bato-adv
bato-adv

سایه خودرو برسر بازار سهام

سایه خودرو برسر بازار سهام

معاملات نخستین روز از هشتمین ماه سال بورس تهران با کاهش کم جان نماگر‌ها همراه بود تا سریال تکراری چند ماه گذشته بازار بار دیگر بر پرده نمایش دیده شود.

تاریخ انتشار: ۰۱:۴۲ - ۰۲ آبان ۱۴۰۲

روز گذشته شاخص کل بورس تهران پس از انتشار گزارش‌های ۶ماهه شرکت‌ها ۱۰هزار واحد افت داشت و به سطح ۲میلیون و ۲۲هزار واحد رسید. گزارش زیان‌سازی دو شرکت خودروسازی در نیمه نخست سال جاری، موجب سرخ‌پوشی اغلب سهام خودرویی‌ها و کاهش تاثیر گزارش‌های مطلوب دیگر صنایع شد.

از سوی دیگر، طی ۵روز معاملاتی اخیر میانگین ارزش معاملات خرد سهام و حق‌تقدم در بورس و فرابورس زیر ۴هزار میلیارد تومان بوده که نگرانی از ادامه روند رکودی بازار را تشدید کرده است.

معاملات نخستین روز از هشتمین ماه سال بورس تهران با کاهش کم جان نماگر‌ها همراه بود تا سریال تکراری چند ماه گذشته بازار بار دیگر بر پرده نمایش دیده شود.

سومین روز هفته معاملاتی جاری شاخص کل بورس تهران حدود ۰.۵۱ درصد رو به عقب حرکت کرد و در پایان ساعات معاملاتی توانست در سطح ۲ میلیون و ۲۱‌هزار واحدی قرار بگیرد. با این وجود سایر نماگر‌های بازار نیز وضعیت خنثای رو به منفی را تجربه کردند.

به طوری که نماگر هم‌وزن که سنجه مناسبی جهت واکاوی همه‌جانبه نماد‌های مختلف بازار سهام است همگام با کاهش ارتفاع ۱۰‌هزار واحدی نماگر اصلی با کاهش ۰.۶۲ درصدی روبه‌رو بود و در ارتفاع ۶۸۵‌هزار و ۸۹۹ واحدی آرام گرفت. روز دوشنبه، روز معاملاتی کسل‌کننده نیز برای نماد‌های فرابورسی بود

به طوری که شاخص کل فرابورس تهران که نماگری برای ارائه سطح عمومی قیمت‌ها و سود سهام شرکت‌های حاضر در فرابورس است، با افت ۰.۶۶ درصدی در ارتفاع ۲۴‌هزار و ۸۶۶ واحدی قرار گرفت. در این بین سه نماد «شبندر»، «وبملت» و «شپنا» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نماد‌های «هرمز»، «شگویا» و «زاگرس» بیشترین تاثیر را در شاخص کل فرابورس داشتند.

همچنین «ثشاهد»، «وبملت» و «شبندر» سه نماد پرتراکنش روز دوشنبه بازار بودند. بازار سهام در خلال تنش‌ها و تحولات بین‌المللی زیر سایه بی‌اعتمادی افت و خیز‌های کم رمقی را به ثبت می‌رساند.

بازار زیر چتر صورت‌های مالی

این روز‌ها انتشار صورت‌های مالی ۶ ماهه شرکت‌هاست که کورسویی از امیدواری را برای بازگشت بازار به دوران درخشان خود زنده کرده است. با این وجود انتشار گزارش تکرار زیان انباشته شرکت‌های خودروساز بازار سهام به‌خصوص دو شرکت خودروسازی ایران خودرو و سایپا بار دیگر تلاش سایر گروه‌های بازار را مبنی بر سبزپوشی بازار با چالش مواجه کرد و روز سرخ‌پوشی را در روز دوشنبه برای سرمایه‌گذاران و سهامداران به ارمغان آورد.

از طرفی روند قیمتی اسکناس آمریکایی نیز در روز‌های اخیر در محدوده‌های ۵۰ تا ۵۱‌هزار تومانی نوسان‌های اندکی از خود بروز داده و به نظر نمی‌رسد نرخ ارز در ماه‌های آینده کاهش یا افزایش چشمگیری را تجربه کند.

برزوحق شناس کارشناس بازار سرمایه پیرامون وضعیت بازار گفت: روز گذشته شاهد افت کم رمق شاخص‌های اصلی تالارشیشه‌ای بودیم. بازار سرمایه از اردیبهشت ماه به استقبال روند خسته‌کننده رفته است. بررسی و واکاوی متغیر‌های کلان اقتصادی حاکی از آن است که سیاستگذاران گویا تمایل چندانی به رسیدگی و مرهم نهادن بر زخم‌های بازار از خود بروز نمی‌دهند.

از طرفی انتشار اخبار ضد و نقیض، چون فرموله کردن نرخ خوراک شرکت‌های پتروشیمیایی و پالایشی یا رفت و برگشت سیمانی‌ها و فولادی‌ها از بورس‌کالا سایه سنگین بی‌اعتمادی را بر بازار حاکم کرده است. از این رو تا زمانی که چنین بی‌ثباتی در بازار سهام موج می‌زند، نمی‌توان روند مشخص از بازار را تصور کرد. با این وجود انتشار گزارش‌های ۶ ماهه شرکت‌ها در روز‌های گذشته امید و جان تازه‌ای را به بازار بخشیده است.

نکته حائز اهمیت این گزارش‌ها، انتشار صورت‌های مالی نه چندان جذاب دو شرکت خودروسازی سایپا و ایران خودرو بود که می‌توان نتیجه سیاست‌های خروج خودرو از بورس‌کالا و قیمت‌گذاری دستوری محصولات این دو شرکت دانست. از این رو می‌توان اظهار کرد که به تدریج تاثیر گزارش‌های ۶ ماهه در روح بازار متبلور شود.

به این سان به لحاظ ارزش جایگزین بازار از ارزندگی مناسبی برخوردار است. از این رو به نظر می‌رسد برای بهبود وضعیت فعلی بازار سیاستگذاران باید اقدامات مناسب و به موقع‌تری را دنبال کنند؛ بنابراین چنین به نظر می‌آید بازار متعادل رو به منفی را برای روز‌های آینده هفته جاری داشته باشیم.

حمیدکوشکی کارشناس بازار سرمایه اوضاع و احوال بازار را به این صورت شرح داد: بازار سهام تحت‌تاثیر ریسک‌های مختلف سیستماتیک و غیر‌سیستماتیک آسیب‌های جدی دیده است. کش و قوس‌هایی از این دست باعث کاهش طراوت معاملات در ماه‌های اخیر شده است.

به همین جهت که با وجود چنین مخاطراتی انتشار گزارش‌های ۶ ماهه شرکت‌های بورسی می‌تواند جلوه دیگری در چنین روز‌های خسته‌کننده و کم رمق پاییزی به بازار سهام بخشد.

این کارشناس بازار سرمایه پیرامون تنش‌ها و تحولات خاورمیانه که در روز‌های اخیر شکل گرفته گفت: هرچند بازار از لحاظ بنیادی در وضعیت مطلوبی قرار دارد، اما در شرایط کنونی آینده مبهم تحولات بین‌المللی سایه سنگینی از ترس و بی‌اعتمادی را در بازار‌های مالی به‌خصوص بازار سهام حکمفرما کرده و به تبع در چنین شرایطی دارایی‌های مالی با امنیت بالا تقاضای بالاتری خواهند داشت و سرمایه‌گذاری در بازار‌هایی با ریسک بالا در سبد سرمایه‌گذاران کاهش پیدا می‌کند.

از طرفی در ماه‌های آینده موضوعات مرتبط با لایحه بودجه سال آینده می‌تواند تاثیر گوناگونی بر بازار داشته باشد. این کارشناس بازار سرمایه در پایان افزود: گزارش‌های نه چندان مساعد دو شرکت خودروسازی ایران‌خودرو و سایپا نیز با وجود قیمت‌گذاری‌های دستوری و سیاست‌های خروج خودرو از بورس‌کالا چندان غیرمنتظره نبود و این اقدامات غیر‌کارشناسی زیان زیادی را بر سهامداران و سرمایه‌گذاران تحمیل کرده است. از این رو پیش‌بینی می‌شود در ماه‌های آینده افق‌های بهتری در انتظار بازار‌های مالی باشد.

سارا فلاح کارشناس بازار سرمایه بازار را به این سان شرح داد: روز گذشته شاخص‌های اصلی بازار سهام کاهش ارتفاع کم توانی را تجربه کردند. انتشار صورت‌های مالی ۶ ماهه توقع بازار را برای تغییر روند کنونی تا حدودی تقویت کرد. زیر ذره‌بین قرار دادن این گزارش‌ها از این موضوع پرده بر می‌دارد که مجموع سود خالص تمام شرکت‌ها در ۶ ماه نخست سال‌جاری نسبت به سال گذشته حدود ۲۰‌درصد افزایش یافته است.

از این رو می‌توان اظهار کرد که بازار به لحاظ بنیادی در شرایط مطلوبی قرار دارد. همچنین نرخ ارز نیز با ورود به ۶ ماه دوم سال می‌تواند روال افزایش قیمت هرساله را تکرار کند. به لحاظ تکنیکال نیز سهامداران عمده سهام‌های بزرگ حمایت‌های پرقدرتی را از خود بروز دادند و موجب شد شاخص کل بورس تهران در سطح ۲ میلیون واحدی تثبیت مناسب انجام دهد. در شرایط کنونی می‌توان بیان کرد که حباب منفی در بازار غالب است.

گزارش‌های دو شرکت خودروسازی ایران خودرو و سایپا زیر سایه تصویب ادامه فعالیت شورای رقابت در قیمت‌گذاری محصولات با وجودی که می‌تواند زیان‌سازی خودرویی‌ها را به سود تبدیل کند، اما همچنان مشکلات زیادی بر سر راه این دو شرکت خودروسازی وجود دارد. این کارشناس بازار سرمایه در پایان افزود: پیش‌بینی می‌شود هفته پیش رو هفته متعادل دیگری برای بازار سرمایه باشد.

برچسب ها: بازار سهام خودرو
bato-adv
bato-adv
bato-adv