تخممرغ، غذایی خوشمزه است که از دیرباز تاکنون در سفره ملتهای مختلف خودنمایی میکند. در دسترسبودن تخممرغ باعث شده تا بسیاری این خوراکی را به لحاظ منابع غذایی دستکم بگیرند. جالب است بدانید یک عدد تخممرغ دارای چیزی حدود ۶ گرم پروتئین است.
تخم مرغ سرشار از ویتامینها و مواد معدنی مختلف است و نقش مهمی در سلامت اعضای مختلف بدن کودکان مانند مغز، قلب و ... دارد؛ به همین دلیل این ماده غذایی را باید در برنامه غذایی کودکان قرار داد.
جالبتر اینکه تخممرغ اسیدهای آمینهای دارد که بدن قادر به تولید آنها نیست. فایدههای تخممرغ فقط به پروتئین و اسید آمینه آن خلاصه نمیشود. این خوراکی خوشمزه سرشار از مواد مغذی است و جلوی عارضه قلبی را میگیرد. به فایدههایی که گفتیم خاصیت تقویت چشم و مغز را هم اضافه کنید. از آن جایی که افزایش آگاهی درباره خوراکیهای روزانه، تاثیر مهمی برای تغییر رژیمغذایی و خوردن غذاهایی سرشار از مواد مغذی دارد، در ادامه این مطلب، اطلاعات جالبی از فایدههای بیشمار تخممرغ برای کودکان مطرح میکنیم.
همانطور که میدانید از سن ۱۰ ماهگی کم کم، سفیده تخم مرغ به غذای کمکی کودک اضافه میشود. آیا میدانید تا چه اندازه در رشد کودک موثر است؟
تخم مرغ دارای حداقل کلسترول مضر است. در واقع، مصرف تخم مرغ منجر به افزایش HDL (کلسترول خوب) میشود.
تخم مرغ حاوی ۹ اسید آمینه ضروری است که به رشد ناخن و موی سالم در کودکان کمک میکند. کودکان همیشه ناخنهایشان را میجوند یا میشکنند؛ به همین خاطر مصرف تخم مرغ منجر به رشد مجدد سریع تری میشود.
تخم مرغ حاوی تعادل مناسبی از چربیهای اشباع و غیر اشباع است که آن را به یک میان وعدهی عالی برای بدن در حال رشد کودکان تبدیل کرده است. تخم مرغ آب پز را به جای تخم مرغ سرخ شده امتحان کنید.
سفیده تخم مرغ منبع پروتئین محسوب میشود. برای این که بتوانید ماهیچه بسازید به دوزهای مکرر پروتئین نیاز دارید. به همین منظور میتوانید سفیده تخم مرغ را مصرف کنید. علاوه بر این، گنجاندن سفیده تخم مرغ در رژیم غذایی کودکان ضروری است؛ زیرا آنها برای ساختن عضلات نیرومند به مقدار زیادی پروتئین نیاز دارند.
برای حفظ استخوانهای قوی و سالم، به مقدار زیادی کلسیم نیاز است. با داشتن استخوانهای متراکم میتوانید از راشیتیسم و مشکلات جدی مرتبط با استخوان نظیر پوکی استخوان جلوگیری کنید. به همین دلیل است که باید سفیده تخم مرغ را مصرف کنید، زیرا حاوی مقدار زیادی کلسیم است.
در یک تخم مرغ بزرگ ۵۰ گرمی آب پز شده، حدود ۱۸۷ میلی گرم کلسترول وجود دارد، که معادل ۶۲ درصد حد مجاز توصیه شده مصرف روزانه کلسترول برای افراد سالم بزرگسال یعنی ۳۰۰ میلی گرم در روز است. میزان توصیه شده برای افرادی که کلسترول خون بالا دارند، ۲۰۰ میلی گرم در روز است.
بر این اساس، افراد مبتلا به دیابت، بیماریهای قلبی و دارای کلسترول بالای خون نمیتوانند مانند افراد عادی تخم مرغ مصرف کنند. تخم مرغ همچنین یکی از شایعترین علل آلرژی و حساسیت غذایی در کودکان خردسال است که البته این حساسیت بیشتر نسبت به سفیده تخم مرغ روی میدهد و ثانیا با افزایش سن کودکان در اکثر موارد از بین میرود.
سفیده تخم مرغ ممکن است منجر به نوعی آلرژی خصوصا در کودکان شود. علائم خفیف این آلرژی شامل بثورات یا راش پوستی، کهیر، ورم، آبریزش بینی و خارش و آبریزش چشم هستند. اگرچه به ندرت تخم مرغ میتواند باعث واکنش آلرژیک شدیدی شود که به آن شوک آنافیلاکسی میگویند. این حالت باعث بروز برخی از علائم میشود نظیر افت فشار خون و ورم شدید گلو و صورت که در برخی موارد حتی میتواند کشنده باشد.
سفیده تخم مرغ خام همچنین با خطر مسمومیت غذایی ناشی از باکتری سالمونلا همراه است. این باکتری میتواند در تخم مرغ یا روی پوسته آن وجود داشته باشد. برای از بین بردن سالمونلا، زمان پخت باید طولانی باشد و درجه حرارت باید زیاد باشد.
سفیده تخم مرغ خام همچنین ممکن است منجر به کاهش جذب ویتامین بیوتین محلول در آب شود که در انواع مختلفی از مواد غذایی یافت میشود. بیوتین نقش مهمی در تولید انرژی دارد.
در حالی که مصرف رژیم غذایی سرشار از پروتئین برای سلامتی بسیار مفید است، اما نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. اگر از مشکلات کلیوی رنج میبرید، مصرف مقدار زیادی پروتئین میتواند خطرناک باشد. همچنین، افرادی که میزان فیلتراسیون گلومرولی پایینی دارند ممکن است به دلیل ارزش بیولوژیکی بالای پروتئین تخم مرغ، از آسیب حاد کلیه رنج ببرند.
اگر چه سفیده تخم مرغ حاوی پروتئین و بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی دیگر است، اما فیبر کافی ندارد. این کمبود فیبر میتواند منجر به یبوست شود. گنجاندن تخم مرغ در رژیم کودکان خردسال، شاخصهای رشد آنها را به طور کلی بهبود بخشیده و از رشد ناقص آنها جلوگیری میکند.
برخی کودکان خردسال نسبت به تخم مرغ و به خصوص سفیده آن حساسیت نشان میدهند. در این زمینه مادران باید مطمئن شوند که عدم تحمل غذایی مانند برگرداندن (بالا آوردن) غذا را به حساب آلرژی کودک نسبت به تخم مرغ نگذاشته و او را از این منبع غنی غذایی محروم نکنند.
مادران همچنین میتوانند تغذیه کودک ۶ ماهه با تخم مرغ را با مقادیر کمی از زرده (مثلا یک سوم زرده کامل) شروع کرده و بعد آن را افزایش دهند و در صورت عدم بروز آلرژی، سفیده تخم مرغ را هم به رژیم اضافه کنند.
در مورد بزرگسالان هم با وجود اختلاف نظرهای موجود، بهتر است که افراد مبتلا به دیابت، بیماریهای قلبی، نارسایی کلیوی و دارای کلسترول بالای خون در مورد میزان مجاز مصرف هفتگی با پزشک خود مشورت کنند. بدیهی است بزرگسالان دارای آلرژی نسبت به تخم مرغ هم متاسفانه از مصرف این منبع غنی غذایی محروم هستند.
منبع: فارس