این آش در نسخه اصیل و سنتیاش از ترکیب حبوبات، اسفناج، آرد سفید، آب، پیاز و ادویه جات متنوع تهیه میشود، در این آش آرد، نمک و آب را با دست گلوله میکنند و در نهایت این گلولههای آردی شکل را به آش میافزایند.
آش اوماج یکی از قدیمیترین و سنتیترین آشهایی است که اصالت آن به اصفهان برمیگردد. این آش در سایر شهرها نیز طرفداران ویژه خود را دارد و به روشهای مختلفی طبخ میشود. در فصل پاییز و زمستان بیشتر طبخ میشود، زیرا برای سرماخوردگی مفید است.
این آش در نسخه اصیل و سنتیاش از ترکیب حبوبات، اسفناج، آرد سفید، آب، پیاز و ادویه جات متنوع تهیه میشود، در این آش آرد، نمک و آب را با دست گلوله میکنند و در نهایت این گلولههای آردی شکل را به آش میافزایند، اما ما امروز در این بخش از سادهترین طرز تهیه آش اوماج را به صورت مرحله به مرحله به شما آموزش خواهیم داد.
مقدار مواد اعلام شده در این دستور مناسب برای ۳-۴ نفر است.
مدت زمان آمادهسازی تهیه این آش ۹۰-۱۲۰ دقیقه است.
درجه سختی تهیه این آش در دسته بندی متوسط قرار دارد.
پیاز ۱ عدد
سبزی آش ۵۰۰ گرم
کلم برگ ۴ عدد
عدس یا لپه ۱۰۰ گرم
نمک، زردچوبه و فلفل به مقدار دلخواه
روغن به مقدار لازم
آب جوش ۳-۴ پیمانه
در اولین مرحله برای طبخ این آش به سراغ آماده سازی حبوبات روید. عدس یا لپه را تمیز کنید و بشویید. حال درون ظرف مناسبی با مقداری آب بخیسانید. بهتر است از شب قبل یا چند ساعت قبل از طبخ غذا حبوبات را خیس کنید. این کار تا حد زیادی نفخ حبوبات را میگیرد و زمان پخت آنها را کمتر میکند.
در دومین مرحله به سراغ سبزیها روید، سبزی آش در هر شهری ترکیب متفاوتی دارد. ترکیبات اصلی و تقریبا مشابه در همه دستورات ترکیبی از تره، ریحان و مرزه است. ساقههای ضخیم و برگهای زرد سبزی را جدا کنید و سبزیها را با مقداری آب بشویید.
درون آبکش قرار دهید تا آب اضافیشان گرفته شود. حال با کمک میکسر، خردکن یا چاقو سبزیها را خرد کنید و کنار گذارید. در همین مرحله برگهای کلم را بشویید و با کمک چاقو خرد کنید.
در سومین مرحله به سراغ آمادهسازی پیاز روید. پیاز را بشویید و پوست بگیرید، حال آن را به صورت نگینی خرد کنید. درون قابلمهای که قصد طبخ آش را دارید کمی روغن بریزید و قابلمه را روی حرارت قرار دهید. حال پیازهای خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و کمی تفت دهید تا پیازها سبک و طلایی شوند.
در چهارمین مرحله مقداری زردچوبه و فلفل به پیازها بیفزایید. به تفت دادن ادامه دهید تا عطر ادویهها آزاد شود. حال لپه یا عدس از قبل خیسانده شده را به محتوای درون قابلمه اضافه کنید و به تفت دادن ادامه دهید تا بوی خامی حبوبات گرفته شود.
در این مرحله ۲-۳ پیمانه آب جوش به قابلمه اضافه کنید و درب قابلمه را ببندید. حرارت را کم کنید و ۳۰-۴۰ دقیقه زمان دهید تا لپه یا عدس به خوبی بپزند.
در ششمین مرحله برگهای کلم خرد شده را به قابلمه آش اضافه کنید. کمی محتویات آن را بهم زنید و درب قابلمه را ببندید و ۵-۱۰ دقیقه زمان دهید تا برگکلمها بپزند. حال زمان افزودن سبزی آش فرا میرسد. سبزیهای خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و درب ان را ببندید. ۱۵-۲۰ دقیقه زمان دهید تا همه مواد با هم بپزند و آش غلظت مناسبتری به خود گیرد.
در این مرحله باید آرد را با مقداری آب سرد ترکیب کنید. تا دانههای آرد در آب ترکیب شود و گولولهگلوله در آش نماند. ترکیب آرد و آب که کاملا یکدست و یکنواخت شد به قابلمه اضافه کنید و بهم زنید. با کمی نمک چاشنی آش را تنظیم کنید و ۱۰ دقیقهای زمان دهید تا آش جا بیوفتد و لعاب بیندازد.
آش اوماج خوشمزه و خوش رنگ و روی شما آماده سرو است. آن را در ظرف سرو بریزید و با مقداری پیاز داغ و نعنا داغ آن را تزیین کنید.
منبع: اکالا بلاگ