در حالی که سریال Wednesday حسابی مورد توجه قرار گرفته و سر و صدا به راه انداخته، اما باید بدانید که با المانهای مهمی از فرنچایز خانواده آدامز مغایرت دارد.
به گزارش گیمفا، مجموعه تلویزیونی Wednesday (ونزدی) به کارگردانی تیم برتون و هنرنمایی جنا اروتگا سال گذشته از طریق سرویس استریم نتفلیکس در دسترس مخاطبین قرار گرفت و عملاً به حدی مورد توجه قرار گرفت که تبدیل به یکی از ترندهای روز شبکههای مجازی شده و توجه بسیاری از مخاطبین بزرگ و کوچک را جلب کرده است.
با این حال باید گفت که هر چیزی که سر و صدای رسانهای به راه میاندازد، قرار نیست که حتماً به لحاظ کیفی همه چی تمام باشد و مخاطبین ندانسته میتوانند محصولی را مورد توجه قرار دهند که حتی نسبت به المانهای منبع خود نیز به اشتباه دچار شده و چه بسا ناامید کننده جلوه نماید. مسئلهای که سریال Wednesday به آن دچار شده و برخی از المانهای کلیدی و مهم “خانواده آدامز” را به حدی نادیده گرفته و یا دستخوش تغییر قرار داده که به کل از مسیری که میبایست در آن قرار داشته باشد، جدا شده است.
به همین سبب نیز در مقاله امروز به سراغ ۱۰ موردی رفتیم که مغایرت مجموعه تلویزیونی Wednesday و فرنچایز خانواده آدامز را مورد نمایش قرار داده است. در ادامه و مرور این موارد با ما همراه باشید.
یکی از المانهای کلیدی و مهم خانواده آدامز، میزان کمدی آن بوده تا حدی که بارها و بارها میتواند مخاطب را به خنده وا دارد.
با این حال Wednesday بیشتر به جنبههای تیره و تاریک این فرنچایز چنگ انداخته و آن حالت نمادین کمیکی خانواده آدامز را به حدی نادیده گرفته که دیگر چیزی از آن کمدی مفرح و شاد باقی نمانده است. البته که تیم برتون در نظر داشته تا اقتباسی مدرن و متفاوت برای مخاطب نسل جوان ارائه دهد، ولی تغییرات او فراتر از آن چیزی که میبایست بوده و محصولی را تدارک دیده که در حفظ لحن خود و نمایش حال و هوای واقعی خانواده آدامز به هیچ عنوان وفادار عمل نکرده است.
به صورت کلی پیوند میان خانواده آدامز همیشه محکم و نمادین بوده و این مسئله یکی از المانهای نمادین این فرنچایز قلمداد میشود.
این مسئله در سریال Wednesday کاملاً زیر و رو شده و با دنبال کردن ترندهای روز حول محور متفاوت نشان دادن دختران جوان، شخصیت ونزدی به عنوان دختری سرکش و غیرقابل کنترل به تصویر میکشد که دوست دارد تا بر روی پاهای خودش ایستاده و از هیچکس حتی مادر خود حرف شنوی ندارد تا حدی که سبب شده تا رابطهای شکننده و ناپایدار را بین او و مورتیشیا شاهد باشیم که تغییری ناامید کننده بوده و باعث گشته تا “عشق” میان خانواده آدامز کم رنگ شده و آن احترام و ارزش نمادین بین آنها به طور کامل از بین برود.
خانواده آدامز همیشه به عنوان افراد به ظاهر ترسناک و غیرمعمولی شناخته شدهاند که در یک دنیای “عادی” قرار گرفته و تناسخ آنها زمینهساز به وقوع پیوستن اتفاقات جذابی شده است.
مجموعه تلویزیونی Wednesday پاسه و اساس این مفهوم را به کل تغییر داده و شاهد خانوادهای در دنیایی بسیار عجیب و غریب هستیم که هیچ تمایزی بین این دنیا و خانواده آدامز وجود نداشته و تنها به روایت خرده داستانهایی حول محور شخصیتها برای نشان دادن این تمایز اکتفا شده است که به هیچ عنوان نمیتواند آن موجودیت نمادین خانواده آدامز را بروز دهد. علیرغم این که Wednesday دنیای منحصر به فردی را به معرض نمایش گذاشته، اما ویژگی “تمایز” میان دنیایش و خانواده آدامز که المان ارزشمندی به شمار میرفت، دیگر وجود نداشته و این مسئله طرفداران قدیمی این فرنچایز را ناامید کرده است.
مورتیشیا و گومز ۲ تن از اعضای مهم و کلیدی خانواده آدامز به شمار میروند که وقایع و اتفاقات مهم و جذابی را در داستانهای این فرنچایز رقم زدهاند.
با این حال به طرز عجیبی در سریال Wednesday آنها نادیده گرفته شده، به حاشیه رانده شده و در نهایت حتی شیمی رابطه آنها نیز بسیار کلیشهای و مصنوعی جلوه کرده است. سازندگان این مجموعه به سبب تغییراتی که در شخصیت ونزدی اعمال کردهاند، مجبور شدند تا پدر و مادر وی را نیز دستخوش تغییرات گستردهای قرار داده و اصطلاحاً نشان دهند که خلق و خوی رفتاری ونزدی نشات گرفته از چه کسانی بوده است. مسئلهای که منجر به تباهی این ۲ شخصیت مهم شده و نه تنها بود و نبودشان در داستان دیگر اهمیتی در نزد مخاطب ندارد، بلکه آن عشق آتشین میان آنها نیز به احساسی پوچ بدل گشته و به هیچ عنوان آن شور و اشتیاقی که باید را شاهد نیستیم.
در دهه ۱۹۶۰ میلادی شاهد هنرنمایی لیزا لورینگ در قامت ونزدی کوچکی بودیم که نه تنها شور و اشتیاق خاصی را به معرض نمایش میگذاشت، بلکه رفتارهای عجیب و غریب این شخصیت نیز همچنان ارزشمند جلوه میکرد و به نوعی یک تعادل را برقرار کرده بود.
حتی در دهه ۱۹۹۰ که این شخصیت توسط کریستینا ریچی هنرنمایی میشد نیز همچنان آن حس و حال گرم و صمیمی در برقراری ارتبط با اطرافیانش را با خود به همراه داشت. با این حال ونزدی جنا اورتگا تمامی المانهای شناخته شده این شخصیت را تا حد بسیار زیادی به حاشیه رانده و نه تنها طعنهآمیز و خسته جلوه کرده، بلکه حتی در برقراری ارتباط با دوستانش نیز یک نوع خلق و خوی بیرحمانه عجیبی را با خود به همراه دارد.
مجموعهای از المانهای شخصیتی که به هیچ عنوان دوست داشتنی و جالب توجه نبوده و باز هم برمیگردیم به همان مسئلهای که سازندگان Wednesday سعی داشتهاند تا با تکیه بر برخی ترندهای فرهنگی اشتباه و جهتدار، قهرمان داستان را متفاوت نشان دهند. اتفاقی بسیار ناامید کننده که اگر در فصلهای بعدی تغییری حاصل نشود و بلوغ رفتاری صورت نگیرد، با قاطعیت میتوان گفت که احمقانهترین تغییری بوده از سوی سازندگان رقم خورده است.
با چه منطقی میتوان سیر شخصیتپردازی قهرمان داستان را با کش دادن و طولانی جلوه کردن، متفاوت جلوه داد؟! شخصیت ونزدی به حدی دیر قوس شخصیتپردازی را تجربه میکند که عملاً مخاطب را خسته خواهد کرد. تمامی ونزدیهای به تصویر کشیده شده تا قبل از سریال Wednesday از شخصیتهای قاطع و محکمی برخوردار بودند که برای رسیدن به خواستههای خود و دفاع از ارزشهای خانوادهشان در همان ابتدای داستان قد علم کرده و نسبت به آن چه که در نزد خود درست تصور میشده، تصمیمات کلیدی را اتخاذ میکنند که در ونزدی کریستینا ریچی به وضوح میتواند شاهد این مسئله بود. با این حال ونزدی جنا اروتگا علیرغم آن ظاهر مستقلی که سازندگان برایش تدارک دیدهاند، شخصیتپردازی کند و عجیبی را تجربه میکند که به سیر روایت داستان ضربه وارد کرده است.
با وجود آن که خوشبختانه رابطه ارزشمندی را میان پاگزلی و ونزدی در سریال Wednesday شاهد هستیم، اما یکی از مهمترین خصلتهای رفتاری عضو باهوش و عجیب و غریب خانواده آدامز نادیده گرفته شده است.
در تمامی فیلم، انیمیشن و سریالهای مرتبط با خانواده آدامز، شخصیت باهوش و زیرک پاگزلی به عنوان پسری به تصویر کشیده شده که علاقه عجیبی به شکنجه و آزار و اذیت خواهرش (و یا بالعکس) داشته و به سبب عشق و علاقه خواهر و برادری میان آنها، به طرز دیوانهواری از هیچ کاری برای اذیت کردن یکدیگر دریغ نمیکنند. این مسئله در مجموعه تلویزیونی Wednesday دستخوش تغییر شده و شاهد خواهر بزرگی هستیم که اگرچه برادرش را دوست دارد، اما با رفتارهای آزاردهنده وی در حال سر و کله زدن بوده و آن شور و اشتیاق برای آزار دادن یکدیگر که باید را بین آنها شاهد نیستیم.
پیشتر نیز اشاره کرده بودیم که خانواده آدامز همیشه گروهی دوست داشتنی و حامی یکدیگر بودهاند که خصلتهای رفتاری بینشان و تمایز آنها با دنیای بیرون از جذابیتهای بسیاری برخوردار بوده است.
سریال Wednesday هر چیزی هم که برای ارائه در چنته داشته باشد، خانواده آدامزی را به تصویر کشیده که هیچ جذابیتی نداشته و آن شور و اشتیاق و گرمی نیز تماماً از بین رفته است.
برای آن که شخصیتپردازی ونزدی متفاوت جلوه پیدا نماید، تمام اعضای خانواده او در سیر داستان فدا شده و المانهای رفتاریشان به هیچ عنوان با ساختههای دیگر این فرنچایز شباهت ندارد. شاید بهتر باشد تا بگوییم که سازندگان Wednesday برای چنگ انداختن به چیزی که توانایی بروزش را نداشتهاند، کلیت خانواده آدامز را فدا کرده و از پایه و اساس تیشه به ریشه کلیت خانواده آدامز زدهاند.
درست است که خانواده آدامز همیشه به عنوان گروهی از انسانهای ماوراء الطبیعی به تصویر کشیده شدهاند، اما این مسئله با حد و مرز معینی مشخص بوده است.
در سریال Wednesday شدت و دوز این مسئله کمی افزایش پیدا کرده و به عنوان مثال خونآشام بودن مورتیشیا، جادوگر بودن مادر مورتیشیا و یا خصلتهای هیولاوارانه لرچ همگی به طرز عجیبی بیش از اندازه افزایش پیدا کرده است. تغییری که شاید بتوان آن را مثبت و شجاعانه خطاب کرد و باعث شده تا خانواده آدامز جلوه متفاوتی پیدا نمایند که تاکنون در هیچ یک از آثار مرتبط دیگری شاهد بیش از اندازه جلوه دادن این مسئله نبودهایم.
تصویر و دیدگاهی که طرفداران قدیمی خانواده آدامز از گومز داشته و چیزی که در Wednesday دریافت کردند، زمین تا آسمان متفاوت بوده و میتواند بسیاری از بینندگان را ناامید کند.
از شخصیتی احمق گرفته تا رفتارهای عجیب و غریبی که سنخیتی با تاریخچه گومز ندارد و در نهایت مهمترین بخش این مسئله، به تصویر کشیدن دوران جوانی گومز که به هیچ عنوان آن شمشیرباز حرفهای و غیرقابل توقف را شاهد نبودهایم، همگی دست به دست یکدیگر داده تا شاید که ناامید کنندهترین شخصیت مجموعه تلویزیونی Wednesday را شاهد باشیم.
نتفلیکس و تیم برتون برخی از کلیدیترین المانهای شخصیتی گومز را کنار گذاشته که مهمترین آن به گذشته وی و علاقه بی و حد اندازهاش به شمشیربازی مربوط میشود. اعمال سلسلهای از تغییرات بیهوده و غیرقابل قبول که شاید در فصلهای بعدی تحت تغییرات مثبتی قرار بگیرد.