bato-adv
bato-adv

موشک غول پیکر ایلان ماسک معطل چیست؟

موشک غول پیکر ایلان ماسک معطل چیست؟

مدیر ناسا، گفت: ضروری است که اسپیس ایکس بتواند موشک خود را آزمایش کند. به گمان من آن‌ها موافقت بنیاد ملی ماهی‌ها و حیات وحش و بنابراین FAA را دریافت خواهند کرد. نمی‌دانم کی این اتفاق می‌افتد، اما مسلما تاخیر زیاد برای ناسا بسیار نگران‌کننده خواهد بود.

تاریخ انتشار: ۱۶:۰۶ - ۲۴ آبان ۱۴۰۲

استارشیپ در پرتاب آزمایشی اول، کمی پس از بلند شدن از سکوی پرتاب منفجر شد، و همچنان منتظر مجوز اداره هوانوردی فدرال برای پرواز آزمایشی دوم است.

به گزارش همشهری آنلاین، اسپیس ایکس برای دومین پرتاب موشک استارشیپ آماده می‌شود. اولین تلاش برای پرتاب استارشیپ در ۲۰ آوریل امسال، به انفجار آن بر فراز تاسیسات استاربیس در نزدیکی بوکا چیکای تگزاس ختم شد.

پیش از آن که بلندترین موشک جهان بعد از بلند شدن از سکوی پرتاب خود منفجر شود و زباله‌های و ترکش‌های انفجار را در خط ساحلی تگزاس بپراکند، ایلان ماسک، موسس و مدیر عامل اسپیس ایکس، پیش‌بینی کرده بود که اولین پرواز آزمایشی استارشیپ، هیجان‌انگیز بودن این پرتاب را تضمین کرده بود: «هیجانش قطعی است.»

اکنون بیش از شش ماه پس از اولین پرواز و انفجار استارشیپ، پس از تحقیقات اداره هوانوردی فدرال یا FAA و رسیدگی به شکایت فعالان محیط زیست، مقامات ناسا امیدوارند که این موشک عظیم ایلان ماسک بتواند روزی فضانوردان و تجهیزات را به ماه حمل کند.

اسپیس ایکس در بیانیه‌ای اعلام کرد که استارشیپ می‌تواند ۱۷ نوامبر به فضا پرتاب شود و در انتظار تایید‌های نظارتی بوده است. مقامات ناسا نیز اعلام کرده‌اند که مشتاقند اسپیس ایکس آزمایشات خود را از سر بگیرد.

این شرکت سیستم مهار آب را به سکوی پرتاب خود اضافه کرده که می‌تواند به کاهش ارتعاشات برق ناشی از ۳۳ موتور مرحله اول موشک کمک کند. همچنین روش جدیدی برای جداسازی مراحل موشک در نظر گرفته و در حال انجام چندین آزمایش روی موتور‌های استارشیپ است.

با این حال، با وجود این تغییرات، موفقیت پرتاب دوم استارشیپ تضمین نشده است، اما پیش‌بینی قبلی ماسک درباره هیجان‌انگیز بودن آن همچنان درست است. اهمیت پرواز آزمایش، نقطه عطفی کلیدی برای اسپیس‌ایکس است که تلاش می‌کند یک بار دیگر صنعت فضایی و همچنین ناسا را ارتقا دهد. آژانس فضایی در حال سرمایه گذاری ۴ میلیارد دلاری برای توسعه موشک و فضاپیما است و این وسیله نقلیه را در مرکز کارزار خود برای بازگرداندن فضانوردان به ماه برای اولین بار، پس از فرود موفقیت‌آمیز آپولو ۱۱ در سال ۱۹۷۲ قرار داده است.

فضانوردان آینده با موشک سیستم پرتاب فضایی ناسا به سوی ماه پرتاب خواهند شد و در کپسول اوریون به ماه پرواز خواهند کرد. استارشیپ فضاپیمایی است که قرار است آن‌ها را از زمین به سطح ماه و بعد، از ماه به زمین برساند. برنامه رسمی ناسا این است که تا سال ۲۰۲۵ فضانوردان را به ماه ببرد. اما این تاریخ احتمالا دستخوش تغییراتی خواهد شد. یکی از نگرانی‌ها این است که استارشیپ نیاز دارد تا مخزن پیشرانش در حالی که در مدار زمین است توسط ناوگانی از تانکر‌های استارشیپ در یک طراحی بسیار پیچیده پر شود. هیچ یک از آن تانکر‌ها هنوز ساخته نشده‌اند. قبل از اینکه ناسا به فضانوردان خود اجازه سوار شدن به استارشیپ را بدهد، اسپیس ایکس باید بار‌ها با این وسیله نقلیه پرواز کند تا بتواند مورد اعتماد بودن آن را اثبات کند.

اخیرا دفتر بازرسی کل ناسا سفر دوباره به ماه را بزرگترین چالش آژانس فضایی ذکر کرده است. در گزارش این اداره آمده است: «مقامات ناسا نگران هستند که مشکلات فنی مرتبط با استارشیپ اسپیس ایکس، ماموریتی را که در حال حاضر برای دسامبر ۲۰۲۵ برنامه‌ریزی شده، تا زمانی نامشخص در ۲۰۲۶ به تعویق بیاندازد. میزان تاخیر‌ها به زمانی بستگی دارد که اسپیس ایکس بتواند پرواز آزمایشی را از سر بگیرد.»

ناسا همچنین امیدوار است که استارشیپ به سرعت برنامه آزمایشی خود را از سر بگیرد. بیل نلسون، مدیر ناسا در مصاحبه اخیر خود گفت: «ضروری است که اسپیس ایکس بتواند موشک خود را آزمایش کند. به گمان من آن‌ها موافقت بنیاد ملی ماهی‌ها و حیات وحش و بنابراین FAA را دریافت خواهند کرد. نمی‌دانم کی این اتفاق می‌افتد، اما مسلما تاخیر زیاد برای ناسا بسیار نگران‌کننده خواهد بود.»

بخشی از این نگرانی به دلیل مسابقه فضایی است، چرا که ناسا برای اینکه زودتر از چین به ماه برسد، روی اسپیس ایکس حساب کرده است.

استارشیپ یک هیولای ۱۲۱ متری است، با مرحله اولی به نام تقویت‌کننده فوق سنگین و مرحله دوم هم یک فضاپیما. نیروی رانش بسیار بیشتری نسبت به موشک SLS ناسا دارد و قدرتمندترین موشکی است که تاکنون پرواز کرده است. برخلاف SLS که پس از بلند شدن به اقیانوس می‌افتد، استارشیپ به گونه‌ای طراحی شده که کاملا قابل استفاده مجدد باشد. تقویت‌کننده به سمت محل فرود خود پرواز می‌کند و با شلیک موتورهایش، سرعت خود را کاهش می‌دهد، همان کاری که راکت فالکون ۹ اسپیس ایکس انجام می‌دهد. سفینه فضایی توسط یک جفت بازوی چاپستیک مانند که از سکوی پرتاب امتداد یافته‌اند، گرفته می‌شود.

اسپیس ایکس قصد دارد رویکرد متفاوتی را برای نحوه انجام پرواز موشک امتحان کند که یکی از نقاط عطف کلیدی این آزمایش خواهد بود.

یکی از مسائلی که آزمایش اول نشان داد این بود که سیستم خاتمه پرواز که برای از بین بردن موشک در صورت انحراف از مسیر طراحی شده بود، مدت زیادی طول کشید تا فعال شود، حدود ۴۰ ثانیه. این یکی از مسائل ایمنی بود که FAA در تحقیقات خود بر آن تاکید کرد. FAA پس از انفجار موشک اول گفت: اسپیس ایکس باید نشان دهد که پرواز بعدی هیچ‌گونه خطر زمینی و هوایی برای مردم ندارد.

قبل از پرتاب اول، ماسک گفته بود که احتمال شکست زیاد است. اسپیس ایکس پس از پرتاب گفت که می‌توان از شکست‌ها آموخت، و ما اطلاعات بسیار زیادی در مورد این وسیله نقلیه و سیستم‌های زمینی آموختیم که در بهبود پرواز‌های آینده استارشیپ مفید خواهد بود.

ماسک در اواخر آوریل پیش‌بینی کرده بود که تقویت‌کننده بعدی «پیشرفت قابل توجهی در جلب اعتمادها» خواهد داشت. او گفت که استارشیپ «نزدیک به ۱۰۰ درصد احتمال دارد که ظرف ۱۲ ماه به مدار زمین برسد.» او افزود: «اما نمی‌خواهم چشمش بزنم - بزنم به تخته.»

bato-adv
bato-adv
bato-adv