سختتر کار میکنند؟
- آیا خرگوشها نسبت به نگهبانانی که با آنها مهربان هستند رفتار متفاوتی دارند؟
پاسخ شما به کدامیک از این پرسشها مثبت است؟
- فقط دانش آموزان
- دانش آموزان و کارمندان
- خرگوشها
- همه موارد بالا
شاید کمی متعجب شوید، اما پاسخ صحیح گزینه ۴ است. البته که روابط اجتماعی در هر سطحی بسیار مهم هستند و این موضوع حتی برای خرگوشها هم صدق میکند. در اواخر دهه ۱۹۷۰ دانشمندان در حال انجام آزمایشاتی روی خرگوشها بودند تا ارتباط احتمالی میان مصرف رژیم غذایی پرچرب و بیماریهای قلبی عروقی را کشف کنند.
در نیوزیلند، دکتر رابرت نِرِم، تیم تحقیقاتی کاملی را رهبری میکرد که مشغول انجام مطالعات گسترده روی خرگوشها بودند. آنها از خرگوشهایی استفاده کردند که طی چند ماه با رژیم غذایی پرچرب تغذیه شده بودند.
جای تعجبی وجود ندارد که به دنبال رژیم مذکور کلسترول، فشار خون و ضربان قلب خرگوشها بالا رفته بود. هرچند آخرین آزمایش روی این خرگوشها نتایج غیر منتظرهای به همراه داشت. در بررسی رگهای خونی کوچک خرگوشها از نظر میزان رسوب چربی، اختلاف چشمگیری میان این حیوانات مشاهده شد و این در حالی بود که همه آنها غذای مشابهی مصرف کرده بودند.
این تفاوت کاملا قابل ملاحظه بود؛ برخی از آنها تا ۶۰ درصد رسوب چربی کمتری داشتند و در نتیجه همه خرگوشها با احتمال بالای حمله قلبی رو به رو نبودند. اما چگونه چنین اتفاقی رخ داد؟
پس از بررسی کامل پروتکلهای تیم تحقیقات مشخص شد که یک دانشجوی خانم فوق دکتری، مسئول گروهی از خرگوشها بود و از آنها مراقبت میکرد که سطح تجمع چربی بسیار کمتری را نشان داده بودند. اما وی چه کاری انجام داده بود که حاصل آن نتایج عنوان شده است؟
به گفته کلی هاردینگ، پزشکی که این مطالعه را تفسیر کرده است، این دانشجوی جوان فقط به خرگوشها غذا نداده است. وی در تمام طول مطالعه با آنها صحبت میکرد، آنها را در آغوش میگرفت، نوازششان میکرد و در کمال صداقت صرفا آنها را دوست داشت. با وجود آن که تیم مسئول این پژوهش دانشمندان علوم اجتماعی نبودند، اما نتوانستند نتایج غیرمنتظره را نادیده بگیرند. آنها مطالعه را برای بار دیگر با کنترلهای جدید انجام دادند و بازهم با نتایج مشابهی رو به رو شدند که بعدتر به «اثر خرگوشی» معروف شد. اثر خرگوشی عنوان کتاب دکتر هاردینگ است که در سال ۲۰۱۹ به جهان معرفی شد. در این کتاب میخوانیم که عشق، دوستی و کرامت عوامل پنهانی اثرگذار بر سلامت و بهزیستی ما هستند.
به دنبال این پژوهش مطالعات متعددی انجام شده که تاثیر مثبت روابط سالم بین افراد و جوامع را تایید میکنند. اما سوالی دیگر که میتواند ارزش بیشتری به مطالعه مورد نظر اضافه کند:
- سرانه جمعیت کدام جزیره بیشتر از هر جزیره دیگری در جهان است که اغلب بیش از صد سال عمر میکنند؟
پاسخ سوال اول جزیره اوکیناوا در جنوب ژاپن است. سوال دوم نیز آنطور که به نظر میرسد چندان به رژیم غذایی، تمرینات ورزشی یا یوگای روزانه ساکنین مربوط نمیشود. راز طول عمر بالای آنها در حس با هم بودنشان نهفته است. آنها به خوبی از یکدیگر مراقبت میکنند. این مردم معتقد هستند که باید بخندید، تولدها را جشن بگیرید و در دورهمیهای مختلف برای اهداف مشترک شرکت کنید.
اطلاعات کامل مطالعه اثر خرگوشی از طریق وب سایت دانشگاه اوهایو قابل دسترسی است.