چنگال، چنگالی یا چنگمال یک غذای قدیمی و ساده است که هم در سیستان و بلوچستان و هم در کرمان و خراسان تهیه میشود. چنگال در سیستان و بلوچستان یکی از غذاهای شب یلدا است. در مشهد، گناباد و افغانستان (مالیدگی، به فارسی افغانستانی) نیز این غذا طرفداران زیادی دارد و در اکثر این شهرها و استانها به روش تقریبا مشابهی تهیه میشود.
به گزارش مجله کوروش، در این مقاله، طرز تهیه چنگال بلوچی را به شما آموزش میدهیم.
روغن حیوانی به مقدار لازم
کنجد ۱۰۰ گرم
شکر ۱ لیوان فرانسوی دستهدار
نان تافتون محلی ۴ عدد
مدت زمان آماده سازی چنگال شکری: ۱۵ دقیقه
چنگالی یک غذای ساده و خوشمزه است که برای تهیه آن از ترکیب نان، شکر، کنجد و روغن حیوانی استفاده میشود. در ادامه این بخش میتوانید با مراحل طرز تهیه چنگالی بلوچی آشنا شوید.
مرحله اول؛ روغن را در ماهیتابه گرم کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه چنگال بلوچی باید یک ماهیتابه کوچک را با شعله ملایم روی گاز قرار دهید. سپس مقداری روغن حیوانی در آن بریزید و صبر کنید تا روغن گرم شود.
مرحله دوم؛ نان و روغن را ترکیب کنید
بعد از این که روغن داغ شد، شعله گاز را خاموش کند. نان تافتون را با دست یا به کمک قیچی خرد کنید و در روغن داغ بریزید. میزان روغنی که برای تهیه این غذا استفاده میشود، کاملا سلیقهای است. اگر دوست دارید غذای شما کم چربتر باشد، میتوانید از مقدار روغن کمتری استفاده کنید.
مرحله سوم؛ شکر را به ترکیب نان و روغن اضافه کنید
در این مرحله از طرز تهیه چنگال بلوچی باید شکر را به ترکیب نان و روغن اضافه کنید. سپس با دست مواد را چنگ بزنید و خوب ورز دهید تا شکر کاملا در روغن حل شود و به خورد نان برود.
مرحله چهارم؛ کنجد را به چنگالی اضافه کنید
در آخرین مرحله از دستور تهیه چنگالی باید کنجد را به سایر مواد اضافه کنید و این غذای خوشمزه و ساده را سرو کنید.
نان سریک ۲ عدد
کره محلی به مقدار لازم
خرما به مقدار لازم
یکی دیگر از روشهای تهیه چنگال جایگزین کردن خرما با شکر است. برای تهیه این چنگالی میتوانید از نان سریک محلی استفاده کنید. در ادامه میتوانید با مراحل طرز تهیه چنگالی بلوچی با خرما آشنا شوید.
مرحله اول؛ کره را داغ کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه چنگال با خرما باید یک ماهیتابه را روی شعله ملایم گاز قرار دهید و بعد کره محلی را اضافه کنید. صبر کنید تا کره کاملا ذوب شود. سپس شعله گاز را خاموش کنید.
مرحله دوم؛ خرما را برای تهیه چنگال آماده کنید
در این مرحله از روش تهیه چنگمالی باید هستههای خرما را جدا کنید و خرماها را به دو قسمت تقسیم کنید.
مرحله سوم؛ نان را خرد کنید
بعد از این که کره ذوب شد و خرماها را آماده کردید، باید نان را به صورت ریز خرد کنید. برای خرد کردن نانها میتوانید از چاقو یا قیچی کمک بگیرید.
مرحله چهارم؛ چنگالی را آماده کنید
در آخرین مرحله از طرز تهیه چنگالی بلوچی با خرما باید در یک ظرف نان و خرما را با هم مخلوط کنید و سپس کره را روی آنها بریزید. برای این که کره به خورد نان و خرما برود، میتوانید مواد را برای چند دقیقه ورز دهید. سپس این غذای ساده را میل کنید و از طعم آن لذت ببرید.
آرد گندم ۳ لیوان فرانسوی دستهدار
آب به مقدار لازم
خرما ۱ کیلوگرم
روغن حیوانی به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه چنگال قالبی با آرد
یکی دیگر از روشهای درست کردن چنگال بلوچی جایگزین کردن آرد با نان است. در این روش باید به جای نان خرد شده از مقداری آرد و آب استفاده کنید. در ادامه میتوانید با مراحل طرز تهیه چنگال بلوچی با آرد آشنا شوید.
مرحله اول؛ خمیر را آماده کنید
در اولین مرحله از طرز تهیه چانگالی باید آرد را الک کنید و مقداری آب به آن اضافه کنید تا خمیر شلی ایجاد شود. خمیر این غذای شب یلدا و افطاری محلی بلوچی نباید خیلی سفت یا خیلی شل باشد.
مرحله دوم؛ نان را در ماهیتابه بپزید
در این مرحله باید یک تابه صاف را روی حرارت قرار دهید و کمی روغن در آن بریزید. به اندازه یک ملاقه از خمیر را بردارید و در تابه بریزید و خوب پخش کنید و نان را بپزید. زمانی که نان نیمپز شد، آن را برگردانید تا طرف دیگر آن هم بپزد. همه خمیر را به همین روش در ماهیتابه بپزید و نانها را آماده کنید.
مرحله سوم؛ نان و خرمای چنگال را با هم ترکیب کنید
در این مرحله باید هستههای خرما را جدا کنید و سپس خرماها را با نانهای پخته شده ترکیب کنید و با دست خوب ترکیب کنید تا نان و خرما کاملا با هم مخلوط شوند و یک ترکیب با شیرینی مورد نظرمان ایجاد شود.
مرحله چهارم؛ چنگال را آماده کنید
بعد از این که نان و خرما به خوبی با هم ترکیب شدند، روغن حیوانی را گرم کنید و به سایر مواد اضافه کنید و دوباره مواد را ورز دهید. میتوانید این چنگالی را در قالب بریزید و بعد به آرامی برگردانید تا ظاهر جذابتری پیدا کند.
در طرز تهیه چنگال بلوچی سعی کنید از روغن حیوانی باکیفیت و اصل استفاده کنید تا مزه غذای شما لذیذ شود.
میتوانید از چنگالی به عنوان غذا، پیش غذا، دسر و عصرانه استفاده کنید.
«نان سریک» یک نوع نان محلی مخصوص سیستان و بلوچستان است که برای تهیه آن از آرد گندم استفاده میشود. این نان ضخامت زیادی دارد و روی تابه درست میشود.
برای درست کردن چنگالی مخصوص بلوچی بهتر است به جای روغن حیوانی از کره محلی استفاده کنید. به کره محلی سیستان و بلوچستان «نیمک» گفته میشود.
برای تهیه چنگال میتوانید به جای شکر و خرما از شیره انگور یا شیره خرما نیز استفاده کنید. برخی افراد نیز برای شیرین کردن چنگالی از عسل و نبات آب شده استفاده میکنند.
برای تهیه نان سریک بلوچی در خانه باید آرد گندم را خمیر کنید و به صورت ضخیم در ماهیتابه قرار دهید تا بپزد.
به منظور معطر شدن چنگالی بلوچی و چنگالی مشهدی میتوانید از مقداری پودر هل، گلاب و دارچین در غذا استفاده کنید.
در سیستان و بلوچستان برای طعم دادن به چنگال از ادویهای مخصوص به نام «سبز دارو» استفاده میشود. سبزدارو ترکیبی از ۳۰ نوع گیاه است که در آن از انواع ادویه و پودر نبات استفاده میشود.
از آن جایی که برای تهیه غذای چنگالی باید بعد از ترکیب کردن مواد با دست غذا را ورز دهید و چنگ بزنید، به همین دلیل به آن چنگالی یا چنگمالی میگویند.
در طرز تهیه چنگال بلوچی با آرد باید آنقدر نان و خرما را با هم ورز دهید که نان در غذا مشخص نباشد.
اگر از طعم روغن حیوانی خوشتان نمیآید میتوانید از کره یا روغن مایع استفاده کنید. در صورت تمایل میتوانید انواع روغن مایع را به صورت اینترنتی، حضوری و تلفنی از فروشگاههای افق کوروش تهیه کنید.
برای مزهدار کردن چنگال بلوچی از چه چاشنیها و ادویههایی استفاده کنیم؟
در سیستان و بلوچستان برای مزهدار کردن چنگال از ادویهای مخصوص به نام «سبز دارو» استفاده میشود. اگر به این ادویه دسترسی ندارید، میتوانید از ترکیب داچین، هل و گلاب استفاده کنید.
بهترین روغن برای تهیه چنگال چیست؟
برای تهیه چنگال باید از روغن حیوانی یا کره محلی استفاده کنید.