bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۶۸۷۵۲۵

ترس رئیسی از شکست دوباره مقابل روحانی؛ رئیسی جاخالی داد؟

ترس رئیسی از شکست دوباره مقابل روحانی؛ رئیسی جاخالی داد؟

شاید این اعتماد به نفس پایین «ابراهیم رئیسی» و ثبت‌نام برای مجلس خبرگان رهبری از حوزه‌ای غیر از تهران، برای اجتناب از رقابت دوباره با «حسن روحانی» باشد.

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۵ - ۱۱ آذر ۱۴۰۲

اولین رئیس‌جمهوری است که از تهران برای خبرگان رهبری ثبت‌نام نکرده و برخلاف اسلافش ریسک این اقدام را به جان نخریده و ترجیح داده به مانند ادوار قبل، از خراسان جنوبی نامزد شود؛ او «ابراهیم رئیسی» است، رئیس دولت سیزدهم!

به گزارش خبرآنلاین، پس از حدس و گمان‌ها پیرامون حوزه انتخابیه ابراهیم رئیسی برای انتخابات مجلس خبرگان، سرانجام او نماینده‌ای به وزارت کشور فرستاد تا از استان خراسان جنوبی نام‌نویسی کند.

پیش از رئیسی، حسن روحانی، اکبر هاشمی رفسنجانی و آیت‌الله خامنه‌ای روسای جمهوری ایران بودند که در زمان ریاست‌جمهوری‌شان از تهران راهی خبرگان شدند. به عبارت دیگر این سه رئیس‌جمهوری در دوران دولت‌هایشان آنقدر اعتماد به نفس داشته‌اند و به رای آوردن خود از مهمترین و شلوغ‌ترین حوزه انتخابی مجلس خبرگان اطمینان داشتند که ترجیح ندادند از استانی دیگر به خبرگان بروند.

آیت الله هاشمی ریسک کرد، اما رئیسی...

حتی اوایل دولت محمود احمدی‌نژاد که اوج هجمه‌های سنگین علیه اکبر هاشمی رفسنجانی بود، او ریسک کرد و از تهران نامزد خبرگان شد و اتفاقا رای خوبی هم آورد. اما ابراهیم رئیسی در همین اندازه نیز ریسک نکرد و ترجیحش خراسان جنوبی بود.

شاید دلیل این اقدام رئیسی را باید در عملکرد دولتش جستجو کرد؛ دولتی که با وجود حمایت‌های همه جانبه رسانه‌ای و دستاوردسازی‌های عجیب و غریب برای آن، در نظر مردم ناکام و ناکارآمد محسوب می‌شود؛ احتمالا آنچه در گزارش روزنامه وابسته به دانشگاه آزاد، «فرهیختگان» آمده، شفاف‌تر و تند و تیزترش، برای خود رئیسی نیز رفته باشد.

گزارشی که در آن از سقوط محبوبیت ابراهیم رئیسی به ۲۰ درصد جامعه صحبت شده است. هر چند این گزارش در عین حال محبوبیت حسن روحانی را ۵ درصد اعلام کرده، اما بنظر نمی‌رسد چنین موضوعی نزدیک به واقعیت باشد؛ لااقل در یکی از این دو رقم اعلامی برای محبوبیت روحانی و رئیسی.

چرا که اگر رئیسی اگر مطمئن بود که آمار مربوط به محبوبیت‌اش ۴ برابر حسن روحانی است، برای جبران بخشی از شکست تاریخی سال ۱۳۹۶ هم که شده، از تهران نامزد می‌شد تا تلخی آن شکست کمی جبران شود.

هر چند هواداران رئیسی معتقدند او اهل این حرف‌ها نیست، اما رفتار ابراهیم رئیسی چه در دوران بعد از انتخابات ۱۳۹۶ و چه دوران تبلیغات انتخابات ۱۴۰۰ و چه درهنگام ریاست‌جمهوری‌اش، همگی نشان داده که اتفاقا موضوعات مربوط به انتخابات دولت دوازدهم همچنان در ذهن او در جریان است و کمتر می‌شود سخنرانی داشته باشد و نیش و کنایه‌ای به دولت قبل نزند.

از همین رو این باور که رئیسی اهل طعنه و کنایه نیست و قصد جبران ندارد، نه کمی، که خیلی با سیاست‌های اعمالی او فاصله دارد.

ترس رئیسی از شکست دوباره مقابل روحانی

از سوی دیگر شاید این اعتماد به نفس پایین رئیسی و ثبت‌نام از حوزه‌ای غیر از تهران، برای اجتناب از رقابت دوباره با حسن روحانی باشد. چرا که روحانی و رئیسی یک بار در سال ۱۳۹۶ برای ریاست‌جمهوری با یکدیگر رقابت کردند و رئیسی شکست تلخی از روحانی خورد. از همین رو احتمالا رئیسی نخواسته آن خاطرات تلخ با رقابتی پایین‌تر از حد و اندازه‌های ریاست‌جمهوری برایش تداعی شود.

این در حالیست که بنا به ادعای گزارش روزنامه فرهیختگان، رئیسی برای جلوگیری از رقابتی شدن فضای انتخابات، از تهران ثبت‌نام نکرده است که معنای دیگر این ادعا، می‌شود همین اجتناب از رقابت با روحانی.

خراسان جنوبی، خانه امید رئیسی است!

در دو انتخابات خبرگان که ابراهیم رئیسی از حوزه انتخابیه خراسان جنوبی نامزد شد و رای آورد، فضایی که نام ابراهیم رئیسی از آن صندوق‌های رای بیرون آمد، حداقل ملزومات رقابتی بودن، را داشت.

در انتخابات خبرگان چهارم که سال ۱۳۸۵ برگزار شد، محمد ابراهیم ربانی، سید ابراهیم رئیس الساداتی (رئیسی) و قربانعلی شهمیری سه کاندیدای تایید صلاحیت شده در خراسان جنوبی بودند. ابراهیم رئیسی در آن انتخابات توانست از مجموع ۲۹۰ هزار رای، ۲۰۰ هزار عدد را از آن خود کند.

در انتخابات خبرگان پنجم هم که سال ۱۳۹۴ صورت گرفت، دیگر همین ۳ نامزد هم نبودند و به ۲ نفر تقلیل یافت. ابراهیم رئیسی این بار هم با محمدابراهیم ربانی رقیب بود که نهایتا تک صندلی خبرگان خراسان جنوبی را از آن خود کرد.

خراسان جنوبی برای ابراهیم رئیسی، خانه امید است؛ استانی که در پایین‌ترین مشارکت تاریخ انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۰، با حدود ۷۴ درصد بالاترین نرخ مشارکت را داشت و رئیسی نیز ۸۶.۵ درصد را از آن خود کرده بود.

ابراهیم رئیسی که در انتخابات ۱۳۹۶ از حسن روحانی شکست خورد، توانست در استان خراسان جنوبی روحانی را شکست دهد و حدودا دو برابر پیروز انتخابات رای آورد.

رقابتی نمایشی؟

در انتخابات پیش رو بنا بر آنچه ستاد انتخابات اعلام کرده است رئیسی در حوزه انتخابیه خراسان جنوبی قراراست با ۴ کاندیدای دیگر رقابت کند. تلاش‌های خبرگزاری خبرآنلاین برای کسب اطلاع از اسامی این کاندیدا‌ها با عدم پاسخ وزارت کشور و روابط عمومی مجلس خبرگان روبرو شد، اما برخی روایت‌ها حاکی از آن است که رقبای رئیسی دراین دوره از انتخابات نیز رقبایی جدی و قدر نیستند و رئیسی برای تکرار حضورش در مجلس خبرگان از این حوزه انتخابیه کار سختی پیش رو ندارد.

برخی احتمالات در فضای سیاسی کشور حکایت از آن دارد که الگوی انتخابات ۱۴۰۰ قرار است در انتخابات مجلس خبرگان در حوزه انتخابیه خراسان جنوبی تکرار شود. برهمین اساس گفته می‌شود دیگر کاندیدا‌های حاضر در انتخابات مجلس خبرگان خراسان جنوبی در صورت تایید صلاحیت از سوی شورای نگهبان، کاندیدا‌های نمایشی هستند که یا سبد رأی قابل تاملی ندارند یا قرار است در لحظه آخر به نفع رئیسی کنار بروند. در چنین شرایطی رئیسی برای جلوس دوباره بر صندلی مجلس خبرگان مسیر راحت را پیش رو دارد.

رئیسی جا خالی داد

به هر شکل ابراهیم رئیسی با انتخاب خراسان جنوبی برای خبرگان ششم، از یک وزن‌کشی سیاسی و نظرسنجی در میانه کار دولت، جاخالی داده است؛ به عبارت دیگر، او نخواسته در این انتخابات خود را به چالش بکشاند و سعی کرده تا بانامزد شدن از خراسان جنوبی، از رای‌آوردن خود خیالش راحت باشد.

bato-adv
bato-adv
bato-adv