رئیس فدراسیون تنیس در شرایطی به دلیل استونیها برای عدم حضور در ایران اشارهای نکرده که مرور رسانههای این کشور نشان میدهد که دلایلی سیاسی باعث شده تا تیم تنیس استونی بهجد برای بازینکردن در ایران تلاش کند. دو دلیل عمدهای که باعث شده ورزشکاران استونی تمایلی به حضور در ایران نداشته باشند یکی مربوط به تحریمهای آمریکا برای افرادی است که در ویزایشان مهر سفر به ایران میخورد و دیگری رابطه خوب ایران با روسیه است.
روزنامه شرق نوشت: تیم ملی تنیس ایران روزهای پرالتهابی را سپری میکند؛ البته با رأی جدیدی که صادر شده بهتر است عنوان شود که روزهای پرالتهابی را سپری کرد. ماجرا از این قرار است که تیم تنیس دیویسکاپ ایران بعد از قریب به پنج دهه برای اولین بار خودش را به گروه دو رقابتهای جهانی رساند و رقیب تیم استونی در پلیآف شد. طبق مقررات مقرر شد که استونی برای بازی با ایران روزهای ۱۳ و ۱۴ بهمن به تهران سفر کند تا در دیدار پلیآف به مصاف تیم ملی تنیس ایران برود.
با وجود آنکه همه چیز در فدراسیون جهانی از پیش تعیین شده بود، یکباره فدراسیون تنیس استونی پایش را در یک کفش کرد که حاضر نیستند به تهران یا در کل به ایران سفر کنند. آنها با اشاره به موضوعاتی غیرورزشی بر این ماجرا اصرار داشتند که بازیشان با تیم ملی ایران در کشوری دیگر برگزار شود. وقتی چنین خواستهای با مخالفت اولیه فدراسیون جهانی تنیس روبهرو شد، آنها هم طرح شکایتی در یکی دو نوبت به نهادهای وابسته تنیس در لندن بردند به این امید که بتوانند از حضور در ایران سر باز بزنند. البته که همزمان نامهنگاریهای مکرری هم با فدراسیون جهانی تنیس صورت داده و از در دوستی وارد شدند تا بتوانند از زیر انجام این بازی در ایران شانه خالی کنند.
نهایتا، ولی شکایت آنها در دو نوبت راه به جایی نبرد چراکه ابتدا دیوان مستقل تنیس مفاد شکایت استونی را بیاساس دانست و نهایتا همین یکی دو روز گذشته هم خبر رسید که کمیته دیویسکاپ فدراسیون جهانی در کنار دیوان مستقل ورزش رأی به این دادهاند که استونی باید در ایران حاضر شده و به مصاف تیم ملی تنیس برود. اینکه چرا ورزشکاران استونی از حضور در ایران سر باز زده و خواستار بازی در کشوری دیگر شدند، موضوعی است که داود عزیزی، رئیس فدراسیون تنیس ایران، از پاسخ دادن به آن طفره رفته و با طرح کلیات موضوع به ایسنا گفته که آنها دلایل غیرورزشی را مطرح کرده بودند.
عزیزی درباره علت اینکه استونی دو مرتبه شکایت کرد تا میزبانی مرحله پلیآف گروه دو جهانی دیویسکاپ از ایران گرفته شود، اما ناموفق بود، گفت: «استونی نمیخواهد به ایران بیاید و مباحث غیرورزشی را وسط میکشد. یک بار به کمیته دیویسکاپ فدراسیون جهانی شکایت کرد که رد شد. دفعه دوم به دیوان مستقل ورزش در لندن شکایت کرد و مباحثی را مطرح کرد که ربطی به ورزش نداشت. جلسه دادگاه سه ساعت و نیم زمان برد و مستندات را ارائه کردیم و در نهایت دادگاه به این نتیجه رسید که، چون تشخیص میزبانی کار تخصصی است، این رأی را داد که فدراسیون جهانی (ITF) در رأی خود اشتباه کرده است و مجدد میزبانی را بررسی کند. این قسمت رأی به ضرر ما بود. دوباره کمیته دیویسکاپ فدراسیون جهانی تشکیل جلسه داد و رئیس فدراسیون جهانی هم حضور داشت و دو جلسه در پنجشنبه و جمعه داشتیم. مستندات را ارائه و ادلههای جدیدتری را مطرح کردیم که در جهت رد ادعاهای استونی بود. در نهایت جمعهشب به ما اعلام کردند ایران میزبان است و استونی باید در ایران بازی کند. استونی خیلی اذیت کرد و نزدیک به ۳۰۰ صفحه مکاتبه کردیم. سعی کردیم در سکوت خبری کار را پیش ببریم تا در فضای ورزشی ایران تأثیر منفی نگذارد، چون دو ماه با استونی درگیر بودیم».
او در پاسخ به این پرسش که استونی پذیرفت باید در ایران بازی کند؟ گفت: «باید بپذیرد، چون حکم دادگاه دال بر این بود که میزبانی ایران مجدد بررسی شود و تصمیم مجدد هم تأیید میزبانی ایران بود. مگر اینکه استونی بخواهد به CAS شکایت کند که به نظر نمیرسد این کار را انجام دهد، چون در این صورت خودش را با فدراسیون جهانی درگیر کرده است».
رئیس فدراسیون تنیس در شرایطی به دلیل استونیها برای عدم حضور در ایران اشارهای نکرده که مرور رسانههای این کشور نشان میدهد که دلایلی سیاسی باعث شده تا تیم تنیس استونی بهجد برای بازینکردن در ایران تلاش کند. دو دلیل عمدهای که باعث شده ورزشکاران استونی تمایلی به حضور در ایران نداشته باشند یکی مربوط به تحریمهای آمریکا برای افرادی است که در ویزایشان مهر سفر به ایران میخورد و دیگری رابطه خوب ایران با روسیه است. حداقل این مواردی است که رسانههای استونی به نقل از رئیس فدراسیون این کشور به آن اشاره و نقل قول کردهاند که ممکن است استونی کلا قید سفر به ایران را بزند.
در بخشی از گزارشهای منتشرشده به این نکته اشاره شده که فدراسیون تنیس استونی در نامهنگاری صورتگرفته با فدراسیون جهانی این موضوع را پرسیده که اگر آنها به ایران سفر نکنند چه اتفاقی میافتد؟ پاسخ برایشان روشن است. «فدراسیون جهانی به استونی خبر داده که در این صورت باید منتظر جریمه، مطابق با قانون باشند. ممکن است آنها تا چند سال اجازه حضور در مسابقات را به دست نیاورند یا در دیویسکاپ به دسته پایینتر تنزل داده شوند». با وجود چنین پاسخی، ولی رئیس فدراسیون تنیس استونی گفته که همچنان به نرفتن به ایران فکر میکنند. او گفته باید توصیه وزارت امور خارجه استونی مبنی بر هشدار برای سفر به ایران برای شهروندان استونی را جدی گرفت. همچنین گفته همچنان مشغول رایزنی هستند تا به ایران نروند و اگر فدراسیون جهانی تنیس محل این بازی را تغییر ندهد، خیلی جدی به این فکر میکنند که کلا قید حضور در این مسابقه را بزنند. پیشتر فدراسیون تنیس استونی با صدور بیانیهای از این گفته بود که فدراسیون جهانی، ضمانت کرده که با حضور در ایران مشکلی این تیم را تهدید نخواهد کرد.
در ادامه گزارشاتی که در این زمینه منتشر شده، مشکل تا حدودی عجیب و غریب است. در واقع یکی از دلایلی که باعث شده استونی تمایلی برای فرستادن تیمش به ایران نداشته باشد، رابطه خوب ایران با روسیه ذکر شده است. اینکه این موضوع چه ارتباطی به داستان اصلی دارد، ریشه در اختلافات دیپلماتیکی دارد که بین استونی و روسیه بعد از جنگ اوکراین شکل گرفته است. طرفین تعداد دیپلماتهای کشور مقابل را به شدت کاهش داده، سفارتها را تعطیل کرده و همه چیز را در سطح کاردار تقلیل دادهاند. استونی، ایران را متحد روسیه خوانده و یکی از دلایلی که نمیخواهد تیمش را به ایران بفرستد همین موضوع توصیف کرده است.
از سوی دیگر، تحریمهای اعمالشده بر ایران از سوی آمریکاست که بخشی از آن مربوط به صدور ویزای ایران است که در ادامه شامل محدودیتهایی میشود. این موضوعی است که الار هینت، رئیس فدراسیون تنیس استونی، به وضوح به آن اشاره کرده و گفته «همه گزینهها را روی میز داریم. اینطور نیست که حتما مجبور باشیم به ایران برویم. دست آخر باید تصمیمی جمعی برای این مورد بگیریم که آیا باید در این مسابقه حاضر شویم یا نه. ضمن اینکه باید ریسک احتمالی برای سفرهای آتی را هم در نظر بگیریم. مثلا آمریکا محدودیتهایی برای صدور ویزای افرادی که به ایران سفر کردهاند، برای سفر به سایر کشورها ایجاد کرده که مجبور هستیم عاقبتاندیشی کنیم. لازم است که در این زمینه با بازیکنان صحبت کنیم تا نظر آنها را هم جویا شویم».
موضوع ویزا و محدودیتهای آمریکا برای سفر به ایران چندان مورد تازهای نیست چراکه پیشتر تعدادی دیگر از ورزشکاران خارجی هم چنین دغدغهای را داشتهاند، ولی ظاهرا فدراسیونهای ایرانی راهکاری برای صدور ویزای فرودگاهی در نظر گرفتهاند تا چنین موردی تبدیل به دغدغه یا بهانهجویی برای ورزشکاران خارجی نشود. حالا اگر مورد مشابه است، شاید فدراسیون تنیس هم بتواند با استفاده از همین رویه، مشکل به وجود آمده را که ارتباطی به دنیای ورزش ندارد و رسما سیاسی است، حلوفصل کند. البته که با توجه به صدور رأی اولیه، به نظر میرسد اگر استونی از سفر به ایران سر باز بزند، ایران برنده این بازی در نظر گرفته شده و میتواند به حضور در رقابتهای گروه دو جهانی امیدوار بماند.