تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای پرچرب باعث کاهش اسیدهای چرب اشباع نشده و افزایش اسیدهای چرب اشباع در هیپوکامپ میشوند؛ هیپوکامپ بخشی از مغز است که برای شکلگیری حافظههای جدید و فرآیندهای یادگیری مهم است.
نتایج یک تحقیق جدید نشان میدهد که چربیهای خوب یا سالم و چربیهای بد به روشهای مختلف بر سلولهای مغز تاثیر میگذارند.
به گزارش ایسنا، رژیمهای غذایی سرشار از چربی اشباع شده و یا کربوهیدراتهای تصفیه شده با اختلالات عصبی، التهاب عصبی و اختلال عملکرد شناختی مرتبط هستند در مقابل، رژیمهای غذایی غنی از چربیهای غیراشباع چندگانه مانند اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ ممکن است اثرات محافظتکننده عصبی و ضد التهابی داشته باشند.
نتایج تحقیقات نشان میدهد که رژیمهای پرچرب باعث کاهش اسیدهای چرب اشباع نشده و افزایش اسیدهای چرب اشباع در هیپوکامپ میشوند؛ هیپوکامپ بخشی از مغز است که برای شکلگیری حافظههای جدید و فرآیندهای یادگیری مهم است.
این یافته ممکن است ارتباط بین غذاهای پرچرب و اختلال حافظه را به ویژه در افراد مسن توضیح دهد. علاوه بر این، نتایج تحقیق کنونی نشان داد که امگا ۳ اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) توانایی کاهش تاثیرات منفی التهاب ناشی از غذاهای پرچرب در سلولهای مغز را دارد.
پیش از این محققان نشان دادند که مصرف غذاهای تهیه شده با روند فرآوری زیاد با سطوح بالاتر التهاب در مغز و با از دست دادن حافظه مرتبط است، اما مکملهای اسید دوکوزاهگزانوئیک از این مشکل جلوگیری کردند.
اسید دوکوزاهگزانوئیک میتواند التهاب را با اثر مستقیم روی میکروگلیا در پاسخ به مسائلی مانند آسیب مغزی تروماتیک، اختلالات عصبی از جمله آلزایمر و عفونتهای مغزی کاهش دهد؛ میکروگلیا انواعی از سلولهای ایمنی هستند که در رشد مغز و پاسخهای التهابی به آسیب مغزی نقش دارند.
دکتر روث بارینتوس، محقق ارشد این تحقیق گفت: نکته جالب تحقیقاتی این است که برای اولین بار، واقعا شروع به جدا کردن این چیزها بر اساس نوع سلول کردهایم.
آزمایشگاه ما و دیگران اغلب به کل بافت هیپوکامپ نگاه کردهاند تا واکنش مغز مربوط به حافظه را به رژیم غذایی پرچرب مشاهده کنند، اما گروه ما کنجکاو بود که بداند، کدام نوع سلول کم و بیش تحت تأثیر این اسیدهای چرب اشباع قرار میگیرد و این اولین تلاش ما برای تعیین آن است.
برای این مطالعه، سلولهای میکروگلیا از بافت حیوانی گرفته شد و در آزمایشگاه توسعه یافت سپس این مدلهای میکروگلیا در معرض اسید پالمیتیک، رایجترین چربی اشباع شده در غذاهایی مانند گوشت گاو، روغن نخل و کره کاکائو قرار گرفتند.
نتایج نشان داد که اسید پالمیتیک باعث تغییراتی در بیان ژن درگیر در پاسخ التهابی میشود با این حال، درمان با اسید دوکوزاهگزانوئیک بهطور کامل از تغییرات جلوگیری کرد یا تا حدی آنها را کاهش داد، بنابراین اسید دوکوزاهگزانوئیک از سلولها در برابر التهاب محافظت میکند.
دکتر مایکل باتلر، محقق ارشد این تحقیق گفت: نتایج تحقیقات پیشین نشان داده است که اسید دوکوزاهگزانوئیک در مغز محافظت ایجاد میکند و اسید پالمیتیک برای سلولهای مغز مضر است، اما این اولین باری است که به این موضوع پرداختهایم که چگونه اسید دوکوزاهگزانوئیک میتواند بهطور مستقیم در برابر اثرات اسید پالمتیک از میکروگلیا محافظت ایجاد کند و تاثیرات قدرتمند آن را مشاهده کردیم.