سربازی چالشهایی دارد و لزوماً پاسخگوی نیازهای نظامی یک کشور نیست. داشتن تسلیحات پیشرفته احتمالاً در درگیریهای نظامی کارآمدتر از داشتن نیروی زیاد است.
پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی کمونیسم، بسیاری از کشورهای جهان خدمت سربازی را لغو کردند، اما پس از حمله روسیه به اوکراین، چند کشور اروپایی دوباره در حال بررسی بازگرداندن خدمت سربازی اجباری هستند.
سربازی چالشهایی دارد و لزوماً پاسخگوی نیازهای نظامی یک کشور نیست. داشتن تسلیحات پیشرفته احتمالاً در درگیریهای نظامی کارآمدتر از داشتن نیروی زیاد است. در جنگ اوکراین نیز شاهد بودیم که کییف با تسلیحات غرب توانست با پیشروی ارتش بزرگ روسیه مقابله کند. در ادامه نگاهی میاندازیم به ۱۹ کشور بزرگ که خدمت سربازی در آنها اجباری است.
این ۱۹ کشور با توجه به نیاز کشورها به سربازی اجبازی با توجه به دلایل امنیتی و اجباریتر بودن خدمت وظیفه و معافیتهای کمتر، رتبه بندی شده اند. اطلاعات مربوط به سیاستهای خدمت وظیفه در این کشورها از قانون اساسی، مصوبات قانونی و انتشارات خبری مستقل جمعآوری شده است.
مردان ۱۹ تا ۴۵ سال باید ۱۲ ماه سربازی اجباری انجام دهند، حتی اگر تابعیت خارجی داشته باشند.
قانون اساسی فنلاند حکم میکند که تمام شهروندان ۱۸ تا ۶۰ سال ملزم به مشارکت در دفاع ملی هستند. قانون این کشور خدمت زنان را اجباری نمیداند، با این حال، آنها میتوانند داوطلبانه برای خدمت سربازی درخواست دهند.
سربازی اجباری برای مردان ۱۸ تا ۲۵ سال است. شهروندان سوئیسی مقیم خارج از کشور معاف هستند. اما پس از بازگشت به کشور خود ملزم به انجام آن خواهند بود. همچنین گزینهای برای انجام وظیفه در خدمات کشوری به عنوان جایگزین وجود دارد. کسانی که نه به نیروهای مسلح خدمت میکنند و نه به خدمات کشوری میپردازند، ملزم به پرداخت مالیاتی به نام مالیات معافیت خدمت سربازی هستند.
مردان ۱۸ تا ۳۵ سال اتریشی باید ۶ ماه سربازی یا ۹ ماه خدمت عمومی اجباری انجام دهند.
قانون سربازگیری ۱۹۵۴ تایلند افراد را از ۱۸ سالگی ملزم به ثبتنام برای سربازی میکند. آنها در سن ۲۱ سالگی واجد شرایط خدمت میشوند. انتخاب بر اساس قرعه کشی انجام میشود، مگر اینکه افراد داوطلب شوند.
طبق قانون اساسی، مردان سالم بالای ۱۸ سال باید ۳ تا ۱۴ ماه سربازی کنند. انتخاب افراد برای سربازی اجباری از طریق قرعهکشی صورت میگیرد.
حدود ۹،۰۰۰ نفر در برنامه سربازگیری اجباری سالانه نروژ شرکت میکنند که ۱۵٪ آنها برای ۱۹ ماه سربازی انتخاب میشوند.
تمام شهروندان و مهاجران دائمی ۱۸ ساله ملزم به ۲ سال سربازی اجباری در این کشور هستند.
تمام مردان ۱۸ تا ۳۰ ساله در مصر مشمول خدمت سربازی اجباری از یک تا سه سال هستند. مردان بالغ قبل از اینکه بتوانند سفر کنند، ازدواج کنند یا به دنبال کار باشند، باید حداقل یک سال خدمت اجباری را بگذرانند. مصریهای مقیم خارج از کشور میتوانند با پرداخت ۵،۰۰۰ دلار از معافیت برخوردار شوند.
ارمنستان از زمان استقلال در سال ۱۹۹۱ سابقه درگیریهای مسلحانه با آذربایجان را دارد و قانون سربازی اجباری ۲ ساله برای مردان ۱۸ تا ۲۷ سال در این کشور اجرا میشود.
به دلیل تنشها با ارمنستان، الهام علیاف، رئیس جمهور آذربایجان، فرمانی را در مورد سربازگیری اتباع به مدت ۳۰ روز از اول اکتبر تا ۳۱ اکتبر ۲۰۲۳ امضا کرد. این فرمان برای اتباع پسر ۱۸ سال به بالا و کمتر از ۳۵ سال است.
ترکیه درست در مرکز خاورمیانه، اتحادیه اروپا و بالکان، قرار دارد. بنابراین، برای حفظ استقلال ملی، قوانین ترکیه انجام خدمت سربازی اجباری را برای همه شهروندان مرد بین ۲۰ تا ۴۱ سال اجباری میکند، مگر اینکه آنها ناسالم یا معلول باشند. مدت زمان خدمت اجباری از ۶ تا ۱۲ ماه متغیر است.
خدمت اجباری در برزیل برای همه مردان بین ۱۸ تا ۴۵ سال اجباری است. از اتباع برزیلی مقیم خارج نیز انتظار میرود قبل از ۳۰ ژوئن سالی که ۱۸ ساله میشوند، خود را معرفی کنند. مدت زمان خدمت معمولاً ۱۲ ماه است.
۱۰ درصد از ۱۸۸ هزار نیروی نظامی تایوان را سربازان وظیفه تشکیل میدهند. قرار است به دلیل افزایش فشار نظامی و دیپلماتیک چین از سال ۲۰۲۴ مدت سربازی از ۴ ماه به ۱۲ ماه افزایش یابد.
کلیه مردان ایرانی بالای ۱۹ سال و سالم، موظف به گذراندن خدمت سربازی اجباری هستند. سربازی اجباری اولین بار در زمان رضا شاه پهلوی مطرح شد و پس از انقلاب اسلامی ادامه یافته است.
به دلیل تلفات سنگین در اوکراین، دولت روسیه در سال گذشته اعلام کرد که نیروهای مسلح خود را ۳۰ درصد افزایش داده و به ۱.۵ میلیون نفر میرساند. از سال ۲۰۲۴، هر مرد ۱۸ تا ۳۰ سال میتواند تحت سیستم سربازگیری برای حداقل ۱۲ ماه سربازی اجباری فراخوانده شود. همچنین افرادی که احضاریه دریافت کرده اند، در طول دوره خدمتی که توسط دولت روسیه تعیین میشود، از خروج از کشور منع خواهند شد.
پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، قانون جدیدی وضع شد که بر اساس آن تمام مردان ۱۸ تا ۶۰ سال اوکراین به طور بالقوه مشمول سربازی اجباری هستند. این امر به نیروهای مسلح اوکراین اجازه میدهد تا جای خالی نیروهای کشته شده در جنگ را پر کنند. سربازی اجباری سابقه طولانی در اوکراین دارد. در سال ۲۰۱۳ قانون سربازی اجباری در این کشور لغو شد، اما یک سال بعد و پس از الحاق کریمه به روسیه، دوباره سربازی اجباری در اوکراین اجرا شد.
سربازگیری در کره شمالی دو بار در سال در ماههای آوریل و اوت انجام میشود. مردان موظف هستند ۱۰ سال سربازی اجباری انجام دهند. از سال ۲۰۱۵ زنان نیز ملزم به خدمت سربازی هستند. کره شمالی طولانیترین دوره خدمت اجباری را در جهان دارد.
همه مردان کره جنوبی با توانایی بدنی کافی و سن بین ۱۸ تا ۲۸ سال، به عنوان بخشی از برنامه خدمت اجباری برای محافظت در برابر تهدید کره شمالی، ملزم به خدمت سربازی بین ۱.۵ تا ۲ سال در ارتش هستند. با این حال، برای هنرمندان و ورزشکارانی که برای این کشور افتخاراتی کسب میکنند، معافیتهایی وجود دارد.
منبع: روزیاتو